FINANČNO POSLOVANJE, POSTOPKI ZARADI INSOLVENTNOSTI, PRISILNO PRENEHANJE Flashcards

1
Q

Kaj je bistvo instituta odpusta obveznosti v osebnem stečaju? Zakaj je potreben?

A

Bistvo je iskanje pravičnega ravnovesja med pravicami upnikov prezadolženega dolžnika na eni strani in težo položaja dolžnika na drugi strani z upoštevanjem vrednostne ocene dolžnikovih dejanj.

Namen je poštenemu in vestnemu stečajnemu dolžniku omogočiti, da preneha tisti del njegovih obveznosti, ki jih ni zmožen izpolniti.

Predlog za odpust lahko dolžnik vloži do izdaje sklepa o končanju postopka osebnega stečaja, določi se preizkusno obdobje, ki ne sme biti krajše od 2 in ne daljše od 5 let (na predlog upravitelja lahko min 6M, če ni verjetno, da bo v naslednjih 2L zmožen pridobivati višje prejemke, če nima prejemkov ali so ti neznatni)

Po poteku preizkusnega obdobja sodišče izda sklep o odpustu obveznosti, ki učinkuje za vse terjatve upnikov, ki so nastale do začetka postopka ne glede na to, ali je upnik terjatev prijavil.

Ne učinkuje za nekatere terjatve (prednostne - plače, nadomestila zadnjih 6M, odškodnine, terjatve iz naslova zakonite preživnine, denarne kazni in odvzem premoženjske koristi…).

S pravnomočnostjo preneha upnikova pravica sodno uveljavljati plačilo terjatev, če dolžnik izpolni, nima pravice zahtevati vračila po pravilih neupravičene pridobitve.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Kaj je sklep o zaključku osebnega stečaja?

A

Izvršilni naslov, s katerim sodišče potrdi neplačani seznam preizkušenih terjatev in na podlagi katerega lahko upniki zoper stečajnega dolžnika predlagajo izvršbo za plačilo svoje terjatve.

Če dolžnik ni dosegel odpusta obveznosti, je namreč upnikom še vedno dolžan plačati tisti del terjatve, ki niso bile poplačane v postopku osebnega stečaja.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Pomen hipoteke v stečaju, do katere višine se bo terjatev poplačala, zakaj je tako?

A

Hipoteka ima v stečaju naravo ločitvene pravice. To je pravica upnika do poplačila njegove terjatve pred plačilom terjatev drugih upnikov tega dolžnika.

Z vnovčenjem premoženja, na katerem je ločitvena pravica se oblikuje posebna stečajna masa, v skladu s sklepom o razdelitvi posebne stečajne mase bo poplačan samo ločitveni upnik. Premoženje, ki pa ni obremenjeno z ločitveno pravico spada v splošno stečajno maso.

Upnik mora prijaviti terjatev in ločitveno pravico, če zamudi rok, preneha. Če je hipoteka/maksimalna hipoteka vpisana /začela učinkovati pred začetkom stečajnega postopka se jo upošteva po uradni dolžnosti!

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Primerjaj odpust obveznosti po ZFPPIPP in odpust dolga po OZ! Kdo odloča? Ima volja kakšno vlogo? V čem je smisel odpusta obveznosti? Kaj pa prikrajšanje upikov?

A

ODPUST OBVEZNOSTI PO ZFPPIPP: Do odpusta dolga pride brez (oziroma celo proti) volji upnika, odloča sodišče. Upnik ne more več sodno uveljavljati plačila dolga.

ODPUST DOLGA PO OZ: Upnik se za odpust dolga odloči sam. Obveznost preneha, če upnik izjavi dolžniku, da ne bo zahteval njene izpolnitve in se dolžnik s tem strinja - skleneta sporazum.

Po mnjenju zakonodajalca je tak poseg v upnikovo pravico do premoženja dopusten. Ustavno sodišče je poudarilo, da je bistvo tega instituta iskanje pravičnega ravnovesja. Do prikrajšanja upnikov ne pride, saj morajo biti v stečaju vsi, ki so do stečajnega dolžnika v enakem razmerju, enako obravnavani. Stečajni upravitelj ne sme dopustiti oškodovanja upnikov v korist posameznega upnika/druge osebe.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Kakšna je vloga stečajnega upravitelja v stečajnem postopku? Načelo sorazmernosti?

A

Načelo sorazmernosti: Upniki se poplačajo sorazmerno glede na višino terjatev. Izjema so ločitveni in izločitveni upniki.

O imenovanju upravitelja odloči sodišče s sklepom. V stečajnem postopku ima položaj zakonitega zastopnika stečajnega dolžnika. Je organ sodišča, upoštevati mora navodila, ki mu jih da sodnik, ki vodi postopek. Posamezna dejanja je dolžan opravljati. Stranka je posamezna dejanja upravičena opravljati, ne pa dolžna.

Naloge:

  • na dan začetka stečajnega postopka sestavi bilanco stanja in izkaz poslovnega izida;
  • na dan pred začetkom stečajnega postopka sestavi davčni obračun v skladu z zakonom o davčnem postopku;
  • vodi poslovne knjige in sestavlja računovodske izkaze stečajnega dolžnika,
  • V enem mesecu po poteku roka za prijavo terjatev se mora o vsaki pravočasno prijavljeni terjatvi izreči, ali jo priznava ali prereka. V ta namen sodišču predloži seznam preizkušenih terjatev.
  • V štirih mesecih po začetku stečajnega postopka pripravi otvoritveno bilanco stanja na dan začetka SP
  • v štirih mesecih po začetku stečajnega postopka pripraviti otvoritveno poročilo, ki vključuje opis stečajne mase, predlog načrta poteka stečajnega postopka (zlasti opis načina in rokov unovčevanja dolžnikovega premoženja) in predlog predračuna sprotnih in občasnih stroškov stečajnega postopka
  • Za vsako trimesečje mora pripraviti redno poročilo o poteku stečajnega postopka in ga sodišču predložiti v enem mesecu po koncu obdobja (procesna dejanja, ki jih je opravil, podatke o unovčevanju in upravljanju stečajne mase, stroški postopka)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Stečajna masa - splošna, posebna, razdelitvena, vrstni red, vloga upniškega odbora?

A

Z izvajanjem dejanj, potrebnih za unovčenje stečajne mase mora upravitelj pričeti takoj po pripravi otvoritvenega poročila.

Unovčenje stečajne mase je prodaja premoženja stečajnega dolžnika,izterjava njegovih terjatev in vsak drug posel za uresničitev njegovih premoženjskih pravic.

Upravljanje stečajne mase je oddaja premoženja stečajnega dolžnika v najem, nalaganje njegovega denarnega dobroimetja in sklenitev sodne/izvensodne poravnave oziroma dejanja s smiselno enakim učinkom v zvezi s preizkusom terjatev, ločitvenih in izločitvenih pravic, izpodbijanjem pravnih dejanj in odškodninsko odgovornostjo ČOVN.

Iz kupnine od prodaje dolžnikovega posebnega premoženja se oblikuje posebna stečajna masa, iz katere se najprej pokrijejo stroški v zvezi z unovčenjem tega premoženja, iz preostalih sredstev oziroma iz posebne razdelitvene mase pa se poplačajo ločitveni upniki, katerih terjatve in ločitvene pravice so priznane. Če je ločitvena pravica prerekana ali pa je terjatev povezana s pogojem, ki se do prve razdelitve še ni uresničil, se iz kupnine rezervirajo sredstva za zavarovanje plačila terjatve.

Iz kupnine za preostalo dolžnikovo premoženje se oblikuje splošna stečajna masa, iz katere se poplačajo stroški stečajnega postopka, iz preostalih sredstev oziroma iz splošne razdelitvene mase pa se poplačajo upniki z nezavarovanimi terjatvami.

ZFPPIPP predpisuje vrstni red plačevanja terjatev iz splošne razdelitvene mase:

  • prednostne terjatve;
  • navadne terjatve;
  • podrejene terjatve.

V primeru, ko splošna razdelitvena masa zadošča za celotno plačilo terjatev ene skupine iz tega vrstnega reda, se lahko začnejo plačevati terjatve naslednje skupine. Če pa splošna razdelitvena masa za celotno plačilo terjatev posamezne skupine iz vrstnega reda ne zadošča, se terjatve te skupine plačajo v enakem deležu, izračunanem iz razmerja med skupnim zneskom vseh terjatev v skupini in razpoložljivo splošno razdelitveno maso.

Prva razdelitev stečajne mase se lahko med upnike opravi s prednostnimi terjatvami, ko splošna razdelitvena masa zadošča za plačilo polovice teh terjatev, poznejše razdelitve pa se zgodijo takrat, ko splošna razdelitvena masa zadošča za poplačilo nadaljnjih 10 odstotkov zneska prednostnih terjatev. Delitev splošne razdelitvene mase za plačilo navadnih terjatev se lahko začne, ko so poravnane vse prednostne terjatve in v primeru, ko neporabljeni del splošne razdelitvene mase zadošča za pokritje vsaj polovice zneska navadnih terjatev, po 6 mesecih po začetku stečajnega postopka pa takrat, ko zadošča za plačilo vsaj 10 odstotkov zneska navadnih terjatev.

Ob prvi razdelitvi se plačajo priznane terjatve, za plačilo prerekanih terjatev in terjatev, povezanih s pogojem, ki so do izdelave načrta prve razdelitve še ni uresničil, pa se sredstva rezervirajo in se terjatve poplačajo, ko se v sodnih postopkih ugotovi, da terjatev obstaja oz. ko se izpolni odložni pogoj. Če se ugotovi, da terjatev ne obstaja oziroma če se odložni pogoj do končne razdelitve ne izpolni, se rezervirana sredstva razdelijo med druge upnike. Prvi razdelitvi sledijo poznejše razdelitve, ko so izpolnjeni opisani pogoji zanje, končna razdelitev pa se opravi, ko je unovčena vsa stečajna masa.

Na zahtevo sodišča ali upniškega odbora mora upravitelj pripraviti izredno poročilo o posamezni zadevi, pomembni za potek postopka ali varovanje interesov upnikov - v 8 dneh po prejetju zahteve.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Prisilna poravnava - začetek postopka? Kaj, če upnik že prej pridobi izvršilni naslov - kaj stori? Kaj, če na podlagi izvršilnega naslova upniku pripada 100 enot, izglasujejo pa, da mu pripada 20 enot. Koliko mu pripada?

A

Postopek se začne s sklepom sodišča o začetku postopka prisilne poravnave. Pravne posledice uvedbe postopka pa nastanejo že z naslednjim dnem po vložitvi predloga!

Sodna odločba ali odločba državnega organa, ki je bila izdana pred pravnomočnostjo sklepa o potrditvi PP in s katero je bilo odločeno o terjatvi, za katero učinkuje PP izgubi moč izvršilnega naslova proti insolvenčnemu dolžniku. Izvršilno sodišče dovoli in opravi izvršbo v deležu, določenem v potrjeni PP - pripada mu torej 20 enot.

Prisilna poravnava NE učinkuje za zavarovane in prednostne terjatve ter izločitvene pravice!

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Upniški odbor

A

Je organ upnikov, ki v postopku zaradi insolventnosti opravlja procesna dejanja.

Treba ga je oblikovati v PP Obligatoren) v stečajnem postopku pa le, če tako zahtevajo upniki.

Ima pravico pregledovati poslovne knjige in dokumentacijo, upravitelj mora na seji upniškega odbora, ki obravnava njegovo poročilo ali mnenje na zahtevo vsakega člana dati dodatna pojasnila.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Imamo izvršilni naslov, ali moramo terjatev prijaviti v prisilno poravnavo?

A

Če želimo glasovati o predlogu prisilne poravnave, potem DA; sicer ni treba, saj pravica za razliko od stečajnega postopka ne preneha, če je ne prijaviš v roku. Ne učinkuje le za zavarovane, prednostne terjatve in izločitvene pravice.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Ali je stečajni dolžnik stranka v stečajnem postopku?

A

DA. Položaj stranke v stečajnem postopku po ZFPPIPP imata le upnik stečajnega dolžnika in stečajni dolžnik.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Faze stečajnega postopka, stečajna masa?

A

PREDHODNI POSTOPEK (sodišče odloča o pogojih za začetek postopka): Vložitev predloga na Okrožno sodišče, kjer je sedež dolžnika. Če upravičeni predlagatelj ni dolžnik ampak upnik, sodišče vloži predlog dolžniku, na katerega ima pravico ugovora v 15D (da ni insolventen/ da dolžnikova terjatev ne obstaja). Če ni govora, izda sodišče sklep o začetku stečajnega postopka, če ugovo- narok za začetek stečajnega postopka v roku 1M od prejema ugovora.

GLAVNI POSTOPEK se začne s sklepom, s katerim sodišče odloči o začetku postopka zaradi insolventnosti: Upniki lahko v 3m od objave sklepa sodišča prijavijo svoje terjatve, ločitvene in izločitvene pravice. Če zamudijo rok, izgubijo možnost za uveljavljanje terjatev iz pravic! (izjema so izločitvene pravice)

Postopek preizkusa prijavljenih terjatev in pravic in sodni spor za ugotavljanje obstoja prerekane terjatve/pravice.

  • stečajni upravitelj v roku 1M seznam preizkušenih terjatev
  • ugovori upnikov, če so podatki o njihovi terjatvi/pravici napačni - končni seznam preizkušenih terjatev
  • če njihove terjatve oziroma ločitvene/izločitvene pravice niso priznane, sme upnik v 1M od objave sklepa sprožiti sodni spor (lahko tudi upnik, ki ne soglaša s priznanjem terjatve drugega upnika).
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Kdo lahko poda predlog za osebni stečaj? Kaj, če da predlog upnik dolžnik pa ugovarja, da je treba upnikovo terjatev še ugotoviti? Je v stečajnem postopku možna obnova?

A

Predlagatelji enaki kot za klasični stečajni postopek, razen osebno odgovornega družbenika dolžnika - ker je to ista oseba

  • dolžnik
  • upnik, ki verjetno izkaže svojo terjatev in okoliščino, da dolžnik s poplačilom zamuja več kot 2M
  • javni jamstveni in preživninski sklad ki verjetno izkaže terjatev delavcev in okoliščino, da dolžnik zamuja s plačilom več kot 2M

Razliki glede na “običajen” stečaj:

  1. Upnik ne izgubi pravic do stečajnega dolžnika, če terjatev ne prijavi v roku in če ne vloži tožbe zaradi prerekanja terjatve
  2. Ni odložitve odločanja o upnikovem predlogu za začetek postopka

Obnova v stečajnem postopku ni dopustna.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Ste sodnik, odločate o začetku osebnega stečaja; upnik ima pravnomočno sodbo, dolžnik se brani in skuša doseči, da se stečajni postopek še ne bi uvedel. Dolžnik trdi, da je zoper sodbo vložil IPS - kaj bi trdil dolžnik v tem primeru? Kaj se zgodi, če stečajni postopek začnete, dolžnik pa v reviziji uspe? Ali ima dolžnik še kakšno sredstvo glede začetka stečajnega postopka? Ali je sploh mogoče prerekati to terjatev v stečajnem postopku?

A

V osebnem stečaju ni odložitve odločanja o upnikovem predlogu za začetek postopka!

Ugovori dolžnika v stečaju: da ni insolventen ali da terjatev upnika ne obstaja. V tem primeru dolžnik trdi to slednje.

V osebnem stečaju lahko terjatev prereka tudi dolžnik. (sicer preizkuša stečajni upravitelj, prerekajo drugi upniki)

Če terjatev, ločitvena ali izločitvena pravica temelji na izvršilnem naslovu (kar pravnomočna sodna odločba je), mora tisti, ki prereka terjatev v 1M po objavi sklepa o preizkusu terjatev vložiti tožbo na ugotovitev neobstoja prerekane terjatve.

V kolikor bi bila terjatev upniku prerekana, bi v sporu na podlagi vložene tožbe na ugotovitev obstoja prerekane terjatve odločalo sodišče v pravdnem postopku po pravilih ZPP, ne pa stečajno sodišče.

___________________________________________

Začetek stečajnega postopka ne vpliva na ločitveno pravico in na terjatev, zavarovano z ločitveno pravico, prav tako ne vpliva na izločitveno pravico.

V stečajnem postopku velja za priznano terjatev, ki je bila prerekana, ko se izpolnijo pogoji: Pri prerekani terjatvi, ki temelji na izvršilnem naslovu - ko postane pravnomočna sodna odločba, s katero je sodišče zavrnilo tožbeni zahtevek za ugotovitev neobstoja terjatve, tožbo zavrglo ali ustavilo postopek zaradi umika.

Če v postopku izvršbe/zavarovanja z zastavno pravico na nepremičnini/zastavno pravico na premičnini upnik do začetka stečajnega postopka še ni pridobil ločitvene pravice, se postopek izvršbe/zavarovanja z začetkom stečajnega postopka ustavi. (če je že pridobil a še ni bila opravljena prodaja - prekinitev)

Obnova postopka ni mogoča, zato bi moral dolžnik v posebnem postopku uveljavljati povrnitev škode.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Posledice začetka postopka osebnega stečaja?

A

Nastanejo z začetkom dneva, ko je bil objavljen oklic.

  • prenos pooblastil na upravitelja - omejitev poslovne sposobnosti stečajnega dolžnika:
    • ne more razpolagati s premoženjem, ki spada v stečajno maso
    • brez soglasja sodišča ne more najeti kredita ali posojila ali dati poroštva, odpreti novega TRR ter se odpovedati dediščini/drugim premoženjskim pravicam. (Če v nasprotju, pravni posli nimajo pravnega učinka)
  • prenehanje veljavnosti dolžnikovih nalogov in drugih plačil v breme dolžnikovega TRR
  • prenehanje veljavnosti dolžnikovih ponudb
  • odpoved najemnih in zakupnih pogodb
  • zadržanje zastaranja terjatev stečajnega dolžnika
  • zasledovalna pravica (prodajalca, komisionarja)
  • vročanje pisanj upravitelju

Posledice za terjatve upnikov:

  • pretvorba nedenarnih terjatev v denarne
  • pretvorba občasnih dajatev v enkratne denarne terjatve
  • pretvorba terjatev v tuji valuti
  • obrestovanje po predpisani obrestni meri
  • pravica stečajnega dolžnika do predčasnega plačila
  • zastaranje upnikove terjatve s prijavo v stečaj pretrga
  • pobot terjatev ob začetku stečajnega postopka (Ne veljajo pravila o pobotu pogojnih terjatev v stečaju!)

Proti insolventnemu dolžniku ni dovoljeno izdati sklepa o izvršbi/zavarovanju

Posebne posledice v osebnem stečaju:

  • preneha mu status podjetnika/zasebnika, sodišče obvesti agencijo ki ga po UD izbriše
  • naslednji dan upravitelj odpre fiduciarni račun prek katerega sprejema vplačila glede vnovčevanja SM (sem spadajo tudi razpoložljivi del plače/prejemkov in premoženje na podlagi dedovanja!) in opravlja izplačila za stroške postopka stečaja in plačilo terjatev upnikov
  • če mu sodišče dovoli (če je prej izdalo sklep ozačetku odpusta obveznosti in če je verjetno, da ni sam povzročil svoje insolventnosti), lahko po začetku postopka osebnega stečaja začne poslovati kot podjetnik/zasebnik (če je verjetno, da ne bo posloval z izgubo. Lahko se izvzamejo stroji, oprema… razen nepremičnin, če plačuje nadomestilo v SM). Dobiček nakaže na fiduciarni račun.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly