Het spel van Marcel Broodthaers en de adelaar - Werkcollege Flashcards
Als wat voor rol word Marcel Broodthaers geintroduceerd? En waarom is dat belangrijk?
Hij wordt aangeduid als curator / conservator
Deze aanduiding is een belangrijk aspect in zijn verdere praktijk als kunstenaar.
Hij gaat dan nog een nieuwe rol verkennen: hij gaat zich als een curator van een tentoonstelling en als directeur van een museum opstellen.
Hij doet dan mee aan een grotere traditie: als kunstenaar gaan hij tentoonstellingen maken, in de rol van een curator.
Broodthaers doet dus mee aan een grotere traditie: hij gaat tentoonstellingen maken, als curator. Hoe doet hij dat?
In zijn tentoonstelling beschrijft de tentoonstelling een ‘experimentele’ en ‘methodologische’ tentoonstelling.
Hij geeft de adelaar door de tijd heen.
Dit is een project van hem, met een kunstwerk dat reisde door het land. Zijn kunstproject reisde door Brussel en Duitsland, waar de Adelaar een grote rol ging spelen.
Hij leende de adelaar uit 43 musea, met in totaal 266 kunstwerken. Maar ook haalde hij alle tientallen alledaagse objecten uit de visuele cultuur (kurken, flessen, speldjes etc.).
Maar wat is dan het spel tussen de adelaar en Broodthaers?
Broodthaers heeft zich laten inspireren door Magritte, hij heeft ze laten inspireren door het werk ‘ceci n’est pas une pipe’
De vanzelfsprekende relatie wordt onderuitgehaald.
Omdat hij deze bordjes ‘dit is geen kunstwerk’ ophangt, wordt het museum ook eigenlijk bevraagd, omdat de objecten nu geen kunstwerken meer zijn.
Daarmee doet hij hetzelfde als Magritte, hij beweert iets waardoor een vanzelfsprekend object een totaal nieuwe context krijgt.
In de catalogus schrijft Broodthaers ook zijn inspiratiebronnen: bijvoorbeeld in DuChamp (waar Broodthaers zelf nog een adelaar bij plaatst) en Magritte (Ceci n’est pas une pipe)
Broodthaers haalt enorm veel adelaars binnen voor zijn tentoonstelling. Wat is de achterliggende gedachte hierachter?
Broodthaers heeft een rol als curator, waarbij hij een grote hoeveelheid kunstwerken en objecten binnenhaalt. Hij haalt een gedeelde factor aan: de afbeelding van de adelaar, met verschillende (beladen) betekenissen in naoorlogs Duitsland
Maar juist door de enorme hoeveelheid zijn het vooral weer ‘GEWONE’ adelaars.
Omdat Broodthaers in zijn eigen museum is, legt hij de claim van het museum bloot, wat zich er binnen bevindt; het wordt gezien als een kunstwerk.
Broodthaers gaat een spel spelen met de betekenissen met de afbeeldingen die zijn toegekend, van de klassieke oudheid tot nu. Hij probeert de adelaar hierbij te NEUTRALISEREN tot een NULPUNT. Er kunnen weer allerlei betekenissen worden door mensen toegekend, maar is de adelaar wel echt wat wij mensen denken?
= De adelaar wordt ‘gewoon’ weer de adelaar