Finland Flashcards
Bestämmelser om självinkrimineringsskyddet
1) förundersökningslagen (805/2011)
2) rättegångsbalken.
3) Skyddets tillämplighet i förvaltningsförfaranden eller sanktionsavgiftsförfaranden regleras däremot inte i allmän förvaltningsrättslig lagstiftning.
4) ”Rätten att inte vittna mot sig själv” anses dock, på basis av uttalanden i förarbeten, höra till sådana ”andra garantier” för rättvis rättegång och god förvaltning som omtalas i GL 21 § 2 mom 5)
GL 21 § 2 mom
Offentligheten ska vid handläggningen, rätten att bli hörd, rätten att få motiverade beslut och rätten att söka ändring samt andra garantier för en rättvis rättegång och god förvaltning tryggas genom lag.
Med stöd av GL 21 § kan självinkrimineringsskyddet betraktas höra till sådana rättssäkerhetsgarantier som ska säkerställas inte bara i rättegångsförfaranden, utan även i myndighetsförfaranden
Grundlagst utskottet
1) utskottets utlåtandepraxis stöder också utgångspunkten om att självinkrimineringsskyddet ska anses ingå i såväl garantierna för rättvis rättegång som i de garantier för god förvaltning som säkerställs i grundlagen
2) Grundlagsutskottets ställningstaganden i fråga om självinkrimineringsskyddets innehåll i förvaltningsärenden har dock varit knappa.
3) Utskottet har framhållit att självinkrimineringsskyddet inte hindrar eller begränsar sådana lagstadgade administrativa tillsynsåtgärder som innebär att en person förväntas lämna uppgifter eller utredning, exempelvis inför beskattning, tillsyn av näringsverksamhet eller miljöskydd.
anmälningsskyldighet (registerinnehavares skyldighet att anmäla en ”personuppgiftsindicident” till tillsynsmyndigheten) tolkas i enlighet med självinkrimineringsskyddet.
Arbetssgrupp 2017
En arbetsgrupp, som tillsattes av justitieministeriet i Finland år 2017, har utrett behovet av allmän lagstiftning om administrativa sanktioner.
i nuläget inte finns tillräckliga grunder eller förutsättningar för bestämmelser berörande administrativa sanktioner.
Speciallagar
ett fåtal speciallagar om sanktionsavgifter intagits bestämmelser om skydd mot självinkriminering.
38 § 3 mom. i konkurrenslagen (948/2011)
bestämmelse enligt vilken en näringsidkare, då denne besvarar frågor som ställs av Konkurrens- och konsumentverket, inte kan åläggas att erkänna att denne begått ett brott mot EU-rättsliga bestämmelser
33 a § 3 mom. i lagen om Finansinspektionen (878/2008)
vitesförbud
Enligt bestämmelsen får en fysisk persons informationsskyldighet inte förenas med vite ”när det finns anledning att misstänka personen för brott och informationen har samband med det ärenden som brottsmisstanken hänför sig till”
40 § 5 mom. i lagen om Finansinspektionen
bestämmelse om förbud mot att påföra påföljdsavgift i en situation där det finns anledning att misstänka en person för överträdelser av särskilda bestämmelser om tillsynsmyndighetens rätt att få uppgifter och inspektionsrätt och ”då det finns anledning att misstänka personen för brott och informationen har ett samband med det ärende som brottsmisstanken hänför sig till”.
129 § 2 mom. i avfallslagen
förbud mot att i ett ärende som gäller brott eller administrativ sanktionsavgift använda information som lämnats på grund av en uppgiftsskyldighet och som erhållits vid vite eller hot om annan tvångsåtgärd.
69 § i den nya lagen om rättegång i förvaltningsärenden
Ett vittne får vägra yppa en omständighet vars yppande skulle medföra risk för åtal för vittnet självt eller en närstående person eller skulle medverka till utredningen av vittnets skuld.
Bestämmelsen i 17 kap. 18 § i rättegångsbalken
var och en har rätt att vägra vittna till den del detta skulle medföra risk för åtal för personen själv eller medverka till utredningen av hans eller hennes skuld. Rätten att vägra vittna gäller också i förhållande till närstående personer såsom make, sambo och andra familjemedlemmar
17 kap. 6 § 2 mom.
ett förbud mot kränkning av den åtalades rätt att inte medverka till utredningen av sin egen skuld då domstolen prövar vilken verkan den åtalades tystnad eller annan passivitet ska anses ha
17 kap. 25 § i rättegångsbalken
förbud mot att använda bevis där det bland annat ingår ett förbud för domstolar att i ett brottmål utnyttja bevis som skaffats i strid med skyddet.
83 § i lagen om rättegång i förvaltningsärenden
bestämmelse om utnyttjandeförbud angående bevisning som inhämtats i strid med tystnadsrätt eller tystnadsplikt eller på något annat lagstridigt sätt.