ISTORIA - ROMÂNIA ÎN PERIOADA INTERBELICĂ ŞI CEL DE-AL DOILEA RĂZBOI MONDIAL Flashcards

1
Q

Ce este perioada interbelică?

A

Perioada interbelică este perioada dintre cele două războaie mondiale (dintre 1918 și 1939).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Când au avut loc primele alegeri parlamentare în România Mare?

A

Primele alegeri parlamentare în România Mare au avut loc în anul 1919.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Când a fost adoptată a doua Constituție în România?

A

A doua Constituţie a României a fost adoptată în anul 1923.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Ce formă de guvernământ avea România potrivit Constituţiei de la 1923?

A

Potrivit Constituţiei de la 1923, România era monarhie constituţională.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Cine conducea guvernul României atunci când a fost adoptată Constituţia de la 1923?

A

La data adoptării Constituţiei din 1923, guvernul era condus de Ion I.C. Brătianu, un apreciat om politic român, preşedinte al Partidului Naţional Liberal, care a trăit între 1864 şi 1927.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Daţi exemple de partide politice din timpul perioadei interbelice.

A

În perioada interbelică, regimul de conducere a ţării fiind democratic, au apărut mai multe partide şi grupări politice:Partidul Naţional Liberal, Partidul Naţional Ţărănesc, Partidul Comunist (înfiinţat în anul 1921 şi trecut în ilegalitate în anul 1924), mișcarea legionară precum şi partidele minorităţilor naţionale.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Ce regi a avut România în timpul perioadei interbelice?

A

În timpul perioadei interbelice, la conducerea României s-au aflat Regele Ferdinand I şi Regele Carol al II-lea.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Ce teritorii a fost nevoită să cedeze România potrivit Pactului Ribbentrop-Molotov şi a Dictatului de la Viena şi cui?

A

Potrivit Pactului Ribbentrop-Molotov şi Dictatului de la Viena, România este silită în anul 1940 să cedeze Uniunii Sovietice Bucovina de Nord, ținutul Herței și Basarabia, Ungariei Transilvania de Nord, iar Bulgariei Dobrogea de Sud (la sud de linia Ostrov-Vama Veche).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Cine a fost mareşalul Ion Antonescu?

A

Mareşalul Ion Antonescu a fost un om politic român, ofițer de carieră, general, care în perioada cuprinsă între 4 septembrie 1940 şi 23 august 1944 a fost prim-ministru al României și Conducător al Statului cu puteri dictatoriale. Antonescu a decis intrarea României în al Doilea Război Mondial de partea puterilor Axei, pe baza promisiunilor lui Hitler că teritoriile românești pierdute în 1940 ca urmare a Dictatului de la Viena și Pactului Ribbentrop-Molotov vor fi retrocedate României sub presiunile Germaniei.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Când a avut loc Al Doilea Război Mondial ?

A

Al Doilea Război Mondial a avut loc în perioada cuprinsă între 1 septembrie 1939 şi 2 septembrie 1945, opunând cele 2 mari blocuri: Axa şi Aliaţii. Puterile Axei au fost, iniţial, Germania, Italia şi Japonia, în timp ce printre Puterile Aliaţilor se aflau Anglia, Uniunea Sovietică şi Statele Unite ale Americii.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

De partea căror puteri a intrat România, în cel de-al Doilea Război Mondial?

A

Odată cu preluarea puterii de către mareșalul Ion Antonescu, România se aliază, în octombrie 1940, cu Puterile Axei (Germania nazistă, Italia fascistă și Japonia imperialistă) și intră în război de partea acestora în iunie 1941, în scopul de a recupera teritoriile pierdute potrivit Pactului Ribbentrop-Molotov şi a Dictatului de la Viena. După numeroase înfrângeri, la 23 august 1944 (în urma arestării mareșalului la comanda regelui Mihai I), România a trecut de partea Aliaţilor (Uniunea Sovietică, Anglia, Statele Unite ale Americii) şi a luptat împotriva Germaniei până la sfârşitul războiului.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

La sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, România a semnat Tratatul de Pace de la Paris din 1946, ca stat învins sau ca stat învingător?

A

România a semnat Tratatul de pace de la Paris (1946), ca stat învins întrucât la încheierea războiului, pe plan diplomatic, a fost luată în calcul doar participarea statului român de partea Axei.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Ce este mişcarea legionară?

A

Mişcarea legionară (denumită şi Legiunea Arhanghelului Mihail sau, neoficial, „Cămăşile Verzi”) a fost înfiinţată în 1927, în România interbelică, de Corneliu Zelea Codreanu, ca o organizaţie de orientare naţionalist-fascistă, cu un puternic caracter mistic-religios, anticomunist şi antisemit. În 1930, Corneliu Zelea Codreanu a înfiinţat Garda de Fier, care se dorea a fi „un gard împotriva expansiunii comunismului”. Garda de Fier era un fel de partid-umbrelă pentru racolarea altor partide în scopul prezentării la alegeri ca un front comun. Singurul partid care a aderat la acest front a fost Legiunea Arhanghelul Mihail. La 4 septembrie 1940 Legiunea s-a aliat cu Ion Antonescu, formând „Statul Național-Legionar” în al cărui guvern legionarii constituiau principala forță politică.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Cine a fost Corneliu Zelea Codreanu?

A

Corneliu Zelea Codreanu (1899 -1938) a fost liderul extremei-drepte naționalist creștine din România interbelică. El a înfiinţat şi a condus Mişcarea Legionară şi partidul Garda de Fier. Legionarii i-au atribuit lui Zelea Codreanu titlul de Căpitanul, acesta având controlul absolut al organizației până la moartea sa. În mai 1938, este condamnat la 10 ani de muncă forţată, iar în noiembrie 1938, este ucis, împreună cu alţi legionari de către jandarmii care-i transportau la închisoarea Jilava. După moartea sa, Legiunea s-a divizat în două tabere inamice.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Cine a fost Horia Sima?

A

Horia Sima a fost un politician fascist român, președintele partidului Garda de Fier şi comandantul Mișcării Legionare, după moartea lui Corneliu Zelea Codreanu. Horia Sima a declanșat și condus rebeliunea legionară împotriva generalului Ion Antonescu și a armatei române, pentru care a fost condamnat la moarte în lipsă. În același timp cu rebeliunea, în fruntea legionarilor, Sima a inițiat și condus cel mai mare și cel mai violentpogrom împotriva evreilor din istoria Munteniei, Pogromul de la București.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Cine a fost Ion Gigurtu?

A

Ion Gigurtu a fost un om politic de extremă dreaptă, pro-german, care pentru 40 de zile a deţinut funcţia de prim-ministru al României, în perioada cuprinsă între 4 iulie şi 4 septembrie a anului 1940. Odată cu venirea sa la putere, Ion Gigurtu a declarat că va duce o politică antisemită și fascist-totalitară. Politica nazistă a lui Ion Gigurtu a fost aplicată prin acceptarea arbitrajului lui Hitler asupra Transilvaniei, Astfel, la sfârșitul lunii august 1940, în urma întâlnirii dintre Gigurtu și Hitler, România a cedat Ungariei 2/5 din teritoriul Transilvaniei, inclusiv orașul Cluj. În cadrul politicii sale pro-naziste, Ion Gigurtu a fost de acord și cu cedarea a 8.000 km pătrați din Dobrogea de sud în favoarea Bulgariei. Guvernul lui Ion Gigurtu a demisionat pe 4 septembrie 1940, în urma marilor proteste care au izbucnit împotriva cedărilor teritoriale. Gigurtu a fost arestat, împreună cu soția sa, la 5 mai 1950. A fost judecat și condamnat la 15 ani de închisoare pentru represiunea Partidului Comunist.

17
Q

Care sunt teritoriile fostei Românii Mari care nu mai fac parte din România de astăzi?

A

Teritoriile fostei Românii Mari care nu mai fac parte din România sunt: Basarabia, jumătatea de nord a Bucovinei, ținutul Herța, Cadrilaterul și Insula Șerpilor.

18
Q

Cine a fost Iuliu Maniu?

A

Iuliu Maniu a fost unul din cei mai importanți oameni politici dintre cele două războaie mondiale. A fost președintele Partidului Naţional Ţărănesc (în perioadele 1926-1933 și 1937-1947) și de trei ori prim-ministru al României între 1928 și 1933. Iuliu Maniu a refuzat colaborarea cu guvernul legionar şi a fost un opozant al regimului lui Ion Antonescu. După lovitura de stat de la 23 august 1944 (prin care a fost înlăturat de la putere Ion Antonescu), s-a opus preluării puterii de către comunişti, fiind încrezător în sprijinul marilor puteri occidentale. Iuliu Maniu a obținut, alături de Partidul Naţional Țărănesc, o victorie zdrobitoare în alegerile din 19 noiembrie 1946, rezultatele fiind eliminate însă prin falsificarea alegerilor de către comuniști. A fost arestat la 14 iulie 1947 de autoritățile comuniste și judecat pentru „înaltă trădare”, fiind condamnat la închisoare pe viaţă. Iuliu Maniu s-a stins din viață la 5 februarie 1953 la Sighet, în timp ce se afla în detenţie, cadavrul său fiind aruncat într-o groapă din Cimitirul Săracilor, de la marginea orașului Sighet.