hoofdstuk 8 en 9 Flashcards
Beredeneer waarom de moordaanslag op de kroonprins van Oostenrijk een aanleiding en geen dieperliggende oorzaak is.
Het gaat om een gebeurtenis die lont in het kruidvat steekt
Hoe ging men Frankrijk en bondgenoten noemen?
Geallieerden
Hoe ging men Duitsland en bondgenoten noemen?
Centralen
Leg uit waarom er Indiase soldaten in de loopgraven vochten
Brits-Indië = kolonie van GB
Duitsland riep in april 1917 de onbeperkte duikbootoorlog uit. Ze gingen elk schip dat naar Groot-Brittannië voer aanvallen. Uiteindelijk pakte dit besluit heel slecht voor ze uit. Leg uit waarom.
VS gingen aan de kant van de geallieerden meedoen.
Leg uit welke gebeurtenis de doorslag gaf in de oorlog in het oosten
Naar aanleiding van de Russische revolutie van oktober 1917 bracht Lenin aan de macht. Lenin had het volk beloofd vrede te sluiten met Duitsland wanneer hij aan de macht zou komen. In maart 1918 kwam hij deze belofte na en kwam er een einde aan de oorlog op het oostfront.
Noem drie factoren die van grote invloed waren op de afloop van de oorlog in het westen
- In augustus gingen de geallieerden, mét de Amerikanen, in de tegenaanval. Ze sloegen de uitgeputte Duitser terug door middel van honderden tanks, een nieuw wapen dat door Groot-Brittannië was geïntroduceerd.
- Oostenrijk-Hongarije stortte in. Het rijk viel uit elkaar en staakte de strijd.
- In Duitsland kwamen arbeiders en matrozen in opstand. De keizer vluchtte naar Nederland en ook Duitsland moest de strijd staken.
Leg met een voorbeeld uit hoe in de Eerste Wereldoorlog grote aantallen slachtoffers vielen door:
de nieuwe wapens
de militaire tactiek
Nieuwe wapens: Door nieuwe wapens als het machinegeweer, reusachtige kanonnen en granaten, was de vuurkracht enorm toegenomen en vielen er veel meer doden dan in vorige oorlogen (toen vooral gevochten werd met geweren, bajonet en paarden).
Militaire tactiek: Om een doorbraak aan het vastgelopen front te forceren, werden eindeloze beschietingen uitgevoerd en telkens opnieuw tienduizenden soldaten in stormloop op de vijand afgestuurd; de legers probeerden elkaar te laten ‘doodbloeden’ – er werd dus niet erg zuinig gedaan met het offeren van mensenlevens.
Geef twee voorbeelden van sporen die de Eerste Wereldoorlog bij overlevende soldaten kon achterlaten.
Aan de ene kant liet de Eerste Wereldoorlog fysieke sporen achter. Vele moesten armen en benen missen. Aan de andere kant liet de Eerste Wereldoorlog psychische schade achter bij de overlevende soldaten door alle vreselijke oorlogstrauma’s.
Zet de gebeurtenissen hieronder in de juiste volgorde, van vroeger naar later. Noteer alleen de nummers.
1 Slag bij de rivier de Somme.
2 Vrede van Versailles.
3 VS verklaren Duitsland de oorlog.
4 Oostenrijk-Hongarije verklaart Servië de oorlog.
5 Communistisch Rusland sluit vrede met Duitsland.
6 Duitse leger trekt België binnen.
4-6-1-3-5-2
Wat is de Duitse Weltpolitik en bij welke oorzaak hoort deze politiek?
Onder Modern Imperialisme; het is de politiek van Wilhelm II met het doel om van Duitsland een wereldmacht, met overzeese kolonies, te maken
Welke drie gevolgen van de oorlog zorgen ervoor dat er volgens JORT sprake is van een ‘totale oorlog’?
Verwoestingen van dorpen en steden in de frontlinie, oorlogseconomie én propaganda en censuur
Je kunt uitleggen wat de belangrijkste oorzaken waren van het uitbreken van WO I (waarbij je directe en indirecte oorzaken kun onderscheiden)
Directe oorzaak/aanleiding: moord op Franz-Ferdinand in Sarajewo (1914).
Indirecte oorzaken: 1) nationalisme
2) revanchegevoelens Frankrijk 3) wapenwedloop 4) modern imperialisme 5) geloof in aanvalsplannen (Von Schlieffenplan)
Je kent het kenmerkend aspect “Voeren van twee Wereldoorlogen” en kunt uitleggen wat er bijzonder was aan het oorlogsverloop van WO I
Bliksemoorlog wordt loopgravenoorlog; voor Duitsland tweefrontenoorlog; verdedigers sterker dan aanvallers, ondanks krachtige artillerie –> enorm veel slachtoffers; nieuwe wapens (duikboten, gifgas, vliegtuigen; tanks); 1917 keerpunt: VS aan kant geallieerden door onbeperkte duikbootoorlog; SU stopt na communistische revolutie; vrede Van Versailles –> Diktat van Versailles; Volkenbond.
Je het (halve) kenmerkende aspect “Verwoestingen op niet eerder vertoonde schaal door massavernietigingswapens” kent en voorbeelden hiervan kunt geven met betrekking tot WO I
Artillerie en mitrailleurs maken van soldaten kanonnenvlees. Enorm veel verwoestingen.
Je de betekenis kunt uitleggen van de Vrede van Versailles voor (de toekomst van) Duitsland en Europa
Totale oorlog. Vrouwen in fabrieken en aan front als verpleegster; propaganda en censuur
leg uit wat vrede van versailles is
Vrede van Versailles: Dtsl niet aanwezig, moet alle voorwaarden accepteren: raakt veel gebied kwijt; enorme herstelbetaling; geen luchtmacht en vloot; klein leger. Rusland nu SU ook niet uitgenodigd–> raakt ook gebied kwijt–> woedend Ander verdrag met OH–> valt uit elkaar in kleine staten. Nationalisme gehonoreerd. Volkenbond moet in toekomst conflicten oplossen, maar VS, SU en Dtsl geen lid.
ontwikkeling van de wereldeconomie in de jaren 1920
Van de buitenkant bekeken ging het in de jaren twintig steeds beter met de economie. Meer massaproductie, ontstaan consumptiemaatschappij, mentaliteit van ‘live now, pay later’ (kopen op krediet) Achteraf bekeken waren er tal van rotte plekken in de economie waar nauwelijks aandacht voor was.
de belangrijkste oorzaken van de wereldcrisis
overproductie in landbouw en industrie
beurskach waardoor de aandelenkoersen beginnen te dalen
weinig toezicht op banken
optimisme over de economie
verloop van de economische wereldcrisis (Great Depression) van 1929
De Beurskrach (okt 1929) maakte duidelijk dat men teveel vertrouwen had in een positieve economische ontwikkeling. Binnen enkele maanden ontstond grote werkloosheid en doordat de overheid geen actie ondernam gingen steeds meer bedrijven failliet, met nog meer werkloosheid. De Amerikaanse crisis werd al snel een wereldcrisis. Landen begonnen hun eigen economie te beschermen (protectionisme).
gevolgen van de crisis in de VS en Europa
hoge werkloosheid
armoede
wereldwijde crisis in kapitalistische landen
de bestrijding van de crisis
Over hoe met de crisis om te gaan waren er twee stromingen: die van de Republikeinen onder leiding van president Hoover (1929-1933) en die van de Democraten onder leiding van Roosevelt (1933-1945). Volgens de Republikeinen moest de overheid zich zo min mogelijk bemoeien met de economie, en zou de crisis ook vanzelf weer opgelost worden via de wet van vraag en aanbod.
Volgens de Democraten was een heel andere aanpak nodig, zij noemden deze aanpak de New Deal . Banken die nog niet failliet waren gegaan werden door de overheid met leningen gered, werklozen kregen financiële steun . Voor werklozen werden grote projecten gestart waarin zij voor de overheid aan het werk konden. De aanpak van Roosevelt en de Democraten werkte gedeeltelijk: de werkloosheid daalde, maar bleef toch aanzienlijk.
Maar sinds het optreden van Roosevelt verwachten de burgers overheidsingrijpen in een tijd van crisis.
Welke kenmerken van een totalitaire staat herken je in bovenstaande afbeelding over het communisme in de Sovjet-Unie?
1) De Sovjet-Unie is vanaf 1921 een éénpartijstaat zonder individuele vrijheid. 2) De overheid grijpt in in de economie 3) Er wordt gebruik gemaakt van propaganda en censuur 4) Er is sprake van onderdrukking (van politieke tegenstanders)
Leg uit waarom het vreemd is dat het communisme in Rusland van ‘bovenaf’ werd ingevoerd door Lenin en later Stalin.
Volgens Karl Marx zou de opstand en de revolutie uit de bevolking moeten komen, terwijl Lenin de bevolking ‘dwingt’ communistisch te worden.