geschiedenis H7 V5 Flashcards
V5
Centralen
In de Eerste Wereldoorlog stonden de Centralen (aanvankelijk Oostenrijk-Hongarije en Duitsland; later ook het Turkse rijk en Bulgarije) tegenover de Geallieerden (zie daar).
Alliantiepolitiek
Rijkskanselier Bismarck was tevreden met de bestaande grenzen, maar vond wel dat Duitsland min of meer omsingeld was door sterke mogendheden. Zijn buitenlandse beleid was er daarom op gericht door het sluiten van allianties (bondgenootschappen) het bestaande machtsevenwicht te handhaven.
Bondgenootschap
In een bondgenootschap spreken de leden af elkaar (militair) te steunen als één van de leden wordt aangevallen. Een aanval op één lid wordt dan gezien als een aanval op alle leden.
Conferentie van Berlijn
Om het machtsevenwicht in Afrika te verzekeren riep Bismarck in 1884 de Conferentie van Berlijn bijeen. Daar werden door vijftien Europese staten en de VS afspraken gemaakt over de verdeling van Afrika.
Geallieerden
Alle landen die tijdens de wereldoorlogen gezamenlijk tegen Duitsland en zijn bondgenoten vochten. In de Eerste Wereldoorlog stonden de Geallieerden (aanvankelijk Rusland, Frankrijk, België, Engeland; later ook veel andere landen waaronder de VS en Italië) tegenover de Centralen (zie daar). In de Tweede Wereldoorlog werden de tegenstanders van Duitsland, Italië en Japan ook Geallieerden genoemd.
Interbellum
De periode tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog
Massavernietigingswapen
Wapen dat een groot aantal mensen tegelijk kan doden.
Militarisme
Verheerlijking van het leger.
Republiek van Weimar
Naam voor Duitsland in de periode 1919-1933. Genoemd naar Weimar, omdat het Duitse parlement zich vestigde in Weimar (1919). Door Hitlers machtsovername kwam er aan deze republiek een einde (1933).
Rijkskanselier
Regeringsleider / minister-president
Slaven / Slavische volken
Etnische bevolkingsgroep die in een groot deel van Oost-Europa woont en verwante talen spreekt
Verdrag (Vrede) van Versailles
Na de Eerste Wereldoorlog sloten de Geallieerden met Duitsland de Vrede van Versailles. Deze Vrede bevatte harde bepalingen tegen Duitsland: afstand van gebieden aan Frankrijk, België en Polen, afstand van de Duitse koloniën, ontwapening en hoge herstelbetalingen.
Vlootwet (van 1898)
Met de Vlootwet begon de systematische opbouw van een Duitse oorlogsvloot, vooral met slagschepen die het tegen de vloot van Groot-Brittannië konden opnemen.
Volkenbond
Na de Eerste Wereldoorlog werd de Volkenbond opgericht, een organisatie waarvan alle staten in de wereld lid zouden moeten worden. Deze organisatie zou de onafhankelijkheid van alle staten moeten garanderen en de vrede in de wereld handhaven. De Volkenbond kwam tot stand, maar bezat weinig macht.
Von Schlieffenplan
Het Duitse Von Schlieffenplan was bedoeld om een tweefrontenoorlog te vermijden (tegen Frankrijk en Rusland). Dan moest Frankrijk snel worden verslagen voordat het Russische leger in actie kon komen. De sterke Franse verdediging aan de Frans-Duitse grens moest daarom worden omzeild door via België naar Noord-Frankrijk op te rukken en dan naar het zuiden af te buigen.
Wapenwedloop
Race om de meeste en sterkste wapens te krijgen.
Weltpolitik
Politiek die in eerste instantie was gericht op overzees imperialisme (het verkrijgen van koloniën), waarbij Duitsland Groot-Brittannië als koloniale grootmacht tegenover zich vond
Zelfbeschikkingsrecht
Het recht van volken in de hele wereld zelf te bepalen onder welke welk gezag (soevereiniteit) ze willen vallen