Instuderingsfrågor Flashcards
Lär dig vad följande termer betyder (i kontexten centrala nervsystemet): dorsal, ventral, lateral,
kontralateral, anterior, posterior, medial, afferent, efferent, gyrus, sulcus.
dorsal : upp, ventral:ner,
Lateral: på sidan, kontralateral: på olika sidor
Anterior: främre, posterior: bakre, medial: mot mitten
Afferent: inkommande = sensoriskt, efferent: utgående = motoriskt
gyrus: “backarna” i hjärnans valkar, fårorna i hjärnans valkar
Vilka är det centrala respektive perifera nervsystemets delar och delsystem, inkl funktioner?
Centrala nervsystemet(CNS) = hjärnan och ryggmärgen. Alla högre funktioner + kopplar ihop olika delar av PNS så t.ex vi kan agera(genom motoriska/efferenta nerver) på sensorisk information från de afferenta nerverna
Perifera nervsystemet(PNS) = nerverna i resten av kroppen. Indelat i somatiska och autonoma nervsystemet.
Somatiska nervsystemet = Innehåller nervkopplingar mellan sinnesorganen, muskler, leder och hud, signalerna når CNS
autonoma nervsystemet = innehåller nervkopplingar till kroppens inre organ. Autonoma nervsystemet delas in i sympatiska och parasympatiska nervsystemet.
Sympatiska = förbereda kroppen på kamp/flykt
Parasympatiska = vila och återhämtning
Hjärnan skyddas framför allt av fyra olika strukturer/mekanismer. Vilka?
1) ben/skalle
2) de tre hjärnhinnorna (meningier) - hårda hjärnhinnan, spindelvävshinnan, mjuka hjärnhinnan
3) cerebrospinalvätska (mellan sindelvävshinnan och mjuka hjärnhinnan) - en allt-i-allo. Skyddar hjärnan mot stötar, transporterar näringsämnen och avfall, skyddar mot infektioner. Finns runt hjärnan, och i ventriklarna(hålrum i hjärnans innersta, det är där den produceras)
4) Blod-hjärn-barriären
* Membran runt hjärnans blodkärl som skärmar av blodet från hjärnan . därför drabbas oftast inte din hjärna av infektioner som cirkulerar i ditt blod. Vissa ämnen passerar blod-hjärn-barriären(psykoaktiva substanser, näringsämnen, glukos, syre, ofta små molekyler)
Hjärnstammen
Kopplar samman hjärnan med ryggmärgen och övriga kroppen: Centrala funktioner för andning,
vakenhet, blodtryck, matsmältning. Består av mitthjärnan, medulla oblongata och pons. I kursboken räknar de även in diencephalon/mellanhjärnan(thalamus etc) men det brukar man inte göra
Thalamus:
En del av diencephalon/mellanhjärnan som sitter på toppen av hjärnstammen. Fungerar som omkopplingsstation för information mellan sinnena och cortex
Också viktig för vår uppmärksamhet, vårt medvetande, och sömn
Hypothalamus och hypofysen (pituitary gland på engelska)
är två viktiga strukturer i hjärnans hormonsystem = det endokrina systemet. Centralt för blodtryck, ämnesomsättning, kroppstemperatur, dygnsrytm, sexuella funktioner mm. En del av diencephalon/mellanhjärnan, sitter mkt medialt(precis i mitten) ungefär i höjd med amygdala. Hypofysen ser ut som en liten pinne med en knopp på som sticker ut(nedåt) från hypothalamus.
Cerebellum
(lillhjärnan). Motorisk koordination, motorisk inlärning, integrering av motorisk funktion med mentala processer. Balans, hållning, kroppslig jämvikt.
Basala ganglierna
Del av cerebrum/storhjärnan, under kortex men över hjärnstammen. Är en samling av olika strukturer så e skitsvårt att beskriva formen i ord. Reglerar våra rörelser så att de blir jämna och koordinerade. Kopplar samman sensorik och motorik. Hjälper associativ inlärning. Påverkat vid parkinsons sjukdom, tourettes och huntingtons sjukdom.
Limbiska systemet:
Del av cerebrum/storhjärnan(mestadels, men beror lite på vilka strukturer man räknar in. Betraktas som mycket gamla delar av hjärnan (“reptilhjärna”).
Består av amygdala, hippocampus, cingulate cortex. Dock räknas olika delar in enligt olika personer - är vanligt att t.ex räkna in hypothalamus + hypofysen, basala ganglierna och/eller olfactory bulb.
Amygdala
del av limbiska systemet, e typ 2 avlånga strukturer(en på varje sida), viktig för emotioner
Hippocampus
del av limbiska systemet, e typ 2 blobbar framför amygdala. Viktig för inlärning, minne - (framförallt autobiografiskt), spatial navigation
Cortex och dess lober:
Högre kognitiva funktioner sitter i cortex. Minneslagring.
Funktionell indelning i fyra lober: Frontal, parietal, temporal, occipital.
Frontal = bl.a exekutiva funktioner(planering, organisering, kontroll), motorik, språk, omdöme.
Parietal = perception, sammanfoga sinnesintryck, visuospatiala funktioner.
Temporal = inlärning, hörselintryck, språk.
Occipital = bl.a sinnesintryck
Insulära cortex= “den dolda femte loben”. Involverad i bl.a att känna törst, hunger och smärta. Empati. interoception (information från kroppens inre organ, t.ex känna sitt hjärta slå). Upplevelsen av att min kropp är en del av mig.
Vad är en aktionspotential och hur fungerar den?
Hur aktionspotentialen fungerar i fem grundläggande steg(finns egentligen fler):
- Nervcellen i vila. En nervcell som inte är aktiv är negativt laddad(jämfört med utsidan). Förenklat: pga det är mer kalium på insidan och mer natrium på utsidan. tvärtom??Dess vilomembranpotential är negativ.
- Neurotransmittor fäster vid receptorer som gör att kanaler öppnas
- Depolarisering. Kanaler öppnas och släpper in positivt laddade natriumjoner i cellen. Det gör att cellens insida börjar bli mer positivt laddad. När cellens insida skiftar från att vara negativt till att bli positiv med hjälp av inflöde av positivt laddade joner kallas depolarisering. Om laddningen når tröskelvärdet blir aktionspotentialen av dvs den “avfyras”
- Repolarisering. När ett maxvärdenåtts stängs natriumjonkanalerna och istället öppnas kaliumjonkanalerna. Då blir cellen negativt laddad igen.
- Refraktär-period. Innan cellen återgår till normalläget blir den ännu mer negativt laddad än den var från början = hyperpolarisering. En “vila”, den kan inte fyra av konstant.
Rita upp en översikt över nervcellen där följande delar finns med: cellkropp, cellkärna, DNA,
dendriter, axon, myelin, nervterminal.
Rita upp samt förklara termerna ”presynaps”, ”postsynaps”, ”synapsklyfta”, ”vesikel” samt
”Receptor”.