Jurisprudentie GR Flashcards

1
Q

Bij opvolging onder bijzondere titel gaan de persoonlijke verplichtingen niet mee over op de volgende eigenaar.

A

Blaauboer/Berlips

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Leerstuk van bestanddeelvorming: er is sprake van bestanddeelvorming, als:
1. Er een constructieve afstemming is.
2. Een goed als onvolledig of onvoltooid kan worden verklaard zonder installatie.

A

Depex Curatoren/Bergel

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Onroerend/roerend goed en natrekking. Een gebouw is onroerend, als:
1. Het gebouw naar aard en inrichting bestemd is duurzaam ter plaatse te blijven (verplaatsingsmogelijkheid is niet aan de orde).
2. Het duidelijk naar buiten kenbaar is dat het de bedoeling is dat het gebouw duurzaam ter plaatse blijft.

A

Portacabin

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Je kunt iemand beschikkingsbevoegdheid verlenen door middel van een consignatieovereenkomst, maar dan moet je wel binnen de grenzen van je bevoegdheid blijven.
Uitzondering: art. 3:86 lid 1.

A

Mesdag II

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Bestanddeelvorming door middel van vermenging. Beschadiging van betekenis uit een der zaken is een zuiver fysiek criterium, niet vermogensrechtelijk.

A

Glencore II

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Digitale documenten zijn geen zaken.

A

Eigendom digitale goederen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Oneigenlijke vermenging. Het is dus niet meer te onderscheiden en niet te identificeren. Voor revindicatie is identificeerbaarheid vereist. Lukt dat niet heb je pech. Bewijsvermoedens geïntroduceerd: de houder wordt vermoed bezitter te zijn. De bezitter wordt vermoed rechthebbende te zijn.

A

Teixeira de Mattos

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Definitie van een toekomstige vordering: als het ontstaan van vorderingen afhankelijk is van een toekomstige onzekere omstandigheid, dan is de vordering toekomstig

A

WUH/Emmerig

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Eigendomsvoorbehoud bij zaakvorming. Een kuiken in niet een vrucht (nieuwe zaak). Voor zaakvorming is menselijke arbeid vereist, maar machinaal gebruik van natuurkrachten mag ook. Eigendomsvoorbehoud vervalt na zaakvorming, omdat dwingend recht zich hiertegen verzet.

A

Kuikenbroederij

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vervallen pandrecht door eigenlijke vermenging en het ontstaan van een nieuwe zaak. Er was sprake van vermenging en er was geen nieuwe hoofdzaak aan te wijzen. Oude pandrecht verviel, maar er ontstond van rechtswege een nieuw pandrecht op een aandeel van de nieuwe zaak.

A

Glencore I

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Als uitgangspunt geldt dat bedingen die de overdraagbaarheid van een vorderingsrecht beperken, dat zij uitsluitend verbintenisrechtelijke werking hebben, tenzij uit de formulering blijkt dat daarmee goedenrechtelijke werking is beoogd.
Vbr. Werking: Het is X verboden de vordering over te dragen.
Gr. Werking: De vordering zelf is niet overdraagbaar.  bij overdracht is deze overdracht niet geldig.

A

Coface/Intergamma

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Afhankelijke rechten gaan mee met het goed. Nevenrechten gaan mee met de vordering. Verkrijgende verjaring op grond van 3:105 BW kan een grondslag vormen voor een onrechtmatige daad. Het is namelijk te kwader trouw in bezit genomen.

A

Landjepik I

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Een beding dat de overdraagbaarheid van een goed uitsluit met goedenrechtelijke werking, sluit ook de verpandbaarheid uit.

A

Rabobank/Ten Berge

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Typenfixierung: Een vruchtgebruik geeft een recht om goederen die aan een ander toebehoren, te gebruiken en daarvan de vruchten te genieten volgens 3:201. De vruchten kunnen worden geïnd en niet het goed dat aan het vruchtgebruik is onderworpen.

A

Telekom/KPN

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Derdenbescherming en goede trouw. De verkrijger in het geval van eigendomsvoorbehoud, is al te goeder trouw als hij geen reden had om te twijfelen aan een normale afwikkeling van de (voorgaande) transactie tussen leverancier en afnemer.

A

Hoogovens/Matex

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Pandrecht bij faillissement. Dit arrest is een uitzondering op het Postgirodienst-arrest. Voor de faillietverklaring had X zijn vorderingsrecht jegens K op rechtsgeldige wijze verpand aan de bank. Door de voldoening van deze vordering na de datum van het faillissement gaat het vorderingsrecht echter teniet en komt daarmee het pandrecht van de bank te vervallen. De bank behoudt echter zijn voorrangspositie en mag tot verrekening overgaan.

A

Mulder/CLBN

17
Q

Iets is een echte overdracht, als partijen zeggen dat er een daadwerkelijke overdracht was.

A

Sogelease

18
Q

Een verzamelpandakteconstructie is niet in strijd met 3:239 BW. Bij een verzamelpandakteconstructie laat de bank als gevolmachtigde van haar cliënten alle bestaande of uit een reeds bestaande rechtsverhouding voorvloeiende toekomstige vorderingen stil verpanden aan zichzelf.

A

Dix/ING

19
Q

Een pandhouder kan zich in faillissement verhalen op de verpande goederen. Dit geldt niet alleen voor vorderingen die bij het uitspreken van faillissement al bestaan, maar ook voor vorderingen die op dat moment nog toekomstig zijn, maar voortvloeien uit een op dat moment reeds bestaande rechtsverhouding met de gefailleerde.

A

De Lage Landen/Van Logtestijn

20
Q

Door eigendomsvoorbehoud zijn er twee voorwaardelijke eigenaars: de verkoper onder ontbindende voorwaarde van betaling en de koper onder opschortende voorwaarde van betaling. Er kan een pandrecht worden gevestigd op voorwaardelijk eigendom, maar er kan nog niet cp geleverd worden. Dit groeit tot een onvoorwaardelijk pandrecht wanneer er betaald is, en dan kan er wel cp geleverd worden.

A

Rabobank/Reuser

21
Q

Prioriteitesregel blijft de voorrang hebben, maar ook bij pandrechten geldt een prior tempere, potior ure. Eerder afgesloten heeft dus voorrang. Kan door middel van toestemming verlaagd worden in rangorde.

A

Van Dooren/R. Bontrup Holding BV

22
Q

Verrekening na faillissement. Er mag verrekend worden als de schuld al bestond voor de datum van faillietverklaring of als de rechtsverhouding waaruit deze schuld al bestond. Alles wat na de datum van faillietverklaring ontstaat, mag niet verrekend worden. Hoewel de bank dus een pre-faillissementsvordering heeft op de rekening, mag hij niet verrekenen met een betaling door een derde op die rekening.

A

Postgirodienst

23
Q

Verrekening in faillissement. De schuldenaar blijft eigenaar van de beslagen zaken. Wel wordt hij relatief beschikkingsbevoegd. Beslag heeft namelijk zaaksgevolg en dus een soort blokkerende werking. Zie ook art. 453a Rv. Wel is er eventueel derdenbescherming (zie lid 2 453a Rv).

A

Ontvanger/De Jong

24
Q

Als uitgangspunt geldt het fixatiebeginsel van 20 jo 24 Fw. Dit arrest vormt een uitzondering op het fixatiebeginsel:
Schulden van de gefailleerde die zijn ontstaan na de faillietverklaring maar voortvloeien uit een bestaande overeenkomst zoals die er al was voor 00.00 en daarom geen uitbreiding van de aanspraak opleveren, kunnen wel ter verificatie worden ingediend. Het reeds bestaande rechtsverhouding-principe geldt dus ook voor andere ten tijde van het intreden van het faillissement bestaande rechtsverhoudingen, zoals o.d.
Periodieke verplichtingen als tegenprestatie voor periodiek verplichte prestaties uit hoofde van een ten tijde van de faillietverklaring reeds bestaande duurovereenkomst komen voor verificatie in aanmerking, ook indien deze verplichtingen tijdens het faillissement zijn ontstaan.

A

Credit Suisse/Jongepier

25
Q

De vraag was of een betaling na het faillissement vanaf een rekening met een debetstand kan worden teruggevorderd. De HR stelt dat een curator alleen zo’n betaling kan terugvorderen indien het actief in de boedel is verminderd of indien het passief groter is geworden.

A

Royal FloraHolland/Wittekamp

26
Q

Ingehuurd incassobedrijf dat een aparte rekening maakte voor het innen gaat failliet. Is het saldo onderdeel van de failliete boedel of is het een kwaliteitsrekening? De HR zegt dat een separate bankrekening voor derdengelden slechts in specifieke gevallen worden geaccepteerd als kwaliteitsrekening: notarissen, gerechtsdeurwaarders, advocaten en accountants. Rekening van Procall viel dus in de boedel (3:276/277). Geen voorrang voor het uitbesteder.

A

Procall