ISTORIA - CREAREA STATULUI NAŢIONAL ROMÂN Flashcards
Daţi 2 exemple de revoluţii ce au avut loc Ţările Române.
Revoluţia din anul 1821, condusă de Tudor Vladimirescu, a avut cauze naționale, economice și sociale. La acea vreme, ţările române erau conduse de către conducători fanarioţi, domnitori de origine greacă impuşi de către Imperiul Otoman. Programul revoluției urmărea instaurarea unei vieți politice și administrative românești, reforma justiției, dezvoltarea educației, rezolvarea problemelor fiscale etc. Deşi a fost înfrântă, în urma revoluţiei, Imperiul Otoman a pus capăt domniilor fanariote.
Revoluţia din anul 1848, numită şi revoluţia paşoptistă, a izbucnit pe fondul marilor transformări economice şi sociale din Europa. Revoluționarii români cereau libertate și egalitate în drepturi, libertatea cuvântului etc. Deşi a fost oprită, iar conducătorii revoluţiei au fost obligaţi să părăsească ţara, Revoluţia de la 1848 a contribuit la formarea statului naţional independent unitar român.
Cine a fost Tudor Vladimirescu?
Tudor Vladimirescu a fost o figură emblematică pentru istoria Ţării Româneşti, fiind conducătorul revoluţiei din 1821
Care au fost cei mai importanţi reprezentanţi ai mişcării revoluţionare de la 1848, de pe teritoriul ţărilor române?
Cei mai importanţi reprezentanţi ai mişcării revoluţionare pe teritoriul ţărilor române au fost Nicolae Bălcescu, Vasile Alecsandri, Mihail Kogălniceanu, Alexandru Ioan Cuza, Simion Bărnuţiu și Avram Iancu.
Cine a fost Alexandru Ioan Cuza?
Alexandru Ioan Cuza a fost primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România. A participat activ la mișcarea revoluționară de la 1848 din Moldova și la lupta pentru unirea Principatelor.Cuza a fost obligat să abdice în anul 1866 de către o largă coaliție a partidelor vremii, denumită și Monstruoasa Coaliție.
Cum s-a realizat unirea Principatelor Române de la 1859?
Între 1853-1856 are loc un război ruso-austro-turc, care duce la ocuparea Principatelor române de către armate străine. Pentru evitarea unui conflict armat viitor, s-a propus crearea unui stat care să împiedice contactul dintre cele 3 puteri, stat rezultat din unirea Ţării Românești cu Moldova. Astfel în cadrul tratativelor de pace de la Paris din 1856, s-a pus problema unirii celor două principate, unirea bucurându-se de suportul Franței, Prusiei, Sardiniei şi al Angliei.
Primul pas în pregătirea unirii s-a făcut prin convocarea, în cele două țări, a adunărilor ad-hoc, la care au participat reprezentanți ai țăranilor, boierilor, orășenilor, intelectualilor. Deși prin Convenția de la Paris, din anul 1858 se prevedea existența a doi domni, două guverne și două adunări generale, nu se prevedea ca domnul ales să fie diferit. Astfel românii l-au ales pe Alexandru Ioan Cuza ca domn, în ianuarie 1859, atât în Țara Românească, cât și în Moldova. Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn în cele două ţări separate a însemnat de fapt unirea lor în cadrul unui singur stat, ce va purta numele de „Principatele Unite ale Moldovei şi Tării Româneşti”.
Când a fost adoptată prima Constituţie a României?
Prima Constituţie a României a fost adoptată în anul 1866,în timpul domniei principelui Carol de Hohenzollern (regele Carol I), care i-a succedat la conducerea ţării lui Alexandru Ioan Cuza. Prima Constituţie a României a avut ca model Legea fundamentală a Belgiei.
Când a fost proclamată independenţa României?
Independenţa României a fost proclamată în anul 1877, în urma războiului de independenţă purtat împotriva Imperiului Otoman .
Când a avut loc Primul Război Mondial?
Primul Război Mondial a avut loc între anii 1914 și 1918. Acesta s-a declanșat în Europa Centrală și s-a întins pe întregul continent, apoi în întreaga lume. Existau conturate două mari alianţe: Puterile Centrale (Germania, Austro-Ungaria) şi Antanta (Franţa, Anglia, Rusia).
De partea căror puteri a intrat România în Primul Război Mondial?
România a intrat în război de partea Antantei (formată din Franţa, Anglia, Rusia) în 1916
Daţi exemple de regi care au condus România.
o Carol I – Rege al României în perioada 1866 – 1914;
o Ferdinand I- Rege al României în perioada 1914 – 1927;
o Carol al II-lea – Rege Al României în perioada 1930 – 1940;
o Mihai I – Rege al României cu 2 domnii: prima domnie a avut loc în perioada 1927 – 1930, iar cea de-a doua în perioada 1940 – 1947.
Când a avut loc Marea Unire a României?
Marea Unire a avut loc după Primul Război Mondial, la 1 decembrie 1918, în urma Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia. În urma unirii Basarabiei cu România la 27 martie 1918 şi a Bucovinei cu România la 15 noiembrie 1918, a avut loc Marea Adunare Naţională de la Alba-Iulia, la care a fost proclamată unirea Transilvaniei cu România. Acest eveniment poartă numele de Marea Unire. Ziua de 1 decembrie a devenit, după revoluţia din decembrie 1989 și Ziua Națională a României.
În timpul cărui rege al României s-a realizat Marea Unire?
Marea Unire s-a realizat în timpul Regelui Ferdinand I.
Cine a fost Carol I?
Regele Carol I de Hohenzollerna fost un principe străin, numit domnitor al României la 10 mai 1866. Carol a deţinut titlul de principe între 1866-1881 şi pe acela de rege între 1881-1914. Pe parcursul domniei sale a fost adoptată prima Constituție a României, în anul 1866. De asemenea, a avut loc proclamarea independenţei faţă de Imperiul Otoman, în urma războiului împotriva otomanilor din anii 1877-1878 (cunoscut drept Războiul de Independenţă). Din 1881, România a devenit regat, Carol I fiind rege. În cei 48 de ani ai domniei sale (cea mai lungă domnie din istoria statelor românești), Carol I a obținut creșterea prestigiului statului român, redresarea economiei, progresul social și cultural. A construit la Sinaia, în munții Carpați, castelul Peleș, care este cel mai vizitat obiectiv turistic din România. A murit în 1914 şi a fost înmormântat la Mănăstirea Curtea de Argeş.
Cine a fost Ferdinand I?
Ferdinand I al României (1914-1927) a fost al doilea rege al României. Acesta era nepotul de frate al lui Carol I şi a fost căsătorit cu Regina Maria. În ciuda originilor sale germane, Ferdinand I a intrat în Primul Război Mondial alături de Franţa, Anglia şi Rusia împotriva Germaniei şi a Austro-Ungariei, având ca scop eliberarea Transilvaniei. În timpul vieții sale a fost realizată unirea tuturor românilor, Ferdinand fiind încoronat rege al României Mari, la 15 octombrie 1922, în Catedrala din Alba Iulia.
Cine a fost Carol al II-lea?
Carol al II-lea a fost fiul lui Ferdinand şi al treilea rege al României. Carol al II-lea a inițiat o monarhie autoritară. Pe 10 februarie 1938 a desființat partidele politice, ceea ce îi asigura puterea supremă. Doi ani mai târziu, în anul 1940, forțat de presiunea politică a Uniunii Sovietice, Germaniei, Bulgariei și a Ungariei să cedeze părți din teritoriul României, Carol a fost obligat de opoziție să abdice în favoarea generalului Ion Antonescu și în favoarea fiului său Mihai.