geschiedenis H8 V5 Flashcards
Appeasement
Politiek beleid om oorlog te vermijden door concessies te doen aan een andere mogelijkheid
Beurskrach van 1929
In oktober 1929 daalden de aandelen op de beurs van Wallstreet plotseling heel sterk (beurskrach). Een economische crisis was het gevolg: talloze faillissementen van banken en bedrijven, sterke daling van de productie en van de handel, grote werkeloosheid. Deze crisis sloeg naar landen die een economische band met de VS hadden.
Dawesplan
Genoemd naar Charles Dawes, voorzitter van een Geallieerde commissie voor de herstelbetalingen. Het plan voorzag een herziening van de herstelbetalingen, die werden gekoppeld aan de economische draagkracht van Duitsland. Bovendien verstrekten de VS vanaf 1925 de Duitse regering leningen om de economie weer op de been te helpen. Met deze leningen kon Duitsland zijn schulden aan de Europese Geallieerden voldoen. Er kwam een einde aan de bezetting van het Ruhrgebied.
Dolkstootlegende
Dit houdt in dat het Duitse leger niet door de vijand verslagen was, maar door een ´dolkstoot in de rug´: het optreden van de socialisten en de communisten in november 1918
Endlösung
´Definitieve oplossing´, aanduiding van de nazi´s die in praktijk neerkwam op de genocide ( het uitmoorden van het Joodse volk)
Fascisme
Politieke stroming. Tot belangrijke kenmerken behoren nationalisme, het streven om het hele volk tot 1 gemeenschap samen te smeden en een autoritaire staatsvorm, gebaseerd op het leidersbeginsel. Het fascisme was tegen democratie, liberalisme, socialisme en communisme. Het ontstond in Italie maar Duitse is ook bekend geworden.
Herstelbetalingen
Na WO1: vergoeding voor de door Duitse troepen aangerichte schade. In 1921 werd het bedrag vastgesteld op 132 miljard Duitse Marken.
Na WO2: vergoeding die Frankrijk en SU zich toe-eigenden uit hun bezettingszone. Britten en Amerikanen hadden meer oog voor de wederopbouw van hun zone.
Hitler-Stalin-Pact
Duitsland en de SU sloten een niet-aanvalsverdrag (23 augustus 1939). In geheimgehouden bepaling spraken ze af Polen en andere Oost-Europese gebieden onder elkaar te zullen verdelen. Ook Molotov-Von Ribbentrop-Pact genoemd
Lebensraum
De gedachte dat een volk een bepaalde hoeveelheid grond nodig heeft om te overleven en desnoods met geweld van meer grond mag verzekeren. Dit was een belangrijk doel van de nazis. Ze hadden Oost-Europa en vooral de SU op het oog
Machtigingswet
Wet op 23 maart 1933 aangenomen door de Rijksdag, waardoor de regering, voor vier jaar, de macht zou krijgen om zonder tussenkomst van de Rijksdag wetten uit te vaardigen, terwijl die wetten bovendien van de grondwet mochten afwijken. Rijksdag schakelde de grondwet uit.
Conferentie van Munchen
Verdrag tussen Frankrijk, Engeland, Duitsland en Italie over de toekomst van Tsjecho-Slowakije in 1938. Ze gingen akkoord met de annexatie van Sudentenland door nazi Duitsland
NSDAP
De NSPAD werd opgericht in 1920, Nationalistische Deutsche Arbeiterpartei, Adolf Hitler werd haar fruher
Rijksdagbrand
27 feb 1933 stond het gebouw van de Rijksdag in de brand. Volgens de nazis hadden de KPD en de Komintern een communistische revolutie gestart. De politie en SA arresteerde duizenden communistische leiders
Totalitaire staat
Regeringsvorm waarbij een partij of partijleider een hele maatschappij beheerst en geen andere meningen toelaat
Vernietigingskampen
De vernietigingskampen waren gericht op de vernietigingen van mensen vooral joden en zigeuners
Volksgemeinschaft
Begrip dat de nazis gebruikten om hun streven aan te geven mensen uit alle bevolking te vernietigen om de doelen van de nazis te bereiken.