Kap. 1 Kommunikasjon, trygghet og tillit Flashcards
Hva definisjon av kommunikasjon er?
Definisjon av kommunikasjon kommer fra latinske ord “communicare” som betyr å gjøre felles. I følge Wikipedia begreper kommunikasjon kan defineres som prosessen der en person, gruppe eller organisasjon (sender) overfor informasjon ( budskap) til en annen person, gruppe/organisasjon (mottaker) og der mottakerne får en vis forståelse av budskapet.
Latin: overføring av informasjon mellom to parter eller formidling av et budskap fra en avsender til flere mottakerne.
Gi tre kommunikasjon komponenter og hvilke utfordringer de tre komponentene har?
Det er “sender, budskap og mottaker”.
a. Sender : Senderen er den eller de som vil formidle budskap. Som sender av et budskap bør du være klar over budskapet innhold og hvem det er som skal motta budskapet.
b. Budskap : Senderen må ha et budskap de ønsker å formidle til noen.
c. Mottaker : Vi må ha mottakeren av vårt budskap
Hvorfor er tilbakemelding viktig i kommunikasjonen?
Det er viktig at begge parter gir aktiv tilbakemelding underveis i samtalen. Hvis du mottaker nikker, rister på hodet og kommer med korte oppklarende spørsmål, får du og senderen bekreftet at dere snakke med det samme.
Hvor mange ulike former for kommunikasjon og foklar?
Ulike former for kommunikasjon deler i tre. a. Verbal kommunikasjon : er å bruke ord når vi skal formidle budskapet. Det er viktig at det må være tydelig og lett å forstå.
b. Ikke verbal kommunikasjon : Det bruken av blikk,
berøring, àvstand og stemmeleie.
c. Dobbelt kommunikasjon : Det er viktig at bi mener det vi sier. Da passer ordene sammen med kroppsspråket,-stemmen, ansiktsuttrykket og så videre.
Hva er kjennetegne på en god dialog ?
Dialog er en positiv form for kommunikasjon. I en dialog er begge parter åpne for at de kan komme til å endre oppfatning av en sak. Vi lytter til hverandre og forstår på hverandre. For eksempel, når du er i dialog med barn er det viktig at de får nok tid til å reflektere rundt sine egne synspunkter. Dialogen utvikler trygghet og tillit.
Hvorfor er det viktig med tillit når vi jobber med barn og unge?
Fordi et forhold preget av tillit kan gi barnet en trygghetsfølelse. Når barnet føler seg trygg det er lett for barna å åpne seg for åpen kommunikasjon.
Tillit er noe vi som profesjonelle må gjøre oss fortjent til å møte med barn, unge og foresatte.
Hvilke egenskaper har du som gjør deg i stand til å utvikle tillit i ditt møte med barn, unge, foreldre og kollega?
Det er trygghet, respektfull og anerkjenne måte.
ikke være redd å si din mening, prøvd å samarbeide og være tålmodig.
Hva fremmer den gode samtalen?
For å snakke godt med barn trenger vi :
a. Kunnskaper : kan være innsikt i hvordan barn i førskolealdere tenker.
b. Ferdigheter : kan være evnen til å stille åpne spørsmål, ikke vurdere barnet og gjette på sannheten.
c. Holdninger : kan handle om at du har tro på at barnet har evner og muligheter til å ta ansvar i sitt eget liv.
Hva som hemmer samtalen?
“Hvorfor” spørsmål kan hemmer samtalen fordi hvorfor spørsmål krever en rasjonell begrunnelse og krever fornuftig forklaring, noe som vi ikke alltid har. Råd og definering kan også hemmer samtalen.
Hva er barnesamtaler og elevsamtaler? Hva er hensikt med den?
Barnesamtaler og elevsamtaler er organiserte, planlagte samtaler der målet er å se barnet, lytte til barnet tenker og anerkjenne barnets refleksjoner. Gode barnesamtaler krever tilstrekkelig tid med tid og gjentakelse. I skolen kalles barnesamtaler for elevsamtaler. Forskjellen på barnesamtaler og elevsamtaler er den faglige utviklingen som også kommer inn i elevsamtalen.
Hva Barnehageloven og FNs barnekonvensjon?
Barnehageloven: barn i barnehagen har rett til å gi uttrykk for sitt syn på barnehagens pedagogiske virksomhet. barn skal jevnlig få mulighet aktiv deltakelse i planlegging og vurdering av barnehagene virksomhet. barnet synspunkter skal tilleggs vekt i samsvar med det alder og modenhet.
FNs Barnekonvensjon legger vekt på et barn har rett til å si sin mening i alt som vedrører dem, og barns meninger skal tillegges vekt. Barn har rett til å uttrykke seg og få innflytelse på alle sider i barnehagen.
Hva er åpne spørsmål?
Åpne spørsmål fremmer refleksjon, kreativitet og ansvarlighet. Åpne spørsmål innledes gjerne med spørre ordene : “Hva” “Hvor”, “Hvordan” eller “Hvorfor”
Spørsmål som retter seg mot følelser, reaksjoner og opplevelser er gode spørsmål.
Hvorfor er det viktig å vise oppriktig interesse og bygger en allianse med barnet?
Fordi når vi viser oppriktig interesse og bygger en allianse med barnet, legger vi også grunnlaget for gode barnesamtaler.