Evolusjonsteori Flashcards

1
Q

Grei ut om Darwin sin evolusjonsteori

A

Darwins evolusjonsteori tar utganspunkt i at arter har evolvert seg gradvis ved hjelp av nisjetilpasninger, ref Darwins finker. Arter utvikler seg gjennom naturlig utvalg. Denne teorien utviklet han på midten av 1800 tallet.

Darwinisme bygger på ideen om at livsformer endres gradvis over tid, og at de som har egenskaper som gjør dem bedre tilpasset sine omgivelser, har større sjanse for å overleve og formere seg enn de som ikke har slike egenskaper. Dette konseptet kalles naturlig utvalg.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

List opp hovedprinsippene i den moderne (den evolusjonære) syntesen som utviklet seg på 1930- og 1940-tallet.

A

HArdy weinberg

Mendels fluer:

Naturlig utvalg: Arter utvikler seg gjennom naturlig utvalg, som favoriserer egenskaper som gir bedre overlevelse og reproduksjon i en gitt miljømessig kontekst.

Genetisk variasjon: Individer innenfor en populasjon har ulike gener og fenotyper (utseende og atferd), som påvirker deres overlevelse og reproduksjon.

Genetisk drift: Endringer i genfrekvensen i en populasjon som skyldes tilfeldige hendelser, som kan føre til at mindre populasjoner har mindre genetisk variasjon.

Mutasjon: Tilfeldige endringer i DNA-sekvensen som kan føre til nye fenotyper og bidra til evolusjonære endringer.

Rekombinasjon: Oppstår under seksuell reproduksjon, der gener kombineres på nye måter i avkommet, noe som kan føre til nye egenskaper og bidra til evolusjonære endringer.

Populasjonsdynamikk: Populasjoner er dynamiske, og størrelsen, tettheten og fordelingen av individer kan påvirke deres overlevelse og reproduksjon.

Artsspesifikk utvikling: Utviklingsprosesser påvirker hvordan egenskaper utvikles innenfor arter og kan bidra til å forme artenes evolusjon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Definer Hardy-Weinbergers lov. Diskuter forutsetningene som ligger til grunn for loven og dens betydning i evolusjonsbiologi.

A

Hardy-Weinberg likevekt prinsippet beskriver forholdet mellom allel og genotypefrekvenser. Den defineres slik: 2pq + p2 + q2 = 1. Det er noen forutsetninger for at dette skal gå an:

  1. Tilfeldig parring
  2. Ingen genflyt (Migrasjon) (Populasjonen må være isolert)
  3. Stor populasjon
  4. Ingen mutasjoner
  5. Ingen naturlig seleksjon

Dens betydning for evolusjonsbiologi er fordi at når en populasjon avviker fra Hardy Weinbergs likevekt indikerer det at populasjonen endrer seg via evolusjon. Når vi da i naturen ser et bestemt avvik fra Hardy-Weinberg, så kan en begynne å diskutere konkret hvilken faktor det er som fører til dette avviket. Så kan man generere noen hypoteser og teste dem, og kanskje konkludere med hva det er som foregår i akkurat denne populasjonen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

I en naturlig populasjon gjør du en genetisk undersøkelse der du sjekker om
populasjonen er i H-W likevekt. Du finner at det er signifikant mindre heterozygoter enn forventet. Diskuter mulige evolusjonære mekanismer som kan føre til redusert heterozygoti.

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Gitt likningen: 𝑝2 +2𝑝𝑞 + 𝑞2 = 1. Beskriv de ulike komponentene av likningen og
hvordan disse er relatert til Hardy – Weinberg likevekten.

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly