Fysiske størrelser og enheter Flashcards
Hva er CGPM?
Generalkonferansen for mål og vekt
Hva står SI for?
Det internasjonale system for enheter (Systeme international d’Unites)
Hva er en SI-enhet?
SI-enheter er grunnenhetene og alle enheter som kan avledes av dem ved hjelp av størrelsesligninger. SI omfatter også enheter avledet ved hjelp av SI-prefiskene, f.eks mV.
De koherente - samstemte - Si-enhetene omfatter grunnenhetene og enheter avledet ved størrelsesligninger, for eksempel m/s eller N = kg * m/s^2. Men de omfatter ikke slike enheter som er avledet ved hjelp av prefikser.
Hvilke andre enhetsystemer enn SI har vi? Hva er deres grunnenheter?
CGS-systemet (centimeter, gram, seconds)
Hva er en størrelse?
En størrelse er i alminnelighet produktet av et måltall og en enhet
Hva er et koherent enhetssystem?
Et koherent enhetssystem er definert slik at man får ligningene mellom enhetene når man sløyfer tallfaktorene i symbolligningen.
Hvilke syv grunnenheter har vi i SI enhetssystemet?
Meter, kilogram, sekund, ampere, kelvin, mol, candela
Hva er en meter?
Enhet for lengde. En meter er den lengden lyset tilbakelegger i tomt rom i løpet av 1/299 792 458 av et sekund
Hva er et kilogram?
Enhet for masse. Et kilogram er massen av den internasjonale kilogramnormalen. Fysisk kan man relatere den til Planckskonstant og lysetshastighet.
Hva er et sekund?
Enhet for tid. Et sekund er 9 192 631 770 perioder av den strålingen som svarer til overgangen mellom de to hyperfinnivåene i grunntilstanden for cesiumatomet 133.
Hva er en ampere?
Enhet for elstrøm. En ampere er den konstante elektriske strømmen som frembringer en gjensidig lineær kraft på 2*10^-7 newton per meter leder når strømmen går gjennom hver av to rettlinjete, parallelle, uendelig lange ledere med sirkulært og neglisjerbart lite tverrsnitt, og lederne er anbrakt i en meters innbyrdes avstand i tomt rom. Kan linkes til elementærladningen.
Hva er en kelvin?
Enhet for termodynamisk temperatur. En kelvin er brøkdelen 1/273.1 av den termodynamiske temperaturen for vannets trippelpunkt.
Hva er en mol?
Enhet for stoffmengde. Et mol er stoffmengden i et system som inneholder like mange elementære entiter som det er i karbonatomer i 0,012 kilogram karbon 12. Når enheten mol nyttes, må elementærentitetene spesifiseres. Disse kan for eksempel være atomer, molekyler, ioner, elektroner, andre partikler eller spesielle grupper av slike partikler.
Hva er en candela?
Enhet for lysstyrke. En candela er lysstyrken i en gitt retning fra en kilde som sender monokromatisk stråling med frekvensen 540 * 10^12 hertz med en strålingsstyrke i den gitte retningen lik 1/683 watt per steradian.
Hvilke SI-enheter er ikke-koherente?
Grader celcius, tonn, liter
Hva er becquerel?
Becquerel er en målenhet for aktivitet av et radioaktivt stoff. Symbolet er Bq. Enheten er oppkalt etter den franske fysikeren Antoine Henri Becquerel.
Én becquerel er lik antall desintegrasjoner eller utsendte partikler per sekund (s) i en bestemt stoffmengde.
1 Bq = 1 desintegrasjon/sekund
Becquerel ble tatt inn i SI-systemet som avledet enhet i 1975. Uttrykt ved grunnenhetene i SI-systemet blir definisjonen:
1 Bq = 1 s⁻¹
Merk at målenhetene hertz og becquerel har samme definisjon. Forskjellen er at enheten hertz er forbeholdt til bruk om periodiske hendelser. Radioaktiv desintegrasjon er imidlertid et aperiodisk fenomen, siden desintegrasjonene opptrer stokastisk.
Becquerel erstatter den eldre enheten curie (Ci). Forholdet mellom gammel og ny enhet kan uttrykkes som:
1 curie (Ci) = 37 gigabecquerel (GBq) = 3,7 · 10¹⁰Bq
Becquerel blir brukt til å angi radioaktiv forurensning, konsentrasjon av radioaktivt materiale og dosering av radioaktive legemidler. Siden enheten er liten, blir den ofte supplert med et SI-prefiks, som for eksempel i kBq, MBq og GBq.
Kilde Radioaktivitet
Granitt 1 kBq/kg
Uran 25 MBq/kg
Uranmalm (0,3 %) 500 kBq/kg
Lavaktivt avfall 1 MBq/kg
Kaffe 1 kBq/kg
Grenseverdi fastsatt for kjøtt 600 Bq/kg
Grenseverdi for innendørs radonnivå 200 Bq/m³
Menneske (70 kg) 4500 Bq
Røykvarsler (med americium) 370 kBq
Plutonium (²³⁹Pu) 2,3 TBq/kg
Plutonium (²⁴⁰Pu) 8,5 TBq/kg
Hva er en Coulomb?
Coulomb er en avledet SI–enhet for elektrisk ladning, og det samme som amperesekund (As). Symbolet for coulomb er C. Enheten har navn etter den franske ingeniøren og fysikeren Charles Augustin de Coulomb.
En coulomb tilsvarer omtrent 6,242·10¹⁸elementærladninger. I 2018 vedtok CGPM (Generalkonferansen for mål og vekt) nye definisjoner av grunnenhetene i SI-systemet. Elementærladningen fikk da tilordnet en eksakt verdi og fastsatt til 0,160 217 663 4 attocoulomb (1,602 176 634 · 10⁻¹⁹ coulomb). En coulomb skal da beregnes på grunnlag av denne verdien. Da blir den nye definisjonen av coulomb:
1coulomb=(1/0,1602176634)×10^18 elementærladninger
Den nye definisjonen trådte i kraft 20. mai 2019.
Den statiske elektrisiteten som dannes når to stoffer gnis mot hverandre har en ladning på typisk noen få mikrocoulomb (μC).
Ladningen som blir overført fra et alkalisk AA-batteri gjennom batteriets levetid er fra 6 500 – 9000 C.
Ladningen som transporteres i et lynnedslag kan være fra 15 C til over 300 C.
Hva er en farad?
Farad er en avledet SI-enhet for kapasitans, som er evnen til å oppta en elektrisk ladning. Symbolet for farad er F. Enheten er oppkalt etter den britiske fysikeren Michael Faraday.
En farad kan defineres som en coulomb (C) per volt (V).
F=C/V=A⋅s/V
Det vil si at en kondensator har en kapasitans på 1 F når en ladning på 1 coulomb gir en spenning på 1 volt. Farad kan uttrykkes på flere måter i grunnenhetene i SI-systemet.
Hva er gray?
Gray er en måleeenhet for absorbert strålingsdose av ioniserende stråling. Gray er en avledet SI-enhet som brukes i strålingsfysikk, -biologi og -medisin. Symbolet for gray er Gy, og enheten er definert som 1 Gy = 1 J/kg.
Når stråling går gjennom materie, blir noe av energien absorbert. Absorbert strålingsdose er mengden energi som tas opp per masseenhet av stoffet. Hvis den absorberte strålingsdosen er 1 gray, betyr det at 1 kg av det bestrålte stoffet har absorbert 1 joule strålingsenergi.
Hva er henry?
Henry er en avledet SI-enhet for induktans. Symbolet for henry er H, og enheten er oppkalt etter den amerikanske fysikeren Joseph Henry.
Elektromagnetisk induksjon oppstår i en elektrisk leder når en endring i strømmen gjennom lederen induserer en elektromotorisk spenning i lederen selv (selvinduksjon) og eventuelt nærliggende ledere (gjensidig induksjon). I en leder er induktansen én henry hvis en jevn variasjon på én ampere per sekund gir en elektromotorisk spenning på én volt.
Det vil si:
1H=1V⋅s/A=1Wb/A
der symbolene V = volt, s = sekund , A = ampere og Wb = weber.
Hva er hertz?
Hertz er avledet SI-enhet for frekvens. Hertz har symbol Hz og er definert som 1 svingning per sekund:
1 Hz = 1 s–1
Enheten er oppkalt etter den tyske fysikeren Heinrich R. Hertz.
Hertz brukes ofte sammen med SI-prefikser, for eksempel:
Enhet Symbol Betydning
kilohertz kHz 103 Hz = tusen hertz
megahertz MHz 106 Hz = million hertz
gigahertz GHz 109 Hz = milliard hertz
Hertz kan brukes om alle periodiske hendelser, for eksempel om lys som blinker eller en klokke som tikker. Perioden, det vil si tiden som går mellom hver gjentakende hendelse, blir den inverse av frekvensen. Eksempel: Med en frekvens f = 1 kHz, blir
perioden = 1/1 000 s-1 = 1 ms (millisekund)
Når gjentakende hendelser er aperiodiske eller stokastiske, brukes ikke enheten hertz. For eksempel brukes becquerel i kjernefysikk som et mål på antall desintegrasjoner som finner sted per sekund i et radioaktivt stoff.
Noen bruksområder:
Tonehøyden angis i Hz. Lyd er det mennesket oppfatter av trykkvariasjoner i luften, kalt lydbølger. Det hørbare område ligger i frekvensområdet 20 til 15 000 Hz, noe avhengig av det enkelte menneske.
Vekselstrøm er elektrisk strøm som skifter retning periodisk. I det norske strømnettet skjer det 50 ganger i sekundet, det vil si frekvensen oppgis til å være 50 Hz.
Radiobølger er elektromagnetiske bølger som kan fanges opp av en radioantenne når frekvensen ligger innenfor et nærmere spesifisert område. Radiobølger blir ofte uttrykt i kilo- og megahertz.
Klokkefrekvensen til en mikroprosessor er et mål på beregningshastigheten til en datamaskin. Disse ble tidligere målt i megahertz (MHz), men nå er gigahertz (GHz) det mest vanlige.
Hva er en joule?
Joule er en avledet SI-enhet for energi (arbeid eller varme). Symbolet for joule er J.
Målenheten joule har navn etter den britiske fysikeren James Prescott Joule, og den ble definert og ratifisert som energienhet av Generalkonferansen for mål og vekt i 1948. Joule erstattet da målenheten erg som var i bruk i CGS-systemet (1 joule = 10⁷ erg). I 1960 ble enheten tatt inn i SI-systemet.
Enheten joule er avledet av de grunnleggende SI-enhetene kilogram, meter og sekund:
J=kg⋅m2/s2=W⋅s=N⋅m=C⋅V
der kg er symbol for kilogram, m er meter, s er sekund, W er watt, N er newton, C er coulomb og V er volt.
En joule kan også defineres som:
den kinetiske energien som en masse på 2 kg har når den beveger seg med en fart på 1 m/s
den energien som kreves for å produsere en watt i løpet av ett sekund
den energien (arbeid) som kreves for å overvinne en kraft på 1 newton over en avstand på 1 meter
den energien som kreves for å flytte en elektrisk ladning på 1 coulomb gjennom en potensialdifferanse på 1 volt
Hva er en lumen?
Lumen er en avledet SI-enhet for lysfluks (lysstrøm), det vil si for den lysmengden som per tidsenhet stråler ut fra en lyskilde. Symbolet for lumen er lm.
Innen medisin brukes lumen om det innvendige hulrommet i rørformede eller hule organer. Se lumen – medisin.
Lysfluks skiller seg fra radians ved at effektverdien, angitt i lumen, er korrigert for øyets følsomhet for synlig lys, som varierer med lysets bølgelengde (se omtale av øyets spektrale følsomhet i lysfluks).
Én lumen er lysstrømmen gjennom en flate som begrenses av en romvinkel på én steradian (sr) fra en punktkilde som stråler likt i alle retninger og har en lysstyrke på én candela (cd).
1 lm = 1 cd · sr
Den totale lysstrømmen fra en slik kilde blir 4π lm.
Forskjellen mellom enhetene lumen og lux er at verdien for lux tar hensyn til hvor stort areal lysfluksen spres på. For eksempel vil en lysfluks på 100 lumen spredt over en flate på 1 kvadratmeter gi en belysning (belysningsstyrke) på 100 lux, men med samme lysfluks spredt over 10 kvadratmeter vil belysningen reduseres til 10 lux.
For en lyskilde angis lysutbytte i lumen per watt (lm/W). For en 60 W tradisjonell lyspære vil lysutbyttet være rundt 13 lm/W, mens en tilsvarende LED-pære vil ha et lysutbytte på rundt 90 lm/W.
Etter et EU-direktiv fra 2010 skal nå alle typer lyskilder som omsettes i EU være merket med opplysninger om lysfluks, angitt i antall lumen. Tidligere var det vanlig å begrense varemerkingen til data om lyskildens elektriske effekt.
Hva er lux?
Lux er måleenhet for illuminans (belysningsstyrke). Den er definert som lysfluksen (lysstrømmen) mot en flate dividert med arealet av flaten. Symbolet for lux er lx. Lux er en avledet SI-enhet.
1lux=1lumen/m2
Lux er en fotometrisk enhet som kan sammenlignes med den radiometriske enheten watt per kvadratmeter, men den skiller seg fra denne enheten ved at effektverdien angitt i lux er korrigert for øyets følsomhet for synlig lys, som varierer med lysets bølgelengde (se nærmere omtale av øyets spektrale følsomhet i lysfluks).
Mens lumen brukes til å angi hvor mye lys som totalt strømmer ut fra en lyskilde, brukes lux til å angi hvor mye lys som faller inn på en flate. En lux er illuminansen i én meters avstand fra en punktstråler som stråler likt i alle retninger og har en lysstyrke på en candela (cd).
1lux=1candela⋅steradianm2
Et vanlig oppholdsrom vil typisk ha en belysningsstyrke på 50 lux, mens på en solrik dag kan belysningen komme opp i nesten 100 000 lux.
Lux erstatter eldre enheter som ikke er SI-enheter:
1 phot = 10 kilolux (10 klx)
1 nox = 1 millilux (1 mlx)