History of Rome Flashcards
Wie waren de zeven Romeinse koningen?
Romulus, Numa Pompilius, Tullus Hostilius, Ancus Marcius, Tarquinius Priscus, Servius Tullius, Tarquinius Superbus.
Van wanneer tot wanneer was de koningstijd?
Van 753 tot 509 voor Christus.
Wie was Romulus en hoe kwam hij aan de macht?
Romulus was volgens de legende de stichter en eerste koning van Rome. Hij kwam aan de macht door zijn broer Remus te doden tijdens een ruzie over de locatie van de stad Rome. Ook is Romulus bekend van de Sabijnse maagdenroof.
Wat is de legende van Romulus en Remus?
De legende van Romulus en Remus is het verhaal van de stichting van Rome door de tweelingbroers Romulus en Remus, die werden gezoogd door een wolvin en later ruzie kregen over wie de stad moest regeren.
Wie was Numa Pompilius en hoe kwam hij aan de macht?
Numa Pompilius was de tweede koning van Rome. Hij kwam aan de macht door verkiezing door de senaat en het volk. Er was tijdens zijn heerschappij rust en vrede en zijn doel was om Rome als een echte beschaving neer te zetten, in plaats van een stelletje wilden. Hij is de vormgever van onze kalender, en het gebruik van de Vestaalse maagden.
Wie was Tullius Hostilius en hoe kwam hij aan de macht?
Tullius Hostilius was de derde koning van Rome. Hij kwam aan de macht door verkiezingen onder de Romeinse senaat. Hij was van mening dat het Romeinse volk haar waardigheid was verloren door het pacifisme van zijn voorganger, waardoor hij gelijk een oorlog begon met Alba Longa. Deze oorlog wonnen de Romeinen na het legendarische duel tussen de Horatii en de Curatii. Ook bouwde hij het forum, met daarop de Curia Hostilia, het senaatsgebouw.
Wie was Servius Tullius en hoe kwam hij aan de macht?
Servius Tullius was een koning van het oude Rome. Hij kwam aan de macht door zijn huwelijk met de dochter van koning Tarquinius Priscus. Hij eindigde de ommuring van Rome, waaraan zijn vader begonnen was.
Wie was Ancus Martius en hoe kwam hij aan de macht?
Ancus Martius was de vierde koning van Rome. Hij kwam aan de macht door verkiezingen. Hij was ook een kleinzoon van de tweede Romeinse koning, Numa Pompilius. Hij stelde de Pontifex Maximus in, de belangrijkste priester van de Romeinse godsdienst. Hij voerde oorlog tegen de Latijnen, die dachten dat hij dezelfde pacifistische ideologie zou voeren als zijn grootvader, en won. Ook stichtte hij Ostia, de havenstad, en bouwde hij de Pons Sublicius (een brug over de Tiber).
Wie was Tarquinius Priscus en hoe kwam hij aan de macht?
Tarquinius Priscus was de vijfde koning van Rome. Hij kwam aan de macht door adoptie en politieke steun van de voormalige koning Ancus Marcius. Hij was van origine geen Romein, maar een Etrusk uit Tarquinia. Hij begon met de ommuring van Rome, die zijn zoon afmaakte. Ook legde hij de fundering voor de tempel van Jupiter Optimus Maximus.
Wie was Tarquinius Suberbus en hoe kwam hij aan de macht?
Tarquinius Superbus was de zevende en laatste koning van Rome. Hij kwam aan de macht door zijn voorganger, Servius Tullius, te vermoorden. Hij stichtte het Cloaca Maxima, het grote riool in Rome. Hij was de laatste van de Romeinse koningen.
Hoe eindigde de tijd van Romeinse koningen?
Lucius voerde waar schrikbewind. De Senaat werd niet meer bijeengeroepen, want hij wilde alleen en onafhankelijk regeren. Hij verrijkte zich door patriciërs hun bezittingen te confisqueren en de armen zo hard te laten werken dat zij nauwelijks nog van slaven te onderscheiden waren. Wie het waagde een kritische stem te laten horen werd terechtgesteld. Het volk begon dan ook de koning steeds meer te haten. Toen zijn zoon het meisje Lucretia vermoorde, was de maat vol en werd hij afgezet.
Hoe zag de Romeinse republiek eruit?
De Romeinse republiek bestond uit: de senaat, 2 consuls gekozen uit de senaat (vetorecht) en een volksvergadering van mannen (vetorecht).
Hoe ontwikkelde de republiek zich?
494 v Chr: Secessio plebis -> Instelling volksvergadering + volkstribuun. Volkstribuun had vetorecht bij alle besluiten van senaat en consuls.
449 v Chr: 2e Secessio plebis -> Twaalftafelenwet: vastgelegde en gepubliceerde wetten.
287 v Chr: 3e Seccesio plebis -> Lex Hortensia: Ook een besluit in de volksvergadering heeft de kracht van een wet. Afschaffing schuldslavernij.
Wanneer regeerden welke keizers?
1e eeuw v Chr: Augustus
1e eeuw n Chr: Tiberius, Caligula, Claudius, Nero
1e eeuw n Chr: Vespasianus, Titus, Domitianus (Flavische dynastie)
2e eeuw n Chr: Trajanus, Hadrianus, Marcus Aurelius, Commodus (Adoptiefkeizers)
3e eeuw n Chr: Docletianus (Tetrarchie)
4e eeuw n Chr: Constantijn de Grote (Constantinische dynastie)
Wie was Keizer Augustus?
Neefje + Adoptiefzoon van Julius Caesar
Vechten met Marcus Antonius - Tweede Triumviraat met MA- Vechten met MA
Princeps
Restauratiepolitiek: “Een stad van baksteen trof ik aan, een stad van marmer liet ik achter.”
Augustus van Prima Porta (beeld)
Ara Pacis, Mausoleum van Augustus