H1 – Van moeras naar handelssteden. Nederlandse geschiedenis tot 1384 Flashcards
Welke voorloper van de moderne mens heeft zich niet in Nederland gevestigd, en waarom niet?
De Homo Heidelbergensis heeft zich niet in Nederland gevestigd vanwege de dikke laag ijs die een groot deel van het land bedekte tijdens de nieuwe ijstijd, waardoor de afstand met zuidelijke gebieden onoverbrugbaar werd.
Wat zijn enkele archeologische vondsten die laten zien dat mensen in Nederland om konden gaan met het waterrijke gebied?
Enkele archeologische vondsten zijn de kano van Pesse, die de oudste boot ter wereld is, en een graf bij Hardinxveld-Giessendam waar naast de resten van een vrouw ook voedsel lag, wat aangeeft dat er gejaagd werd op vissen.
Wie waren de eerste bewoners die een complexe en hiërarchische samenleving hadden en hunebedden bouwden?
De trechterbekercultuur, die dateert van ongeveer 4000-2800 v. Chr., waren de eerste bewoners van Nederland die een complexe en hiërarchische samenleving hadden en hunebedden bouwden.
Hoe kwamen de Romeinen voor het eerst in contact met Nederland, en wie waren hun tegenstanders in het zuiden van Nederland?
De Romeinen kwamen voor het eerst in contact met Nederland rond 57 v. Chr. toen Caesar het gebied onder de Rijn bereikte. In het zuiden van Nederland hadden ze twee tegenstanders: de Menapii in het westen en de Eburonen in het oosten.
Wat was de oorzaak van de Bataafse opstand onder leiding van Julius Civilis, en wat was het resultaat van deze opstand?
De oorzaak van de Bataafse opstand was onder meer de onrechtvaardige behandeling van de Bataven door de Romeinen en de executie van de broer van Julius Civilis. Het resultaat was een tijdelijk succesvolle opstand die echter uiteindelijk werd neergeslagen door het Romeinse leger onder leiding van Vespasianus in 70 n. Chr.
Hoe werd het christendom verspreid onder de Friezen, en wie speelde hierbij een belangrijke rol?
Het christendom werd verspreid onder de Friezen door Engelse missionarissen, gestuurd door recent bekeerde Angelen en Saksen, die een belangrijke rol speelden bij het kerstenen van de Friezen. De missionarissen maakten gebruik van hun verwantschap in taal met de Friezen om het geloof te verspreiden.
Wat waren enkele belangrijke ontwikkelingen tijdens het bewind van Karel de Grote in Nederland?
Enkele belangrijke ontwikkelingen tijdens het bewind van Karel de Grote in Nederland waren de opkomst van een gelaagde samenleving met lokale leiders, de invoering van rechtspraak en gewoonterecht, en de verspreiding van de Karolingische renaissance die vernieuwing van cultuur, onderwijs en wetenschap met zich meebracht.
Hoe werden bisschoppen als wereldlijke heersers aangesteld, en wat was het gevolg hiervan?
Bisschoppen werden als wereldlijke heersers aangesteld door de keizer, wat betekende dat zij naast hun geestelijke macht ook wereldlijke macht verkregen. Dit leidde tot een toename van de macht van de kerk en de verspreiding van het christendom, maar ook tot conflicten tussen de bisschoppen en lokale grootgrondbezitters.
Wat waren enkele belangrijke innovaties in de landbouw rond 900 en 1000?
Enkele belangrijke innovaties waren de vervanging van het paard door de os voor het voorttrekken van de ploeg, het drieslagstelsel waardoor de bodem vruchtbaar bleef door afwisseling van gewassen, en het warmer wordende klimaat vanaf 1300.
Wat waren de oorzaken van de grote agrarische expansie in Nederland?
De agrarische expansie werd veroorzaakt door ontginningen en de stimulering van landbouwactiviteiten, maar de productiviteit steeg niet significant, waardoor voornamelijk sprake was van extensivering.
Waarom verliep de inpoldering in de 12e eeuw minder succesvol?
De inpoldering verliep minder succesvol vanwege problemen zoals bodemdaling door inklinking en oxidatie, krachtige vloedgolven die het land overspoelden, en economische en ecologische uitdagingen zoals een gebrek aan alternatieven voor graanbouw en het vinden van oplossingen voor bodemdaling.
Welke sociale veranderingen vonden plaats na het jaar 1000 in Nederland?
Na het jaar 1000 vonden er sociale veranderingen plaats, waaronder een toename van vrijheid door het verdwijnen van horigheid, de opkomst van markten als netwerken van handel, de vorming van gilden en een grotere invloed van steden op het politieke en sociale landschap.
Hoe verschilde de verstedelijking tussen Vlaanderen en Holland?
In Vlaanderen waren slechts enkele grote steden dominant, terwijl Holland meer kleine stadjes had, waardoor de macht van de steden in Holland verspreid was en niemand de overhand had.
Wat waren enkele gevolgen van de Zwarte Dood in Nederland?
Enkele gevolgen van de Zwarte Dood waren onder meer een stijging van de lonen als gevolg van arbeidstekorten, een toename van de levensstandaard en de vraag naar luxe goederen, en een grotere investering in scheepvaart en innovatie om winst te verhogen.
Hoe manifesteerde de politieke instabiliteit zich in Nederland?
Politieke instabiliteit manifesteerde zich door conflicten tussen verschillende machtscentra, zoals de conflicten tussen vorsten, edelen en steden, en door interne conflicten binnen regio’s, zoals het Hoeks en Kabeljauws verzet in Holland.