Arresten ABR Flashcards

1
Q

Er is sprake van een gezagsverhouding bij thuiswerk en dus van een arbeidsovereenkomst. Zodoende gelden de ontslagregels dus ook. Er dient te worden gekeken naar een vergelijking met werk in de onderneming aan de hand van:
- Organisatorische aanwijzingen;
- Of er bedrijfsarbeid voorheen verricht is in de onderneming
- Of er meerdere opdrachtgevers waren.

A

IVA/Queijssen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Een oproepovereenkomst is ook een arbeidsovereenkomst. Bepalend zijn niet de arbeidsvoorwaarden, maar de feitelijke omstandigheden. Zij werkte daar al fulltime. Dan is dat dus ook zo (wezen gaat voor schijn + gelijkheidsbeginsel).

A

Agfa/Schoolderman

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Bij het ontbreken van een instructiebevoegdheid kan de contractuele relatie vanwege de overige aspecten (vakantieopname, werkkleding, rooster) toch een arbeidsovereenkomst als in art. 7:610 BW zijn.

A

Imam

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Het is niet langer van belang of partijen de bedoeling hadden om een arbeidsovereenkomst te sluiten. Het gaat erom of de overeengekomen rechten en plichten aansluiten bij de wettelijke omschrijving van de arbeidsovereenkomst, dus arbeid, loon & gezagsverhouding (art. 7:610 BW). Als aan deze kenmerken is voldaan, is altijd sprake van een arbeidsovereenkomst, ongeacht de intentie van partijen.
 Hier stapt de HR dus af van het Groen/Schoevers-arrest.

A

Plaatsingsovereenkomt

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Een vordering tot wedertewerkstelling van een werknemer wiens loonvordering is gematigd, is in beginsel niet meer toewijsbaar. Verder is verder bepaald dat de geschorste werknemer wel het recht behoudt op arbeid die passend van aard is of het recht behoudt op een eventuele werkhervatting. De werkgever moet hiermee rekening houden met betrekking tot de bezetting van de arbeidsplaatsen binnen zijn bedrijf.

A

Chelbi/Kane

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Uitzendovereenkomst wordt gevolgd door een arbeidsovereenkomst met de inlener. Bij deze overeenkomst is een proeftijdbepaling opgenomen. De inlener, die voorheen al werkzaam was, wordt ontslagen na de proeftijd. Echter omdat de werkgever de werknemer al kende, en dus wist dat hij geschikt was, mag er geen proeftijd zijn.

A

Dingler/Merkelbach

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

In het geval van gewijzigde omstandigheden brengen de eisen van goed werknemerschap met zich mee dat werknemers in principe dienen in te gaan op redelijke voorstellen van hun werkgever tot wijziging van de arbeidsovereenkomst. Het afwijzen van voorstellen tot wijziging van de arbeidsovereenkomst mag alleen wanneer aanvaarding redelijkerwijs niet van hen kan worden gevergd. Dubbele redelijkheidstoets: eerst toetsing voorstel werkgever (is de norm onaanvaardbaar?), daarna toetsing belang van werknemer (is aanvaarding redelijk?).

A

Van Der Lely/Taxi Hofman

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Op grond van art. 7:628 BW is non-actiefstelling een oorzaak die in redelijkheid voor rekening komt van de werkgever, ook al is de non-actiefstelling te wijten aan het (mis)dragen van de werknemer. De werkgever kan zich niet eenzijdig aan zijn plicht tot loonbetaling onttrekken, tenzij van dit wetsartikel bij schriftelijke overeenkomst is afgeweken (lid 5 t/m 7 van art. 7:628 BW). De werkgever moet dus ook tijdens de schorsing of non-actiefstelling loon doorbetalen.

A

Van Der Gulik/Vissers

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Beperking Taxi/Hofman-arrest. Het kan zo zijn dat de werknemer de eenzijdige contractswijziging moet aanvaarden. Wijziging van omstandigheden geeft aanleiding tot het doen van een redelijk voorstel. Mag het redelijke voorstel van de werknemer gevergd worden? Kijk naar:
- Is er sprake van een wijziging van omstandigheden waarin de werkgever redelijkerwijs aanleiding kan zien om een wijziging voor te stellen;
- Is er sprake van een redelijk voorstel (aard en ingrijpendheid);
- Kan aanvaarding in redelijkheid van de werknemer worden gevergd (positie en belang werknemer).

A

Stoof/Mammoet

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Er is geen sprake van een situatie waarin de werknemer zijn werk niet heeft kunnen doen vanwege een reden die voor rekening van Wilco komt (het is hier eigenlijk zijn eigen schuld). Daarom hoeft de werkgever de werknemer geen loon door te betalen voor de periode tussen de datum van het ontslag op staande voet en de beschikking van het hof.

A

Wilco

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Bij een overeenkomst tot ontslag op grond van wederzijds goedvinden moet er sprake zijn van een reële wil van de werknemer. De werkgever heeft een sterke een onderzoeksplicht. I.c. speelde het feit dat de werknemer buitenlands was, waardoor hij niet goed begreep dat de verklaring die hij tekende ook een afrekening bevatte, een grote rol.

A

Hajziani/Van Woerden

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Er was een ontbindende voorwaarde in de overeenkomst die niet met het gesloten stelsel van het ontslagrecht te verenigen was. Hoofdregel is dat het einde van rechtswege door het intreden van een ontbindende voorwaarde mogelijk is, maar niet om het strafrecht of het ontslagrecht te omzeilen. Beëindiging van rechtswege (door middel van een ontbindende voorwaarde) wegens sluiting van het bedrijf is dus niet mogelijk.

A

Van Zijl/Koppen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Bij de vraag of ontslag op staande voet rechtsgeldig is moet rekening worden gehouden met de persoonlijke omstandigheden van de werknemer. Strenge toetsing.

A

P/Hema

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Kapster was ontslagen op ongeldige gronden. De hoogte van de billijke vergoeding hangt af van de ernst van de fout van de werkgever. Hof: De vergoeding moet substantieel, punitief en afschrikwekkend zijn. Transitievergoeding telt niet mee bij deze berekening. HR: werknemer moet worden gecompenseerd voor verwijtbaar gedrag. Loon dat zou zijn genoten mag wel meewegen want de billijke vergoeding is een alternatief op vernietiging van het ontslag. Geen punitief element in vergoeding want dat werkgevers moeten opdraaien voor onjuist ontslag werkt preventief.

A

New Hairstyle

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Ontbinding arbeidsovereenkomst wegens ongeschiktheid voor eigen werk/disfunctioneren. Bewijsregels werkgever. Bij een ontslag vanwege disfunctioneren moet een werkgever stellen en zo nodig bewijzen. Het disfunctioneren hoeft niet onomstotelijk vast te komen staan, maar wel voldoende aannemelijk zijn. De rechter moet vervolgens beoordelen of hiermee in redelijkheid kan worden geoordeeld dat sprake is van disfunctioneren. Ook de kant van de werkgever en of deze fouten heeft gemaakt, speelt hierbij een rol.

A

Decor

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Beëindiging arbeidsovereenkomst en direct aangaan nieuwe arbeidsovereenkomst voor lager aantal uren. Dit is niet aan te merken als opzegging waardoor op grond van artikel 7:673 lid 1, onder a BW een volledige transitievergoeding is verschuldigd. Het is namelijk aan te merken als een voortzetting van de arbeidsovereenkomst in een aangepaste vorm. Er is wel een transitievergoeding verschuldigd over het gedeelte van de uren waarmee de arbeidsovereenkomst is verminderd.

A

Kolom

17
Q

De ongebonden werknemer kan geen rechten ontlenen aan de cao (art. 14 Wet cao), maar de werkgever is wel verplicht de cao toe te passen.

A

Suk/Brittannia

18
Q

Het stakingsrecht heeft rechtstreekse werking in NL en men kan zich er dus rechtstreeks op beroepen op grond van art. 93 GW. Verder moet er getoetst worden aan:
- Is de staking tijdig aangekondigd?
- Werd het als ultimum remedium ingezet?
- Is de schade acceptabel (heeft alleen/voornamelijk de werkgever er last van)?

A

NS

19
Q

Verkregen rechten uit algemeenverbindendverklaring. Een werknemer heeft ook recht op doorbetaling van salaris (of aanvulling van wegens die arbeidsongeschiktheid genoten uitkeringen) op grond van algemeen verbindend verklaarde bepalingen van een cao, als die bepalingen in de loop van het tijdvak dat hij daar recht op heeft opgehouden algemeen verbindend te zijn. Dus: bij algemeenverbindendverklaring heeft de cao geen nawerking, tenzij er sprake is van een ‘verkregen recht’ (i.c. hogere doorbetaling loon bij ziekte).

A

Beenen/Vanduho

20
Q

Indien een besluit advies behoeft van de OR, dient dit tijdig te worden gevraagd. Alle documenten die van belang zijn dienen daarbij te worden overhandigd.

A

Philips Lighting

21
Q

Het niet-naleven van de spelregels (van tevoren aankondigen, ultimum remedium) van het stakingsrecht leidt niet automatisch tot onrechtmatigheid van de staking. Belangen van en schade bij de werkgever kunnen omstandigheden zijn die tot onrechtmatigheid leiden  verruiming stakingsrecht.

A

FNV/Amsta

22
Q

Om te bepalen of de werkgever het loon moet doorbetalen moet gekeken worden of in de omstandigheden van het geval redelijkerwijze van de werkgever kan worden gevergd dat hij van de aangeboden arbeid tegen betaling van loon gebruikt maakt. De werkgever moet omstandigheden stellen en zo nodig bewijzen indien hij vindt dat dit niet het geval is. Het kan van de werkgever worden gevergd dat hij zijn bestaande organisatie of arbeidsverdeling verandert of aanpast aan het aanbod dat de werknemer doet wat betreft de werkzaamheden die hij nog wel kan verrichten.

A

Goldsteen/Roeland