Intro Flashcards
FÖ1
Vad är hållbar produktutveckling?
När ett strategiskt hållbarhetsperspektiv har integrerats och implementerats in i den tidiga produktutvecklingsfasen. Det handlar om att vara långsiktigt strategisk och att ställa sig frågan vart vi är på väg.
Hur definieras hållbar produktutveckling?
En process för att utveckla produkter som tar hänsyn till miljömässiga, sociala och ekonomiska faktorer genom hela deras livscykel – från råvaruutvinning och produktion till användning och slutlig avfallshantering.
Företag behöver använda sig av kompetens, verktyg och processer för att integrera hållbarhet på alla nivåer i organisationen.
Varför genomförs hållbar produktutveckling?
För att minska miljöpåverkan, följa lagar, möta kundkrav och skapa konkurrensfördelar.
När genomförs hållbar produktutveckling?
Hela produktens livscykel – från idégenerering till återvinning.
Vem genomför hållbar produktutveckling?
Företag, regeringar, forskare, konsumenter och NGO:s (opinionsbildningar och certifieringar, ex Fairtrade). Alla som har en koppling till produktutveckling.
Hur har industrin hanterat miljö-och hållbarhetsfrågor över tid?
Passivt förhållningssätt – 70-talet.
Reaktivt förhållningssätt – 80-talet.
Förebyggande förhållningssätt – 90-talet.
Proaktivt förhållningssätt – 00-talet.
Systematiskt förhållningssätt – 10-talet och framåt.
Passivt förhållningssätt
På 70-talet . När företag endast uppfyller lagkrav utan att vidta ytterligare åtgärder. Företag ignorerar miljö- och hållbarhetsfrågor eftersom det inte påverkar deras affär direkt. ”Vi gör som vi alltid gjort”. Det handlade om produktion och vinst, utan hänsyn till miljöpåverkan.
Ut från denna fas kom bla Green Peace.
Reaktivt förhållningssätt
På 80-talet. Hantering av problem först efter att det inträffat, möter kritik eller negativ publicitet. Ofta kortvariga lösningar utan att förändra grundprinciper. Miljöfrågor ses som en kostnad snarare än en investering. ”Vi åtgärdar problem när de uppstår”.
Ut från denna fas kom bla Future-Brundtlandrapporten.
Förebyggande förhållningssätt
På 90-talet. Företag börjar anpassa sig för att undvika risker och kostnader i framtiden. Miljöhanteringen blir en varumärkesstrategi genom riskhantering. Exempelvis genom energieffektivisering, minskad resursförbrukning och avfallshantering. ”Vi följer lagar och försöker undvika problem.
Ut från denna fas kom bla Rio-deklarationen.
Proaktivt förhållningssätt
På 2000-talet. Fokus på förbättring av produkter och deras livslängd. Innovation inom hållbara material, cirkulär ekonomi och grön teknik. ”Vi ser hållbarhet som en konkurrensfördel och en affärsmöjlighet”. Samarbete med leverantörer och kunder för att skapa hållbara lösningar.
Ut från denna fas kom FN:s Millenium Deklaration som innehöll åtta mål satta till 2015.
Systematiskt förhållningssätt
10-talet och framåt. Fokus på att integrera hållbarhet i alla nivåer i organisationen. Företag arbetar med cirkulära affärsmodeller och jobbar för hållbara dimensioner i strategier, verktyg och kompetens. ”Hållbarhet är en del av vår affärsmodell”. Långsiktig hållbarhet, FN:s globala mål och samverkan mellan olika aktörer.
Motiv för industrin att ha ett mer proaktivt och systematiskt förhållningssätt.
Ökar konkurrensfördelar.
Undvika kostnader genom effektivare resursanvändning.
Minska risker kopplade till klimatförändringar och lagkrav.
Konsumenters krav på hållbarhet.
Driver till nya innovationer och nya affärsmöjligheter.
Bygger förtroende till varumärket.
Ger anställda ”energi”.