bestuur verslaggeving en aansprakelijkheid Flashcards
Wat is het onderscheid tussen personenvennootschappen en complexere vennootschappen qua aansprakelijkheid van aandeelhouders?
In personenvennootschappen (zoals VOF en CommV) zijn aandeelhouders persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de vennootschap. In complexere vennootschappen (zoals CV, NV en BV) zijn aandeelhouders slechts aansprakelijk ten belope van hun inbreng.
: Wat gebeurt er als er geen bestuursregelingen zijn opgenomen in de statuten van een personenvennootschap?
Als er geen bestuursregelingen in de statuten van een personenvennootschap zijn opgenomen, worden de vennoten geacht elkaar gemachtigd te hebben om voor elkaar te besturen. Dit betekent dat alle vennoten bestuurshandelingen alleen kunnen stellen en de vennootschap in rechte kunnen verbinden.
Waarom is het belangrijk om afspraken te maken over het bestuur in een VOF of CommV?
Het is belangrijk om afspraken te maken over het bestuur in een VOF of CommV omdat vennoten persoonlijk aansprakelijk zijn. Duidelijke afspraken kunnen voorkomen dat een vennoot ongeoorloofde handelingen verricht die de andere vennoten kunnen binden en daarmee risico’s verhogen.
Wat is de consequentie van externe vertegenwoordiging als er interne beperkingen zijn afgesproken in een personenvennootschap?
Als er interne beperkingen zijn afgesproken in een personenvennootschap, zijn deze beperkingen tegenwerpelijk aan derden. Dit betekent dat als een vennoot handelingen verricht die hij volgens de statuten niet mag doen, de vennootschap niet gebonden is aan deze handelingen. Derden moeten zelf nagaan of de vennoot bevoegd is om de handeling te verrichten.
.
Hoe kunnen vennoten in een VOF of CommV het bestuur organiseren om de risico’s te beperken?
Vennoten in een VOF of CommV kunnen het bestuur organiseren door in de statuten te bepalen dat de vennootschap door één of meer zaakvoerders wordt verbonden. Als er meerdere zaakvoerders zijn, kan een college ingesteld worden dat met meerderheid van stemmen beslissingen neemt (RvB). Dit helpt om de risico’s van persoonlijke aansprakelijkheid te beperken.
Wat gebeurt er als een vennoot in een VOF of CommV een contract sluit dat hij volgens de statuten niet mocht afsluiten?
Als een vennoot in een VOF of CommV een contract sluit dat hij volgens de statuten niet mocht afsluiten, is de vennootschap niet gebonden aan dit contract. De beperking in de statuten is tegenwerpelijk aan derden, zoals een bank, die moet weten dat de vennoot niet bevoegd was om de overeenkomst te sluiten.
Wat zijn de gevolgen voor derden die contracteren met een personenvennootschap zonder de bevoegdheden van de bestuurders te onderzoeken?
Derden die contracteren met een personenvennootschap zonder de bevoegdheden van de bestuurders te onderzoeken, dragen het risico dat de vennootschap niet gebonden is aan het contract als de bestuurder onbevoegd handelde. Hierdoor kunnen derden hun rechten op het contract verliezen.
Welke twee vennootschapsorganen zijn verplicht in een BV, CV en NV volgens het WVV?
De twee verplichte vennootschapsorganen in een BV, CV en NV zijn het bestuursorgaan en de algemene vergadering van aandeelhouders (AVA).
Wat zijn de exclusieve bevoegdheden van de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) volgens artikelen 5:81 en 7:124 WVV?
De AVA heeft exclusieve bevoegdheden toegewezen door het WVV, en deze bevoegdheden kunnen niet worden overgedragen aan het bestuursorgaan. Voorbeelden van dergelijke bevoegdheden zijn statutenwijzigingen en benoeming van bestuurders.
Wat zijn de verschillende bestuursmodellen en hun bevoegdheden volgens artikelen 5:73 en 7:93 WVV?
De bestuursmodellen volgens het WVV zijn:
Monistisch model: één bestuursorgaan met volheid van bevoegdheid. Dualistisch model: aparte raad van bestuur en directieraad. Dagelijks bestuur: delegatie van dagelijks bestuurstaken. Het bestuursorgaan heeft zowel volheid van bevoegdheid als residuaire bevoegdheden voor zaken die niet exclusief aan de AVA zijn toegewezen.
Wat houdt de Prokura-leer in met betrekking tot interne bevoegdheidsverdeling?
De Prokura-leer houdt in dat interne beperkingen aan de bevoegdheden van bestuurders niet tegenwerpelijk zijn aan derden. Dit betekent dat als een bestuurder handelt buiten zijn statutaire bevoegdheid, de vennootschap gebonden is aan die handeling.
Wat is het verschil tussen interne en externe vertegenwoordiging in een vennootschap?
Interne vertegenwoordiging betreft de interne afspraken en bevoegdheidsverdeling binnen de vennootschap, zoals vastgelegd in de statuten of interne reglementen. Externe vertegenwoordiging betreft hoe de vennootschap naar buiten toe wordt vertegenwoordigd bij het aangaan van rechtshandelingen met derden.
Welke beperkingen kunnen worden opgelegd aan bestuursbevoegdheden in de statuten of interne reglementen?
In de statuten of interne reglementen kunnen kwantitatieve en kwalitatieve beperkingen aan bestuursbevoegdheden worden opgelegd, zoals beperkingen op het bedrag waarvoor bestuurders mogen contracteren of het vereisen van voorafgaande goedkeuring van bepaalde beslissingen.
Wat zijn de bevoegdheden van het orgaan van dagelijks bestuur?
Het orgaan van dagelijks bestuur heeft autonome bevoegdheid voor handelingen en beslissingen die niet verder reiken dan de behoeften van het dagelijks leven van de vennootschap, en voor handelingen die vanwege hun minder belang of spoedeisend karakter de tussenkomst van het bestuursorgaan niet rechtvaardigen.
Wat gebeurt er als een bestuurder een contract sluit buiten zijn statutaire bevoegdheid?
Als een bestuurder een contract sluit buiten zijn statutaire bevoegdheid, kan de vennootschap niet gebonden zijn aan dit contract, en de medecontractant draagt het risico om te verifiëren of de bestuurder bevoegd was om de handeling te verrichten.(enkel bij VOF EN COMMV)
Wat zijn de exclusieve bevoegdheden van de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) volgens het WVV?
De exclusieve bevoegdheden van de AVA zijn:
Benoeming en ontslag van het bestuur. Goedkeuring van de jaarrekening. Verlening van de kwijting. Statutenwijzigingen.
Wat zijn de bevoegdheden van het bestuursorgaan volgens het WVV?
Het bestuursorgaan heeft alle andere bevoegdheden die niet exclusief aan de AVA zijn toegewezen. Dit omvat de residuaire bevoegdheid en volheid van bevoegdheid, wat betekent dat het bestuursorgaan in principe verantwoordelijk is voor alle bestuurshandelingen van de vennootschap.
Kan de bevoegdheid van het bestuursorgaan worden beperkt in de statuten?
Ja, de bevoegdheid van het bestuursorgaan kan worden beperkt in de statuten door kwalitatieve en kwantitatieve bevoegdheidsbeperkingen. Echter, de taak van het bestuursorgaan mag niet worden uitgehold.
Wat houdt de Prokura-leer in en hoe beïnvloedt deze de beperkingen op bestuursbevoegdheden?
De Prokura-leer houdt in dat beperkingen op bestuursbevoegdheden, zelfs als ze in de statuten zijn vastgelegd, niet tegenwerpelijk zijn aan derden, ook al zijn ze openbaar gemaakt. Dit betekent dat als een bestuurder handelt buiten zijn bevoegdheid volgens de statuten, de vennootschap toch gebonden kan zijn aan de handeling tegenover derden.
Wat gebeurt er als een bestuurder een krediet aangaat dat zijn statutaire bevoegdheid overschrijdt?
Als een bestuurder een krediet aangaat dat zijn statutaire bevoegdheid overschrijdt, is de vennootschap gebonden aan het krediet tegenover de derde partij (bijvoorbeeld de bank). De bestuurder kan echter persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor de schade (zoals rentekosten) die voortvloeit uit deze handeling, omdat hij tegen de statuten van de vennootschap in heeft gehandeld.
Kunnen de bevoegdheden van de AVA worden ingeperkt of uitgebreid?
De bevoegdheden van de AVA, zoals bepaald door de wet, kunnen niet worden ingeperkt maar wel worden uitgebreid. Dit betekent dat de AVA aanvullende bevoegdheden kan krijgen naast de wettelijk toegewezen exclusieve bevoegdheden.
Wat zijn voorbeelden van kwalitatieve bevoegdheidsbeperkingen voor het bestuursorgaan?
Voorbeelden van kwalitatieve bevoegdheidsbeperkingen zijn:
Het bestuursorgaan is niet bevoegd om onroerend goed te kopen of verkopen. Het bestuursorgaan is niet bevoegd om kredieten aan te gaan. Het bestuursorgaan is niet bevoegd om zakelijke rechten te verlenen op de activa van de vennootschap. Het bestuursorgaan is niet bevoegd om personeel te ontslaan.
Wat zijn kwantitatieve bevoegdheidsbeperkingen en hoe kunnen ze de bevoegdheid van het bestuursorgaan beïnvloeden?
Kwantitatieve bevoegdheidsbeperkingen stellen limieten aan de bedragen waarvoor het bestuursorgaan beslissingen kan nemen. Bijvoorbeeld, het bestuursorgaan kan krediet aangaan tot een bedrag van 100.000 euro. Voor hogere bedragen moet de AVA beslissen. Hierdoor worden meer beslissingen naar de AVA verschoven, maar de fundamentele bevoegdheden van de AVA blijven onaangetast.