Artsdannelse Flashcards

1
Q

Definer allopatrisk og sympatrisk artsdannelse og gjør rede for hvordan ulike reproduktiv isolerende barrierer (RIBs) kan føre til artsdannelse

A

Allopatrisk artsdannelse skjer når populasjoner blir separert ved en geografisk barriere (elv, hav, fjellkjede), barrieren forhindrer genflyt mellom populasjonene og det kan dermed ende med at de får fiksert ulike gener. Disse ulikhetene kan over tid forårsake dannelsen av nye arter som ikke lenger kan parre seg og få levedyktig avkom, eller avkom som kan reprodusere videre.

Sympatrisk artsdannelse skjer hos populasjoner som lever i samme område, men skiller seg såpass genetisk grunnet ulik lokal tilpasning og dermed kan/blir ulike arter. De kan etterhvert ikke danne levedyktige avkom eller avkom som kan reprodusere videre. Dette kan skje grunnet økologiske eller adferdsmessige årsaker som gjør at formeringen vanskelig eller umulig.

RIBS (Reproduktive Isolerende barrierer) bidrar til artsdannelse gjennom postzygotiske og prezygotsike barrierer. Prezygotiske barrierer forhindrer parring, dette kan være adferdsendringer som gjør at de har parringstid på ulike tider eller ulik utforming av kjønnsorgan osv. Postzygotiske barrierer derimot skjer etter parring har skjedd og sørger for at hybrider er dårlig tilpasset eller lite levedyktig. Eksempler på dette er hybrid sterilitet, oh hybrid viabilitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Allopatrisk artsdannelse kan skje via «reinforcement» når populasjoner av samme
art (som tidligere har vært adskilt) møtes i en nyoppstått hybridsone. Drøft kort hvordan pre- og postzygtiske isolerende mekanismer kan bidra til slik artsdannelse via «reinforcement».

(Se i fasit for bedre svar)

A

Reinforcment oppstår når to populasjoner er såpass lokalt tilpasset ulike habitat at adferd, parringstid osv fungerer som en forsterkende mekanisme for å ikke utveksle gener mellom populasjoner. Når disse populasjonene da møtes igjen vil de prezygotsike mekanismene gjøre at parring ikke oppstår gjennom ulik parringstid, ulik adferd, ikke kompatible kjønnsorgan osv. De postzygotiske mekanismene vil føre til at hybridene som dannes er sterile og opplever redusert fitness, potensielt lever de ikke lenge nok til å nå reproduktiv alder.

De ulike populasjonene vil oppleve at det er lite gunstig å parre seg med hverandre ettersom energien de bruker på å reprodusere hybridavkom vil være for gjeves og ikke gi gode resultater, de vil dermed heller reprodusere innad i sin egen populasjon ettersom det er her man har størst levedyktig suksess hos avkommene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Forklar allopatrisk og sympatrisk artsdannelse og diskuter hvordan genetisk drift, seleksjon og genflyt kan virke under allopatrisk og sympatrisk artsdannelse.

  • Se fasit for bedre svar
A

Allopatrisk artdannelse oppstår når populasjoner adkilles hverandre geografisk gjennom hindringer som fjellkjeder, elver eller hav og dermed hindrer genflyt som muliggjør dannelsen av ulike arter grunnet ulike fikserte alleler i populasjonene, dette kan føre til at post og prezygotiske barrierer oppstår slik at populasjonene ikke lenger kan få levedyktig avkom ved en hybrid krysning.

I sympatrisk artsdannelse så er det populasjoner som lever på samme geografisk område, men grunnet lokale tilpasninger i nisje osv som har ført til at post og prezygotiske barrierer oppstår.

Genetisk drift vil kunne føre til peripatrisk artsdannelse, hvor små populasjoner får fiksert ulike alleler og skaper reproduktive isolerende barrierer uten geografiske hindringer, men ulike fiksering av allel i populasjonene gjør at genflyt hos artene ikke skjer. Dette skaper arter som kan leve side om side.

Seleksjon vil indirekte føre til reproduktive isolerende barrierer. Økologisk artsdannelse fører til ulik adferd og fysilogi. Genomiske konflikter oppstår som gjør at hybridene opplever redusert fitness og ved seksuell seleksjon vil ulike makepreferanser føre til forsterkende reproduktive isolerende barrierer. Forsterkning av RIBS etter de postzygotiske barrierene fører til prezygotiske barrierer.

Genflyt kan redusere forskjeller i populasjonene og hindre artsdannelse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

I det siste tiåret har det vært mange store skogbranner i California som har ført til at skogene er blitt mer fragmenterte. I spørsmål 1 ble dere kjent med soppen Suillus brevipes som lever i symbiose med trær. Når skogene forsvinner så blir avstanden mellom skogene der Suillus brevipes lever større og skogene blir mindre.

c. Diskuter hvordan evolusjonskreftene vil forme den genetiske varisjonen og fit-nessen til Suillus brevipesi i California i fremtiden dersom populasjonene blir små og isolerte.

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva er en art?

A

En art kan defineres med det biologiske eller fylogenetiske artskonesptet. Det biologiske tilsier at arten må kunne reprodusere å få levedyktig avkom som så kan få levedyktige avkom igjen, arter skiller seg fra hvarandre gjennom post og prezygotiske isolerende barrierer. Dermed adskilt hverandre gjennom reproduktive barrierer.

Det fylogenetiske artskonseptet sier at arter som deler en felles forfeder og ligner hverandre og er i samme monofyletiske gruppe er samme art. Dermed adskilt gjennom ikke felles evolusjonære divergenser.

Problemet med det biologiske artsbegrepet er at det er vanskelig å andvende på arter og grupper som ikke bare reproduserer seksuelt, som koraller, planter, bakterier osv. Problemet med det fylogenetiske artsbegrepet derimot er at det ikke er lett å konstruere den evolusjonære historien til grupper/ arter, og at det er vanskelig når arter har utviklet seg divergent (like trekk har oppstått uavhengig av hverandre).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hva er fitnesskomponenter og gjør kort rede for de viktigste fitnesskomponenter for organismer med kjønnet formering

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Definer begrepet fenotypisk plastisitet. I hvilke miljø vil det være fordelaktig med stor fenotypisk plastisitet?

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Reproduktiv isolering kan skje gjennom prezygotiske og postzygotiske mekanismer –
forklar forskjellen på disse typene isolerende mekanismer og gi eksempler

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Gjør kort rede for Dobzhansky-Muller modellen for postzygotisk isolering

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Forklar forskjellen mellom allopatrisk og sympatrisk artsdannelse. Diskuter
betydningen av disse for planter og dyr

A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly