ISTORIA - PRINCIPATELOR ROMÂNE Flashcards
PARTEA A II-A – FORMAREA PRINCIPATELOR ROMÂNE
Cum se numeau formaţiunile prestatale româneşti?
Formaţiunile prestatale româneşti se numeau cnezate, județe sau voievodate.
Care au fost primele voievodate atestate documentar?
Primele voievodate atestate documentar au fost Voievodatele lui Gelu, Glad și Menumorut, din Transilvania.
Care au fost Principatele Române?
Principatele Române erau voievodatele cu populație majoritar românofonă constituite în Evul Mediu pe teritoriul carpato-dunărean, numite în limbajul popular Țările române: Transilvania, Moldova, Țara Românească (zisă și „Vlahia”, sau „Valahia” în limbile străine) și Dobrogea
Cine a fost Iancu de Hunedoara?
Iancu de Hunedoara a fost un voievod al Transilvaniei şi guvernator al Ungariei, provenit dintr-o familie de români. Acesta a fost numit de către regele Ungariei domn în Transilvania între anii 1441-1456.
Cum a fost întemeiată Ţara Românească?
Ţara Românească a fost întemeiată în jurul anului 1300 prin unirea cnezatelor şi voievodatelor existente, sub conducerea lui Basarab I.
Cine a fost Mircea cel Bătrân?
Mircea cel Bătrân a fost domnitor în Țara Românească, între anii 1386-1418, care a reuşit ca, pe perioada domniei sale, să dezvolte viaţa economică şi capacitatea de apărare a Ţării Româneşti.
Cine a fost Vlad Ţepeş?
Vlad Țepeș a fost voievod român, urmaș al lui Mircea cel Bătrân în Țara Românească. Vlad era recunoscut pentru ambiția de a impune cinstea și ordinea. Aproape orice infracțiune, de la minciună și furt până la omor, putea fi pedepsită prin trasul în țeapă, de unde i s-a tras și numele.
Cine a fost Mihai Viteazul?
Mihai Viteazul a fost un domnitor foarte important din Țara Românească, care a realizat pentru prima dată unirea politică a țărilor române (Țara Românească, Transilvania și Moldova), în anul 1600.
Cine a fost Constantin Brâncoveanu?
Constantin Brâncoveanu a condus Țara Românească timp de 26 de ani, în perioada 1688-1714. A fost un mare protector al culturii, tiparului și al școlilor. Dezvoltarea arhitecturii și artelor plastice în Țara Românească din timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu au condus la crearea Stilului brâncovenesc, denumit și arta brâncovenească.
Cine a fost Ştefan cel Mare?
Ştefan cel Mare a fost cel mai cunoscut domn al Moldovei în perioada medievală, reprezentant al luptei duse împotriva Imperiului Otoman pentru apărarea țării. A domnit 47 de ani, în perioada 1457-1504, având cea mai lungă domnie din istoria Moldovei. Ștefan cel Mare a murit în anul 1504 şi a fost înmormântat la mănăstirea Putna.
Cine a fost Dimitrie Cantemir?
Dimitrie Cantemir a fost domnitor în Moldova în perioada 1710-1711. El a încercat să elibereze ţara de sub dominaţia turcească făcând o alianţă deschisă cu Rusia şi implicându-se în războiul dintre ruşi si otomani. A fost cărturar, compozitor, filozof, istoric, muzicolog, om politic și scriitor român – cea mai importantă lucrare a sa fiind „Descrierea Moldovei”.
Cine a condus răscoala ţăranilor români din 1784?
Răscoala țăranilor români din anul 1784 a fost condusă de Horea, Cloşca şi Crişan.
Explicaţie: Răscoala ţăranilor români din anul 1784 a fost purtată pentru drepturi şi libertate naţională marcând un moment important în evoluţia istorică.
Cine a fost Basarab I?
Basarab I (1310-1352), supranumit și Întemeietorul, este considerat fondatorul Țării Românești. În jurul anului 1300, acesta a unit cnezatele şi voievodatele existente.
Cine a fost Bogdan I?
Bogdan I este considerat întemeietorul Moldovei ca stat de sine stătător. El a domnit în Moldova până în 1365.
Daţi exemple de domnitori din Ţara Românească.
În Ţara Românească cei mai importanţi domnitori au fost: Mircea cel Bătrân (1386-1418), Vlad Ţepeş (care a avut 3 domnii: 1448; 1456-1462; 1476), Mihai Viteazul (1593-1601), Constantin Brâncoveanu (1688-1714).