Immunologi - VT22 Flashcards
Beskriv hur celler i det inneboende/medfödda (innate) immunförsvaret känner igen en patogen och vad igenkänningen leder till.
- I det inneboende immunförsvaret kan cellerna känna igen en patogen genom receptorn PRR som sitter på utsidan av dessa celler.
- Vad de gör är att de känner igen specifika proteiner på en patogen som t.ex PAMP som är en ligand till PRR och sitter på patogener så när PRR känner av att det finns PAMP i närheten så vet de att det är något kroppsfrämmande men det vet inte om det är ett virus eller bakterie o.s.v utan de är väldigt ospecifika.
- Dessutom kan PRR känner igen DAMP och den sitter på kroppsegna molekyler när de har antingen dött eller något fel har hänt i de och då kommer PRR att känna igen de och börja fagocytera.
- En annan väg är via Toll like receptor och den fungerar i princip på samma sätt som PRR att den känner av en främmande struktur på patogenen och binder till den och fagocyterar den. En toll like receptor kan känna igen LPS som finns hos gramnegativa bakterier.
- En tredje väg är via komplement faktorer. Dessa komplementfaktorer fungerar som en “signal” som säger att mikroorganismen är kroppsfrämmande.
- I samband med att en immuncell t.ex en makrofag känner igen en patogen så kommer den att börja fagocytera d.v.s äta upp patogenet och patogenet hamnar i en vesikel inuti cellen och bryts ner mha bl.a lysosomer.
- Makrofagen är nu aktiverad och kommer skicka ut cytokiner och kemokiner. (Beskriv transporten)
- Då börjar de också att fagocytera och försöker bli av med patogenen. Om de misslyckas med det kommer dendritiska celler att fagocytera patogener tills de når en punkt då de blir inaktiva för fagocytering men blir aktiv för att presentera antigener.
- (Beskriv hur de fagocyterar och presenterar för att aktivera T-cellen)
- På så sätt börjar det adaptiva immunförsvaret.
- En signal skickas in i T cellen via CD3 som kommer att göra att adhesions molekyler ändrar konfiramtion och det leder till att T celler binder starkare till peptiden.
- APC är aktiverad och kommer börja uttrycka B7.1 och B7.2 som kommer att binda sig till CD28 på T cellen.
- B cellen kommer att fagocytera patogenen, processa den och sedan presentera det på MHCII.
- Då kommer T celler börja uttrycka CD40L som kommer att binda till CD40. Det kommer att produceras cytokiner från T celler till B celler och det är tredje signalen som aktiverar B celler.
- B cellen kommer antingen bli minnes celler och känna igen en patogen enklare om kroppen blir attackerade av samma patogen en gång till eller bli minnes celler.
- Det uppstår även ett samarbete mellan CD4 Th (som binder till MHCII) och CD8+ T celler (som binder till MHCI).
Förklara hur immunreaktioner mot självantigen förhindras.
- Genom att låta T celler känna igen kropps egna peptider och därmed börjar att skilja om det är en kroppsfrämmande peptid som kroppen behöver bli av med eller om det är en kropps egen peptid.
- Detta sker i Thymus i samband med att T celler mognar i thymus.
- Det finns en transkriptionsfaktor som kallas för AIRE och den uttrycker alla kroppens proteiner som inte uttrycks i thymus. Då sker det en selektion av T celler.
- Om t cell receptorerna binder starkt till peptiderna som uttrycks så kommer det att ske en negativ selektion av de eftersom då kommer de att binda till kroppsegna celler som om de är kroppsfrämmande och vi får en autoimmun reaktion.
- Om t celler binder svagt eller inte alls så har de ingen funktion och om de binder lagom starkt så kommer de att bli färdig mogna och redo att endast attackera kroppsfrämmande patogener.
Förklara hur ett vaccinationsprogram kan skydda både vaccinerade och ovaccinerade individer.
- Ett vaccinations program innebär att de flesta får ett vaccin mot någon slags virus.
- Detta kommer att leda till att det bildas flockimmunitet. Även fast att alla kommer inte att vaccinera sig även fast att det ingår i programmet men dessa är endast fåtal personer.
- Så även om de blir sjuka så kommer de inte att smitta lika många människor då många är redan vaccinerade.
- Om vi säger att det finns 20 st vaccinerade människor och 2 st ovaccinerade och en av de blir sjuk så kommer inte smittan att föras över till den ovaccinerade eftersom det finns 20 st vaccinerade människor som kommer inte att ta in sjukdomen.
- Utan flock immunitet kommer endast enskilda individer att vara skyddade mot virus vilket är inte gynnsamt för ett samhälle som vill ha friska personer att jobba för landet och dess ekonomi.
Beskriv detaljerat processen som sker under B-cells utvecklingen i benmärgen, som leder till att varje B cell får en unik antikropp. Hur uppkommer diversiteten mellan antikroppar?
- B celler har antikroppar på sig.
- Dessa antikroppar består av två tunga kedjor och två lätta kedjor.
- Den tunga kedjans DNA består av (v) (J) (D) och (C).
- Lätta kedjan består av (v) (J) och (C).
- Vilket V binder till vilket DJ och vilken D binder till J är helt varierande och de går inte efter någon specifik mall utan det sker slumpmässigt och det är en av de bidragande faktorerna till diversiteten mellan antikroppar, allt sker slumpmässigt.
- Den konstanta regionen kommer att binda sig VDJ och därefter börjar translation och man får en färdig tung kedja.
- Den kommer att testas om den är funktionell eller inte genom att sätta till den en surrogat lätt kedja.
- Om den är funktionell så kommer den lätta kedjan börja tillverkas. Om den inte är funktionell så har antikroppen en annan chans att bilda tunga kedjan igen tack vare att vi är diploida d.v.s har en kromosom från pappan och en från mamman.
- Den lätta kedjans utveckling sker på samma sätt som tunga kedjan men skillnaden är att lätta kedjan har inte D gen segment så V kommer direkt att binda till J.
- När antikroppen är färdig bildad så kommer den att transporteras på utsidan cellen och vara den första bidragande faktor till B cellen aktiveras då den kommer att aktiveras genom att antikroppen binder till antigen som kommer då att skicka första aktiverings signalen in i B cellen.
Vid en T-cellsberoende immunrespons kan B-celler modifiera sin antikropp, för att ge starkare inbindning till antigenet. Hur uppkommer detta, och var sker det?
- De kan modifiera sina antikroppar genom punkt mutationer som utförs av enzymet AID.
- En antikropp består av en variabel del och en konstant del och mutationerna sker på den variabla delen då det är den här delen som binder till antigener.
- Punkt mutationer leder till antikropparna binder starkare till antigenet. Detta sker i germinal center.
- Germinal center är ett område som bildas i samband med att FDC binder till antigener och “lagrar” de och dessutom finns det B celler där.
Beskriv de 3 olika vägar som leder till bildandet av C3 konvertas.
Komplemensystemet har 3 vägar, lektin vägen, klassiska vägen och alternativa vägen. Alla dessa tre vägar leder till en och samma grej, att få komplement faktorer som kan binda sig till bakteriens yta och vara som ett sätt för immunceller att rekognisera att det är något kroppsfrämmande med sina komplement receptorer eftersom immunceller kan inte känna igen att patogenen är kroppsfrämmande utan att något binder till receptorn. Komplementsystemet försöker att hittta saker som finns på den kroppsfrämmande mikroorganismen och som finns inte i våra egna celler. Detta kan vara i form av främmande kolhydrat/socker strukturer på cellytan av bakterien vilket är lektin vägen. Men det kan också vara antigener som finns på bakterien och detta är klassiska vägen. Och det kan vara komplement binder till cellytan och aktiverar B och D faktorer vilket är den alternativa vägen.
Klassiska vägen går ut på att antikroppar känner igen antigener och binder till de. Då kommer antikroppen att ändra på sin konfurmation så att den kommer typ att böjas uppåt och detta för att komplexet c1q ska binda till ytan av antikroppen. Vad c1q gör är att den aktiverar c1r och det leder i sin tur att det blir C3 konvertas. C3 konvertas kommer därigenom att klyva C3 till C3a och C3b. C3a är som signalsubstanser som är till för att signalera till andra immunceller att här finns det en främmande kropp, kom så börjar vi inflammationen. C3b är den som binder till bakterien och är märket som känns igen av komplementär receptorer på våra immunceller och därmed fagocyteras bakterien.
Lektin vägen fungerar på så vis att på bakteriens cellyta finns det kolhydrater som binds med ett kolhydrad bindande protein och som kalls för lektin så att man får ett komplex som kallas för MBL. Den här MBL kommer att dra till sig ett komplex som kallas för MASP-2 som i sin tur kommer att klyva komplement faktorn C4 till C4a och C4b. Den här C4b kommer att binda till en annan komplement faktorn som är C2 och därefter kommer MASP- 2 och klyver C2 till C2a och C2b. Vi får då ett komplex bestående av C4b2a och den är ett C3 konvertas så den klyver C3 till C3a och C3b. Ett sådant C3 konvertas kan klyva upp till 1000 komplementfaktorer och de flesta binder sig till bakteriens cellyta eller så används de till de andra vägarna av komplementsystemet t.ex till den alternativa vägen.
Alternativa vägen börjar genom att komlementfaktorn C3 spontant hydrolyseras och man får C3(H2O). C3(H2O) kommer att dra till sig en komplement faktor B som kommer att binda till den och som i sin tur kommer att dra till sig faktor D som klyver faktor B till Ba och Bb. Så faktor D har samma funktion som MASP-2 i lektin vägen. Vi får då C3(H2O)Bb och den är ett C3 konvertas som kommer att klyva C3 till C3a och C3b. Om C3b binder inte till någon cellyta så blir den inaktiverad. Som jag sa tidigare så kan C4b2a i lektinvägen klyva massor med C3 och det finns då massor med c3b på cellytan och de kan dra till sig faktor B och sedan faktor D så att man får C3bBb vilket är ett c3 konvertas och stabiliseras av en faktor som kallas för Faktor P.
Hur är en sekretorisk IgM och IgG molekyl uppbyggd? Vilka delar byts ut vid en isotyp klass- switch från IgM till IgG?
Det som skiljer sig mellan olika antikroppar är den konstanta regionen. En antikropp består av en variabel del och en konstant del och det är just den konstanta delen som byts ut vid isotyp klass switch. Utbytet av konstant regioner ger antikroppar olika funktioner som t.ex IgM och IgG, en uttrycks när vi har fått en infektion för första gången och den andra uttrycks om vi har utvecklat minnes celler från första gången vi har fått en infektion. Beroende på signal substanserna som B cellen får så bestämmer den vilken konstant region är den mest effektiva att ha vid den här tillfället. Mellan VDJ och konstanta regionen kommer det att ske splicing.
Beskriv de 3 olika vägar som leder till bildandet av C3 konvertas.
Komplemensystemet har 3 vägar, lektin vägen, klassiska vägen och alternativa vägen. Alla dessa tre vägar leder till en och samma grej, att få komplement faktorer som kan binda sig till bakteriens yta och vara som ett sätt för immunceller att rekognisera att det är något kroppsfrämmande med sina komplement receptorer eftersom immunceller kan inte känna igen att patogenen är kroppsfrämmande utan att något binder till receptorn. Komplementsystemet försöker att hittta saker som finns på den kroppsfrämmande mikroorganismen och som finns inte i våra egna celler. Detta kan vara i form av främmande kolhydrat/socker strukturer på cellytan av bakterien vilket är lektin vägen. Men det kan också vara antigener som finns på bakterien och detta är klassiska vägen. Och det kan vara komplement binder till cellytan och aktiverar B och D faktorer vilket är den alternativa vägen.
Klassiska vägen går ut på att antikroppar känner igen antigener och binder till de. Då kommer antikroppen att ändra på sin konfurmation så att den kommer typ att böjas uppåt och detta för att komplexet c1q ska binda till ytan av antikroppen. Vad c1q gör är att den aktiverar c1r och det leder i sin tur att det blir C3 konvertas. C3 konvertas kommer därigenom att klyva C3 till C3a och C3b. C3a är som signalsubstanser som är till för att signalera till andra immunceller att här finns det en främmande kropp, kom så börjar vi inflammationen. C3b är den som binder till bakterien och är märket som känns igen av komplementär receptorer på våra immunceller och därmed fagocyteras bakterien.
Lektin vägen fungerar på så vis att på bakteriens cellyta finns det kolhydrater som binds med ett kolhydrad bindande protein och som kalls för lektin så att man får ett komplex som kallas för MBL. Den här MBL kommer att dra till sig ett komplex som kallas för MASP-2 som i sin tur kommer att klyva komplement faktorn C4 till C4a och C4b. Den här C4b kommer att binda till en annan komplement faktorn som är C2 och därefter kommer MASP- 2 och klyver C2 till C2a och C2b. Vi får då ett komplex bestående av C4b2a och den är ett C3 konvertas så den klyver C3 till C3a och C3b. Ett sådant C3 konvertas kan klyva upp till 1000 komplementfaktorer och de flesta binder sig till bakteriens cellyta eller så används de till de andra vägarna av komplementsystemet t.ex till den alternativa vägen.
Alternativa vägen börjar genom att komlementfaktorn C3 spontant hydrolyseras och man får C3(H2O). C3(H2O) kommer att dra till sig en komplement faktor B som kommer att binda till den och som i sin tur kommer att dra till sig faktor D som klyver faktor B till Ba och Bb. Så faktor D har samma funktion som MASP-2 i lektin vägen. Vi får då C3(H2O)Bb och den är ett C3 konvertas som kommer att klyva C3 till C3a och C3b. Om C3b binder inte till någon cellyta så blir den inaktiverad. Som jag sa tidigare så kan C4b2a i lektinvägen klyva massor med C3 och det finns då massor med c3b på cellytan och de kan dra till sig faktor B och sedan faktor D så att man får C3bBb vilket är ett c3 konvertas och stabiliseras av en faktor som kallas för Faktor P.