HOS - digestivni sistem Flashcards

1
Q

Digestivni sistem i funkcija

A

Digestivni sistem = alimentarni kanal + pridruženi organi (jezik, zubi, pljuvačne žlezde,pankreas, jetra sa zucnom kesom i sistemom kanala za protok žuči)

Funkcije digestivnog sistema:

  • apsorpcija (hr. materije, voda, elektroliti, vitamini)
  • sekrecija (enzimi, HCl, mukus)
  • ekskrecija
  • barijera
  • imunološka zaštita
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Opšti plan histološke građe zida creva

A
  1. tunica mucosa
  2. tunica submucosa
  3. tunica muscularis externa
  4. tunica serosa (ili adventitia)

Žlezde

  • mukozne
  • submukozne
  • jetra i pankreas - velike zlezde digestivnog sistema smestene u trbusnoj duplji i kanalima su povezani sa pocetnim delom tankog creva
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Gradja u odnosu na funkciju digestivnog sistema

A

Svaka komponenta digestivnog sistema specificno je prilagodjena funkciji koju obavlja, a prelazi izmedju segmenata alimentarnog kanala su postepeni i u strukturnom i u funkcionalnom smislu

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Sta cini gastrointestinalni trakt?

A

Zeludac, tanko cevno, debelo crevo

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Tunica mucosa GIT

A

Sastoji se od epitela (sa laminom) koji leži na rastresitom neorganizovanom vezivnom tkivu (lamina propria), ispod koje je muscularis mucosae.

Epitel
- višeslojni (VPNE) ili jednoslojni epitel ( u vecem delu)
- rastresito neorganizovano vezivno tkivo - lamina
propria
- muscularis mucose

Lamina propria

  • krvni i limfni sudovi
  • glatke mišićne ćelije
  • limfoidno tkivo - difuzno i limfni čvorići
  • mukozne žlezde

Muscularis mucose
- unutašnji kružni i spoljašnji uzdužni sloj glatkih
mišićnih ćelija
- pokreti mukoze nezavisni od crevne peristaltike, menjaju apsorptivnu povrsinu

Mukozne žlezde - u vidu cevolikih negranatih ili
granatih uvrata epitela

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Glavne funkcije mukoze GIT

A
  1. zaštita
  2. sekrecija
  3. apsorpcija
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Tunica submucosa GIT

A
  • gušće neorganizovano vezivno tkivo
  • krvni i limfni sudovi
  • submukozne žlezde
  • limfoidno tkivo
  • Majsnerov nervni pleksus - obuhvata simpatička i parasimpatička nervna vlakna i ćelijska tela ganglijskih neurona parasimpatičkih ganglija - enterični nervni sistem; inervacija glatkih mišića GIT, mogu da funkcionišu nezavisno od CNS
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Tunica muscularis externa GIT

A
  • dva sloja glatkiih mišićnih ćelija, unutrašnji kružni (pritiska i meša sadržaj) i spoljašnji uzdužni (potiskuje sadržaj)
  • peristaltika
  • modifikacije m. externa u jednjaku, želucu i debelom crevu; sfinkteri - između farinksa i ezofagusa, želuca i duodenuma, tankog i debelog creva i rektuma i analnog kanala
  • mijenterični (Auerbahov) nervni pleksus
  • krvni i limfni sudovi
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Tunica serosa (ili adventitia) GIT

A
  • spoljašnji sloj zida crevne cevi
  • mezotel - pločaste ćečije
  • odgovara visceralnom peritoneumu
  • tanak sloj rastresitog veziva sa krvnim i limfnim sudovima i masnim tkivom
  • nalazi se na površini delova crevne cevi koji se nalaze u peritonealnoj duplji
  • adventiciju na površini imaju delovi digestivnog trakta koji su u toraksu (jednjak), zatim duodenum, uzlazni i silazni kolon, rektum i analni kanal koji su direktno fiksirani za trbušni/karlični zid ili druge organe.
  • na mestima gde su delovi alimentarnog kanala direktno vezani za abdominalni zid ili druge organe - umesto t. serosa je t. adventitia
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Oesophagus (jednjak)

A

Pruža se od farinksa kroz medijastinum i ulazi u abdominalnu duplju. Ukupna dužina kod ljudi iznosi oko 25 cm.

  • t. mucosa
    VPNE
    lamina propria
    m. mucosae (longit. gl. m.)
    mukozne zlezde - u zavrsnom delu jednjaka, lamina
    propria; ezofagusne kardijacne zlezde - neutralni
    muskus, sprecavaju vracanje kiselog zeludacnog
    sadrzaja
  • t. submucosa (submukozne žl. - prave zlezde ezofagusa; blago kiseli mukus, turbo-alveolarne gradje su)
  • t. muscularis externa
    I 1/3 poprečno-prugasta m.
    II 1/3 mešovito
    III 1/3 glatka muskulatura
  • t. adventitia najvceim delom, (ili serosa)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Želudac - anatomske karakteristike

A

U njemu se vrši mešanje i delimično varenje hrane i stvara se himus, tečni miks, koji iz želuca odlazi u tanko crevo na dalju obradu i apsorpciju. Apsorpcija nekih materija, npr. alkohola, nekih lekova, moguća je preko mukoze želuca. Želudac je levkasto prošireni deo alimentarnog kanala i anatomski se sastoji od 4 dela – kardije, fundusa, korpusa i pilorusa. Histološki, razlikuju se tri dela - kardija, fundus, korpus (najveći) i pilorus. Mukozne žlezde fundusa i korpusa su histološki iste i nazivaju se fundusne žlezde. Na unutrašnjoj površini želudačne sluzokože mogu se videti nabori koji se nazivaju rugae. Formiraju ih mukoza i submukoza i zahvaljujući njima želudac može da se rasteže.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Želudačne žlezde

A

Zid želuca je izgrađen u skladu sa opštim histološkim planom i sastoji se od mukoze, submukoze, muskularis externa (u nekim regionima sadrži tri sloja glatkih mišića) i seroze. Na površini mukoze nalazi se veći broj jamica (foveola) u čiju bazu se izlivaju želudačne žlezde. Mikrografija desno obojena je tako da se istakne prisustvo mukusa u ćelijama epitela – površinske mukusne ćelije (među njima i ćelije koje oblažu foveole) obojene su tamnije ljubičasto. Površinske mukusne ćelije su cilindrične ćelije sa ovalnim nukleusima postavljenim u donjoj polovini ćelije, normalno na bazu epitela, sa mucinogenim granulama u supranukleusnom regionu, koje na rutinski pripremljenim preparatima formiraju „prosvetljeno“ proširenje u gornjoj polovini ćelije. Šema levo prikazuje tipsku želudačnu žlezdu – otvara se u bazi foveole, sastoji se od istmusa sa matičnim ćelijama, vrata i baze žlezde.
- mukus + bikarbonati

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

FUNDUSNE ŽLEZDE

A

Prisutne su u najvećem delu želudačne mukoze, najsloženije su i obično se razmatraju kao glavne želudačne žlezde. Foveole su relativno plitke, a žlezde su duge, granate, ponekad uvijene pri bazi. U žlezdi se nalaze vratne mukusne ćelije, parijetalne (oksintične) ćelije, glavne ćelije, enteroendokrine ćelije i matične ćelije. Smatra se da vratne mukusne ćelije maturacijom i migracijom nagore postaju površinske mukusne ćelije. Niže su od površinskih, nukleus im je okruglastiji i sadrže manje granula sa mucinogenim sadržajem. Vratne mukusne ćelije sekretuju blago alkalni rastvorljivji mukus u poređenju sa površinskim čiji je mukus manje rastvorljiv i alkalniji. Na crtežu fundusne žlezde mogu se videti pozicija i zastupljenost pojedinih tipova ćelija epitela želuca

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Glavne ćelije

A

Tipične ćelije specijalizovane za sintezu proteina. Piramidalnog su oblika, nukleus je smešten u bazi i okružen brojnim cisternama grEPR. Supranukelusno se nalaze zimogene granule i elementi Goldžijevog aparata. Proizvode pepsinogen (prekursor enzima, posle kontakta sa kiselim sadržajem želuca konvertuje se u proteolitički enzim pepsin) i slabu lipazu.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Parijetalne (oksintične) ćelije

A
  • proizvode HCl
  • proizvode unutrašnji faktor (“intrinsic factor”) - važan za apsorpciju B12
  • dobro razvijen unutarćelijski kanalikularni sistem (brojni, komplikovani uvrati ćelijske membrane), dok se u ćeliji uz membranu nalazi tubulo-vezikularni membranski sistem.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Enteroendokrine ćelije

A
  • zatvorenog ili otvorenog tipa
  • spadaju u DNES - difuzni neuroendokrini sistem
  • Enteroendokrine ćelije otvorenog tipa komuniciraju apikalnom membranom sa lumenom želuca, dok je površina zatvorenih enteroendokrinih ćelija ka lumenu pokrivena delovima susednih ćelija.
  • histamin, somatostatin, glukagon, gastrin, holecistokinin…
17
Q

Kardijačne i pilorusne žlezde

A

Kardijačne žlezde se nalaze u kardijačnom delu želuca, foveole su plitke žlezde su tubularne, blago izuvijane, ponekad granate; od ćelija sadrže mukusne i enteroendokrine ćelije.

Pilorusne žlezde – foveole su duboke, žlezde su granate, izuvijane,tubularne; od ćelija sadrže mukusne (slične vratnim mukusnim ćelijama fundusa), enteroendokrine ćelije i malobrojne parijetalne ćelije.

18
Q

Tanko crevo – anatomske odlike

A

Anatomski se sastoji iz tri dela – duodenuma, jejunuuma i ileuma. Glavno je mesto varenja i apsorpcije proizvoda varenja. U skladu sa tim, u zidu tankog creva postoje, na nekoliko nivoa, prilagođenosti kojima se povećava površina mukoze: (1) plicae circulares (Kerkringovi nabori) - prstenasti nabori mukoze i submukoze, (2) crevne resice – nabori epitela i lamina propria, (3) mikroresice na apikalnoj površini enterocita.

19
Q

Crevne resice i žlezde (Liberkinove kripte)

A

Crevne resice su projekcije mukoze, na njihovoj površini se nalazi jednoslojan cilindrični epitel, a „srž“ se sastoji od lamina propria; pojedinačne glatke mišićne ćelije iz muscularis mucosae mogu zaći u lamina propria. Žlezde tankog creva (Liberkinove kripte) su tubularne žlezde koje se pružaju od baze crevnih resica kroz lamina propria, do muscularis mucosae (videti crtež dole u sredini).

20
Q

Ćelije tankog creva

A

U epitelu tankog creva nalazi se nekoliko tipova ćelija: (1) enterociti, (2) peharaste ćelije, (3) enteroendokrine ćelije, (4) M-ćelije (o njima je već bilo reči u okviru predavanja o limfoidnom sistemu), (5) Panetove ćelije i (6) matične ćelije (nalaze se u bazi Liberkinovih kripti).

21
Q

Enterociti

A
  • cilindrične
  • ovalan nukleus
  • mikrovili, glikokaliks
  • spojni kompleksi i prstoliki uvrati i izvrati na lateralnim membranama, kojima se povećava površina spoja
  • grEPR, glEPR, GA
  • apsorpcija i sekrecija (enzimi)
22
Q

Mukusne ćelije

A
  • mucinogene granule
  • grEPR, ribozomi, GA
  • mitohondrije
23
Q

Enteroendokrine ćelije creva

A
  • slične kao u želucu
  • holecistokinin, gastrični inhibitorni peptid,
    sekretin, motilin… - regulatori fiziologije
    gastrointestinalnog trakta
24
Q

Panetove ćelije

A

Cilindrične ćelije koje se nalaze u bazi Liberkinovih kripti

  • bazofilna baza ćelije
  • supranukleusno GA
  • sekretorne granule
  • supstance sa antimikrobnim dejstvom
    (lizozim, defenzini) imunomodulatorne supstance povezane sa nespecifičnom imunskom zaštitom
  • održavaju normalnu crevnu floru, fagocituju neke bakterije
25
Q

Duodenum

A

Početni, najkraći deo tankog creva, sa listolikim crevnim resicama. Na histološkim preparatima najlakše se prepoznaje po prisustvu Brunerovih žlezdi, tubularnih grnatih želzdi smeštenih u submukozi, koje sintetišu alkalni sekret i oslobađaju ga u bazu Liberkinovih kripti. Ovaj sekret neutrališe kiselost himusa koji u tanko crevo dospeva iz želuca. U duodenum se ulivaju glavni izvodni kanali žučnih puteva i pankreasa.

26
Q

Jejunum

A
  • dugački cilindrični vili
  • tanka submukoza
  • mesto najveće apsorpcije hranljivih materija
27
Q

Ileum

A

Glavno mesto reapsorbovanja vode i elektrolita u tankom crevu. Vili su ponekad prstoliki, ponekad listoliki. Na histološkim preparatima ileum se najlakše prepoznaje po Pajerovim pločama koje se nalaze u lamina propria (mogu da zalaze u submukozu), na suprotnoj strani od mezentere.

28
Q

Debelo crevo - anatomske odlike

A
  1. coecum i appendix vermiformis
  2. colon (uzlazni, poprečni, silazni, sigmoidni)
  3. rectum
  4. analni kanal

Zid:

  1. tunica mucosa - epitel, lamina propria, m. mucosae
  2. tunica submucosa
  3. tunica muscularis externa
  4. tunica serosa (ili adventitia)
  • kratke, prave žlezde (Lieberkinove kripte)
  • nema resica
  • nema Panetovih ćelija
  • teniae coli (m. externa; coecum, colon)
  • reapsorpcija vode i elektrolita
  • eliminacija nesvarene hrane
29
Q

Mukoza debelog creva

A
  • prave tubularne žlezde - Lieberkinove kripte
  • apsorptivne i mukusne ćelije (kolon: 4:1 - 1:1); enteroendokrine, matične; makrofagi
  • dobro razvijeno GALT, l. čvorići mogu da zalaze u submukozu
30
Q

cekum i apendiks

A

Cekum histološki uglavnom odgovara kolonu.
Žlezde su kraće i ima ih manje, limfni čvorići su naglašeni, nalaze se u mukozi i submukozi; muscularis externa je kontinuirani sloj. Kod odraslih, mukoza i submukoza često bivaju u manjoj ili većoj meri zamenjene vezivnim tkivom.

31
Q

Kolon

A
  • apsorptivne ćelije
  • mukusne ćelije
  • enteroendokrine ćelije
32
Q

Teniae coli

A

Submukoza je nešto rastresitija.

Na ovom slajdu se vidi da je sloj muscularis externa dosta tanak osim na mestima gde su teniae coli.

33
Q

Rektum

A

U regionu rektuma, mukoza, submukoza i cirkularni sloj muscularis externa formiraju transverzalne nabore. Mukoza uglavnom odgovara mukozi kolona.

34
Q

Analni kanal

A

Završetak alimentarnog kanala. U epitelu mukoze smenjuju se, idući ka analnom otvoru, zona obložena jednoslojnim cilindričnim epitelom (kao u rektumu), zatim prelazna zona sa nepravilnim područjima jednoslojnog cilindričnog epitela, višeslojnog cilindričnog epitela i višeslojnog pločastog epitela, i zona višeslojnog pločastog epitela koji postepeno prelazi u epitel kože.