Hoorcollege 2: Public and media relations Flashcards
- Wat is public relations? (+ =wat is PR niet?)
2. Welke twee dimensies van PR zijn er?
- Public relations= het management van communicatie tussen een organisatie en het publiek. (hoe organisaties zichzelf presenteren).
PR is niet=
- niet alleen georienteerd tegenover clienten/burgers
- no marketing
- no advertising - Twee dimensies van PR=
a) Intended effect van communicatie=
- asymmetrical= persuade: de informatie is bedoeld om het publiek te overtuigen en te beinvloeden.
- symmetrical= de organisatie probeert een mutual understanding te creeren tussen de organisatie en het publiek, proyiding ‘nauwkeurige informatie’’.
b) Direction van de communicatie=
- one-way communicatie= de organisatie is de zender, en de consument/burger is de ontvanger van de boodschap.
- two-way communicatie= interactie tussen de organisatie en consument/burger, communicatie flows both ways.
- Welke modellen van PR heeft Grunig gemaakt die gebaseerd zijn op de dimensies van PR?
- Wat is het beste model? (het beste om te doen volgens grunig?)
- a) Propaganda model (a.k.a press agentry):
- one way (niet willen dat het publiek terugpraat)
- asymmetrical (overtuigen)
b) Public information:
- one-way
- symmetrical (objectieve informatie geven, zodat je het begrijpt, niet perse overtuigen)
c) Two-way asymmetrical/ ‘scientifc persuasion model’:
- Two-way (publiek geeft ook informatie aan organisatie).
- asymmetrical (organisatie gebruikt kennis over het publiek om het publiek te overtuigen/persuaden).
d) Two-way symmetrical model:
- two-way
- symmetrical: organisatie wordt van verwacht dat ze iets doen wat ze weten van publiek, als publiek informatie geeft. Synchroniceren van de needs van het publiek, organisaties zijn geinteresseerd in wat de publiek vindt, want zo kun je je bedrijf verbeteren.
- Het beste om te doen=
Individuen, organisaties en publiek should use communicatie to adjust their ideas and behavior to those of others rather than to try to control how others think and behave. (Dan pas ben je als organisatie legitimate)
Communicatie moet institutionalisaed zijn: bij involvement in strategic decision-making= gedrag en of positie becomes a norm, gewoonte of standaard in een organisatie. PR is een managementfunctie, waarbij je moet denken hoe de organisatie zich related to stakeholders en het publiek.
- Wanneer is PR succesvol?
2. Welke kritiek is er tegenover Grunig’s modellen?
- Ideale situatie: scanning the sociale, politieke en institutionele omgeving van de organisatie om de buitenwereld perspectief te brengen naar de startegische keuze making. Je moet weten wat voor vragen het publiek gaat stellen. Welke issues zijn mensen aan het praten?
> > > PR is een brug tussen de organisatie en haar stakeholders om de organisatie te laten aanpassen aan de buitenwereld needs en om te informeren van de stakeholders over de organisatie.
> > > Gebruik PR niet als een buffer tegen de buitenwereld. Soms zie je het nieuws en sommige organisaties die niet commentaar geven.
- Kritiek op Grunig’s models:
- Normatieve (mening) of descriptief?
- Kan een two-way symmetrical communcatie echt bestaan in de echte wereld? (goal is survival, je past je aan omdat je wil overleven, iedereen doet het in zijn eigen interest en daar gaat deze model niet over)
- ‘dimensies zijn dichotomous because of the symmetrical effects… seem to incorporate the opposite end of the spectrum as well’ > beide ends van het continuum heeft de interest van de organisatie, en alleen 1 kant heeft de interests van het publiek. Als organisatie alleen het publiek wilt overtuigen, is het alleen in het interest van de organisatie. En niet van de interest van het publiek. Het continuum is wel altijd in het interest van organisatie, maar dit continuum geldt niet voor het publieks interest. Alleen bij symmetrical manier.
- Two-way communciatie is niet alleen een directe opposite van one-way communicatie. Want two-way is ook gewoon one-way. Alleen is het twee keer includes: one-way van het publiek naar de organisatie, en one-way van de organisatie naar het publiek.
- Als PR de maatschappij kan beinvloeden, is het dan oke om het als een instrument of commerce te maken? Wil je wel dat zo’n machtig instrument in de handen van al machtige mensen zijn?
- Is er teveel nadruk op de centrale positie van de organisatie?
- En de rol van power? (organisaties hebben soms politiek power, legal power, symmetrical: mutual > kan niet als 1 meer power heeft dan de ander. In PR is er altijd een deel van power).
Wat zijn de verschillen in PR tussen publieke organisatie en prive organisatie?
- Public sector organisatie zijn inherently connected aan een politieke level > minder autonomie. Gelinkt aan overheid. Er is een superior actor waar je rekening moet houden, waardoor je minder vrijheid hebt om te doen wat je wilt. Public sector is verschillend per land. Implicaties voor publieke relations of public sector organisation.
a) Public service vs making profit:
- meeste publieke organisatis compete niet met andere organisaties: no need for marketing.
- Publieke organisatis worden verwacht to serve for the public good’ (in plaats van winst maken)
- Gefinancieerd met ‘public money’ (van taxes, geen geld uitgeven aan matererialistsiche dingen). Als iemand in ene dure auto rijden, krijgt hij kritiek, want hallo je krijgt geld van het publiek, het is ons geld en dan ga je een auto kopen.
- De publiek sector organiatie een bepaalde issue leave aside als wordt laten zien dat het moeilijk is om te handelen of als de publiek vragen stellen aan de performance van een organisatie.
b) Impact of legal frameworks:
- Additional legale regels beinvloeden de provision van informatie.
- Privacy van burgers (health: we kunnen niks zeggen over iemands prive cases. Als gevoelige issues gebeuren, kunnen public sector organisatie niet communiceren over deze gevoelige onderwerpen).
- Vrijhed van information Acts (gebruiken). (als je informatie wil, moet je het altijd krijgen, je kan altijd vragen voor meer informatie van publieke sector organisatie’s).
Publieke verwachtingen: extensieve demand for transparantie.
c) Multiple goals:
Om te handelen volgens legale zekerheid, moeten alle burgers en matters dezelfde aandacht geven en hetzelfde behandeld worden. Aan de andere hand, is het vaak meer efficient om bepaalde individuen en matters aandacht geven, waarbij anderen are left out. Aan de ene hand is set to offer help and service to burgers, en aan de andere hand, is het set om te inspecteren en control van dezelfde individuen.
Vb. Als organisatie moet je bepaalde conflicten balanceren en dat moet je communiceren > heel lang op de lijst, maar vluchtelingen krijgen eerder een huis dan jij. Daar ben je niet blij mee. Daarom moet public organisatie’s goed communceren.
d) Media scrutiny:
- Media dekking kan burgers informeren over publieke policies.
- Publieke organisaties ervaren meer media scrutiny.
- Wat is het hoofddoel van de nederlandse overheid communicatie?
- Welke richting gaat de overheidscommunicatie in Nederland?
- Overheidscommunicatie in Nederland:
Het hoofddoel van de nederlandse overheid communictie is om de burgers rechten te serve door communicatie met en informatie van de overheid en om de democratische overheid te supporteren. - Directions voor overheidscommunicatie in Nederland:
- De overheid moet altijd recognisable in zulke communicatie
- Overheidscommunicatie zou over policies en organisatie issues gaan
- Burgers en andere stakeholders zouden meer actief geinformeerd moeten worden over de policies en motieven van deze policies.
- In communicatie, moet het duidelijk zijn in welke stage de policy is (wordt het geaccepteerd door het parlement of niet?)
- Interactieve policy making: burgers kunnen input geven
- De overheid should be accessible en responsive
- De informatie moet understandble zijn en should fit the goas
- Proportionality: no overkill: overheid communicatie moet niet het werk van de media hinderen.
- Overheidcommunicatie is niet allowed to be mixed met politieke communicatie.
- Hoe is de organisatie in de nieuwsmedia?
- Wat kunnen de mogelijke gevolgen daarvan zijn?
- Wat is/moet de toekomst van PR (eruitzien)?
- Media rapporteert over organisaties in termen van valence - topics en intensiteit/hoeveelheid.
- Mogelijke gevolgen:
- informeren van leden van organisatie, stakeholders en het publiek.
- een spiegel omhoog houden voor de organisatie: het weet hoe het is presenteert in de omgeving. Uva werd gepresenteerd als chaotisch, dan bekijkt Uva naar zichzelf: heo kan ik het verbeteren. >
- en daarom stimuleren van self-reflection en bridging or buffering tegen invloeden van outside wereld. (i don’t recognise this > buffering dus)
Awareness van media presence (even without actual reports) wordt al assumed om gevolgen te hebben. - PR is tensioned and paradoxical. Journalisten zijn meer content over PR die close zijn met hun. Journalisten zijn in het algemeen wel negatief over PR’s. PR hebben steeds nieuwe journalisten aan de telefoon. Eigenlijk is PR in een sense niet goed of slecht. Het kan voor goede en slechte bedoelingen gebruikt worden. PR moet breder bestudeerd worden op sociale context. Er zijn veel dingen aan het hand: veel technologische ontwikkelen, klimaat issues, minder machtige mensen. PR moet een reflecterende functie worden/zijn > PR is een manier om naar jezelf te kijken, om legitimacy en trust op te bouwen en geaccepteerd te worden door de maatschappij. Als je een machtige organisatie bent, moet je juist meer reflecteren, omdat je dan veel issues kunt negeren, zoals klimaatissues als een olie-bedrijf. Kijk in de spiegel en probeer te reflecteren en dan te verbeteren.
- Wat zijn de PR’s power sources?
- Wat zijn de journalism’s power sources?
- Hoe is de relatie tussen journalisten en PR?
- Hoe is de interactie tussen PR en professionals en journalisten?
- PR’s power sources:
- (PR heeft) Monopolie op informatie: communicatie officials (PR) zijn de gatekeepers van specifieke kennis. Als je iets wil, dan moet een PR iets vinden.
- PR officials zijn bewust van de competitie met journalisten. Dan kan je het ook gebruiken, jij als PR kan bepalen aan wie je de informatie verkoopt, NRC of volkskrant?
- Verschillende tijden voor proffesionele, onafhankelijke journalisten
- Ongelijke ratio: meer PR officials dan journalisten
- Proffessionalisation en enorme groei van PR. - Journalism’s power sources:
- Reputatie van onafhankelijkheid (meia dekking wordt gezien als meer betrouwbaar dan PR spin).
- Gatekeeping selecteren en interpreteren organisaties informatie subsidie: wat wordt nieuws en wat wordt genegeerd?
- Media met goede reputatie kan demands maken. - De relatie tussen journalisten en PR:
- Vaak geframed in termen van ‘game’ vs ‘war’.
> Game: professionele interactie: duidelijke regels, sportief gedrag.
> War: elkaar zien als ‘de tegenstander’, mutual kritiek op elkaar, weinig vertrouwen en weinig samenwerking. - Interatie tussen PR professionals en journalisten:
In je eigen organisatie: PR professionals geven betekenis aan het issue en bepalen hoe het te framen naar de outside world
Goal: acceptatie van de frame door stakeholders en journalisten. (journalisten kunnen of het gepresenteerde frame accepteren of het aanpassen in hun dekking).