hoorcollege 6 Flashcards
De traditionele ‘onderwijsmarkt’
Het idee dat scholen worden gezien als een soort marktplaats waar ouders en leerlingen keuzes maken op basis van voorkeuren (zoals kwaliteit en kosten).
Actieve vs passieve onderwijsvrijheid
Actieve vrijheid betekent dat mensen scholen kunnen oprichten. Passieve vrijheid betekent dat mensen vrij zijn om een school te kiezen voor hun kind.
Quasi-markt
Een systeem waarin de overheid wel zorgt voor onderwijs, maar scholen onderling concurreren om leerlingen.
Schoolstrijd
De historische strijd tussen verschillende groepen over hoe onderwijs geregeld moest worden, vooral tussen openbaar en bijzonder onderwijs.
Decentraliseren & dereguleren
Het verplaatsen van beslissingen van de centrale overheid naar lagere niveaus, zoals lokale overheden of scholen zelf.
Performance crisis
Een situatie waarin het onderwijs niet goed presteert volgens bepaalde maatstaven, zoals leerresultaten of efficiëntie.
Ontzuilingsproces
Het verdwijnen van de verzuiling in de samenleving, waarbij groepen (zoals protestanten, katholieken, liberalen) hun eigen scholen en instellingen hadden.
Individualisering
Het proces waarbij mensen meer nadruk leggen op persoonlijke vrijheid en zelfstandigheid, in plaats van op collectieve normen en tradities.
Heinz Hengst introduceert de scripttheorie om de invloed van de markt op kinderen te begrijpen. Hij onderscheidt drie scripts:
Bourgeois ‘childhood script’: Dit script wordt opgelegd door leraren, ouders en opvoeders en beschermt kinderen in hun leefwereld.
Childhood script van de kinderen zelf: Kinderen creëren eigen subculturen en leefwerelden, los van de volwassenen.
Childhood script van de markt: De consumptiemaatschappij benadert kinderen als consumenten en creëert zo een aparte wereld voor hen, gescheiden van die van volwassenen. De commerciële wereld plaatst de volwassen wereld als een dystopie tegenover de utopische kinderwereld.
In de moderne tijd worden kinderen steeds meer gezien als consumenten. Dit roept vragen op over de impact van commercialisering op hun kindertijd:
Reclame: Sinds de vroege 20e eeuw probeert reclame mensen aan te zetten om producten te kopen die ze niet per se nodig hebben. Dit gebeurt door te focussen op emotionele en onbewuste behoeften, in plaats van op de functionele aspecten van producten