HC1 Flashcards
Bij artikel 1: blz 9 Digital piracy
Wat is de definitie van cybercriminaliteit volgens het boek?
Cybercriminaliteit omvat alle strafbare gedragingen waarbij ICT-systemen van wezenlijk belang zijn in de uitvoering van het delict.
Wat zijn de categoriseringen van Wall (2014) van cybercriminaliteit en wat houdt het in?’
- Cyber-assisted: Traditionele criminaliteit met een digitaal component (zoals fysieke drugshandel en communicatie via Whatsapp)
- Cyber-enabled: (Traditionele) criminaliteit gefaciliteerd door computer en internet (zoals online fraude)
- Cyber-dependent: Criminaliteit gericht op de integriteit, beschikbaarheid en vertrouwelijkheid van gegevens op computers (zoals DDoS-aanvallen en computervredebreuk), ‘the spawn of the internet’
Er kan ook onderscheid worden gemaakt tussen cybercriminaliteit in enge zin en in ruime zin. Geef aan wat er valt onder enge zin en wat er valt onder ruime zin.
Enge zin: Hier gaat het om nieuwe delicten die in het verleden nog niet bestonden en waarbij ICT zowel het doelwit als het middel is. Onderdelen daarvan zijn:
- Cyberecriminaliteit (true cybercrime)
- Computer-focused
- Cyber-dependent
- Target cybercrimes
Denk aan hacken, ddos-aanvallen en computervirus verspreiden
Ruime zin: Dit zijn traditionele delicten die door middel van ICT worden gepleegd en waarbij ICT van wezenlijk belang is in de uitvoering van het delict
- Gedigitaliseerde criminaliteit
- Computer-assisted
- Cyber-enabled
- Tool cybercrimes
Denk aan cyberstalking, grooming en internetoplichting
Op basis waarvan zijn de categoriseringen gemaakt?
- Rol van de techniek (cyber-assisted, -enabled en -dependent)
- Modus Operandi (against, using & in the machine; ofwel als object, instrument of omgeving)
- Chronologie van verschijningsvormen door de tijd volgens Wall (1e-4e generatie)
Een andere manier om onderscheid te maken is de driedeling waarbij de computer wordt beschouwd als object, instrument en omgeving. Leg uit wat hieronder valt.
- Computer als object: De dader richt zich op het beïnvloeden of aantasten van de opgeslagen gegevens in computers, waaronder programma’s.
- Computer als instrument: De dader zet een computersysteem naar zijn hand om een (traditioneel) feit te kunnen plegen.
- Computer als omgeving: Het computersysteem is onderdeel van een bredere omgeving waarbinnen het strafbare feit wordt gepleegd en het heeft mogelijk een rol in de bewijsvoering.
Wat houdt technologie als force multiplier in?
Dit verwijst naar het principe dat één persoon op grote schaal een misdaad kan plegen
Cybercriminaliteit kan opgedeeld worden in verschillende tijdsperken. Het eerste tijdsperk is 1970-1990. Hoe is het internet ontstaan en hoe werkt het?
- In 1968 is het Arpanet ontstaan. Dit is een militair netwerk dat verbinding tussen computers en het sturen van netwerkverkeer mogelijk maakte.
- In 1972 werd de eerste electronic mail (e-mail) tussen computers verzonden.
- In 1973 werd een communicatieprotocol ontwikkeld, waarbij verbonden computers met elkaar konden communiceren en netwerkverkeer naar elkaar konden doorsturen. Dit werd TCP/IP-protocol genoemd (Transmission Control Protocol en Internet Protocol). Elk systeem dat verbonden is met het internet, heeft een eigen IP-adres. Aan de hand van het IP-adres weten routers naar welke computers het verkeer moet worden doorgestuurd.
- In 1983 werd het Domain Name System (DNS) uitgevonden. Dit is een netwerkprotocol en dit zorgt ervoor dat een domeinnaam gekoppeld kan worden aan een IP-adres. Het DNS-systeem maakt het mogelijk voor mensen om een domeinnaam, zoals google.com, in een browser te typen in plaats van een IP-adres. Het DNS-systeem zoekt op naar welk IP-adres een domeinnaam verwijst. In dit jaar is ook de overstap geweest van het Arpa-protocol naar het TCP/IP-protocol.
- In 1989 is het Border Gateway Protocol (BGP) uitgevonden. Dit is om verkeer te routeren tussen verschillende netwerken op het internet. Wanneer meerdere systemen afspraken maken over peering (het koppelen van netwerken), ontstaat een internetknooppunt (een Internet Exchange).
Wat zijn phone phreakers? Geef context.
In de periode van 1970-1990 maakten de meeste mensen slechts gebruik van het telefoonnetwerk, nog niet van het internet. Internationale telefonie was erg duur. Door het telefoonnetwerk te misbruiken, kregen de eerste hackers het voor elkaar om voor veel minder geld of gratis te telefoneren. Ze braken dan in bij het telefoonbedrijf door zich voor te doen als technisch onderhoudspersoneel van het bedrijf en instellingen voor het netwerk te wijzigen. Dit zijn phone phreakers.
Hoe is de eerste strafbaarstelling in Amerika (de Computer Fraud and Abuse Act) uit 1986 tot stand gekomen?
Een van de eerste vormen van kwaadaardige software die zich automatisch over netwerken verspreidt - een worm - was de Morris-worm. Robert Morris programmeerde in 1988 software die zich automatisch verspreidde via aangesloten computers op het netwerk. Zonder de anti-virusprogramma’s van nu stonden de computers machteloos en verspreidde de worm zich snel. Slechts een complete herinstallatie van de computers maakte de computer weer bruikbaar. Hierdoor kwamen de Amerikanen met wetgeving voor computercriminaliteit. Computervredebreuk en de verspreiding van kwaadaardige software (malware) werd strafbaar gesteld.
De volgende periode is van 1990-2000. Wat gebeurde er in deze periode?
Deze periode kenmerkt zich door het wereldwijd toenemende gebruik van het internet door de gewone burger. Begin jaren negentig was computercriminaliteit vaak nog vrij onschuldig. De malware die zich vaak via bijlagen in e-mail op computers nestelde, bevatte vaak humor, zoals het Walker-virus, waar een oude man met een stok door het beeldscherm liep. Maar al snel werden computers misbruikt. Remote Access Tools (RATs) maakten het mogelijk om bepaalde functionaliteiten van computers over te nemen. Er werd een voorstel gedaan voor een tweede wet computercriminaliteit, maar de implementatie van deze wet liet lange tijd op zich wachten, vanwege het Cybercrimeverdrag.
De volgende periode is van 2000-2010. Wat gebeurde er in deze periode?
Deze periode kenmerkt zich door de verdere ontwikkeling van het internet en computercriminaliteit. Google ontstond en zo ook Outlook, Gmail en Facebook. Ook werd de eerste iPhone geïntroduceerd. Ook internetbankieren ging van start. Voor cybercriminelen werd het interessant om te proberen financiële elektronische transacties af te vangen en het geld naar henzelf over te maken.
Daarnaast werd muziek online gedownload en verspreid met andere computers. Helaas werd er ook materiaal van seksueel misbruik met kinderen tussen computers uitgewisseld.
Ook kwamen er veel online marktplaatsen op waar cybercriminelen handel met elkaar dreven. Op deze markt kwamen criminelen samen om creditcardgegevens te kopen en verkopen (carding).
In 2006 werd de Wet computercriminaliteit II ingevoerd en daarmee werd distributed denial of service (DDoS)-aanvallen en de vervaardiging, verspreiding en het bezit van virtuele kinderporno strafbaar gesteld in het WvSr.
In 2001 kwam het Cybercrimeverdrag tot stand. Dit verdrag telt in 2024 70 verdragsstaten en is een van de meest succesvolle verdragen van de Raad van Europa. Waar is dit Cybercrimeverdrag goed voor?
Het Cybercrimeverdrag zorgt ervoor dat staten op dezelfde wijze cybercriminaliteit strafbaar stellen en dat zij bepaalde opsporingsbevoegdheden mogelijk maken waarmee gegevens van internet service providers (ISP’s) kunnen worden gevorderd. Met deze harmonisering van strafbaarstellingen en bevoegdheden is het eenvoudiger om bewijs te vergaren in cyberzaken.
De volgende periode is die van 2010-2020. Wat is hier allemaal in gebeurd?
- Er werden video’s gelekt en andere staatsgeheime documenten door het platform ‘WikiLeaks’. Zo werd er een video van het doden van onschuldige burgers door een fout van het Amerikaanse leger in Irak gelekt. De Amerikaanse overheid zetten de Amerikaanse elektronische betalingsdienstverleners, zoals PayPal, Visa en Mastercard, onder druk om geen donaties meer te faciliteren aan WikiLeaks. Dat leidde tot verontwaardiging met hacktivisten, die op hun beurt de bedrijven bestookten met ddos-aanvallen, waardoor hun websites niet meer beschikbaar waren.
- Er is een sterke opkomst geweest van darknet markets, waarop de verkoop van producten en diensten plaatsvindt via het anonimiseringsnetwerk Tor. Cybercriminaliteit professionaliseert zich. Zo ontstaan er ook geavanceerde vormen van malware. Een voorbeeld hiervan is ransomware, waarbij computersystemen op afstand kunnen worden ‘gegijzeld’ (versleuteld). Om de bestanden terug te krijgen, moet dan een som geld worden betaald.
- Deze periode kenmerkt zich ook door problemen in de opsporing van cybercriminaliteit. In 2015 werd het wetsvoorstel Computercriminaliteit III met de hackbevoegdheid naar de Tweede Kamer gestuurd. In 2019 werd dit wetsartikel van kracht. De wet liep vertraging op, omdat er veel discussie was over de controversiële hackbevoegdheid, die een oplossing zou moeten bieden voor bepaalde opsporingsproblemen, maar ook een grote inbreuk maakt op het recht op privacy.
- WC III kwam met nieuwe strafbaarstellingen, namelijk: heling van gegevens, het overnemen van niet-openbare gegevens, een nieuwe strafbaarstelling voor online handelsfraude, virtuele ontucht en grooming.
De laatste periode is de periode van 2020-nu. Wat is hier over bekend?
- Er hebben een aantal belangrijke ontwikkelingen plaatsgevonden die van invloed waren op de aard en omvang van cybercriminaliteit. COVID-19 heeft veel impact gehad. Door de verschillende lockdowns waren we gedwongen om veel van onze activiteiten online te doen. Dit bracht cyberrisico’s met zich mee. Zo werden er webwinkels gehackt om daar vervolgens illegale coronamedicijnen aan te bieden en ziekenhuizen en zorgcentra werden bestookt met ransomware.
- Er is steeds verdergaande ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI) en het gebruik hiervan door cybercriminelen. Zo kunnen cybercriminelen bv. Ai integreren in malware, social-engineering-aanvallen geavanceerder en persoonlijker maken of malware trainen om onopgemerkt te blijven.
- AI-technieken zoals deep learning en generatieve AI-modellen leiden er ook toe dat het zeer eenvoudig is geworden om deepfake materialen te genereren door opdrachten aan een programma te geven. Vooral filmsterren en influencers zijn als slachtoffer geworden van seksuele deepfakes, audiofakes en nepadvertenties.
- Een andere ontwikkeling is de betrokkenheid van statelijke actoren in het cyberdomein. Zo heeft Rusland wiper malware ingezet om kritieke infrastructuren te saboteren en satellietnetwerken gehackt, terwijl Oekraïne en zijn ICT army van hacktivisten ook in Rusland schadelijke acties met hack- en ddos-aanvallen hebben uitgevoerd.
De verwachting was dat cybercriminaliteit exponentieel zou toenemen (terwijl traditionele criminaliteit zou afnemen), maar studies die de impact van de pandemie op cybercriminaliteit onderzochten, laten een wisselend beeld zien. Sommige onderzoeken wijzen uit dat er slechts een kleine niet-significante stijging is van cybercrime. Een ander onderzoek laat helemaal geen toename zien. Uit onderzoek waarin het eerste jaar van de pandemie werd onderzocht, was er sprake van een toename van 64% en tijdens de eerste lockdown zelf 102%. Bij dit onderzoek is een kanttekening te plaatsen. Welke kanttekening?
- Er kan deels sprake zijn van een registratie-effect, doordat het vanaf eind april 2020 mogelijk werd om online aangifte te doen van Whatsappfraude, waardoor veel meer mensen aangifte gingen doen. Ook was de toename in politieregistraties al voor de pandemie in gang gezet.
Wat zijn de drie gevaren van ChatGPT? ChatGPT staat voor Generative Pre-trained Transformer.
- De tool kan een rol spelen bij fraude en social engineering. De tool kan heel goed authentiek lijkende teksten schrijven voor phishing doeleinden. Het kan de schrijfstijl van specifieke individuen of groepen bovendien goed nabootsen en ook de uitstraling van bestaande webpagina’s kopiëren, waardoor het dus eenvoudiger wordt om slachtoffers te misleiden en hun vertrouwen te misbruiken.
- ChatGPT kan haar authentiek lijkende teksten in rap tempo schrijven, zonder dat je er als mens moeite voor hoeft te doen, waarmee het ook aantrekkelijk wordt voor het verspreiden van propaganda en desinformatie.
- ChatGPT is ins staat in verschillende talen te programmeren en criminelen kunnen de tool ook inzetten om kwaadaardige codes te maken.
Welke verschillen zijn er tussen traditionele criminaliteit en cybercriminaliteit?
- Het wegvallen van barrières van tijd en ruimte
- Automatisering en amplificatie
- Innovatie en transformatie
- Sociale en commerciële interconnectiviteit
- Anonimiteit en plasticiteit van de identiteit
- Virtualisering en hybridisering
Wat houdt time space compression in?
Dit is een van de belangrijkste implicaties van het wegvallen van temporele en ruimtelijke beperkingen. Time space compression stelt daders in staat meerdere slachtoffers over de hele wereld aan te vallen zonder ooit hun huis te hoeven verlaten.
Wat houdt het minimis-principe in?
Dit houdt in dat niet één groot geldbedrag van één slachtoffer wordt gestolen, maar dat miljoenen diefstallen van één euro worden gepleegd. Het gevolg hiervan is dat de schade per slachtoffer zo klein is, dat de stimulans om deze misdaden te onderzoeken en te vervolgen aanzienlijk afneemt. Ook zorgt het internationale karakter voor jurisdictieproblemen in de opsporing en vervolging.
Waarom is automatisering een onderdeel van cybercrime?
Het is mogelijk om bepaalde stappen bij online fraude, zoals het overmaken van geld van de betaalrekening van een slachtoffer, te automatiseren. Ook gebruiken hackers scantools om snel te onderzoeken welke kwetsbaarheden er in een sysyteem zitten. Daarnaast spelen botnets, netwerken van geïnfecteerde computers, ook een belangrijke rol bij de automatisering van cybercriminaliteit. De automatisering geeft individuen veel macht
Een ander kenmerk van cybercriminaliteit is de continue innovatie en transformatie. De tools en methoden die worden gebruikt om cybercriminaliteit te plegen, ontwikkelen en verbeteren zich in een rap tempo en de wetgever houdt het niet bij. Hier hangt ook het maatschappelijk fenomeen van ‘technologische turbulentie’ mee samen. Wat houdt dit in?
De technieken ontwikkelen zich zeer snel en cybercriminelen pakken deze nieuwe technieken meteen op, om vervolgens daarmee criminaliteit te plegen (vaak om op innovatieve wijze geld te verdienen). Grabosky (2017) spreekt van verfijning, waarbij technische delicten geavanceerder worden en er ook op psychologisch vlak bij bv. phishing steeds sterkere overtuigingstechnieken worden gebruikt. Het toenemende gebruik van Ai door cybercriminelen (technologische verfijning) en de manier waarop ze gebruik hebben gemaakt van de coronapandemie (psychologische verfijning) zijn hier goede voorbeelden van.
Wat is many-to-many connectivity?
In het internettijdperk kwamen verschillende communicatietechnologieën samen, waardoor alles en iedereen altijd en overal direct met alles en iedereen kan communiceren.
Wat houdt virtual offender convergence settings in?
Dit zijn bepaalde locaties in de online wereld waar daders samenkomen.
Wat houdt tool-as-a-service of crime-as-a-service in?
Daders zijn vaak gespecialiseerd en van elkaar afhankelijk om toegang te krijgen tot de juiste kennis en de verschillende tools en diensten die nodig zijn om cybercriminele activiteiten te organiseren en uit te voeren. Criminele dienstverleners (facilitators) bieden hun diensten vaak aan meerdere individuen of netwerken aan. Dit wordt ook wel de commercialisering van criminaliteit genoemd. Dit geeft aan dat feitelijk iedere dienst online handelswaar is.
Wat is het online-disinhibition-effect? Wat is de positieve en negatieve kant?
Dit is een theoretisch concept dat verwijst naar de notie dat anonimiteit bepaalde gedragsbeperkingen die offline doorgaans wel aanwezig zijn, wegneemt. Deze ontremming kan zich op een positieve of negatieve manier manifesteren. Enerzijds maakt online anonimiteit het mogelijk nieuwe grenzen van iemands sociale identiteit te verkennen en/of om zich vrijer te uiten. Aan de andere kant kan anonimiteit een negatief effect hebben. Mensen kunnen dingen zeggen of doen die ze normaal niet zouden doen en kunnen proberen om de duistere kant van zichzelf te verkennen. Ook kunnen ze de pakkans heel laag inschatten en het gevoel hebben in een hyperrealiteit, een wereld die niet echt voelt, te manoeuvreren.
Door de opkomst van immersieve technologieën zoals virtual reality en mixed reality zijn virtuele werelden ontstaan waarin virtuele mensen samen een virtuele gemeenschap of samenleving bouwen. In deze virtuele contexten vinden verschillende vormen van deviant gedrag plaats. Wat houdt virtuele diefstal in?
Dit is diefstal van virtuele goederen. Aangezien deze goederen een echte waarde hebben, wordt virtuele diefstal strafbaar gesteld.