bestuur verslaggeving en aansprakelijkheid Flashcards
Wat is het onderscheid tussen personenvennootschappen en complexere vennootschappen qua aansprakelijkheid van aandeelhouders?
In personenvennootschappen (zoals VOF en CommV) zijn aandeelhouders persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de vennootschap. In complexere vennootschappen (zoals CV, NV en BV) zijn aandeelhouders slechts aansprakelijk ten belope van hun inbreng.
: Wat gebeurt er als er geen bestuursregelingen zijn opgenomen in de statuten van een personenvennootschap?
Als er geen bestuursregelingen in de statuten van een personenvennootschap zijn opgenomen, worden de vennoten geacht elkaar gemachtigd te hebben om voor elkaar te besturen. Dit betekent dat alle vennoten bestuurshandelingen alleen kunnen stellen en de vennootschap in rechte kunnen verbinden.
Waarom is het belangrijk om afspraken te maken over het bestuur in een VOF of CommV?
Het is belangrijk om afspraken te maken over het bestuur in een VOF of CommV omdat vennoten persoonlijk aansprakelijk zijn. Duidelijke afspraken kunnen voorkomen dat een vennoot ongeoorloofde handelingen verricht die de andere vennoten kunnen binden en daarmee risico’s verhogen.
Wat is de consequentie van externe vertegenwoordiging als er interne beperkingen zijn afgesproken in een personenvennootschap?
Als er interne beperkingen zijn afgesproken in een personenvennootschap, zijn deze beperkingen tegenwerpelijk aan derden. Dit betekent dat als een vennoot handelingen verricht die hij volgens de statuten niet mag doen, de vennootschap niet gebonden is aan deze handelingen. Derden moeten zelf nagaan of de vennoot bevoegd is om de handeling te verrichten.
.
Hoe kunnen vennoten in een VOF of CommV het bestuur organiseren om de risico’s te beperken?
Vennoten in een VOF of CommV kunnen het bestuur organiseren door in de statuten te bepalen dat de vennootschap door één of meer zaakvoerders wordt verbonden. Als er meerdere zaakvoerders zijn, kan een college ingesteld worden dat met meerderheid van stemmen beslissingen neemt (RvB). Dit helpt om de risico’s van persoonlijke aansprakelijkheid te beperken.
Wat gebeurt er als een vennoot in een VOF of CommV een contract sluit dat hij volgens de statuten niet mocht afsluiten?
Als een vennoot in een VOF of CommV een contract sluit dat hij volgens de statuten niet mocht afsluiten, is de vennootschap niet gebonden aan dit contract. De beperking in de statuten is tegenwerpelijk aan derden, zoals een bank, die moet weten dat de vennoot niet bevoegd was om de overeenkomst te sluiten.
Wat zijn de gevolgen voor derden die contracteren met een personenvennootschap zonder de bevoegdheden van de bestuurders te onderzoeken?
Derden die contracteren met een personenvennootschap zonder de bevoegdheden van de bestuurders te onderzoeken, dragen het risico dat de vennootschap niet gebonden is aan het contract als de bestuurder onbevoegd handelde. Hierdoor kunnen derden hun rechten op het contract verliezen.
Welke twee vennootschapsorganen zijn verplicht in een BV, CV en NV volgens het WVV?
De twee verplichte vennootschapsorganen in een BV, CV en NV zijn het bestuursorgaan en de algemene vergadering van aandeelhouders (AVA).
Wat zijn de exclusieve bevoegdheden van de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) volgens artikelen 5:81 en 7:124 WVV?
De AVA heeft exclusieve bevoegdheden toegewezen door het WVV, en deze bevoegdheden kunnen niet worden overgedragen aan het bestuursorgaan. Voorbeelden van dergelijke bevoegdheden zijn statutenwijzigingen en benoeming van bestuurders.
Wat zijn de verschillende bestuursmodellen en hun bevoegdheden volgens artikelen 5:73 en 7:93 WVV?
De bestuursmodellen volgens het WVV zijn:
Monistisch model: één bestuursorgaan met volheid van bevoegdheid. Dualistisch model: aparte raad van bestuur en directieraad. Dagelijks bestuur: delegatie van dagelijks bestuurstaken. Het bestuursorgaan heeft zowel volheid van bevoegdheid als residuaire bevoegdheden voor zaken die niet exclusief aan de AVA zijn toegewezen.
Wat houdt de Prokura-leer in met betrekking tot interne bevoegdheidsverdeling?
De Prokura-leer houdt in dat interne beperkingen aan de bevoegdheden van bestuurders niet tegenwerpelijk zijn aan derden. Dit betekent dat als een bestuurder handelt buiten zijn statutaire bevoegdheid, de vennootschap gebonden is aan die handeling.
Wat is het verschil tussen interne en externe vertegenwoordiging in een vennootschap?
Interne vertegenwoordiging betreft de interne afspraken en bevoegdheidsverdeling binnen de vennootschap, zoals vastgelegd in de statuten of interne reglementen. Externe vertegenwoordiging betreft hoe de vennootschap naar buiten toe wordt vertegenwoordigd bij het aangaan van rechtshandelingen met derden.
Welke beperkingen kunnen worden opgelegd aan bestuursbevoegdheden in de statuten of interne reglementen?
In de statuten of interne reglementen kunnen kwantitatieve en kwalitatieve beperkingen aan bestuursbevoegdheden worden opgelegd, zoals beperkingen op het bedrag waarvoor bestuurders mogen contracteren of het vereisen van voorafgaande goedkeuring van bepaalde beslissingen.
Wat zijn de bevoegdheden van het orgaan van dagelijks bestuur?
Het orgaan van dagelijks bestuur heeft autonome bevoegdheid voor handelingen en beslissingen die niet verder reiken dan de behoeften van het dagelijks leven van de vennootschap, en voor handelingen die vanwege hun minder belang of spoedeisend karakter de tussenkomst van het bestuursorgaan niet rechtvaardigen.
Wat gebeurt er als een bestuurder een contract sluit buiten zijn statutaire bevoegdheid?
Als een bestuurder een contract sluit buiten zijn statutaire bevoegdheid, kan de vennootschap niet gebonden zijn aan dit contract, en de medecontractant draagt het risico om te verifiëren of de bestuurder bevoegd was om de handeling te verrichten.(enkel bij VOF EN COMMV)
Wat zijn de exclusieve bevoegdheden van de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) volgens het WVV?
De exclusieve bevoegdheden van de AVA zijn:
Benoeming en ontslag van het bestuur. Goedkeuring van de jaarrekening. Verlening van de kwijting. Statutenwijzigingen.
Wat zijn de bevoegdheden van het bestuursorgaan volgens het WVV?
Het bestuursorgaan heeft alle andere bevoegdheden die niet exclusief aan de AVA zijn toegewezen. Dit omvat de residuaire bevoegdheid en volheid van bevoegdheid, wat betekent dat het bestuursorgaan in principe verantwoordelijk is voor alle bestuurshandelingen van de vennootschap.
Kan de bevoegdheid van het bestuursorgaan worden beperkt in de statuten?
Ja, de bevoegdheid van het bestuursorgaan kan worden beperkt in de statuten door kwalitatieve en kwantitatieve bevoegdheidsbeperkingen. Echter, de taak van het bestuursorgaan mag niet worden uitgehold.
Wat houdt de Prokura-leer in en hoe beïnvloedt deze de beperkingen op bestuursbevoegdheden?
De Prokura-leer houdt in dat beperkingen op bestuursbevoegdheden, zelfs als ze in de statuten zijn vastgelegd, niet tegenwerpelijk zijn aan derden, ook al zijn ze openbaar gemaakt. Dit betekent dat als een bestuurder handelt buiten zijn bevoegdheid volgens de statuten, de vennootschap toch gebonden kan zijn aan de handeling tegenover derden.
Wat gebeurt er als een bestuurder een krediet aangaat dat zijn statutaire bevoegdheid overschrijdt?
Als een bestuurder een krediet aangaat dat zijn statutaire bevoegdheid overschrijdt, is de vennootschap gebonden aan het krediet tegenover de derde partij (bijvoorbeeld de bank). De bestuurder kan echter persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor de schade (zoals rentekosten) die voortvloeit uit deze handeling, omdat hij tegen de statuten van de vennootschap in heeft gehandeld.
Kunnen de bevoegdheden van de AVA worden ingeperkt of uitgebreid?
De bevoegdheden van de AVA, zoals bepaald door de wet, kunnen niet worden ingeperkt maar wel worden uitgebreid. Dit betekent dat de AVA aanvullende bevoegdheden kan krijgen naast de wettelijk toegewezen exclusieve bevoegdheden.
Wat zijn voorbeelden van kwalitatieve bevoegdheidsbeperkingen voor het bestuursorgaan?
Voorbeelden van kwalitatieve bevoegdheidsbeperkingen zijn:
Het bestuursorgaan is niet bevoegd om onroerend goed te kopen of verkopen. Het bestuursorgaan is niet bevoegd om kredieten aan te gaan. Het bestuursorgaan is niet bevoegd om zakelijke rechten te verlenen op de activa van de vennootschap. Het bestuursorgaan is niet bevoegd om personeel te ontslaan.
Wat zijn kwantitatieve bevoegdheidsbeperkingen en hoe kunnen ze de bevoegdheid van het bestuursorgaan beïnvloeden?
Kwantitatieve bevoegdheidsbeperkingen stellen limieten aan de bedragen waarvoor het bestuursorgaan beslissingen kan nemen. Bijvoorbeeld, het bestuursorgaan kan krediet aangaan tot een bedrag van 100.000 euro. Voor hogere bedragen moet de AVA beslissen. Hierdoor worden meer beslissingen naar de AVA verschoven, maar de fundamentele bevoegdheden van de AVA blijven onaangetast.
Wat houdt de interne bevoegdheidsverdeling in een vennootschap in?
De interne bevoegdheidsverdeling in een vennootschap betreft de afspraken en regelingen binnen de vennootschap over wie welke beslissingen mag nemen en hoe het bestuur is georganiseerd, zoals vastgelegd in de statuten of interne reglementen.
Wat is de externe vertegenwoordiging van een vennootschap en hoe wordt deze geregeld?
De externe vertegenwoordiging van een vennootschap betreft hoe de vennootschap naar buiten toe wordt vertegenwoordigd bij het aangaan van rechtshandelingen met derden. Elke bestuurder, of in geval van een collegiaal bestuursorgaan het bestuursorgaan, kan de vennootschap vertegenwoordigen. De statuten kunnen specifieke vertegenwoordigers aanwijzen en voorwaarden voor de vertegenwoordiging vaststellen.
Wat is een collegiaal bestuursorgaan (RvB) en hoe werkt het qua vertegenwoordiging?
Een collegiaal bestuursorgaan (RvB) betekent dat de vennootschap wordt vertegenwoordigd door een meerderheid van de bestuurders. Bijvoorbeeld, in een RvB van 5 leden zijn de handtekeningen van 3 bestuurders nodig om de vennootschap te binden, tenzij de statuten anders bepalen.
Wat zijn eenhandtekeningsclausules en meerhandtekeningsclausules?
Eenhandtekeningsclausules en meerhandtekeningsclausules zijn statutaire bepalingen die bepalen of één of meerdere bestuurders de vennootschap kunnen vertegenwoordigen. Deze clausules zijn tegenwerpelijk aan derden, wat betekent dat derden moeten accepteren dat de vennootschap gebonden is volgens deze clausules.
Zijn beperkingen op eenhandtekenings- of meerhandtekeningsclausules tegenwerpelijk aan derden?
Nee, beperkingen op eenhandtekenings- of meerhandtekeningsclausules zijn niet tegenwerpelijk aan derden. Dit betekent dat als een statutaire beperking wordt overschreden (bijvoorbeeld een kredietlimiet), de vennootschap nog steeds gebonden is aan het contract met derden.
Wat zijn de gevolgen als een bestuurder buiten zijn statutaire bevoegdheid handelt?
Als een bestuurder buiten zijn statutaire bevoegdheid handelt, blijft de vennootschap gebonden aan de overeenkomst met derden. De bestuurder kan echter persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor de schade die voortvloeit uit het handelen tegen de statuten in.
Wat is de rol van het dagelijks bestuur in de externe vertegenwoordiging?
Het dagelijks bestuur kan worden opgedragen aan één of meer personen die alleen, gezamenlijk of als college optreden. Deze vertegenwoordiging is tegenwerpelijk aan derden onder de voorwaarden van artikel 2:18 WVV.
Wat is de uitzonderingsregel voor de vertegenwoordiging van een vennootschap buiten haar voorwerp?
De vennootschap is verbonden door de handelingen die buiten haar voorwerp liggen, tenzij zij kan bewijzen dat de derde partij op de hoogte was van het overschrijden van het voorwerp of er niet onkundig van kon zijn. Bekendmaking van de statuten alleen is niet voldoende bewijs.
Wie kan een bestuursmandaat invullen volgens het WVV?
Een bestuursmandaat kan worden ingevuld door zowel natuurlijke personen als rechtspersonen. Een managementvennootschap (RP) kan ook een bestuursmandaat opnemen in een andere vennootschap.
Wat is de rol van een vaste vertegenwoordiger (VV) bij een rechtspersoon die een bestuursmandaat heeft?
Een vaste vertegenwoordiger (VV) is een natuurlijke persoon die door een rechtspersoon-bestuurder is aangewezen om het bestuursmandaat uit te oefenen alsof hij zelf als bestuurder is benoemd. Dit voorkomt dat de managementvennootschap aansprakelijkheid ontloopt door haar beperkte aansprakelijkheid.
Wat gebeurt er als er aansprakelijkheidsvorderingen worden ingesteld tegen een rechtspersoon-bestuurder en zijn vaste vertegenwoordiger?
Zowel de rechtspersoon-bestuurder als de vaste vertegenwoordiger kunnen hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld voor de geleden schade ten gevolge van de uitoefening van het bestuursmandaat.
Wat is een belangrijke wijziging in het WVV met betrekking tot vaste vertegenwoordigers?
Een belangrijke wijziging in het WVV is dat éénzelfde natuurlijke persoon slechts in één hoedanigheid kan handelen in dezelfde vennootschap. Dit betekent dat een persoon niet meer meerdere petjes kan dragen (bijvoorbeeld als bestuurder in eigen naam en als VV van een managementvennootschap).
Wat houdt het cascadesysteem in bij de benoeming van vaste vertegenwoordigers?
Het cascadesysteem houdt in dat een vaste vertegenwoordiger van een rechtspersoon-bestuurder geen andere rechtspersoon kan benoemen als vaste vertegenwoordiger. De benoeming moet rechtstreeks naar een natuurlijke persoon gaan.
Wat is de rol van het orgaan van dagelijks bestuur?
Het orgaan van dagelijks bestuur kan door het bestuursorgaan worden opgericht en heeft de bevoegdheid om beslissingen te nemen over het dagelijks bestuur van de vennootschap. Dit omvat handelingen die niet verder reiken dan de dagelijkse behoeften van de vennootschap en handelingen die vanwege minder belang of spoedeisend karakter de tussenkomst van het bestuursorgaan niet rechtvaardigen.
: Wat zijn de risico’s van het overschrijden van de bevoegdheid van dagelijks bestuur?
: Het overschrijden van de bevoegdheid van dagelijks bestuur kan leiden tot bestuurdersaansprakelijkheid. Bestuurders moeten ervoor zorgen dat hun handelingen binnen de reikwijdte van hun bevoegdheden vallen om persoonlijke aansprakelijkheid te vermijden.
Waarom kan een bestuurder zijn bestuursmandaat niet uitoefenen op basis van een arbeidsovereenkomst?
Een bestuurder kan zijn bestuursmandaat niet uitoefenen op basis van een arbeidsovereenkomst omdat een arbeidsovereenkomst gezag door de werkgever impliceert. Een bestuurder handelt echter op eigen verantwoordelijkheid zonder onderworpen te zijn aan het gezag van een werkgever.
Wat zijn de voordelen van een orgaan van dagelijks bestuur bij collegiale bestuursorganen?
Het orgaan van dagelijks bestuur kan snel en efficiënt beslissingen nemen zonder dat de volledige raad van bestuur (RvB) bijeen hoeft te komen. Dit is vooral nuttig bij grote bestuursorganen, omdat het de noodzaak van meerdere handtekeningen vermindert en de besluitvorming versnelt.
Wat betekent het opnemen van een bestuursmandaat in een vennootschap?
Het opnemen van een bestuursmandaat betekent het opnemen van verantwoordelijkheid. Dit houdt in dat de bestuurder verantwoordelijk is voor het bestuur van de vennootschap en aansprakelijk kan worden gesteld voor fouten of nalatigheden.
Wat zijn de gronden voor bestuurdersaansprakelijkheid volgens Boek 2 WVV?
De gronden voor bestuurdersaansprakelijkheid volgens Boek 2 WVV omvatten aansprakelijkheid tijdens de continuïteit van de vennootschap en kunnen worden ingeroepen tijdens het bestaan van de vennootschap en bij faillissement.
Hoe kan een bestuurder aansprakelijk worden gesteld volgens Boek XX WER?
Volgens Boek XX WER kunnen bestuurders aansprakelijk worden gesteld in het kader van discontinuïteit van de vennootschap, zoals bij faillissement, door curator of schuldeisers voor onbehoorlijk bestuur.
Wat is de flexibilisering in het WVV en wat houdt het in voor bestuurders?
Flexibilisering in het WVV betekent dat bestuurders meer verantwoording en documentatieplicht hebben, zoals de liquiditeitstest in een BV bij uitkeringen aan aandeelhouders, om te waarborgen dat uitkeringen verantwoord zijn.
Hoe wordt bestuurdersaansprakelijkheid beoordeeld?
Bestuurdersaansprakelijkheid wordt beoordeeld op basis van de situatie op het moment van de handelingen. De rechter beoordeelt of elke redelijke andere normale bestuurder in dezelfde omstandigheden dezelfde beslissing zou hebben genomen.
Wat zijn feitelijke bestuurders en kunnen zij aansprakelijk worden gesteld?
Feitelijke bestuurders zijn personen die geen formeel bestuursmandaat hebben maar zich wel gedragen als bestuurders. Zij kunnen aansprakelijk worden gesteld als hun handelingen buiten de marge van redelijk bestuur vallen.
Wat is de “marginale toetsing” bij bestuurdersaansprakelijkheid?
Marginale toetsing betekent dat een bestuurder aansprakelijk is als hun beslissing, daad of gedraging manifest afwijkt van wat een normale, redelijke bestuurder in dezelfde omstandigheden zou doen. Het moet duidelijk buiten de norm vallen.
Wat moet een bestuurder doen om zich te onttrekken aan aansprakelijkheid voor een foutieve beslissing?
Om zich te onttrekken aan aansprakelijkheid moet een bestuurder niet hebben meegedaan aan de foutieve beslissing en dit melden aan de andere leden van het bestuursorgaan. Deze melding moet worden opgenomen in de notulen van het bestuursorgaan.
Wat is een voorbeeld van een handeling die per definitie als fout wordt beschouwd?
Het niet volgen van de alarmbelprocedure wordt per definitie als een fout beschouwd. Deze procedure moet worden gevolgd als blijkt dat het netto-actief van de vennootschap negatief is geworden of dreigt te worden.
Kan een curator bestuurders aansprakelijk stellen als de aandeelhouders andere personen zijn dan de bestuurders?
Ja, een curator kan bestuurders aansprakelijk stellen om onbetaalde schuldeisers terug te betalen als er sprake is van een bestuursfout, zelfs als de aandeelhouders andere personen zijn dan de bestuurders.
Wat is een kennelijke grove fout in het kader van bestuurdersaansprakelijkheid bij faillissement volgens artikel XX.225 WER?
Een kennelijke grove fout is een ernstige fout van een bestuurder die heeft bijgedragen tot het faillissement van de vennootschap. Volgens artikel XX.225 van het Wetboek van Economisch Recht (WER) kan een bestuurder hiervoor aansprakelijk worden gesteld.
Wat wordt bedoeld met ‘wrongful trading’ in de context van bestuurdersaansprakelijkheid?
‘Wrongful trading’ verwijst naar de situatie waarin bestuurders contracten afsluiten terwijl ze weten dat de vennootschap over onvoldoende middelen beschikt om de verplichtingen uit die rechtshandeling na te komen. Dit kan leiden tot aansprakelijkheid van de bestuurders.
Wanneer kunnen bestuurders aansprakelijk worden gesteld voor handelingen die ze hebben gesteld om een faillissement te vermijden?
Bestuurders kunnen aansprakelijk worden gesteld als ze handelingen stellen in een poging om een faillissement te vermijden en daardoor bijkomende schade veroorzaken.
Welke rol spelen fiscale schulden in de bestuurdersaansprakelijkheid?
Fiscale schulden vormen een grond voor objectieve aansprakelijkheid. Bestuurders kunnen aansprakelijk worden gesteld voor schulden van de vennootschap zonder dat zij een fout hebben begaan, wanneer zij zich in omstandigheden van objectieve aansprakelijkheid bevinden.
Wat houdt de objectieve aansprakelijkheid van bestuurders in?
Objectieve aansprakelijkheid houdt in dat bestuurders aansprakelijk gesteld kunnen worden voor schulden van de vennootschap zonder dat ze een fout hebben begaan, bijvoorbeeld als er binnen een periode van vijf jaar twee faillissementen zijn geweest waarbij de bestuurder betrokken was.
Hoe kan de toegenomen risico op bestuurdersaansprakelijkheid worden ingedamd volgens boek 2 WVV?
Het risico kan worden ingedamd door een cap op de bestuurdersaansprakelijkheid in te voeren, afhankelijk van de omzet en het balanstotaal van de vennootschap. Bestuurders kunnen dan slechts voor een maximaal bedrag aansprakelijk worden gesteld.
Wat is een voorbeeld van de cap op bestuurdersaansprakelijkheid bij een vennootschap met een omzet van minder dan 350.000 euro en een balanstotaal van minder dan 175.000 euro?
In dit geval kunnen bestuurders gezamenlijk voor maximaal 125.000 euro aansprakelijk worden gesteld per fout die zij hebben begaan.
Wanneer geldt de cap op bestuurdersaansprakelijkheid niet?
De cap geldt niet in uitzonderingsgevallen zoals bij een zware fout, herhaalde lichte fout, bedrieglijk opzet of oogmerk om te schaden.
Wat wordt bedoeld met herhaalde lichte fout in de context van bestuurdersaansprakelijkheid?
Herhaalde lichte fout verwijst naar het herhaaldelijk begaan van lichte fouten door de bestuurder. Dit kan leiden tot uitsluiting van de cap op bestuurdersaansprakelijkheid.
Wat gebeurt er wanneer de rechtbank tot de bevinding komt dat het bestuursorgaan een fout heeft begaan?
Wanneer de rechtbank vaststelt dat het bestuursorgaan een fout heeft begaan, kan de grens naar een zware fout flinterdun zijn. Hierdoor zal de cap op de bestuurdersaansprakelijkheid niet gelden.
Wat houdt het verbod op exoneratie in bij bestuurdersaansprakelijkheid?
Het verbod op exoneratie betekent dat bestuurders niet vooraf kunnen worden vrijgesteld van hun aansprakelijkheid jegens de rechtspersoon of derden. Dit is vastgelegd in artikel 2:58 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV).
Wat betekent het verbod op vrijwaring voor bestuurdersaansprakelijkheid?
Het verbod op vrijwaring houdt in dat een rechtspersoon, zijn dochtervennootschappen of gecontroleerde entiteiten niet vooraf kunnen beloven de bestuurders te vrijwaren of te dekken voor hun aansprakelijkheid jegens de rechtspersoon of derden, zoals bepaald in artikel 2:58 WVV.
Wat bepaalt artikel 2:58 van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen (WVV) over de beperking van bestuurdersaansprakelijkheid?
Artikel 2:58 WVV bepaalt dat de aansprakelijkheid van een lid van een bestuursorgaan of een dagelijks bestuurder niet verder beperkt kan worden dan vermeld in artikel 2:57. Daarnaast mogen de rechtspersoon, dochtervennootschappen of gecontroleerde entiteiten deze bestuurders niet vooraf exoneren of vrijwaren voor hun aansprakelijkheid jegens de rechtspersoon of derden.
Wat gebeurt er met bepalingen in statuten, overeenkomsten of eenzijdige wilsuitingen die in strijd zijn met artikel 2:58 WVV?
Elke bepaling in de statuten, in een overeenkomst of een eenzijdige wilsuiting die strijdig is met artikel 2:58 WVV wordt voor niet geschreven gehouden en heeft geen juridische werking.
Hoe werd vroeger geprobeerd bestuurdersaansprakelijkheid te ontlopen, en waarom is dit nu verboden?
Vroeger werden technieken gebruikt om managers te dekken of vrijwaren wanneer ze werden aangesproken voor bestuurdersaansprakelijkheid, bijvoorbeeld door de groep van vennootschappen. Dit is nu absoluut verboden om te voorkomen dat bestuurders hun aansprakelijkheid kunnen ontlopen door middel van de middelen van de bestuurde vennootschap.
Wat is kwijting in het kader van bestuurdersaansprakelijkheid?
Kwijting is de goedkeuring door de algemene vergadering van aandeelhouders van de handelingen van de bestuurders en commissarissen na de goedkeuring van de jaarrekening. Het houdt in dat de vennootschap afziet van de mogelijkheid om vorderingen in te stellen tegen de bestuurders voor hun handelingen in het betreffende boekjaar, mits er geen onjuiste opgaven of weglatingen in de jaarrekening zijn.
Wat bepaalt artikel 5:98, tweede lid WVV voor de besloten vennootschap (BV) over kwijting?
Artikel 5:98, tweede lid WVV bepaalt dat de algemene vergadering na de goedkeuring van de jaarrekening bij afzonderlijke stemming beslist over de kwijting van bestuurders en commissarissen. Deze kwijting is alleen rechtsgeldig als de jaarrekening geen onjuiste opgaven of weglatingen bevat en strijdige verrichtingen met de statuten of het wetboek specifiek zijn aangegeven in de oproeping.
Wat is een vennootschapsvordering en wanneer wordt deze ingesteld?
Een vennootschapsvordering wordt ingesteld door de algemene vergadering van aandeelhouders om leden van het bestuursorgaan of de commissaris aansprakelijk te stellen. De algemene vergadering beslist hier apart over en kan lasthebbers aanstellen voor de uitvoering van die beslissing. Dit is geregeld in artikel 5:103 WVV voor de BV en artikel 7:156 WVV voor de NV.
Wat is een minderheidsvordering en wat zijn de voorwaarden ervoor?
Een minderheidsvordering kan worden ingesteld door aandeelhouders die ten minste 10% van de uitgegeven aandelen bezitten (BV) of 1% van de stemmen bezitten of kapitaal vertegenwoordigen ter waarde van ten minste EUR 1.250.000 (NV). De voorwaarde is dat ze de kwijting niet of op een ongeldige wijze hebben goedgekeurd. Deze vordering is voor rekening van de vennootschap, zoals bepaald in artikel 5:104 WVV (BV) en 7:157 WVV (NV).
Wat is het gevolg van het instellen van een minderheidsvordering?
Bij het instellen van een minderheidsvordering betalen bestuurders de schadevergoeding aan de vennootschap indien de rechtbank hen hoofdelijk aansprakelijk stelt. De kosten voor het instellen van de vordering moeten door de minderheidsaandeelhouders worden gedragen totdat de rechtbank de ontvankelijkheid en gegrondheid van het verzoek verklaart.
Hoe kunnen derden bestuurders aansprakelijk stellen in geval van faillissement?
In geval van faillissement kan de curator namens de boedel vorderingen instellen tegen de bestuurders voor collectieve schade. Schuldeisers kunnen daarnaast ook individuele aansprakelijkheidsvorderingen instellen als zij specifieke individuele schade hebben geleden
Wat betekent het afschaffen van de quasi-immuniteit voor bestuurders volgens Boek 6 BW?
De afschaffing van de quasi-immuniteit in Boek 6 BW betekent dat bestuurders nu ook door derden aansprakelijk gesteld kunnen worden voor bestuursfouten, zonder dat zij zich kunnen beroepen op een beperkte aansprakelijkheid. Derden kunnen dus rechtstreeks vorderingen instellen tegen de bestuurders voor schade veroorzaakt door manifeste bestuursfouten.
Wat is de verjaringstermijn voor rechtsvorderingen tegen leden van het bestuursorgaan volgens artikel 2:143, §1 WVV?
Volgens artikel 2:143, §1 WVV verjaren alle rechtsvorderingen tegen leden van het bestuursorgaan, dagelijks bestuurders, commissarissen, vereffenaars, vaste vertegenwoordigers van rechtspersonen, of andere personen met werkelijke bestuursbevoegdheid na vijf jaar, te rekenen vanaf de verrichtingen in verband met hun taak, tenzij de verrichtingen met opzet verborgen zijn gehouden. In dat geval begint de verjaringstermijn te lopen vanaf de ontdekking van de verrichtingen.
Wanneer begint de verjaringstermijn te lopen als handelingen met opzet verborgen zijn gehouden?
Als handelingen met opzet verborgen zijn gehouden, begint de verjaringstermijn te lopen vanaf het moment van ontdekking van deze handelingen.
Welke personen vallen onder de verjaringstermijn van artikel 2:143, §1 WVV?
De verjaringstermijn van artikel 2:143, §1 WVV geldt voor leden van het bestuursorgaan, dagelijks bestuurders, commissarissen, vereffenaars, vaste vertegenwoordigers van rechtspersonen die één van deze functies bekleden, en alle andere personen die werkelijke bestuursbevoegdheid hebben gehad ten aanzien van de vennootschap.
Wat is het uitgangspunt voor de bevoegdheid van bestuurders volgens artikel 5:71, §1 WVV?
et uitgangspunt is dat één of meerdere bestuurders met concurrerende bevoegdheid kunnen optreden, tenzij de statuten anders bepalen.
Welke drie wettelijke bestuursmodellen zijn mogelijk volgens artikel 5:71 en artikel 5:73, §1 WVV?
Model 1: Enige bestuurder
Model 2: Raad van bestuur (collegiaal bestuursorgaan)
Model 3: Afzonderlijk handelende bestuurders
Wat is het vierde “feitelijke” bestuursmodel en hoe wordt dit gerealiseerd?
Het vierde model is het model van gezamenlijk handelende bestuurders, waarbij meerdere bestuurders unaniem akkoord moeten gaan om een rechtshandeling te stellen. Dit kan gerealiseerd worden via een vertegenwoordigingsclausule in de statuten.
Kunnen de statuten alternatieve bestuursmodellen voorzien waaruit de algemene vergadering kan kiezen?
Ja, de statuten kunnen voorzien dat de algemene vergadering bij gewone beslissing kan kiezen tussen bijvoorbeeld een enige bestuurder, een collegiaal bestuursorgaan, of afzonderlijk concurrerende bestuurders.
Wat gebeurt er als de statuten niet specifiek bepalen dat er een raad van bestuur moet zijn?
Als de statuten niet specifiek een raad van bestuur bepalen, dan geldt het model van afzonderlijk handelende bestuurders (model 3) automatisch wanneer meerdere bestuurders worden benoemd
Wat bepaalt artikel 5:79 WVV met betrekking tot dagelijks bestuur?
Artikel 5:79 WVV bepaalt dat een vennootschap, naast de hoofdstructuur van bestuurders, een orgaan van dagelijks bestuur kan aanstellen om specifieke dagelijkse taken en beslissingen uit te voeren.
Wat moet er volgens artikel 5:71 WVV in de statuten staan om een raad van bestuur (model 2) te implementeren?
Volgens artikel 5:71 WVV moeten de statuten specifiek bepalen dat de vennootschap door een raad van bestuur (collegiaal bestuursorgaan) wordt bestuurd. Zonder deze bepaling geldt automatisch het model van afzonderlijk handelende bestuurders.
Hoe worden bestuurders in een BV benoemd en ontslagen?
Bestuurders in een BV worden benoemd door de algemene vergadering van aandeelhouders (AVA), en dit kan al dan niet in de statuten worden opgenomen. De eerste bestuurders worden aangeduid in de oprichtingsakte. Bestuurders kunnen voor een bepaalde of onbepaalde duur worden benoemd en er is geen maximum termijn (in tegenstelling tot een NV waar de maximale termijn 6 jaar is).
Wat gebeurt er bij een opengevallen mandaat in een collegiaal bestuursorgaan volgens artikel 5:71 WVV?
Bij een opengevallen mandaat in een collegiaal bestuursorgaan kunnen de overige bestuurders een nieuwe bestuurder coöpteren, tenzij de statuten dit uitsluiten. De eerstvolgende algemene vergadering moet de benoeming van de gecoöpteerde bestuurder bevestigen.
Wat is een statutaire bestuurder en hoe wordt deze vervangen?
Een statutaire bestuurder is een bestuurder die in de statuten is benoemd. Vervanging van een statutaire bestuurder vergt een statutenwijziging, tenzij er een wettige reden is, waarbij een gewone beslissing volstaat.
Wat gebeurt er als het niet mogelijk is een statutenwijziging door te voeren om een statutaire bestuurder te vervangen?
Als het niet mogelijk is om een statutenwijziging door te voeren, kan er een wettige reden worden aangevoerd voor de vervanging van de statutaire bestuurder, waarbij een gewone beslissing voldoende is.
Hoe kan een niet-statutaire bestuurder worden ontslagen?
Een niet-statutaire bestuurder kan te allen tijde en zonder motivering (ad nutum) worden ontslagen, tenzij anders bepaald in de statuten, het benoemingsbesluit of door de AVA. Dit kan gepaard gaan met een opzeggingstermijn of opzeggingsvergoeding, en een bijzonder quorum kan vereist zijn voor de afzetting.
Welke bescherming heeft een bestuurder tegen ontslag?
Er is geen ontslagbescherming voor bestuurders in geval van wettige reden. Een bestuurder kan vrijwillig ontslag nemen door loutere kennisgeving, maar kan op verzoek in functie blijven totdat de vennootschap redelijkerwijs in vervanging kan voorzien.
Welke handelingen kan een bestuurder zelf stellen bij vrijwillig ontslag?
Bij vrijwillig ontslag kan een bestuurder zelf de nodige handelingen stellen om zijn ontslag tegenwerpelijk te maken, zoals het informeren van de relevante partijen en het regelen van administratieve formaliteiten.
Wat zijn de drie modellen van bestuur in een vennootschap volgens het WVV?
Monistisch bestuur:
Raad van bestuur Enige bestuurder (afschaffing Comm.VA) Afschaffing directiecomité
Duaal bestuur:
Raad van toezicht Directieraad
Feitelijk model:
Gezamenlijk handelende bestuurders (via vertegenwoordigingsclausule)
Wat houdt het monistisch bestuur in en waarom kan het interessant zijn voor familiale vennootschappen?
Monistisch bestuur betekent dat er één bestuursniveau is, zoals een raad van bestuur of een enige bestuurder. Het kan interessant zijn voor familiale vennootschappen omdat een moedermaatschappij die 100% van de aandelen van een dochtermaatschappij bezit, kan optreden als enige bestuurder van de dochter. Dit stelt de moedervennootschap in staat om rechtstreeks beslissingen te nemen op het niveau van de dochtermaatschappij.
Wat is de rol van de vaste vertegenwoordiger (VV) in een moeder-dochter relatie binnen het monistisch bestuur?
In een monistisch bestuur moet een natuurlijke persoon als vaste vertegenwoordiger (VV) van de moedermaatschappij worden aangesteld om beslissingen van de raad van bestuur van de moeder op het niveau van de dochtermaatschappij uit te voeren. Deze VV is hoofdelijk aansprakelijk voor bestuursfouten samen met de moedervennootschap.
Hoe kan een moedervennootschap haar vaste vertegenwoordiger (VV) beschermen tegen aansprakelijkheidsvorderingen van de dochtermaatschappij?
De moedervennootschap kan haar VV vrijwaren voor aansprakelijkheidsvorderingen van de dochtermaatschappij. Deze vrijwaring vindt plaats op het niveau van de moedervennootschap en valt niet onder het verbod op exoneratie binnen de dochtermaatschappij.
Wat is het duaal bestuur en welke organen omvat het?
Duaal bestuur omvat twee afzonderlijke organen:
Raad van toezicht Directieraad
Wat is de duur van de benoeming in een duaal bestuur?
In een duaal bestuur is de duur van de benoeming maximaal zes jaar.
Wat is een gezamenlijk handelend bestuurdersmodel en hoe wordt dit gerealiseerd?
Het gezamenlijk handelend bestuurdersmodel is een feitelijk model waarin meerdere bestuurders elk unaniem akkoord moeten gaan om een rechtshandeling te stellen. Dit model wordt gerealiseerd via een vertegenwoordigingsclausule in de statuten.
Wat zijn de vereisten voor de samenstelling van een raad van bestuur (RvB) in een monistisch bestuur volgens artikel 7:85, §1 WVV?
De raad van bestuur moet collegiaal zijn en uit minstens drie leden bestaan. Als de vennootschap minder dan drie aandeelhouders heeft, mag de RvB uit twee leden bestaan, maar dan vervalt de doorslaggevende stem. Er is ook een mogelijkheid om te kiezen voor een eenhoofdig bestuur.
Hoe worden bestuurders benoemd in een monistisch bestuur volgens artikel 7:85, §2 WVV?
Bestuurders worden benoemd door de algemene vergadering van aandeelhouders (AVA), waarbij de eerste benoeming in de oprichtingsakte plaatsvindt. Bij een opengevallen mandaat kunnen bestuurders coöpteren volgens artikel 7:88 WVV. De benoeming is maximaal voor zes jaar, maar kan onbeperkt worden verlengd.
Wat gebeurt er met het mandaat van een bestuurder aan het einde van de benoemingsperiode?
Het mandaat van een bestuurder loopt tot de algemene vergadering in het boekjaar waarin het mandaat volgens het benoemingsbesluit verstrijkt, tenzij de statuten of het benoemingsbesluit anders bepalen.
Wat is de nieuwe regel betreffende het ontslag van bestuurders in een monistisch bestuur volgens artikel 7:85, §3 WVV?
De dwingende regel van ad nutum-afzetbaarheid (ontslag zonder motivering en met onmiddellijke ingang) is afgeschaft. Ontslagbescherming is mogelijk door het opnemen van een opzeggingstermijn of vertrekvergoeding in de statuten of bij de opzegging. Ontslag wegens wettige redenen is mogelijk, met rechterlijke controle a posteriori.
Hoe kan een bestuurder vrijwillig ontslag nemen in een monistisch bestuur volgens artikel 7:85, §4 WVV?
Een bestuurder kan vrijwillig ontslag nemen door loutere kennisgeving. Op verzoek kan de bestuurder in functie blijven totdat de vennootschap redelijkerwijs in vervanging kan voorzien. De bestuurder kan zelf de nodige handelingen stellen om zijn ontslag tegenwerpelijk te maken.
Wat was de rol van het directiecomité in het oude recht en waarom wordt het nu minder vaak toegepast?
In het oude recht had de RvB ruimere bevoegdheden dan het directiecomité en kon direct ingrijpen in de beslissingen van het directiecomité. Veel CEO’s zaten zowel in de RvB als in het directiecomité. Omdat het directiecomité per 1.1.24 is afgeschaft en er bij duaal bestuur duidelijk gescheiden bevoegdheden zijn (waarbij de RvB macht verliest), kiezen veel vennootschappen nu voor monistisch bestuur om interne gevoeligheden binnen de besluitvorming te vermijden.
Wat moeten de statuten bepalen als er een enige bestuurder is en wat is het alternatief?
De statuten moeten bepalen of het mogelijk is om een enige bestuurder te hebben. Als alternatief kunnen de statuten ook een raad van bestuur opnemen.
Wie kan enige bestuurder zijn in een vennootschap?
Een enige bestuurder kan een natuurlijke persoon of een rechtspersoon zijn, zonder beperkingen, behalve in het geval van genoteerde of anders gereglementeerde vennootschappen.
Wat is een statutaire benoeming en wat houdt de mogelijkheid tot aanstelling van een statutaire opvolger in?
Een statutaire benoeming betekent dat de benoeming van de bestuurder in de statuten is opgenomen. De mogelijkheid tot aanstelling van een statutaire opvolger betekent dat de statuten kunnen voorzien in de benoeming van een opvolger en een plaatsvervangende vaste vertegenwoordiger (VV) die optreedt bij verhindering van de VV.
Kunnen de statuten bepalen dat de enige bestuurder hoofdelijk en onbeperkt aansprakelijk is voor de verbintenissen van de vennootschap?
Ja, de statuten kunnen, maar hoeven niet, bepalen dat de enige bestuurder hoofdelijk en onbeperkt aansprakelijk is voor de verbintenissen van de vennootschap, vergelijkbaar met de aansprakelijkheid in een commanditaire vennootschap op aandelen (Comm.VA).
Welke statutaire vetorechten kunnen aan de enige bestuurder worden toegekend?
De enige bestuurder kan statutaire vetorechten krijgen voor:
Statutenwijzigingen Elke uitkering aan de aandeelhouders Eigen ontslag
Onder welke omstandigheden kan de enige bestuurder worden ontslagen om wettige redenen?
De enige bestuurder kan altijd worden ontslagen om wettige redenen met het quorum en de meerderheid die vereist zijn voor een statutenwijziging. Rechterlijke toetsing vindt a posteriori plaats en kan resulteren in een schadevergoeding.
Wat kunnen aandeelhouders met stemrecht doen als ze 10% van het kapitaal vertegenwoordigen?
Aandeelhouders die 10% van het kapitaal vertegenwoordigen, kunnen een lasthebber ad hoc aanstellen om bij de voorzitter van de ondernemingsrechtbank het ontslag van de enige bestuurder wegens wettige redenen te vorderen, vergelijkbaar met een kort geding.
Wat gebeurt er bij het van rechtswege ontslag van een enige bestuurder?
De enige bestuurder wordt van rechtswege ontslagen bij:
Dood Onbekwaamverklaring Kennelijk onvermogen Faillissement Vereffening Elke andere in de statuten vermelde reden
Wat is een essentieel kenmerk van duaal bestuur volgens artikel 7:104 WVV?
In een duaal bestuur zijn beide organen, de raad van toezicht en de directieraad, collegiale organen met exclusieve bevoegdheden.
Hoe wordt cumulatie van functies in beide organen van een duaal bestuur voorkomen?
Cumulatie van functies in beide organen is niet toegestaan, ook niet via de techniek van vaste vertegenwoordiging.
Kan een CEO lid zijn van de raad van toezicht en dagelijks bestuurder in een duaal bestuur?
Nee, de CEO kan niet zowel lid zijn van de raad van toezicht als dagelijks bestuurder in een duaal bestuur. Echter, een praktische oplossing is dat de CEO automatisch recht heeft op deelname aan vergaderingen van de raad van toezicht.
Wat zijn de vereisten voor de samenstelling van de raad van toezicht?
De raad van toezicht moet uit minstens drie leden bestaan, die natuurlijke personen of rechtspersonen kunnen zijn. Ze worden benoemd door de algemene vergadering van aandeelhouders (AVA) en kunnen via coöptatie worden vervangen, vergelijkbaar met het monistisch bestuur.
Hoe verloopt de benoeming en het ontslag van leden van de directieraad?
De leden van de directieraad worden benoemd en ontslagen door de raad van toezicht. De bezoldiging van de directieraadsleden wordt ook door de raad van toezicht bepaald, die hierover verslag uitbrengt in het jaarverslag aan de AVA.
Waarom wordt duaal bestuur bijna nooit toegepast?
Duaal bestuur wordt bijna nooit toegepast omdat het als weinig aantrekkelijk wordt gezien. Dit komt door de complexiteit van het opdelen van het bestuursorgaan in twee verschillende organen met elk hun eigen bevoegdheden en de bijkomende administratieve lasten.
Hoe wordt de samenstelling van een duaal bestuur geregeld?
n een duaal bestuur worden de leden van de raad van toezicht benoemd door de algemene vergadering van aandeelhouders, en de leden van de directieraad worden benoemd door de raad van toezicht. Beide organen moeten uit minstens drie leden bestaan en zijn collegiaal.
Wat is de rol van de raad van toezicht in het duaal bestuur?
De raad van toezicht benoemt en ontslaat de leden van de directieraad, bepaalt hun bezoldiging en brengt hierover verslag uit in het jaarverslag aan de algemene vergadering van aandeelhouders.
Is het toegestaan om de regels van vaste vertegenwoordiging te gebruiken om cumulatie in beide organen te omzeilen?
Nee, het is niet toegestaan om de techniek van vaste vertegenwoordiging te gebruiken om cumulatie in beide organen te omzeilen.
Welke taken en bevoegdheden heeft de Raad van Toezicht in een duaal bestuur volgens artikel 7:109 WVV?
De Raad van Toezicht is verantwoordelijk voor het algemene beleid en de strategie van de vennootschap. Daarnaast voert hij alle handelingen uit die volgens het WVV specifiek aan de raad van bestuur (monistisch) zijn toegewezen. De Raad van Toezicht houdt toezicht op de directieraad, verleent kwijting aan de leden van de directieraad na stemming over de jaarrekening, en kan vennootschapsvorderingen instellen tegen de leden van de directieraad. Externe vertegenwoordiging voor deze exclusieve bevoegdheden kan al dan niet via vertegenwoordigingsclausules worden geregeld.
Welke bevoegdheden heeft de directieraad in een duaal bestuur volgens artikel 7:110 WVV?
De directieraad heeft alle bestuursbevoegdheden die de raad van bestuur in het monistisch systeem heeft, met uitzondering van de bevoegdheden die exclusief aan de Raad van Toezicht zijn voorbehouden. Dit omvat zowel het operationele bestuur als de residuaire bevoegdheden. De directieraad heeft algemene vertegenwoordigingsmacht, al dan niet via vertegenwoordigingsclausules.
Wat is het verband tussen de algemene vergadering van aandeelhouders, de Raad van Toezicht, en de directieraad in een duaal bestuur?
In een duaal bestuur zijn er drie communicerende vaten: de algemene vergadering van aandeelhouders, de Raad van Toezicht, en de directieraad. De algemene vergadering benoemt en ontslaat de leden van de Raad van Toezicht, terwijl de Raad van Toezicht de leden van de directieraad benoemt en ontslaat en toezicht houdt op hun werking.
Wat zijn de praktische oplossingen voor de betrokkenheid van de CEO in een duaal bestuur?
Een praktische oplossing voor de betrokkenheid van de CEO in een duaal bestuur is dat de CEO automatisch deelnamerecht krijgt aan de vergaderingen van de Raad van Toezicht, ondanks dat cumulatie van functies in beide organen niet is toegestaan.
Waarom wordt duaal bestuur zelden toegepast?
Duaal bestuur wordt zelden toegepast omdat het vaak als minder aantrekkelijk wordt gezien door de complexe structuur en de interne gevoeligheden die kunnen ontstaan door de strikte scheiding van bevoegdheden tussen de Raad van Toezicht en de directieraad.
Wat is de bevoegdheidsverdeling tussen de Raad van Toezicht en de Directieraad in een duaal bestuur volgens artikelen 7:109 en 7:110 WVV?
De Raad van Toezicht is verantwoordelijk voor het algemene beleid en de strategie, en alle handelingen die specifiek aan de raad van bestuur (monistisch) zijn toegewezen. De Directieraad heeft alle overige bestuursbevoegdheden, met uitzondering van die welke exclusief aan de Raad van Toezicht zijn voorbehouden. Dit omvat het operationeel bestuur en de residuaire bevoegdheden.
Wat houdt de Prokura-leer in bij duaal bestuur en waarom is deze niet tegenwerpelijk aan derden?
De Prokura-leer houdt in dat de statuten beperkingen kunnen aanbrengen aan de vertegenwoordigingsbevoegdheid van de directieraad. Deze beperkingen zijn echter alleen intern geldig en kunnen niet aan derden worden tegengeworpen, zelfs als ze openbaar zijn gemaakt.
Welke taken heeft de Raad van Toezicht naast het algemene beleid en de strategie?
De Raad van Toezicht houdt toezicht op de Directieraad, verleent kwijting aan de leden van de Directieraad na stemming over de jaarrekening, en kan vennootschapsvorderingen instellen tegen leden van de Directieraad.
Wat zijn de specifieke bevoegdheden van de Directieraad?
De Directieraad beschikt over alle bestuursbevoegdheden die de raad van bestuur in het monistisch systeem heeft, behalve die welke exclusief aan de Raad van Toezicht zijn voorbehouden. Dit omvat het operationeel bestuur en residuaire bevoegdheden.
Hoe wordt de externe vertegenwoordiging geregeld in een duaal bestuur?
De externe vertegenwoordiging voor de Raad van Toezicht en de Directieraad kan al dan niet via vertegenwoordigingsclausules worden geregeld. De Raad van Toezicht heeft vertegenwoordigingsbevoegdheden voor exclusieve bevoegdheden, terwijl de Directieraad algemene vertegenwoordigingsmacht heeft.
Welke beperkingen kunnen de statuten aanbrengen aan de bevoegdheden van de Directieraad en zijn deze tegenwerpelijk aan derden?
De statuten kunnen beperkingen aanbrengen aan de bevoegdheden van de Directieraad en onderlinge taakverdeling onder de leden van de Directieraad. Deze beperkingen zijn intern geldig maar kunnen niet aan derden worden tegengeworpen, zelfs als ze openbaar zijn gemaakt.
Wat betekent de interne geldigheid maar niet externe tegenwerpelijkheid van statutaire beperkingen in het kader van de Prokura-leer?
Dit betekent dat hoewel de statuten beperkingen kunnen opleggen aan de bevoegdheden van de Directieraad, deze beperkingen alleen binnen de vennootschap van kracht zijn en niet kunnen worden ingeroepen tegen derden die met de vennootschap handelen.
Hoe is de vertegenwoordiging van de Raad van Toezicht en Directieraad vastgelegd volgens de WVV?
Artikel 7:109 WVV bepaalt dat de Raad van Toezicht exclusieve externe vertegenwoordiging heeft voor zijn bevoegdheden, al dan niet via vertegenwoordigingsclausules. Artikel 7:110 WVV bepaalt dat de Directieraad algemene vertegenwoordigingsmacht heeft, al dan niet via vertegenwoordigingsclausules.
Wat is een belangenconflict bij een BV of NV?
Een belangenconflict bij een BV of NV treedt op wanneer een bestuurder een rechtstreeks of onrechtstreeks vermogensrechtelijk belang heeft dat strijdig is met het belang van de vennootschap. Dit kan voorkomen bij transacties zoals koop-verkoop, huur, of dienstverlening tussen de vennootschap en de bestuurder, rechtstreeks of via een onderneming waarin de bestuurder financiële belangen heeft.
Geef een voorbeeld van een situatie waarin een bestuurder een belangenconflict kan hebben.
Een voorbeeld van een belangenconflict is wanneer een bestuurder een magazijn bezit en dit wil verhuren aan de vennootschap. Als bestuurder heeft hij belang bij een lage huurprijs, maar als verhuurder heeft hij belang bij een hoge huurprijs.
Is een louter functioneel belang voldoende om een belangenconflict te veroorzaken?
Nee, een louter functioneel belang is niet voldoende om een belangenconflict te veroorzaken. Het moet gaan om een vermogensrechtelijk belang dat strijdig is met het belang van de vennootschap.
Wat volstaat om een potentieel tegenstrijdig belang aan te nemen?
Een potentieel tegenstrijdig belang volstaat, ongeacht de daadwerkelijke verarming van de vennootschap door de genomen beslissing. Het feit dat er een tegenstrijdigheid in belangen is, maakt de regeling van toepassing.
Wat zijn de uitzonderingen waarbij de regeling van belangenconflict niet van toepassing is?
Uitzonderingen zijn:
Als de enige bestuurder ook de enige aandeelhouder is. Beslissingen of verrichtingen tussen sterk verbonden vennootschappen (95% van de stemmen). Gebruikelijke verrichtingen die onder marktconforme voorwaarden plaatsvinden, zoals een fietsenhandelaar die een fiets koopt van zijn BV.
Wat is de rol van het bestuursorgaan bij een belangenconflict?
Het bestuursorgaan moet de belangenconflictregeling toepassen telkens wanneer een beslissing moet worden genomen of een verrichting moet worden uitgevoerd waarbij een of meer leden van het bestuursorgaan een vermogensrechtelijk belang hebben dat strijdig is met het belang van de vennootschap.
Kan een bestuurder het belangenconflict ontwijken door te stellen dat de transactie marktconform is?
Nee, een bestuurder kan het belangenconflict niet ontwijken door te stellen dat de transactie marktconform is. Het feit dat er een tegenstrijdigheid in belangen is, zorgt ervoor dat de regeling moet worden toegepast.
Is de belangenconflictregeling van toepassing op vennootschappen zoals VOF en CommV?
Nee, de belangenconflictregeling is niet van toepassing op vennootschappen zoals VOF en CommV.
Wat houdt de onthoudingsverplichting in voor bestuurders in een BV of NV met een collegiaal bestuursorgaan?
Bij een collegiaal bestuursorgaan moeten bestuurders met een belangenconflict de andere bestuurders op de hoogte brengen, waarna een verplichte bestuursvergadering wordt gehouden met notulering. De geconflicteerde bestuurder mag niet deelnemen aan de beraadslaging of stemming. De overige bestuurders nemen de beslissing of voeren de verrichting uit. Als alle bestuurders geconflicteerd zijn, wordt de beslissing aan de algemene vergadering van aandeelhouders (AVA) voorgelegd.
Wat moet gebeuren als alle bestuurders in een collegiaal bestuursorgaan geconflicteerd zijn?
Als alle bestuurders in een collegiaal bestuursorgaan geconflicteerd zijn, moet de beslissing worden voorgelegd aan de algemene vergadering van aandeelhouders (AVA).
Hoe werkt de onthoudingsverplichting voor meerdere individueel bevoegde bestuurders?
Bij meerdere individueel bevoegde bestuurders moet de geconflicteerde bestuurder de andere bestuurders informeren. Er moet een bestuursvergadering worden gehouden met de niet-geconflicteerde bestuurders, die de beslissing nemen of de verrichting uitvoeren. De geconflicteerde bestuurder mag niet deelnemen aan de beraadslaging of stemming. Als alle bestuurders geconflicteerd zijn, wordt de beslissing aan de AVA voorgelegd.
Wat gebeurt er bij een belangenconflict als er een enige bestuurder is die tevens de enige aandeelhouder is?
Als de enige bestuurder ook de enige aandeelhouder is, kan de enige bestuurder zelf de beslissing nemen ondanks het belangenconflict.
Wat moet gebeuren bij een belangenconflict als er een enige bestuurder is maar meerdere aandeelhouders?
Als er een enige bestuurder is maar meerdere aandeelhouders, moet de beslissing bij een belangenconflict worden voorgelegd aan de algemene vergadering van aandeelhouders (AVA).
Wat zijn de gevolgen van het niet naleven van de onthoudingsverplichting door een geconflicteerde bestuurder?
Als een geconflicteerde bestuurder niet voldoet aan de onthoudingsverplichting en toch deelneemt aan de beraadslaging of stemming, is de genomen beslissing nietig.