Hoofdstuk 5 Communicatie Flashcards

1
Q

Wat is een interpersonal gap?

A

Zowel in het omzetten van de bedoeling naar de boodschap als het omzetten van de boodschap naar de interpretatie kunnen fouten en onbegrip ontstaan. Er is dan sprake van een interpersonal gap, een verschil in de bedoeling van de verzender en hoe de ontvanger de boodschap ontvangt. Dit gebeurt vaker dan we ons realiseren, en kan negatieve gevolgen hebben.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Wat is non-verbale communicatie?

A

Non-verbale communicatie bevat alle communicatie, behalve gesproken woorden en zinsvolgorde.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Welke functies heeft nonverbale communicatie?

A
  • Verstrekken van informatie over stemming van de ander en zijn/haar bedoeling.
  • Reguleren van interactie: uitdrukken van interesse en beurtelings spreken.
  • Helpt relaties definiëren door uitdrukken van intimiteit, macht en status.
  • Interpersoonlijke invloed: doelgericht gedrag om de ander te beïnvloeden.
  • Impression management: gedrag om je op een bepaalde manier te presenteren.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Noem 6 kanalen van nonverbale communicatie

A
  1. Gezichtsuitdrukking
  2. Oogcontact
  3. Lichaamstaal
  4. Fysiek contact
  5. Interpersoonlijke afstand
  6. Paralanguage
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Beschrijf het kanaal gezichtsuitdrukking (incl. display rules en micro expression)

A

Uit onderzoek is gebleken dat er zes emoties zijn waarvan de gezichtsuitdrukking universeel herkend wordt: blijdschap, verdriet, angst, woede, walging en verrassing. Dat ze universeel zijn, wekt de suggestie dat ze aan onze menselijke aard verbonden zitten. Het herkennen van emoties is bijna een automatisch proces wanneer emoties authentiek zijn. Soms proberen mensen hun echter hun ware gezichtsuitdrukking te verbergen, bijvoorbeeld om display rules, culturele normen die voorschrijven welke emoties gepast zijn in bepaalde situaties. Emoties kunnen om dit te bereiken versterkt, geminimaliseerd, geneutraliseerd of gemaskeerd worden. De ware emotie kan echter blijken omdat geveinsde uitdrukkingen subtiel verschillen van werkelijke uitdrukkingen en doordat door kort controleverlies een flits van onze werkelijke emotie te zien, micro-expression, te zien is.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Beschrijf het kanaal oogcontact.

A

Ook de richting en mate van iemands blikken hebben invloed. Iemand aankijken (gazing) communiceert interesse en het helpt om de relatie tussen twee gesprekspartners definiëren. Het kan bovendien interesse of affectie aangeven, maar ook dominantie. Het visuele dominantie ratio (VDR) vergelijkt het percentage tijd dat de spreker de luisteraar aankijkt met het percentage dat de luisteraar kijkt naar de spreker. Bij een dominant iemand is deze verhouding ongeveer 40/60 en bij een niet-dominant iemand 60/40. (incl. VDR)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Beschrijf het kanaal lichaamstaal.

A

Lichaamsbewegingen begeleiden onze verbale communicatie en kunnen minder specifieke, maar waardevolle informatie geven. Dat de betekenissen van gebaren sterk verschillen per cultuur kan problematisch zijn voor communicatie. Lichaamstaal is moeilijker te controleren dan gezichtsuitdrukkingen en geven dus informatie over iemands ware gevoelens. Houdingen kunnen ook een bepaalde status aangeven.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Beschrijf het kanaal fysiek contact

A

Fysiek contact met andere mensen kan verschillende betekenissen hebben, en kan informatief zijn vanaf het moment dat mensen elkaar ontmoeten. Verschillende soorten aanrakingen hebben verschillende betekenissen. De emoties die hiermee gecommuniceerd worden, zijn zo verschillend dat ze vaak duidelijk zijn voor zowel de ontvanger als de omgeving. Mensen raken elkaar meer aan als ze intiemer worden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Beschrijf interpersoonlijke afstand.

A

Interpersoonlijke afstand, de fysieke afstand tussen twee personen kent vier zones:
1. Intieme zone: 0-50cm, gereserveerd voor zeer intieme interacties.
2. Persoonlijke zone: 50-120cm, voor meeste vriendschappelijke interacties.
3. Sociale zone: 120-350cm, vooral meer zakelijke interacties.
4. Publieke zone: >350cm, gestructureerde interactie.
De interpersoonlijke afstand geeft informatie over de relatie. De afstanden per zones worden beïnvloed door cultuur, leeftijd en status.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Wat is paralanguage?

A

Paralanguage bevat alle variaties in iemands stem, zoals ritme, hoogte, luidheid, frequentie. Het gaat er hierbij dus niet om wat mensen zeggen, maar hoe ze iets zeggen. Paralanguage helpt relaties te definiëren. Sommige stemmen zijn aantrekkelijker dan andere, en mensen met een aantrekkelijke stem hebben doorgaans ook een aantrekkelijk gezicht

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Beschrijf de combinatie van nonverbale elementen.

A

Deze verschillende kanalen versterken elkaar doorgaans en geven samen consistente informatie over iemands gevoelens en bedoelingen. Wanneer er een verschil is tussen de verbale en non-verbale boodschap, is de non-verbale boodschap meestal sterker. Gesprekspartners imiteren (mimicry) vaak onbewust elkaars houding, manieren, uitdrukking en paralanguage. We zijn geneigd iemand met hetzelfde non-verbale gedrag meer te mogen. Non-verbaal gedrag helpt ook de intimiteit van een interactie zo te reguleren dat het comfortabel is.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Beschrijf nonverbale sensiviteit / accuraatheid.

A

De sensitiviteit en accuraatheid waarmee koppels non-verbaal communiceren, voorspelt hoe gelukkig hun relatie zal zijn. Er is een onderscheid tussen gebrek aan vaardigheid (hoe non-verbaal sensitief iemand is) of gebrek aan uitvoering (hoeveel moeite iemand ervoor doet). In ongelukkige relaties zijn beide partners geneigd onduidelijk te communiceren en minder hun best te doen de boodschap te begrijpen. Vrouwen zijn doorgaans beter in non-verbale communicatie dan mannen, dankzij vaardigheden en motivatie. Zowel mannen als vrouwen kunnen hun non-verbale communicatievaardigheden verbeteren door oefening en training.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Wat is self-disclosure?

A

Self-disclosure is het proces van persoonlijke informatie onthullen aan iemand anders, en een belangrijke karakteristiek van intimiteit. Meestal leidt dit ertoe dat mensen elkaar meer mogen, zelfs als ze dit doen na instructie. De meeste relaties hebben een langzame opbouw. Volgens de social penetration theory is de ontwikkeling van een relatie nauw verbonden met systematische verandering in de communicatie. Dit gebeurt in twee aspecten:
• breedte: aantal onderwerpen dat besproken wordt
• diepte: persoonlijke waarde van de besproken onderwerpen

Als een relatie intiemer wordt, vergroten beide aspecten. In het begin is er vaak wederkerigheid in self-disclosure. Volgens het inter-persoonlijke model van intimiteit van Reis en Shaver ontwikkelt intimiteit zich alleen wanneer er aan bepaalde condities voldaan wordt. Zo willen mensen graag dat anderen op zo’n manier reageren (responsiveness) dat duidelijk wordt dat ze begrepen worden en dat anderen om hen geven.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Waarom bewaren mensen geheimen?

A

Zelfs in de intiemste relaties blijft enige privacy gewenst. Mensen zullen alleen bepaalde geheimen onthullen als ze anderen of hun relatie niet schaden. Als het echter lastiger is om een geheim te bewaren dan het te delen, zal het geheim wel worden onthuld.
Binnen een relatie kunnen bepaalde onderwerpen taboe zijn, omdat ze gevoelig liggen en de kwaliteit van de relatie mogelijk kunnen schaden. Hoe meer taboeonderwerpen, hoe minder tevredenheid over de relatie. Om te ontdekken hoe partners over taboeonderwerpen denken, worden ze soms onderworpen aan geheime tests, of worden hun vrienden ondervraagd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Is self-disclosure gerelateerd aan tevredenheid?

A

De communicatie van gelukkige verschilt van die van minder intieme koppels. Ze gebruiken eigen codes en metaforen (idioms), hun gesprekken geven meer kennis aan van de andere persoon,en bevatten meer persoonlijke self-disclosure en ontspanning. We zijn vaak opener richting individuen die we aantrekkelijk vinden, en vinden mensen aantrekkelijker omdat we open zijn geweest tegen hen. Het is belonend om persoonlijke informatie te worden toevertrouwd en wederkerigheid geeft vertrouwen. Bovendien is self-disclosure goed voor je gezondheid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Welke genderverschillen bestaan er met betrekking tot communicatie?

A

In gesprekken van vrouwen spelen gevoelens en mensen een grotere rol, terwijl conversaties bij mannen meer over onpersoonlijke zaken, objecten en acties gaan. Vrouwen spreken doorgaans ook minder dwingend en meer indirect en tentatief dan mannen. Ze zijn ook minder grof. Mannen nemen minder vaak het woord, maar als ze dat wel doen, spreken ze langer en dulden geen onderbreking. Mannen zijn open tegenover vrouwen, en vrouwen tegenover zowel mannen als vrouwen. Hierdoor zijn mannen voor emotionele warmte en intimiteit afhankelijker voor vrouwen dan andersom. Het verschil tussen mannen en vrouwen qua self-disclosure is een genderverschil: het is sterker geassocieerd met genderrollen dan biologische sekse.

17
Q

Waarvan is de mate van intimiteit in interacties afhankelijk?

A

De mate van intimiteit in iemands interacties is afhankelijk van zijn/haar mate van expressiviteit. Vrouwen en androgyne mannen scoren vaak hoger op expressiviteit dan traditionele mannen. Het is echter zinvoller om te kijken naar individuele verschillen op deze persoonlijkheidstrek, en niet alle mannen en vrouwen over een kam te scheren. Een ander individueel verschil is de mate van blirtatiousness ( verschillen in verbale stijl) waarover mensen beschikken. Mannen hechten waarde aan instrumentele communicatie vaardigheden als duidelijke instructies geven, terwijl vrouwen expressieve communicatie vaardigheden als affectie en gevoelens uiten belangrijk vinden. Beide sekses vinden expressieve vaardigheden echter belangrijker dan instrumentele vaardigheden.

18
Q

Bij welke gedragingen zeggen mensen goed niet wat ze bedoelen?

A
  • Kitchen-sinking: meerdere onderwerpen tegelijk willen bespreken
  • Off-beam conversations: conversaties die van de hak op de tak gaan.
19
Q

Bij welke gedragingen komt dit voor: Partners luisteren vaak niet goed naar elkaar en checken vrijwel nooit of ze hun partner echt goed hebben begrepen

A
  • Mindreading: waarbij mensen denken dat ze hun partners gedachten, gevoelens en mening kennen zonder te vragen.
  • Interrupting: elkaar onderbreken op een vaak negatieve manier.
  • yes-butting: het nooit eens zijn met de mening van de partner.
  • Cross-complaining: in plaats van interesse in de klacht van de ander, wordt een klacht van de een beantwoord met een klacht van de ander.
20
Q

Bij welke gedragingen vertonen mensen negatief affect naar elkaar?

A
  • Kritiek (criticism) die de persoonlijkheid of karakter betreft in plaats van gedrag.
  • Minachting (contempt) in de vorm van beledigingen of vijandige humor.
  • Defensiveness: iemand reageert verdedigend door tegenaanvallen.
  • Stonewalling: terugtrekken in een ijzige stilte.
  • Destructieve agressiviteit (Belligerence): het compleet afwijzen van de partner.
21
Q

Hoe kunnen we zeggen wat we bedoelen?

A

Beschrijving en benoeming van gedrag vertelt waar de ander over denkt en richt zich op specifiek gedrag dat, in tegenstelling tot persoonlijkheid, veranderd kan worden. Door het gebruik van de ik-boodschap specificeren we onze gevoelens en ligt de focus niet alleen op de partner. Een handige vorm is om te integreren in XYZ-statements die als volgt is: ‘als je X doet in situatie Y, voel ik Z’.

22
Q

Beschrijf hoe we goed kunnen communiceren met onze partners (incl. perception checking en validatie)

A

Door de boodschap van de ander te parafraseren, herhalen in eigen woorden, kunnen we controleren of we het goed begrepen hebben en communiceren we aandacht en begrip. Een andere vaardigheid is het controleren van je interpretatie van je partners gevoelens (perception checking). Op deze manier zijn partners actief bezig, en bovendien responsief in termen van het inter-persoonlijke proces model van intimiteit. Als er toch een conflict ontstaat, is het belangrijk om weer kalm te worden. Ook kan het helpen om van te voren af te spreken beleefd te blijven of even een pauze te nemen om uit de cirkel van woede te stappen. Validatie van onze partners onderkent de legitimiteit van hun meningen en communiceert respect. Bovendien laat het zien dat je het misschien niet eens bent, maar dat je wel probeert om de ander te begrijpen.