Frida instuderingsfrågor Flashcards
Filantropi
Filantropi handlar om att ge stöd till samhället och förbättra livsvillkor för andra, ofta genom privata eller ideella initiativ som frivilligorganisationer och välgörenhetsarbete, och sker ofta utanför statens formella välfärdssystem.
Barnomsorgen och äldreomsorgen har ”sprängt sitt fattigvårdsskal”
beskriver den utveckling som barnomsorgen och äldreomsorgen genomgått, från att vara en del av fattigvården (som endast hjälpte de fattigaste + stigmatiserade grupper) till att bli universella välfärdstjänster som omfattar hela befolkningen.
Institutionella strukturer
De system, regler och aktörer som styr samhället, både genom formella institutioner som skolor, socialtjänst, rättsväsende och sjukvård samt genom oskrivna regler. Dessa strukturer påverkar hur sociala problem definieras och hanteras
Specialisering/integrering
Specialisering= insatser delas upp i specifika områden, t.ex. missbruk eller barnskydd. Fördelen med detta är att socialarbetan får möjlighet att utveckla expertis och djup kunskap inom ettt specifikt område. Effektiviteten ökar. Risk för att klienter bollas mellan olika enheter och inte omhändertas i tid.
Integrering= Samordna insatser, breda kompetenser som ger en mer sammanhållen och helhetsinriktad hjälp till klienter.
”Socialt arbete finns i spänningen mellan disciplin och hjälp”
Innebär att socialt arbete rör sig mellan två roller, att ge hjälp och stöd till utsatta individer, genom t.ex. Ekonomiskt bistånd eller rådgivning, och att tillämpa disciplin genom att övervaka och reglera beteenden, som vid barnskydd eller missbruksvård. Denna balans och spänning kan skapa etiska dilemman, där socialarbetare måste väga klientens rätt till självbestämmande mot samhällets krav på kontroll och ordning.
Aktivering
Aktivering inom socialt arbete handlar om att stärka människors möjlighet att påverka sina liv och delta i samhället. Genom insatser som utbildning och sysselsättningsprogram får personer, särskilt de som står långt från arbetsmarknaden, stöd att hitta vägar till arbete och självförsörjning.
Urholkning
Urholkning syftar på en gradvis nedbrytning eller försvagning av viktiga strukturer och stödinsatser, särskilt inom välfärdssystemet. Inom socialt arbete handlar det ofta om hur sociala rättigheter och ekonomiskt stöd, som exempelvis socialbidrag, undermineras genom nedskärningar eller politiska beslut. Detta leder till svårare tillgång till resurser för utsatta grupper, vilket kan öka ojämlikheten i samhället. Exempelvis har både tillgången till och nivån på socialbidrag minskat sedan 1985, vilket är ett tydligt tecken på urholkningens effekter.
Informalisering
Innebär en process där formella strukturer, regler eller institutioner ersätts eller minskas till fördel för mer informella sätt att samarbeta och ge stöd. Inom socialt arbete kan detta innebära att hjälp ges i mer oorganiserade eller personliga sammanhang istället för genom etablerade system.
Informalisering kan ge ökad flexibilitet och närhet till individer, men medför också risker som bristande kvalitet och otydlighet i ansvar och uppföljning.
Marknadisering
Att göra verksamheter som inte tidigare var marknadsorganiserade mer marknadsstyrda eller mer marknadsliknande. Vilket inom socialt arbete innebär att privata aktörer ges en större roll i att tillhandahålla tjänster. Med antagandet att den öppna marknadens konkurrens ska möjliggöra större valfrihet och ett bredare utbud. Men kan även medfölja risker, som att vinstintresse prioriteras framför kvalitet.
Medikalisering
Kraven på en alltmer evidensbaserad praktik (EBP) innebär att många i samhället som är avvikande (exempelvis en pojke som är stökig) inte nödvändigtvis får den sociala hjälp de behöver. Den stökiga pojken får inte någon samtalsbehandling utan diagnostiseras istället med ADHD och medicineras som en mer kostnadseffektiv lösning.