F4 metabolism Flashcards
vad händer i glykoslysen
Glykolysen sker i cytoplasman och delas upp i 10 reaktionssteg och katalyseras utav 10 olika enzymer. Huvudstegen är fosforylering och klyvning av fruktos-1,6-difosfat. Fosforylering är en energikrävande reaktion som kräver 2 ATP och fosforylering av glukos ger produkten fruktos-1,6-difosfat. När fruktos-1,6- difosfat sedan klyvs kommer 2 ATP att frigörs samt att 2 Pi avspjälkas och bildar tillsammans med 2 ADP produkterna 2 ATP (totalt 4 ATP fås men 2 ATP åtgår till fosforyleringen). Reaktionen är en oxidation och därav frigörs elektroner så att 2 NADH + 2 H+ bildas.
vad blir nettoreslutatet av glykolysen?
glukos –> 2 pyruvat + 2 ATP + 2 NADH
vad händer vid anaeroba förbränning/fermentation?
Vid låg syrehalt fås ett överskott av H+, pyruvat reagerar då med NADH och reduceras till etanal samtidigt som koldioxid avspjälkas. Etanal kan sedan reduceras vidare till etanol samt NAD+ bildas. Reduceringen sker för att återbilda NAD+ som glykolysen behöver.
–> Människoceller reducerar pyruvat till mjölksyra (NADH agerar som reduktionsmedel).
vad händer vid aerob förbränning?
Pyruvaten kommer under närvaro av syre oxideras med hjälp av acetyl CoA och NAD+. Acetylgruppen i pyruvaten binder till CoA och karboxylgruppen i pyruvaten avspjälkas som koldioxid samt NADH bildas. Acetyl CoA kan sedan gå in i citronsyracykeln.
vad händer i citronsyracykeln?
Sker inne i mitokondiren samt består av 8 steg och börjar med att acetyl CoA reagerar med oxalacetat och bildar citrat. Citratet omvandlas sedan till isocitrat och kan därefter oxideras där NAD+ agerar som oxidationsmedel. Som följd av oxidationen bildas NADH, H+ och koldioxid.
I steg 5 kopplas CoA loss vilket är en exoterm reaktion. Den frigjorda energin bildar ATP eller GTp. Steg 6–8 är en succesiv oxidation tillbaka till oxalacetat, det bildas även FADH2, NADH och H+.
vad fås per cykel i citronsyracykeln?
1 ATP + 3 NADH + 1 FADH2
vart sker ETC?
ETC sker i mitokondriens inremembran och konsumerar.
vad sker i ETC?
Vid proteinkomplex I oxideras NADH och H+ så att det bildas NAD+ och de elektroner som frigörs transporteras till komplex Q. Samtidigt som elektronerna transporteras vidare kommer en del av deras energi användas till att proteinkomplex I ska pumpa över H+ till mellanrummet av mitokondriens inre- samt yttremembran.
Vid proteinkomplex II oxideras suceinat till fumarat och elektroner transporteras till komplex Q. I proteinkomplex III används energi från elektronerna till att pumpa ut H+. Elektronerna transporteras sedan till CytC där de sedan tar sig igenom proteinkomplex IV där elektronernas sista energi frigörs. På mitokondriens innersida finns syre där sker den exoterma reaktionen: 2H+ + 2e- +O2 H2O, den frigjorda energin används för att pumpa ut H+. Kanalproteinet ATPase transporterar in H+ genom att ta deras rörelse- energi till att sammanfoga ADP + Pi ATP. I följd av stora koncentrationsskillnader av H+ kommer mängder av ATP kunna bildas. Det är således koncentrationsgradienten som driver ATP syntesen och finns det inget syre som kan binda H+ avtar ETC.
vad är oxidative phosporylation?
den process i ETC där en Pi binds till en ADP i följd av koncentrationsskillnader av H+
vad är anabolism?
energi tillsätts så att monomerer kan bygga upp polymerer
vad är katabolism?
energi frigörs när polymerer bryts ner till monomerer
vad är gluconeogenesis?
GNG, är glukossyntes som kostar 4 ATP och 3 GTP. GNG är glykolysen fast baklänges och behövs för att bl.a. hjärnan och röda blodkroppars primära energikälla är glukos och blir således beroende av att glukos finns tillgängligt.
vad blir den totala energiutvinningen av en glukosmolekyl?
Glykolysen ger 2 ATP
Citronsyracykeln ger 2 ATP
Oxidative phosphorylation ger 26/28 ATP
–> per glukosmolekyl fås 30/32 ATP