Instuderingsfrågor 2 Flashcards
Cervixcancer. Vad är orsaken till cellförändringar på portio?
Humant papillomvirus (HPV)
De flesta fall av cervixcancer i Sverige upptäcks i tidigt stadium - vilken symtombild beskrivs i tidigt stadium?
Cellförändringar ger inga symtom utan upptäcks endast vid HPV-analys från cervix eller vagina eller cellprovtagning från cervix. Det vanligaste symtomet på cervixcancer är blödningar som inte har med menstruation att göra, vanligast kontaktbödningar efter samlag. Slemmig, ofta blodblandad flytning är vanligt. I tidiga skeden har man oftast inga symtom alls.
Förklara vad som menas med gynekologiskt cellprov för att utesluta cervixcancer?
Vid cellprovtagning används en mjuk borste som fångar celler som släpper från ytan. Cellerna analyseras för att se om det finns någon förekomst av HPV.
Provtagning sköts av barnmorskor eller specialutbildade sjuksköterskor.
Alla kvinnor mellan 23 och 64 kallas regelbundet. Mer än hälften av all livmoderhalscancer uppträder bland dem som inte regelbundet gått på cellprovskontroll.
Förklara begreppet konisering
yttersta livmodertappen skärs bort med diatermi (värme som bränner bort vävnad) i lokalanestesi, vilket både utgör diagnostik och behandling. Den del av livmodertappen som har tagits bort skickas iväg för analys som ger information om graden av förändring.
Förklara begreppet hysterktomi
en operation som innebär att hela uterus tas bort (total hysterektomi).
Ovarialcancer kallas ibland för bukens tysta tumör eftersom symtomen brukar vara vaga i början. Vilka diffusa besvär brukar patienten beskriva?
Diffusa ospecifika besvär från buk, tarm och urinblåsa (förstoppning eller urinträngningar)
Ej relevant men: ascitesbildning (vätska i buken) som ger uppspänd buk.
Djup ventrombos kan även vara ett debutsymtom.
Behandlingen vid ovarialcancer är kirurgi och sjukdomen delas in i fyra tumörstadier, beroende på hur mycket den har hunnit sprida sig. Vilken betydelse har dessa fyra stadier?
Stadium 1: Tumören finns enbart i ena eller båda äggstockarna. En del i stadium 1 behöver ingen behandling utöver kirurgi. Primärbehandling är kirurgi.
Stadium 2: Tumören har spridit sig till bäckenet. Avancerat stadium 2, då behövs utöver kirurgi adjuvant (tilläggsbehandling) cytostatikabehandling.
Stadium 3: Tumören har spridit sig till övre delen av bukhålan. Kirurgi + cytostatika.
Stadium 4: Tumören har spridit sig till organ utanför bukhålan. För vissa patienter i stadium 4 kan neoadjuvant cytostatikabehandling behövas. Det innebär att man ger patienten tre kurser cytostatika, därefter opereras patienten för att sedan få ytterligare tre cytostatikakurer.
Vården av kvinnor med ovarialcancer är avancerad, och det krävs specialistkompetens för att kunna minska risken för biverkningar, utöva kvalificerad onkologisk omvårdnad och ge ett psykosocialt stöd. Beskriv hur stöd kan utformas för kvinnor med tumörer eller cellförändringar.
Kontaktsjuksköterska - syftet är att förbättra informationen och kommunikationen mellan patienten och vårdenheten och stärka patientens möjligheter till delaktighet i vården. Enligt lag har man rätt till en fast vårdkontakt.
En individuell skriftlig vårdplan - under patientens tid i cancervården förekommer ofta överlämningar mellan olika vårdgivare. För att skapa en sammanhållen vårdkedja för patienten och de närstående ska alla överlämningar vara “aktiva”. Det innebär att den som har ansvaret för patienten tar kontakt, muntligt eller skriftligt med nästa instans.
Löpande cancerrehabilitering - startar redan när patienten och de anhöriga informeras om diagnosen och syftar till att förebygga och minska de fysiska, psykiska, sociala och existentiella följderna av en cancersjukdom och dess behandling. Insatserna ska ge patienten och de närstående stöd och förutsättningar att leva ett så bra liv som möjligt.
Vad är ansträngningsinkontinens?
ofrivilligt urinläckage vid ökat bukhåletryck
Läckaget inträffar i samband med hosta, nysning, skratt, lyft, hopp och dans.
Sker utan trängningar.
Symtomen uppkommer ofta efter graviditet och ökar med stigande ålder.
Vad är Trängningsinkontinens?
Överaktiv eller instabil blåsa och beror på ökad irritabilitet i muskeln i urinblåseväggen. Redan vid liten fyllnadsgrad upplevs trängningar som kan leda till urinläckage. Läckaget kan variera från mindre skvättar till att hela blåsan töms helt
Vad är blandinkontinens?
är en kombination av ansträngnings- och trängningsinkontinens där det ofta är svårt att bedöma vilken komponent som är den mest påtagliga.
Patofysiologin bakom urininkontinens
Förlossning kan göra att symfysen baksida och ligament tjänas jut vilket leder till att urinröret sjunker nedåt-bakåt och dess slutningsförmåga blir sämre.
Östrogenbrist efter klimakterier leder till atrofiska slemhinnor både i slidan och urinvägarna.
Diagnostik av urininkontinens
Blöjvägningstest, anamnes, provokationstest, urodynamisk undersökning. Uteslut tumörer, cystor och myom som kan ge trängningar.
Behandling urininkontinens
Bäckenbottenträning - knipövningar
Östrogenbehandling - ex. vid postmenupausalt. Vagitorier som stärker slemhinnorna i urinvägarna.
Vätskekarens och antidiuretiskt hormon
Elektrostimulering
Kirurgi: TVT som innebär att ett U-format band utan stramning opereras in under mellersta delen av urinröret. Enbart när barnafödande är avslutat