Hoofdstuk 4 Sociale cognities Flashcards

1
Q

Wat is sociale cognitie?

A

Sociale cognitie refereert over het algemeen naar de processen van perceptie en beoordeling die we gebruiken om onze sociale werelden te begrijpen. Onze perceptie en interpretatie van onze partners bepalen hoe we ons voelen en gedragen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Waarom blijken eerste indrukken ons te beïnvloeden?

A
  1. Stereotypes
  2. Primacy effect
  3. Confirmation bias
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Waardoor kunnen indrukken beïnvloed worden?

A

Ook overschatten we de juistheid van ons beeld van anderen. Belangrijk is te onthouden dat deze overschatting, confirmation bias en vooroordelen in een lange relatie nog steeds spelen. Daarnaast zijn bestaande overtuigingen zijn van belang in elk stadium van een relatie. Mensen maken de meest accurate oordelen als ze de informatie op een bedachtzame manier analyseren. Vaak is het hiervoor nodig afstand te nemen van de situatie, wat lastig is als je erg toegewijd bent aan je relatie. Als de toewijding groot is, ben je extra kwetsbaar voor confirmatie biases.
Onze indrukken van anderen kunnen beïnvloedt worden door verschillende invloeden, die soms niks te maken hebben met de persoon die beoordeeld wordt (bv. warme vs. koude koffie). Bovendien zijn we ons niet altijd bewust waarom we bepaalde oordelen vormen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Waaruit blijkt de invloed van waarneming?

A

Vaak zijn we ons er niet bewust van dat we ervoor kiezen om een bepaald perspectief aan te nemen en daarmee onze tevredenheid met een relatie te ondersteunen of te bemoeilijken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Waarom hebben mensen positieve illusies over hun partners?

A

Vaak hebben mensen positieve illusies over hun partners; een mix van werkelijke en geïdealiseerde waarneming. Wanneer deze illusies te onrealistisch zijn, beoordelen mensen hun partners als negatiever. Als de oordelen vrij realistisch zijn, beoordelen we hun gedrag sneller op een positieve manier en zullen we eerder een lange relatie aan gaan. Ook versterkt het onze zelfwaardering om geliefd te zijn door iemand die zo begerenswaardig is en overtuigt het onze partner langzaam dat hij/zij echt zo bijzonder is. Na verloop van tijd passen we ons beeld van een ideale partner aan zodat onze huidige partner eraan voldoet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Wat zijn attributies?

A

Attributies zijn de verklaringen die we geven aan gebeurtenissen. Een attributie identificeert de oorzaak van een gebeurtenis, waarbij sommige invloeden worden benadrukt en anderen worden geminimaliseerd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Waarop kunnen attributies verschillen?

A
  1. Intern / extern
  2. Stabiel / instabiel
  3. Controleerbaar / oncontroleerbaar
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Wat is het actor/observor effect?

A

Eigen gedrag wordt door een externe invloed verklaard, terwijl gedrag van een ander door een interne invloed wordt verklaard.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Wat is een self-serving bias?

A

Mensen geven interne verklaringen aan succes en externe verklaringen aan mislukkingen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Welke twee types attributiepatronen van koppels worden onderscheiden?

A

• Relationship-enhancing:
Positieve acties van de partner worden intern, stabiel en controleerbaar verklaard en negatieve acties als extern, onstabiel en oncontroleerbaar.
• Distress-maintaining attributions:
Positieve acties van de partner worden extern, onstabiel en oncontroleerbaar verklaard en negatieve acties als intern, stabiel en controleerbaar

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Op welke manier worden onze relaties beïnvloedt door onze herinneringen?

A

Onze relaties worden ook beïnvloed door reconstructief geheugen (reconstructive memory): de manier waarop onze herinneringen constant herzien en aangepast worden als we nieuwe informatie krijgen. Hierdoor kunnen partners het gevoel krijgen dat hun relaties stabieler en meer voorspelbaar zijn geweest dan ze in werkelijkheid zijn. Partners werken doorgaans met elkaar samen in het reconstrueren van hun gezamenlijke geschiedenis om deze rijker en gedetailleerder te maken dan hun individuele herinneringen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Wat zijn relatieovertuigingen? Noem eens wat voorbeelden?

A

Relatie-overtuigingen
Mensen gaan een relatie aan met overtuigingen over hoe relaties eruit zien, zogenaamde schema’s. Een voorbeeld hiervan is romanticisme: het idee dat liefde de belangrijkste basis moet zijn voor het kiezen van een partner. Bepaalde overtuigingen zijn disfunctioneel, ze hebben een negatief effect op de relatiekwaliteit:
• Meningsverschillen zijn destructief
• Mindreading (intuïtief aanvoelen gedachten en gevoelens van de partner zonder dat dit besproken is) is essentieel voor een goede relatie
• Partners kunnen niet veranderen
• Seks moet elke keer perfect zijn
• Mannen en vrouwen zijn erg verschillend
• Aan goede relaties hoef je niet te werken

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Welke type overtuigingen kunnen onderscheiden worden?

A

Er kan onderscheid gemaakt worden tussen:
• destiny beliefs:
Het idee dat twee mensen voor elkaar gemaakt zijn, relaties zijn inflexibel
• growth beliefs:
Het idee dat goede relaties over tijd ontwikkelen als hard gewerkt wordt aan de relatie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Kunnen overtuigingen veranderen?

A

Deze overtuigingen zijn doorgaans hardnekkig, maar ze kunnen veranderen door educatie en inzicht. Ook met betrekking tot overtuigingen lijken hechtingsstijlen een belangrijke rol te spelen. Mensen met verschillende hechtingsstijlen hebben andere ‘mentale modellen’ van relaties; ze hebben andere overtuigingen over hoe een relatie eruit zou moeten zien, verwachten ander gedrag van hun partners en vormen anderen oordelen over hun partners.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Welke rol spelen verwachtingen in relaties?

A

Mensen kunnen ook specifieke verwachtingen hebben over het gedrag van anderen die aanvankelijk niet kloppen, maar waarheid worden omdat de verwachting het gedrag van de ander in die richting stuurt. Dit wordt ook wel een self-fulfilling prophecy genoemd (zie figuur 4.4). De waarnemer vormt een verwachting  de waarnemer handelt  het target interpreteert het gedrag van de waarnemer  het target reageert  waarnemer interpreteert de respons van het target (maar heeft niet door welke rol hij/zij speelt in de productie hiervan. Onze verwachtingen beïnvloeden dus niet alleen onze interpretaties van informatie, maar ook ons gedrag tegenover anderen. Mensen met verschillende soorten verwachtingen kunnen verschillende sociale werelden voor zichzelf creëren. Zo gedragen mensen die bang zijn voor afwijzing zich op een manier die afwijzing waarschijnlijker maakt. Optimisten hebben het idee dat ze problemen op kunnen lossen en benaderen problemen met hoop en vertrouwen, waardoor ze het ook op kunnen lossen.
We zijn ons ook niet bewust van alle manieren waarop onze herinneringen en ervaringen invloed hebben op onze relaties nu.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Wat is het zelfconcept en wat zijn de functies van het zelfconcept?

A

Ons zelfconcept bevat alle overtuigingen en gevoelens die we over onszelf hebben. Alle componenten zijn nauw verbonden met onze relaties. Het zelfconcept zorgt er bovendien voor dat de wereld om ons heen voorspelbaar en te begrijpen is. Tijdens sociale interactie vervult ons zelfconcept twee functies:
1. Self-enhancement:
Mensen zoeken feedback die hun zelfconcepten versterkt. Dit is self-enhancement: het verlangen naar positieve, complimenteuze feedback. Het is een automatische, onbewuste en vooral emotionele respons.
2. Self-verification
Mensen zoeken feedback die hun zelfconcepten bevestigt: self-verification. Dit is een meer bewuste en bedachtzame cognitie.

17
Q

Wat is de marriage shift?

A

een negatief zelfconcept conflicteren ze. Mensen zoeken partners die hun bestaande zelfconcepten ondersteunen. Bij het aangaan van een relatie is self-enhancement een belangrijk motief, maar later wordt self-verification belangrijker gevonden. Dit wordt ook wel de marriage shift genoemd.

18
Q

Wat zijn nadelen van een te sterk / zwak zelfbeeld?

A

Het hebben van een negatief zelfconcept kan een negatief effect hebben op relaties, maar een te positief zelfbeeld kan eveneens problematisch zijn. Narcisten neigen tot sterke self-serving biases, en zijn minder toegewijd aan relaties.

19
Q

Wat is impression management?

A

Impression management is het proberen om de indrukken die anderen over ons vormen te beïnvloeden. Mensen zijn in de aanwezigheid van anderen veel sterker geneigd hun gedrag te reguleren, omdat ze met elk openbaar gedrag informatie over zichzelf geven. In aanwezigheid van anderen houden we ons vrijwel altijd bezig met wat ze van ons denken en proberen we onze interpersoonlijke doelen kunnen bereiken. Vaak geven we een selectief deel van onze ware aard weer.

20
Q

Noem vier manieren van impression management.

A

• Ingratiation:
Zoeken van acceptatie door plezier te doen en complimenten te geven
• Self-promotion:
Nadruk leggen op eigen prestaties of zorgen dat vaardigheden openbaar vertoond worden.
• Intimidation:
Dreigend en gevaarlijk overkomen om zin door te drijven.
• Supplication:
Als onzeker/onhandig presenteren om hulp en steun te krijgen.

21
Q

Noem twee specifieke kenmerken van impression management.

A
  1. De motivatie waarmee mensen hun indrukken managen is verschillend, en deze verschillen kunnen grote impact hebben. De eigenschap self-monitoring refereert naar de mate waarin iemand zijn/haar gedrag aanpast aan verschillende situaties. De verschillen in deze eigenschap zijn consistent over tijd.
  2. We doen minder moeite om onze positieve indrukken te behouden bij intieme partners in vergelijking met bekenden, hoewel de indrukken die we op onze vrienden en partners maken veel invloedrijker zijn.
22
Q

Welke rol speelt de beoordeling van de partner in een relatie?

A

In een intieme relatie hebben partners vaak een geïdealiseerd beeld van elkaar en zijn hier erg zeker over. Dit is niet nadelig: het zorgt vaak voor een hogere mate van tevredenheid met de relatie. Hun verwachting kan gedrag oproepen dat klopt met dit beeld, maar dat anders niet vertoond zou zijn. Bovendien interpreteren ze andermans acties op een manier die klopt met hun bestaande ideeën.

23
Q

Welke factoren zijn van invloed op de juistheid van beoordelingen?

A
  1. Kennis
  2. Motivatie
  3. Stemming
  4. Leesbaarheid
  5. Waarnemingsvaardigheid
  6. Bedreigende percepties
  7. Beinvloeding