Fysiske størrelser og enheter Flashcards
Hva er CGPM?
Generalkonferansen for mål og vekt
Hva står SI for?
Det internasjonale system for enheter (Systeme international d’Unites)
Hva er en SI-enhet?
SI-enheter er grunnenhetene og alle enheter som kan avledes av dem ved hjelp av størrelsesligninger. SI omfatter også enheter avledet ved hjelp av SI-prefiskene, f.eks mV.
De koherente - samstemte - Si-enhetene omfatter grunnenhetene og enheter avledet ved størrelsesligninger, for eksempel m/s eller N = kg * m/s^2. Men de omfatter ikke slike enheter som er avledet ved hjelp av prefikser.
Hvilke andre enhetsystemer enn SI har vi? Hva er deres grunnenheter?
CGS-systemet (centimeter, gram, seconds)
Hva er en størrelse?
En størrelse er i alminnelighet produktet av et måltall og en enhet
Hva er et koherent enhetssystem?
Et koherent enhetssystem er definert slik at man får ligningene mellom enhetene når man sløyfer tallfaktorene i symbolligningen.
Hvilke syv grunnenheter har vi i SI enhetssystemet?
Meter, kilogram, sekund, ampere, kelvin, mol, candela
Hva er en meter?
Enhet for lengde. En meter er den lengden lyset tilbakelegger i tomt rom i løpet av 1/299 792 458 av et sekund
Hva er et kilogram?
Enhet for masse. Et kilogram er massen av den internasjonale kilogramnormalen. Fysisk kan man relatere den til Planckskonstant og lysetshastighet.
Hva er et sekund?
Enhet for tid. Et sekund er 9 192 631 770 perioder av den strålingen som svarer til overgangen mellom de to hyperfinnivåene i grunntilstanden for cesiumatomet 133.
Hva er en ampere?
Enhet for elstrøm. En ampere er den konstante elektriske strømmen som frembringer en gjensidig lineær kraft på 2*10^-7 newton per meter leder når strømmen går gjennom hver av to rettlinjete, parallelle, uendelig lange ledere med sirkulært og neglisjerbart lite tverrsnitt, og lederne er anbrakt i en meters innbyrdes avstand i tomt rom. Kan linkes til elementærladningen.
Hva er en kelvin?
Enhet for termodynamisk temperatur. En kelvin er brøkdelen 1/273.1 av den termodynamiske temperaturen for vannets trippelpunkt.
Hva er en mol?
Enhet for stoffmengde. Et mol er stoffmengden i et system som inneholder like mange elementære entiter som det er i karbonatomer i 0,012 kilogram karbon 12. Når enheten mol nyttes, må elementærentitetene spesifiseres. Disse kan for eksempel være atomer, molekyler, ioner, elektroner, andre partikler eller spesielle grupper av slike partikler.
Hva er en candela?
Enhet for lysstyrke. En candela er lysstyrken i en gitt retning fra en kilde som sender monokromatisk stråling med frekvensen 540 * 10^12 hertz med en strålingsstyrke i den gitte retningen lik 1/683 watt per steradian.
Hvilke SI-enheter er ikke-koherente?
Grader celcius, tonn, liter
Hva er becquerel?
Becquerel er en målenhet for aktivitet av et radioaktivt stoff. Symbolet er Bq. Enheten er oppkalt etter den franske fysikeren Antoine Henri Becquerel.
Én becquerel er lik antall desintegrasjoner eller utsendte partikler per sekund (s) i en bestemt stoffmengde.
1 Bq = 1 desintegrasjon/sekund
Becquerel ble tatt inn i SI-systemet som avledet enhet i 1975. Uttrykt ved grunnenhetene i SI-systemet blir definisjonen:
1 Bq = 1 s⁻¹
Merk at målenhetene hertz og becquerel har samme definisjon. Forskjellen er at enheten hertz er forbeholdt til bruk om periodiske hendelser. Radioaktiv desintegrasjon er imidlertid et aperiodisk fenomen, siden desintegrasjonene opptrer stokastisk.
Becquerel erstatter den eldre enheten curie (Ci). Forholdet mellom gammel og ny enhet kan uttrykkes som:
1 curie (Ci) = 37 gigabecquerel (GBq) = 3,7 · 10¹⁰Bq
Becquerel blir brukt til å angi radioaktiv forurensning, konsentrasjon av radioaktivt materiale og dosering av radioaktive legemidler. Siden enheten er liten, blir den ofte supplert med et SI-prefiks, som for eksempel i kBq, MBq og GBq.
Kilde Radioaktivitet
Granitt 1 kBq/kg
Uran 25 MBq/kg
Uranmalm (0,3 %) 500 kBq/kg
Lavaktivt avfall 1 MBq/kg
Kaffe 1 kBq/kg
Grenseverdi fastsatt for kjøtt 600 Bq/kg
Grenseverdi for innendørs radonnivå 200 Bq/m³
Menneske (70 kg) 4500 Bq
Røykvarsler (med americium) 370 kBq
Plutonium (²³⁹Pu) 2,3 TBq/kg
Plutonium (²⁴⁰Pu) 8,5 TBq/kg
Hva er en Coulomb?
Coulomb er en avledet SI–enhet for elektrisk ladning, og det samme som amperesekund (As). Symbolet for coulomb er C. Enheten har navn etter den franske ingeniøren og fysikeren Charles Augustin de Coulomb.
En coulomb tilsvarer omtrent 6,242·10¹⁸elementærladninger. I 2018 vedtok CGPM (Generalkonferansen for mål og vekt) nye definisjoner av grunnenhetene i SI-systemet. Elementærladningen fikk da tilordnet en eksakt verdi og fastsatt til 0,160 217 663 4 attocoulomb (1,602 176 634 · 10⁻¹⁹ coulomb). En coulomb skal da beregnes på grunnlag av denne verdien. Da blir den nye definisjonen av coulomb:
1coulomb=(1/0,1602176634)×10^18 elementærladninger
Den nye definisjonen trådte i kraft 20. mai 2019.
Den statiske elektrisiteten som dannes når to stoffer gnis mot hverandre har en ladning på typisk noen få mikrocoulomb (μC).
Ladningen som blir overført fra et alkalisk AA-batteri gjennom batteriets levetid er fra 6 500 – 9000 C.
Ladningen som transporteres i et lynnedslag kan være fra 15 C til over 300 C.
Hva er en farad?
Farad er en avledet SI-enhet for kapasitans, som er evnen til å oppta en elektrisk ladning. Symbolet for farad er F. Enheten er oppkalt etter den britiske fysikeren Michael Faraday.
En farad kan defineres som en coulomb (C) per volt (V).
F=C/V=A⋅s/V
Det vil si at en kondensator har en kapasitans på 1 F når en ladning på 1 coulomb gir en spenning på 1 volt. Farad kan uttrykkes på flere måter i grunnenhetene i SI-systemet.
Hva er gray?
Gray er en måleeenhet for absorbert strålingsdose av ioniserende stråling. Gray er en avledet SI-enhet som brukes i strålingsfysikk, -biologi og -medisin. Symbolet for gray er Gy, og enheten er definert som 1 Gy = 1 J/kg.
Når stråling går gjennom materie, blir noe av energien absorbert. Absorbert strålingsdose er mengden energi som tas opp per masseenhet av stoffet. Hvis den absorberte strålingsdosen er 1 gray, betyr det at 1 kg av det bestrålte stoffet har absorbert 1 joule strålingsenergi.
Hva er henry?
Henry er en avledet SI-enhet for induktans. Symbolet for henry er H, og enheten er oppkalt etter den amerikanske fysikeren Joseph Henry.
Elektromagnetisk induksjon oppstår i en elektrisk leder når en endring i strømmen gjennom lederen induserer en elektromotorisk spenning i lederen selv (selvinduksjon) og eventuelt nærliggende ledere (gjensidig induksjon). I en leder er induktansen én henry hvis en jevn variasjon på én ampere per sekund gir en elektromotorisk spenning på én volt.
Det vil si:
1H=1V⋅s/A=1Wb/A
der symbolene V = volt, s = sekund , A = ampere og Wb = weber.
Hva er hertz?
Hertz er avledet SI-enhet for frekvens. Hertz har symbol Hz og er definert som 1 svingning per sekund:
1 Hz = 1 s–1
Enheten er oppkalt etter den tyske fysikeren Heinrich R. Hertz.
Hertz brukes ofte sammen med SI-prefikser, for eksempel:
Enhet Symbol Betydning
kilohertz kHz 103 Hz = tusen hertz
megahertz MHz 106 Hz = million hertz
gigahertz GHz 109 Hz = milliard hertz
Hertz kan brukes om alle periodiske hendelser, for eksempel om lys som blinker eller en klokke som tikker. Perioden, det vil si tiden som går mellom hver gjentakende hendelse, blir den inverse av frekvensen. Eksempel: Med en frekvens f = 1 kHz, blir
perioden = 1/1 000 s-1 = 1 ms (millisekund)
Når gjentakende hendelser er aperiodiske eller stokastiske, brukes ikke enheten hertz. For eksempel brukes becquerel i kjernefysikk som et mål på antall desintegrasjoner som finner sted per sekund i et radioaktivt stoff.
Noen bruksområder:
Tonehøyden angis i Hz. Lyd er det mennesket oppfatter av trykkvariasjoner i luften, kalt lydbølger. Det hørbare område ligger i frekvensområdet 20 til 15 000 Hz, noe avhengig av det enkelte menneske.
Vekselstrøm er elektrisk strøm som skifter retning periodisk. I det norske strømnettet skjer det 50 ganger i sekundet, det vil si frekvensen oppgis til å være 50 Hz.
Radiobølger er elektromagnetiske bølger som kan fanges opp av en radioantenne når frekvensen ligger innenfor et nærmere spesifisert område. Radiobølger blir ofte uttrykt i kilo- og megahertz.
Klokkefrekvensen til en mikroprosessor er et mål på beregningshastigheten til en datamaskin. Disse ble tidligere målt i megahertz (MHz), men nå er gigahertz (GHz) det mest vanlige.
Hva er en joule?
Joule er en avledet SI-enhet for energi (arbeid eller varme). Symbolet for joule er J.
Målenheten joule har navn etter den britiske fysikeren James Prescott Joule, og den ble definert og ratifisert som energienhet av Generalkonferansen for mål og vekt i 1948. Joule erstattet da målenheten erg som var i bruk i CGS-systemet (1 joule = 10⁷ erg). I 1960 ble enheten tatt inn i SI-systemet.
Enheten joule er avledet av de grunnleggende SI-enhetene kilogram, meter og sekund:
J=kg⋅m2/s2=W⋅s=N⋅m=C⋅V
der kg er symbol for kilogram, m er meter, s er sekund, W er watt, N er newton, C er coulomb og V er volt.
En joule kan også defineres som:
den kinetiske energien som en masse på 2 kg har når den beveger seg med en fart på 1 m/s
den energien som kreves for å produsere en watt i løpet av ett sekund
den energien (arbeid) som kreves for å overvinne en kraft på 1 newton over en avstand på 1 meter
den energien som kreves for å flytte en elektrisk ladning på 1 coulomb gjennom en potensialdifferanse på 1 volt
Hva er en lumen?
Lumen er en avledet SI-enhet for lysfluks (lysstrøm), det vil si for den lysmengden som per tidsenhet stråler ut fra en lyskilde. Symbolet for lumen er lm.
Innen medisin brukes lumen om det innvendige hulrommet i rørformede eller hule organer. Se lumen – medisin.
Lysfluks skiller seg fra radians ved at effektverdien, angitt i lumen, er korrigert for øyets følsomhet for synlig lys, som varierer med lysets bølgelengde (se omtale av øyets spektrale følsomhet i lysfluks).
Én lumen er lysstrømmen gjennom en flate som begrenses av en romvinkel på én steradian (sr) fra en punktkilde som stråler likt i alle retninger og har en lysstyrke på én candela (cd).
1 lm = 1 cd · sr
Den totale lysstrømmen fra en slik kilde blir 4π lm.
Forskjellen mellom enhetene lumen og lux er at verdien for lux tar hensyn til hvor stort areal lysfluksen spres på. For eksempel vil en lysfluks på 100 lumen spredt over en flate på 1 kvadratmeter gi en belysning (belysningsstyrke) på 100 lux, men med samme lysfluks spredt over 10 kvadratmeter vil belysningen reduseres til 10 lux.
For en lyskilde angis lysutbytte i lumen per watt (lm/W). For en 60 W tradisjonell lyspære vil lysutbyttet være rundt 13 lm/W, mens en tilsvarende LED-pære vil ha et lysutbytte på rundt 90 lm/W.
Etter et EU-direktiv fra 2010 skal nå alle typer lyskilder som omsettes i EU være merket med opplysninger om lysfluks, angitt i antall lumen. Tidligere var det vanlig å begrense varemerkingen til data om lyskildens elektriske effekt.
Hva er lux?
Lux er måleenhet for illuminans (belysningsstyrke). Den er definert som lysfluksen (lysstrømmen) mot en flate dividert med arealet av flaten. Symbolet for lux er lx. Lux er en avledet SI-enhet.
1lux=1lumen/m2
Lux er en fotometrisk enhet som kan sammenlignes med den radiometriske enheten watt per kvadratmeter, men den skiller seg fra denne enheten ved at effektverdien angitt i lux er korrigert for øyets følsomhet for synlig lys, som varierer med lysets bølgelengde (se nærmere omtale av øyets spektrale følsomhet i lysfluks).
Mens lumen brukes til å angi hvor mye lys som totalt strømmer ut fra en lyskilde, brukes lux til å angi hvor mye lys som faller inn på en flate. En lux er illuminansen i én meters avstand fra en punktstråler som stråler likt i alle retninger og har en lysstyrke på en candela (cd).
1lux=1candela⋅steradianm2
Et vanlig oppholdsrom vil typisk ha en belysningsstyrke på 50 lux, mens på en solrik dag kan belysningen komme opp i nesten 100 000 lux.
Lux erstatter eldre enheter som ikke er SI-enheter:
1 phot = 10 kilolux (10 klx)
1 nox = 1 millilux (1 mlx)
Hva er newton?
Newton er en målenhet for kraft som er en avledet SI-enhet. Enheten er oppkalt etter den kjente britiske matematikeren og fysikeren Isaac Newton, og symbolet for newton er N.
Ifølge Newtons andre lov er kraften (F) som et legeme utsettes for proporsjonal med legemets akselerasjon:
F = m · a
der m er symbolet for massen av legemet og a er akselerasjonen. På dette grunnlaget kan newton i SI-systemet defineres ved hjelp av grunnenhetene kilogram (kg), meter (m) og sekund (s).
En newton er definert som den kraften som vil gi en masse på 1 kg en akselerasjon på 1 m/s². Med symboler kan dette skrives
1 N = 1 kg · 1 m/s²
Hva er en pascal?
Pascal er en avledet SI-enhet for trykk. Symbolet for pascal er Pa, og enheten er definert som newton per kvadratmeter.
1Pa=1Nm2=1kgms2
der N er newton, m er meter, kg er kilogram og s er sekund.
Enheten pascal ble foreslått 1971 og er oppkalt etter den franske filosofen og matematikeren Blaise Pascal. Måling av trykk er særlig aktuelt innen pneumatikk, hydraulikk, meteorologi og akustikk.
Sammenlignet med atmosfærisk trykk er Pa en liten enhet. For eksempel er 1 standard atmosfære uttrykt med denne enheten fastsatt til 101 325 Pa. Av den grunn er det vanlig å bruke enheten i kombinasjon med SI-prefiksene, som for eksempel:
1 hPa (hektopascal) = 100 Pa
1 kPa (kilopascal) = 1 000 Pa
1 MPa (megapascal) = 1 000 000 Pa
SI-systemet har også godkjent enheten bar, og multippelenheten millibar har blitt mye brukt i meteorologien. Nå har Den meteorologiske verdensorganisasjonen WMO fastsatt at det er enheten hektopascal (hPa) som skal være den internasjonale standarden for lufttrykk.
1 millibar (mbar) = 1 hektopascal (hPa)
Tabellen nedenfor viser sammenhengen med eldre enheter for trykk:
pascal 1 Pa =
bar 10⁻⁵ bar
teknisk atmosfære 1,0197×10⁻⁵ at
standard atmosfære 0,9869×10⁻⁵ atm
torr 7,5006×10⁻³ torr
pounds per square inch 1,450377×10⁻⁴ psi
Hva er en radian?
Radian er en målenhet for vinkler. Det er en avledet SI-enhet som har symbol rad.
En vinkel målt i radianer er lengden av den sirkelbuen som vinkelen avskjærer av en sirkel med radius 1 og sentrum i vinkelens toppunkt. Omkretsen av denne sirkelen er 2π, og det svarer til 360° når man måler vinkelen med grader. Dermed er
1∘=2π/360=0,01745 radian
En rett vinkel målt i radianer er π2
rad.
Betegnelsen radian skyldes James Thomson (1871).
Hva er en siemens?
Siemens er en avledet SI-enhet for konduktans (elektrisk ledningsevne). Symbolet for siemens er S.
Konduktans er definert som den inverse verdien av resistans som angis med enheten ohm (Ω). Da kan siemens defineres som:
1 S = 1 Ω–1 = 1 A/V
der A står for enheten ampere og V står for enheten volt.
Siemens er oppkalt etter den tyske ingeniøren Ernst Werner von Siemens, og ble godkjent som SI-enhet i 1971. Enheten blir også brukt for susceptans og admittans.
Enheten er også omtalt som resiprok ohm og blir i den anledning skrevet mho, det vil si ohm stavet baklengs. Som symbol for mho brukes ℧, som er den greske bokstaven Ω (omega) snudd på hodet.
Hva er en sievert?
Sievert er en avledet SI-enhet for ekvivalent strålingsdose, som er et mål på den biologiske virkningen av ioniserende stråling. Symbolet for sievert er Sv. Enheten er oppkalt etter den svenske fysikeren Rolf Maximillian Sievert (1896–1966), og erstatter den utgåtte enheten rem.
Ioniserende stråling kan utgjøre en fare for helsen i form av mulige genetiske skader og økt risiko for kreft. Den biologiske virkningen av ioniserende stråling er imidlertid ikke bare avhengig av strålingsdosen, men også av stråletype og forhold i omgivelsene. Mens enheten gray (Gy) er et fysisk mål på absorbert strålingsdose, det vil si hvor mye strålingsenergi som er tatt opp i vev, gir den ekvivalente strålingsdosen i sievert et mål på absorbert strålingsdose justert for strålingens biologiske virkning.
Å regne om mellom gray og sievert kan være en svært komplisert prosess som avhenger av en rekke forhold som stråletype og hvilke organer som blir eksponert for strålingen. Doseraten (dose per tidsenhet), det vil si over hvor lang tid bestrålingen har foregått, har også betydning. Omregningen gjøres ved å multiplisere den absorberte strålingen målt i gray med ulike kvalitetsfaktorer som fastsettes avhengig av type stråling som absorberes og vev som eksponeres. For eksempel er kvalitetsfaktoren for små doserater av betastråling og gammastråling satt lik 1. Da blir ekvivalent dose:
1 Sv = 1 Gy = 1 J/kg (= 100 rem)
For alfastråling er kvalitetsfaktoren satt til 20. Da vil en absorbert dose på 1 Gy med alfastråler lede til en ekvivalent dose på 20 Sv. Kvalitetsfaktoren vil også øke når doseraten stiger.
Sievert er en stor enhet i forhold til strålingsdoser som man normalt eksponeres for i naturen og ved enkle medisinske røntgenundersøkelser. Enheten blir derfor ofte supplert med en SI-prefiks som for eksempel i mSv (millisievert) og μSv (mikrosievert). Tabellen nedenfor viser noen typiske eksempler på eksponering av strålingsdoser:
Eksponering Dose
Røntgenbilde hos tannlegen 5–10 µSv
Et mammogram 0,4–0,6 mSv
Gjennomsnittlig bakgrunnsstråling på jorden per år 2,4 mSv
CT (computertomografi) av hele kroppen 10–30 mSv
6 måneders opphold på en romstasjon 80 mSv
Hva er en steradian?
Steradian er en avledet SI-enhet for absolutt mål av en romvinkel. Symbolet for steradian er sr.
Romvinkelen er den delen av rommet som avgrenses av en kjegleflate. I en kule blir en romvinkel, målt i steradian, bestemt av det arealet av kulens overflate som avskjæres av en sirkulær kjegleflate med toppunkt i kulens sentrum. Er kulens radius lik r vil romvinkelen være 1 steradian når den avgrensede kuleoverflaten A= r².
Generelt gjelder at romvinkelen (Ω), angitt med enheten sr, bestemmes av forholdet mellom arealet som avskjæres (A) og enhetsarealet i kulen (r²):
Ω=Ar2sr
Siden kulens overflate er 4Π · r² vil hele kulen måle 4Π steradianer. Dette kan sammenlignes med det analoge vinkelmålet radian der vinkelen som omslutter en hel sirkel er 2Π radianer.
Hva er en tesla?
Tesla er en avledet SI-enhet for magnetisk flukstetthet, det vil si for styrken av et magnetfelt. Symbolet for tesla er T. Enheten er oppkalt etter den kroatisk-amerikanske fysikeren Nicola Tesla.
I et magnetfelt er magnetisk flukstetthet, også kalt magnetisk induksjon, et mål på hvor sterkt et magnetisk felt er (se magnetisme). Innenfor et avgrenset areal beregnes den samlede magnetiske fluksen som produktet av den magnetiske flukstettheten og arealet. Omvendt blir flukstettheten beregnet som magnetisk fluks per arealenhet.
Enheten for magnetisk fluks er weber, og da kan én tesla defineres som én weber (Wb) per kvadratmeter (m2).
1T=1Wbm2
Enheten kan også defineres ut fra loven om lorentzkraften. I følge denne loven vil en partikkel med en ladning på én coulomb (C) som passerer rett gjennom et magnetisk felt med en hastigheten på én meter (m) per sekund (s), bli utsatt for en kraft på én newton (N), når den magnetiske flukstettheten har en styrke på én tesla. Da blir:
1T=1N⋅sC⋅m
Uttrykt med grunnenhetene i SI-systemet blir 1 T = 1 kg·A-1·s-2. En tesla tilsvarer 104 gauss (10 kGs) i CGS systemet, det vil si at 1 Gs = 100 μT.
Hva er en volt?
Volt er avledet SI-enhet for elektrisk potensial, elektrisk spenning og elektromotorisk spenning. Symbolet for volt er V.
En volt er lik spenningen mellom to punkter på en leder hvor det, når det går en konstant strøm på én ampere (A), utvikles en effekt på én watt (W) mellom punktene. Dette tilsvarer at resistansen mellom punktene er én ohm (Ω). Med symboler skrives dette
1 V = 1 W/A = Ω · A
Volt ble i 1880-årene godkjent som praktisk enhet for spenning, lik 108 elektromagnetiske CGS-enheter (absolutt volt). Se også elektrisitet (måleenheter).
Måleteknisk var denne størrelsen vanskelig å bestemme. Den 4. internasjonale elektriske kongress definerte derfor i 1893 internasjonal volt ved å fastlegge spenningen til Clarks element til 1,434 V. I 1911 ble Clarks element erstattet med westonelementet med spenning 1,0183 V ved 20 °C som normal.
På grunn av forbedret måleteknikk vedtok CGPM i 1948 den definisjonen som nå brukes, og som er identisk med den opprinnelige definisjonen av absolutt volt. Westonelementets spenning var da bestemt til 1,018 64 V, slik at en internasjonal volt ble lik 1,000 33 V. Westonelementet ble fortsatt brukt som normal ved instrumentjustering.
I 1988 godkjente CIPM ( se Generalkonferansen for mål og vekt) at volt fra 1990 måleteknisk skal være definert ved at den såkalte Josephson-konstanten KJ = 2e/h er satt lik 4,835 979 · 1014 Hz/V. Samtidig ble det vedtatt å fastlegge enheten for resistans, ohm, ved hjelp av von Klitzing-konstanten.
Bestemmelsene forandrer ikke definisjonen av enhetene, men gir nøyaktigere verdier enn dem som kan fastlegges direkte fra definisjonene.
Hva er watt?
Watt er i fysikk målenheten for effekt, det vil si overført energi per tidsenhet. Watt er en avledet SI-enhet med symbol W.
Én watt defineres slik:
1W=1kg⋅m2/s3=1J/s=1N⋅m/s
Her er J symbol for joule, N symbol for newton, s for sekund, kg for kilogram og m for meter.
Når det er snakk om elektrisk energi, er én watt den effekten som ytes når en strømstyrke på én ampere (A) flyter gjennom en elektrisk potensialforskjell på én volt (V).
1 W = 1 V · 1 A
Historikk
Watt ble foreslått i 1882 av den tyske ingeniøren Carl Wilhelm Siemens, som en praktisk enhet for elektrisk effekt. Den ble da satt lik 10⁷ erg per sekund. I 1890 ble enheten internasjonalt godkjent.
Enheten har navn etter den skotske ingeniøren James Watt, som selv innførte hestekraft som teknisk enhet for effekt.
1 kW (kilowatt) = 1000 W = 1,36 hestekrefter
Inntil 1948 skilte man mellom absolutt watt, som var definert ved de mekaniske enhetene for masse, lengde og tid (og er den enheten som nå brukes) og internasjonal watt, som var definert ved internasjonal volt og internasjonal ohm (se elektrisitet – målenheter).
På samme måte som erg/s er CGS-enhet både for elektromagnetisk og mekanisk effekt, knytter watt elektriske og mekaniske enheter sammen i et felles enhetssystem, MKSA-systemet, som ble godkjent av CGPM i 1948 og som ligger til grunn for SI-systemet.
Watt om varmeeffekt
Watt brukes i dag også om varmeeffekt, for eksempel fra et varmeanlegg. Når avgitt effekt fra et kraftverk skal angis, kan det være et behov for å skille mellom produsert varme og elektrisitet. I den forbindelse er det etablert en internasjonal praksis for å bruke symbolene Wₜ for varmeeffekt, der indeksen t er avledet av termisk effekt, og symbolet Wₑ for elektrisk effekt. På norsk brukes også indeksen v, avledet av varmeeffekt.
Dette skillet mellom varme og elektrisitet kan alternativt bli markert med en tilsvarende indeks på symbolet for den fysiske størrelsen effekt som er P. For eksempel kan 100 watt varme bli angitt som Pₜ = 100 W i stedet for P = 100 Wₜ.
Sammen med SI-prefikser
Enheten watt kan brukes sammen med SI-prefikser for å danne større og mindre enheter:
Enhet Symbol Betydning
kilowatt kW 10³ watt = tusen watt
megawatt MW 10⁶ watt = tusen kilowatt
gigawatt GW 10⁹ watt = million kilowatt
terawatt TW 10¹² watt = milliard kilowatt
milliwatt mW 10⁻³ watt = 0,001 watt
mikrowatt μW 10⁻⁶ watt = 0,001 milliwatt
nanowatt nW 10⁻⁹ watt = 0,001 mikrowatt
pikowatt pW 10⁻¹² watt =0,001 nanowatt
Hva er en weber?
Weber er en avledet SI-enhet for magnetisk fluks. Symbolet for weber er Wb. Enheten er oppkalt etter den tyske fysikeren Wilhelm Eduard Weber.
Magnetisk fluks defineres som produktet av magnetisk flukstetthet og arealet av flaten som fluksen går gjennom. Når magnetisk flukstetthet angis i tesla (T) og arealet i kvadratmeter (m2) blir:
1 Wb = 1 T · m2
Weber kan også defineres ut fra Faradays lov, som sier at når den magnetiske fluksen gjennom en strømkrets forandres, induseres det en elektromotorisk spenning som er proporsjonal med den hastighet fluksen forandrer seg med. Størrelsen på en weber er satt slik at når det skjer en endring på en weber per sekund (s), induseres det en spenning på 1 volt (V).
1 Wb = 1 V · s
Hva er en ohm?
Ohm er en avledet SI-enhet for resistans (elektrisk motstand). Symbolet for ohm er Ω (stor omega), og enheten er oppkalt etter den tyske fysikeren Georg Simon Ohm.
En ohm er definert som resistansen mellom to punkter på en leder når det ved en spenningsforskjell på en volt (V) mellom punktene går en strøm på en ampere (A) i lederen. Uttrykt i andre SI-enheter er:
Ω=VA=1S=V2W
Symbolet S står for siemens, som er SI-enheten for konduktans og W for watt, som er SI-enheten for effekt. Uttrykt i grunnenhetene i SI er:
Ω=kg⋅m2s3⋅A2
der kg er kilogram, m er meter og s er sekund).
Fra 1990 er internasjonal standard for måling av resistans fastsatt ved at von Klitzing-konstanten RK = h/e² (der h er Plancks konstant og e elementærladningen) er satt lik 25 812,807 Ω.
Historikk
Enheten ohm ble først foreslått av James Clerk Maxwell i 1868 som en praktisk enhet for resistans, lik resistansen i en kvikksølvsøyle med lengde 1 meter og tverrsnitt 1 kvadratmillimeter. Enheten tilsvarte omtrent 10⁹ elektromagnetiske CGS-enheter. I 1881 ble ohm = 10⁹ CGS-enheter godkjent av Den 1. internasjonale elektriske kongress som praktisk enhet for resistans (se målenheter for elektrisitet). Definisjonen gav en teoretisk verdi som var vanskelig å bestemme eksperimentelt. Som standard for måling av resistans fastsatte derfor Den 4. internasjonale elektriske kongress i 1893 en internasjonal ohm lik resistansen i en kvikksølvsøyle med tverrsnitt 1 kvadratmillimeter og lengde 1063 millimeter ved 0 grader celsius. Verdien skulle innenfor en usikkerhet på 10⁻⁴ stemme med den teoretiske, som ble kalt absolutt ohm. Med bedre måleteknikk ble det etter hvert påvist at den internasjonale ohm var 1,000495 ganger den absolutte.
I 1946 vedtok Den internasjonale komité for mål og vekt (CIPM, se CGPM) at internasjonal ohm ikke lenger skulle brukes. Definisjonen som da ble vedtatt og som er gjengitt ovenfor, faller sammen med definisjonen av absolutt ohm. Forandringen gjorde det nødvendig å anskaffe nye standarder basert på nøyaktige målinger av ampere og volt. Som vanlige standarder bruktes spoler av manganintråd. Usikkerheten i standardene var av størrelse 10⁻⁶.
Oppdagelsen av den kvantifiserte Hall-effekten (se Klaus von Klitzing) gjorde det mulig å foreta presise målinger av von Klitzing-konstanten direkte med meget stor reproduserbarhet, og å bruke den som referanse ved bestemmelse av resistans. Spenning kunne på lignende måte bestemmes ved den såkalte Josephsen-konstanten, KJ = 2h/e (se volt). Ved å sammenholde resultatene for målinger av RK og KJ kunne absoluttverdiene av dem fastlegges mye nøyaktigere enn det kunne gjøres ved direkte bestemmelse av ampere. I 1988 besluttet derfor CIPM at de beste verdiene for RK og KJ fra 1990 skulle benyttes ved godkjenning av målestandarder for ohm og volt. Usikkerheten i verdien av RK var regnet som mindre enn 2·10⁻⁷, og reproduserbarheten bedre enn 10⁻⁸. Den nye normalverdien for ohm var 1,000002 ganger den gamle. I vedtaket er det forutsatt at fastsettelsen av verdiene for RK og KJ ikke skal føre til noen endring i definisjonene av SI-enhetene, heller ikke i verdien av den magnetiske konstanten μ0, som inngår i definisjonen av ampere og dermed også av ohm og volt. Det er antatt at en endring av de vedtatte verdiene ikke blir aktuell i overskuelig fremtid.
Hva er en yotta?
10^24
Hva er en yokto?
10^-24