Inleiding, oprichting vennootschappen en inbrenge Flashcards
Wat is het Wetboek van vennootschappen en verenigingen (WVV) en wanneer werd het ingevoerd?
et Wetboek van vennootschappen en verenigingen (WVV) werd ingevoerd op 23 maart 2019. Het bevat diverse bepalingen en trad in werking op 1 mei 2019.
Wat vervangt het WVV?
Het WVV vervangt (i) het Wetboek van Vennootschappen (W.Venn.), (ii) de Wet van 27 juni 1921 betreffende de Verenigingen zonder winstoogmerk, de stichtingen en de Europese politieke partijen en stichtingen, en (iii) de Wet van 31 maart 1898 op de beroepsverenigingen.
Wat was het doel van de grote wijzigingen in de vennootschapsnormen binnen het WVV?
De grote wijzigingen binnen het WVV waren bedoeld om België te voorzien van een modern en flexibel vennootschapsrecht. Dit stelt ondernemers in staat om de vennootschap naar hun eigen behoeften te vormen zonder geconfronteerd te worden met dwingende regels die niet de economische realiteit weerspiegelen.
Wat is de belangrijkste wijziging in het WVV sinds de invoering?
De belangrijkste wijziging sinds de invoering van het WVV is de wet van april 2020, die voornamelijk belangrijk is voor genoteerde vennootschappen.
Wat is de wet van 29 maart 2023 en waarvoor is deze specifiek van belang?
De wet van 29 maart 2023 bevat nieuwe wetgeving die specifiek van belang is voor de grensoverschrijdende herstructureringen van vennootschappen.
Wat is de 3V en wat is het belang ervan binnen het WVV?
De 3V staat voor de integratie van vennootschappen en verenigingen binnen het Wetboek van vennootschappen en verenigingen (WVV). Het WVV biedt een enkele vennootschapsvorm voor alle doeleinden.
Wat is de belangrijkste verandering van de BVBA in het WVV?
De BVBA is omgedoopt tot de BV (SRL) in het WVV.
Wat houdt de “kapitaalloze BV” in binnen het WVV?
De kapitaalloze BV heeft geen minimumkapitaal. Uitkeringen worden gereguleerd via de balans- en liquiditeitstest, en er is nagenoeg volkomen vrijheid op het vlak van de verdeling van lidmaatschapsrechten.
Wat zijn enkele optionele kenmerken van een open BV?
Een open BV kan genoteerde obligaties en aandelen hebben, evenals converteerbare obligaties en warrants.
Welke elementen uit de oude CVBA zijn overgenomen in de BV?
Elementen zoals uittreding en uitsluiting zijn overgenomen uit de oude CVBA in de nieuwe BV.
Waarom wordt de BV gezien als de standaard vennootschapsvorm in België onder het WVV?
De BV wordt gezien als de standaard vennootschapsvorm vanwege haar flexibiliteit, de mogelijkheid om snel en met weinig kosten op te richten, de gemakkelijke aandeelhoudersafspraken (zoals statutenwijzigingen), en het ontbreken van maatschappelijk kapitaal.
Wat zijn enkele gedragsregels gekoppeld aan de BV binnen het WVV?
Gedragsregels in de BV omvatten bepalingen over uitkeringen, de alarmbelprocedure, en het ontbreken van een minimumkapitaal bij oprichting.
Bij de NV zijn er ook belangrijke verschilpunten met het oude vennootschapsrecht
Je kan voortaan met een enig bestuurder werken. Vroeger was er altijd een raad van bestuur,
nu kan je hiervan afwijken en je kan een NV laten besturen door een enige bestuurder.
Waarom werden onder het nieuwe WVV aantal vennootschapsvormen afgeschaft?
De flexibiliteit van het nieuwe WVV zorgde ervoor dat een aantal vennootschapsvormen onder het oude recht werden afgeschaft om een modern en eenvoudig vennootschapsrecht te creëren.
Wat is een maatschap en welke kenmerken heeft deze?
Een maatschap is een zuiver contract waarin twee ondernemers samenwerken aan een gemeenschappelijk doel, zoals winst maken en deze uitkeren aan de maten. Het heeft geen rechtspersoonlijkheid en vereist unanimiteit tussen de maten. De deelnemers zijn onbeperkt aansprakelijk voor de schulden van de maatschap.
Wat is een vennootschap onder firma (VOF) en waarom kiest men vaak voor deze vorm?
Een VOF is een maatschap die rechtspersoonlijkheid heeft verkregen door de oprichtingsakte neer te leggen bij de ondernemingsrechtbank. Het voordeel is dat de VOF als zelfstandige entiteit in het rechtsverkeer kan optreden. Men kiest vaak voor de VOF om fiscale redenen, omdat alle inkomsten onder de vennootschapsbelasting vallen.
Wat is een commanditaire vennootschap (Comm. V.) en hoe verschilt deze van een VOF?
Een Comm. V. is een VOF met een onderscheid tussen stille en beherende vennoten. Beherende vennoten zijn onbeperkt aansprakelijk en treden op als zaakvoerders, terwijl stille vennoten enkel participeren door inbreng en beperkt aansprakelijk zijn, waardoor zij alleen hun inbreng kunnen verliezen.
Hoe kunnen schuldeisers hun vorderingen verhalen bij de maatschap, VOF, en Comm. V.?
Bij alle drie deze vennootschappen moeten schuldeisers eerst op het vermogen van de vennootschap verhalen. Indien dit ontoereikend is, kunnen ze het privévermogen van de aandeelhouders aanspreken.
Welke complexe vennootschapsvormen blijven bestaan onder het nieuwe WVV?
Onder het nieuwe WVV blijven de volgende complexe vennootschapsvormen bestaan: NV, BV, en CV.
Waarom werd de coöperatieve vennootschap (CV) behouden onder het nieuwe WVV?
De CV werd behouden door een politiek compromis. Hoewel de BV nu zeer flexibel is en veel kenmerken van de oude CVBA heeft overgenomen, kan de CV alleen worden gebruikt door vennootschappen die aan het coöperatieve gedachtegoed voldoen.
Welke Europese vennootschapsvormen worden genoemd, maar komen niet aan bod in deze cursus?
De Europese vennootschapsvormen die genoemd worden maar niet aan bod komen in deze cursus zijn SE, SCE (Europese CV), en EESV.
Welke vennootschapsvormen zijn afgeschaft onder het nieuwe WVV?
onder het nieuwe WVV zijn de CVOA en de Comm. Verzekeraar (CV op aandelen) afgeschaft, maar deze kunnen georganiseerd worden in de overblijvende vennootschapsvormen.
Wat is de basisvereiste voor de oprichting van een vennootschap volgens het WVV?
Een vennootschap wordt opgericht bij rechtshandeling en in principe door meerdere personen, aangezien het een samenwerkingsverband is. Minstens twee personen moeten participeren in de vennootschap.
Wat gebeurt er wanneer een zelfstandige bakker samenwerkt met een andere bakker?
Wanneer een zelfstandige bakker samenwerkt met een andere bakker, ontstaat er een samenwerking die volgens de algemene definitie zal leiden tot de oprichting van een vennootschap. Beiden moeten een inbreng doen (prestaties) die worden vergoed op basis van de gerealiseerde en uitgekeerde winsten.