Ekstra Flashcards

1
Q

Beskriv nevrotrofin-hypotesen

A
  • Normalt dannes det nye nevroner i hippocampus (som så flyttes dit de skal fungere)
  • Stress fører til at hypfysen skiller ut ACTH som fører til at binyrebarken skiller ut mer kortsol
  • mer kortisol fører til at hippocampus setter ned produksjon av BDNF
  • mindre BDNF fører til enda mer produksjon av kortisol (kanskje bdnf har en negativ feedbackmekasnisme på binyrebakren)
  • det blir laget for lite nerver pga for lite BDNF (i hyppocampus)
  • antidepressiva øker nivå av BDNF slik at normal nevrogenese, tar lang tid før de funker pga det tar tid å øke BDNF
  • økte kortikalnivåer av glutamat er vanlig ved depresjon, antidepresiva hindrer NMDA-reseptor slik at det dannes mindre glutamat.

Hippocampal atrofi

  • Økte cortisolnivåer (over lang tid)
  • Redusert produksjon av BDNF (brain-derived neurotrophic factor)
  • Dysfunksjonell nevrogenese i hippocampis

Nevrotrofin-hypotesen kan forklare hvorfor virkning av antidepressiva tar lang tid:

  • Det tar tid å øke nivåene av BDNF i hjernen og det tar enda mer tid å se effekter av BDNF i nevrogenese og synaptiske prosesser

Denne hypotesen kan kobles til monoaminhypotesen. Nevrogenesen, pdosuksjon av nye nevroner, skjer i hippocampus. Stress fører til økte nivåer av cortisol, som påvirker nevrogenesen og fører til atrofi. Hippocampus setter ned produksjonen av BDNF, dette fører til enda mer cortisol, som igjen fører til enda mer skade og atrofi.

Nevrotrofin-hypotesen: stress over lang tid fører til økt cortisol-nivå som igjen fører til at hypocampus setter ned produksjon av BDNF (Brain-derived neurotrophic factor, protein som fører til vekst av nerveceller), som fører til enda mer cortisol og enda mer skade. Antidepressiva tar lang tid før fungerer fordi det tar tid å øke nivåene av BDNF i hjernen.

Det har blitt foreslått at lavere nivåer BDNF eller funksjonsfeil i reseptoren dens, TrkB, spiller en viktig rolle i patologien av denne tilstanden. Depressiv oppførsel er ofte assosiert med en reduksjon i BDNF-uttrykk og behandling med antidepressiva øker nivåene av BDNF. Endringer i glutaminergisk nevrotransmisjon kan også være involvert i depresjon. Personer med depresjon har vist seg å ha forhøyede kortikale nivåer av glutamat. Behandling med antidepressiva kan redusere frigjøring av glutamat og nedsette (depress?) NMDA reseptor funksjon. Effekten av antidepressiva på aktivtetsindusert LTP (long-term potentiation (LTP) is a persistent strengthening of synapses based on recent patterns of activity.) i hippocampale glutamatergiske synapser er kompleks, både depresjon og facilitation har blitt observert og kan forekomme sammen med akutt inntak av antidepressiva, og detter dermed spørsmål ved relevansen av terapeutisk respons. Et annet syn på det er at dyp depresjon er assosiert med nevronalt tap i hippocampus og prefrontal cortex, og at antidepressiv behandling av ulike typer fungerer ved å hemme eller reversere dette tapet ved å stimulere nevrogenese. Denne overraskende ideen støttes av en rekke bevis:

  • Studier av bilder av hjernen og hjernen til døde personer med depresjon har vist forstørret ventrikkel og forminsket hippocampus og prefrontal cortex, med tap av nevroner og glia.
  • Dette samme er vist hos dyr under kronisk stress eller ved bruk av kortikosteroider, som etterligner økte nivåer kortisolsekresjon hos mennesker med depresjon.
  • I dyr har antidepressiva og andre behandlingsmetoder ført til nevrogenese i disse områdene, og ført til gjenopprettet funksjonell aktivitet.
  • 5HT og noradrenalin, som får forbedret aktivitet av mange antidepressiva, fremmer nevrogenese trolig gjennom aktivering av 5-HT1a-reseptorer og alfa2-adrenoseptorer hovedsakelig. Denne effekten kan medieres av BDNF.
  • Trening har også vist å fremme nevrogenese i dyr, og vist seg å være effektiv hos pasienter med mild til moderat depresjon.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriv nevroendokrin hypotesen

A
  • kronisk stress fører til at amygdala aktiverer hypothalamus til å produsere CRF (store mengder)
  • dette aktiverer frigjøring av ACTH i hypofysen
  • ACTH går via blodet til binyrebarken og aktiverer produksjon av kortisol
  • kortisol i blodet er fint i korte perioder for å kunne reagere raskt
  • etter stress: feedback-mekanisme (kortisol til hippocampus)
  • mye kortisol er vanlig hos depressive (som fører til skade i hypotalamus)

Kronisk stress kan forårsake depresjon

  • Aktivering av HPA (Hypotalamic-pituitær-adrenal akse)
  • HPA aktiv hele tiden, kortisolnivåene øker
  • Kortisol binder til hippocampus over lengre tid, fører til at hippocampus blir ødelagt
  • Feedback-mekanisme virker ikke: dette gir økte cortisolnivåer (over lang tid) og hippocampal atrofi
  1. Kronisk stress kan først gi angst, går det lenger tid kan det føre til depresjon.

Amygdala, som har eksitatorisk funksjon, aktiverer produksjon av CRF i hypotalamus, store mengder, dette aktiverer frigjøring av ACTH. ACTH går via systemisk (blodet?) til adrenal cortex (øvre del i nyrene) og aktivere produksjon av cortisol. Kroppen går i overlevelsestilstand. Produserer sukker. Fight or flight tilstand. Når det er slutt på cortisol og “faren er over”, vil cortisol komme tilbake til hjernen og hemme produksjon av CRF. Det fører til at ATCH og cortisol også hemmes, en slags feedback-hemming.

Kronisk stress: cortisolnivåene er økt over lang tid. Man kan gi kortikoid (LM) og stoppe det. Feedback hemming vil ikke fungere, og cortisol vil til slutt skade hippocampus. Kan hende det påvirker vanlige nevroner, og gjør dem mer utsatt for … Toksisitet, sånn at de lettere kan dø. Kan også påvirke så det ikke blir produsert nye nevroner. Dvs. at cortisol kommer tilbake til hjernen, påvirker hippocampus. Hvis hippocampus ikke virker som den skal, vil ikke hemmingen fungere, og sentral og perifer hemming vil ikke virke. Mer og mer cortisol fører til mer og mer skade. Syklus. Pasienter som har tatt selvmord: hippocampus er mindre enn den skal være ?

2.

Nevroendokrin hypotese: stress vil føre til aktivering av amygdala, som sender signal til hypothalamus om å produsere CRF (Corticotrophin-releasing factor). CRF sendes til hypofysen som igjen skiller ut ACTH (Adrenocorticotropic hormon). ACTH går til øvre del av nyrene som produserer cortisol.

Feedback-hemming: cortisol går tilbake til hypothalamus og hemmer produksjon av CRF. Nivåene av ACTH og cortisol synker.

Ved kronisk stress vil cortisol-nivåene være forhøyet over lengre tid, og feedback-hemmingen funger ikke. Nerveceller kan da bli skadet og dø. Produksjonen av nye nevroner kan også svekkes (gjelder ved dysfunksjonell hypokampus).

3.

Ulike forsøk har blitt gjort for å teste for et funksjonelt underskudd av monoamin-baner i depresjon. Nevroner i hypotalamus som kontrollerer hypofysens funksjoner mottar noradrenerge og 5HT-inputs, som kontrollerer utladningen av disse cellene. Celler i hypotalamus frigjør corticotrophin-releasing hormon (CRH), som stimulerer celler i hypofysen til å skille ut adrenocorticotophic hormon (ACTH), som etter hvert fører til frigjøring av cortisol. Plasmakonsentrasjonen av cortisol er vanligvis høy i deprimerte pasienter, og det klarer ikke respondere når konsentrasjonen faller (?) når et syntetisk steroid, som dexamethasone, blir gitt. Andre hormoner i plasma blir også påvirket, for eksempel blir veksthormonkonsentrasjonen redusert og prolaktin økt. Selv om disse forandringene samsvarer med mangler i monoamintransmisjon, er de ikke spesifikke symptomer for depresjon. Corticothrophin-frigjørinshormoner er bredt distribuert i hjernen og har atferdseffekter som er forskjellig fra de endokrine funksjonene. CRH injisert i hjernen til eksperimentelle dyr etterligner noen effekter av depresjon hos mennesker, som redusert aktivitet, tap av appetitt og økte tegn på angst. Videre blir konsentrasjonen av CRH i hjerne og cerebrospinal væske i deprimerte pasienter økt. Derfor kan CRH hyperfunksjon og monoamin hypofunksjon være assosiert med depresjon. Økte nivåer CRH er assosiert med stress, og i mange tilfeller er depresjon inneldet med perioder av kronisk stress.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvilke legemiddelgrupper kan brukes i behandlingen av depresjon? Gi eksempler på legemidler.

A

Monoamin reopptakshemmere

  • Trisykliske antidepressiva (TCA) og serotonin og noradrenalin reopptakshemmere (SNRI): hemmer NET og SERT (serotonin reopptak transporter) (imipramine, desipramine, amitripryline, nortriptyline, clomipramine)
  • Selektive serotonin reopptakshemmere (SSRI): hemmer SERT (fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine, sertraline, citalopram, escitalopram, vilazodone)
  • Selektive noradrenalin reopptakshemmere (bupropion, reboxetine, atomoxetine)
  • Nyere SERT- og NET-hemmere (venlafaxine, desvenlafaxine, duloxetine)
  • St. Johns wort (hyperforin)

MAO-hemmere

  • Reversibel hemming av MAO-a (moclobemide)
  • Irreversibel hemming av MAO-A og MAO-B (phenelzine, tranylcypromine, iproniazid)

Monoamin reseptor antagonister

Mirtazapine, trazodone, mianserin

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Beskriv den generelle virkningsmekanismen til antidepressiva

A

Kroniske adaptive forandringer: kroniske forandringer forklarer de terapeutiske effektene (f.eks. desensitisering av somatodendritiske 5-HT1.

  1. postsynaptiske reseptorer, reopptak-transportører og presynaptiske reseptorer. Har også somatodendrittiske reseptorer. Serotonin i et område hemmer frigjøring i et annet.
  2. forventer høyere konsentrasjon av SER enn det det blir. I starten vil det være en høyere konsentrasjon, men etter hver blir den lavere enn den var i utgangspunktet ? Serotonin kan hemme reseptorer på soma/dendritt og gjøre så det ikke blir produsert mer i presynaptisk celle.
  3. langtidsbehandling med reopptakshemmer, blir produsert mer og mer SER, reagerer så lenge de klarer, men har man hyperaktivering av SER i soma, vil det føre til at reseptorene desensitiveres, vil ikke reagere sånn som de skulle. Da blir det produsert mer serotonin ??
  • Noradrenergisk kontroll av serotonin-frigjøring: hemming av presynaptiske alfa2-noradrenergisk autoreseptorer vil øke frigjøring av noradrenalin og serotonin
  1. kommer NA-nevron og kontakter den på bildet. NA vil aktivere serotonineriske nevroner, som vil aktivere produksjon av serotonin. Presynaptiske reseptorer, når NA binder her, vil det hemme produksjon av sertonin. Dvs at somatodendrittiske alfa1-reseptorer aktiverer, mens alfa2 presynaptiske reseptorerer hemmer økning av frigjøring av serotonin. Slags kontrollmekanisme. NA kontrollerer serotonin.
  2. hvis vi hemmer alfa2 reseptorer for NA, hva skjer? Hvis vi ikke hemmer alfa1 vil konsentrasjonen av serotonin øke? Hvis vi hemmer alfa2, vil det føre til økt NA, dvs. at det fører til at hvis vi blokkerer alfa2 reseptorer i NA-nevroner, som kommer inn, vil vi øke produksjon av NA. Den økingen vil aktivere produksjon av serotonin, men alfa1 effekt som vi hadde, vil fungere motsatt i serotoninerge nevorer, vil ikke hemme, men øke.
  • Genuttrykk og nevrogenese: antidepressiva øker nevrogenese
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Beskriv virkningsmekanismen til SNRI.

A
  • Hemmer reopptak av serotonin og noradrenalin i presynaptiske nerveceller. Hemmere av SERT og NERT (sterkere SERT hemming).
  • Har antidepressiv og angstdempende (etter noen uker) effekter

Bivirkninger:

Hyperaktivering av serotoninergisk nevrotransmisjon

  • Gastrointestinale og seksuelle forstyrrelser, hodepine, søvnløshet, angst og nervøsitet ved startet behandling
  • Serotonergt syndrom: kramper, hyperthermia og kardiovaskulær kollaps
  • Økt suicidalitet (barn og ungdom)
  • QT-tid forlengning (risiko for ventrikulære arytmier)
  • Inhibering av NET fører til hypertensjon og økt hjertefrekvens ved høye doser
  • CNS depresjon, serotonergt syndrom, kramper og arytmier ved overdose

Selektive noradrenalin- og seotoninreopptakshemmere (SNRI)

  • Blokkerer reopptak av både NA og SER
  • Samme effekt som SSRI, og kan være alternativ ved manglende effekt av SSRI
  • Mindre antikolinerge effekter enn TCA, som gir mindre avslappende effekt (sedasjon), lav toksisitet og liten tendens til vektøkning
  • Velegnet til eldre
  • Må ikke gis sammen med MAO for å unngå utvikling av serotonergt syndrom
  • EKS: Duloksetin og Venlafaxin
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Beskriv virkningsmekanismen til NRI.

A
  • Hemmer selektivt reopptak av noradrenalin i presynaptiske nerveceller. hemmer NERT. Bupropion hemmer både NERT og DAT.
  • Har antidepressiv virkning (etter noen uker)

Bivirkninger: mindre antikolinerge og antihistaminerge effekter enn TCA. Hemming av NET kan øke bivirkninger i synaptiske effekter (takykardi)

Selektive noradrenalinreopptakshemmere

  • Blokkerer selektivt reopptak av NA
  • Samme effekt som SSRI og SNRI
  • Bivirkninger som ligner SSRI
  • EKS: Reboksetin
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Beskriv virkningsmekanismen til monoamin reseptorantagonister

A
  • Blokkerer pre- og postsynaptiske monoaminreseptorer.
  • Mirtazepin hemmer alfa-2-adrenoreseptorer og 5HT2A, 5HTC, 5HT3 og H1
  • Trozadone hemmer 5HT2A og 5HT2C
  • Mianserin hemmer alfa1- og alfa2-adrenoreseptorer, 5HT2A og H1
  • Alle har antidepressiv virkning (etter noen uker)

Bivirkninger:

  • Antagonister av 5HT2A og 5HT2C viser mindre seksuelle forstyrrelser enn SSRI
  • Antagonister av 5HT viser antiemetisk effekt(mot kvalme/oppkast) (SSRI kan være emetiske)
  • Antagonister av H1 kan gi sedasjon som hovedeffekt

Mekanismen er å direkte hemme alfa-2-reseptoren. Alfa-2-antagonister går gjennom cellemembranen til det presynaptiske nevronet og binder alfa-2-reseptoren, slik at seratonin ikke kan binde. Dermed hemmes feedback-mekansimen og mer seratonin kan binde postsynaptisk celle.

Alfa-2-antagonister

Hemmer alfa-2-reseptorene direkte (i motsetning til eks SSRI som hemmer fremkomst til alfa-2-reseptoren). Hemmer da feedback-mekanismen og signalet vil gå videre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Beskriv virkningsmekanismen til MAO-hemmere (hemmere av monoaminoxidase)

A

Irreversibel hemming av MAO-A (substrat for serotonin, i plasmamembran) og MAO-B (substrat for dopamin ?, ekstracellulær)

  • hemmer MAO-A og MAO-B, øker nivåer av serotonin, noradrenalin og DA i synapsen. (selegiline hemmer MAO-B)

Reversibel hemming av MAO-A

  • Hemmer MAO-A, øker nivåer av serotonin, noradrenalin og DA i synapsen

Alle

  • Antidepressiv virkning
  • Husk at MAO-A substrat hovedsakelig er serotonin, og MAO-B substrat hovedsakelig er DA og fenyletylamine
  • Antidepressiv aktivitet og bivirkninger er relatert til hemmingen av MAO-A
  • De er veldig uspesifikke og brukes ikke lengerÏnteraksjoner med mat og andre medisiner er det største problemet med MAOI.

Monoaminoksidasehemmere (MAOH/RIMA)

  • Reversibel hemmer av enzymet som bryter ned NA og SER i det presynaptiske nevronet
  • Flere typer MAO (MAO-A og MAO-B) som påvirkes i ulik grad av enzymhemmere
  • Moklobemid er en reversibel og spesifikk MAO-A hemmer (forkortet RIMA: reversibel inhibitor of monoamin oxidase a)
  • MAO-A hemmere reduserer nedbrytning av NA og SER i nerveendene uten å påvirke frigjøringen fra persynaptiske vesikler. På denne måten øker mengden signalsubstans i synapsespalten
  • MAO-A hemmere har god antidepressiv effekt
  • Generelt lite bivirkninger
  • Bør ikke kombineres med SSRI -> store menger SER i synapsespalten -> serotonergt syndrom
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hvilke legemidler brukes i behandlingen av stemningslidelser?

A
  • Litium: første stemningsstabiliserende legemiddel og brukes i behandling av bipolar lidelse. Mekanismen er ukjent, men er trolig relatert til hemming av enzymer involvert i intracellulære signalveier.
  • Antikonvulsiva (valporate): GABAergisk nevrotransmisjon.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Fortell kort om angstlidelser og hvilke ulike typer som finnes.

A

Angstlidelser er forårsaket av langvarig respons mot frykt, og frykt er en tilstand som oppstår når en person utsettes for en reell fare, enten direkte eller i form av en ikke-innbilt trussel. Angstlidelser har en stor genetisk komponent, og sammen med nevropatologiske forandringer i hjernens aktivitet. Behandles med legemidler og psykoterapi.

Ved sterk angst er det økt aktivitet i det sympatiske nervesystemet. Konsekvens blir økt hjertefrekvens og blodtrykk, svette og tremor. (også munntørrhet)

GABA-reseptoren er viktig for å forstå virkningen til ulike angst og søvnmidler. GABA binder til GABA (A) -reseptorer. De er koblet til Cl-kanaler og øker Cl-strømmen inn i celler. Den posstsynaptiske membranen hyperpolariseres og gjør at viderevformidling av en impuls via nevronet hemmes. (gir redusert angst og våkenhet)

I områder av sentralnervesystemet som man mener er vesentlig for opplevelse av angst er det rikelig med GABAerge nevroner og GABA-reseptorer. Benzodiazepinreseptorer er fordelt i sentralnervesystemet i overensstemmelse med fordelingen av GABA-reseptorer og det finnes mange av dem i amygdala.

Ulike typer angstlidelser:

  • Generalisert angstlidelse
  • Panikklidelse
  • Sosial fobi
  • Post-traumatisk stresslidelse
  • Obsessiv-kompulsiv lidelse
  • Fobi
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Beskriv hvilke behandlingsalternativer vi har for angst.

A

Anxyolytika

Benzodiazepiner (BZ)

  • Rask effekt
  • Brukes kortvarig
  • Bivirkninger: sedasjon, avhengighet, søvnløshet

Buspirone

  • Partiell agonist for 5HT1A-reseptor
  • 5HTA-reseptor er en inhibitorisk autoreseptor ved serotonerge synapser som reduserer frigjøring av serotonin i synapsen
  • Binder seg også til dopaminreseptorer
  • Virker kun mot generalisert angstlidelse (ikke fobi)
  • Effekten er langsommere enn Bz
  • Presenterer ikke Bz-bivirkninger (avhengighet og sedasjon), men hodepine og gastrointestinale bivirkninger

Barbiturater

  • Brukes ikke lenger som anxiolytika
  • Påvirker GABA-reseptor og gjør så den holder seg åpen lenger
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Nevn bivirkningene ved bruk av benzodiazepiner

A
  • Sedasjon og respiratorisk depresjon
  • Kognitiv svekkelse
    • Nedsatt hukommelse
    • Dysfunksjonell læring
  • Avhengighet og mulig misbruk
    • Utvikling av toleranse
    • Abstinens
    • Eufori
  • Andre effekter
    • Forvirring
    • Aggresjon
  • Anbefalt og ikke brukes i lengre perioder
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Fortell kort om de ulike typene søvnløshet som fins

A
  • Korttids søvnløshet eller kronisk søvnløshet
  • Predisponerer for depresjon og andre lidelser
  • Sekundær kronisk insomni
    • Årsaken kan være angst/depresjon, kar- eller lungesykdom, søvnapné osv
  • Kronisk primær insomni
    • Ikke kjent årsak
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hva brukes i behandling av søvnløshet?

A

Døgnrytmeforstyrrelser (jetlag, søvnfaseforskyvninger, vinterdepresjon)

  • Lysbehandling, melatonin

Søvnløshet (insomni)

  • Korttidsbruk av hypnotika (benzodiazepiner)

Hypersomni (narkolepsi, idiopatisk hypersomni)

  • Sentralstimulerende (metylfenidat, DAT-hemmer)

Andre muligheter:

  • Zaleplon, zolpidem og zopiklone (hypnotika som ligner bz) → Zolpidem og zopiklon: kjemisk forskjellige fra benzodiazepiner og binder til andre undergrupper av GABA-reseptorer og forsterker effekten av GABA. Ligner benzodiazepiners effekt. Mangler muskelrelakserende og antokovulsiv (?) effekt. Halveringstid på 4 timer (bra som søvnmiddel)
  • Klormetiazole (positiv allosterisk modulator av GABA-A-reseptor)
  • Melatonin reseptoragonister (melatonin, ramelteon)
  • Orexin reseptorantagonister (suvorexant) (involvert i insomni og narkolepsi)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hva er forskjellen på høydose og lavdose antipsykotika?

A

Det er førstegenerasjons antipsykotika som undergrupperes i høydosepreparater (amisulprid), overgangspreparater (perfenazin) og lavdosepreparater (haloperidol). Inndeling baserer seg på dosen som må gis for å få terapeutisk effekt. Legemidlene i de tre gruppene er stort sett likeverdige med hensyn til antipsykotisk virkning, men har ulik profil med hensyn til spesifikk hemmende virkning, sedativ virkning og ekstrapyrimidale virkninger.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Beskriv farmakokinetikken av antipsykotika

A

Forhold mellom konsentrasjoner i plasma og klinisk virkning er uberegnelig.

  • Stor interindividuelle variasjoner
  • Dosering beregnes på en “trial and error” måte

Metaboliseres via forstepassasjemetabolisme i leveren ved vanlig fase I (CYP-reaksjoner) og fase II reaksjoner (glukoronider og sulfat konjugering).

Ulik konsentrasjon kan komme av ulikt antall CYP-enzymer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Beskriv basalganglienes nettverk med skisse.

A
  • Den direkte banen: evnen til å sette i gang bevegelser
  • Den indirekte banen: evnen til å dempe å avslutte bevegelser

Parkinson:

  • ikke nok inhiberende signal fra substansia nigra til striatum (egentlig masse dopamin som gir hemmende signal)
  • lite dopamin som påvirker D2 gir stor inhibitorisk stignal til ytre segment av globus pallidus
  • da kan ikke globus pallidus sende hemmende signal til subtalamisk nukleus
  • subtalamisk nukleus står i full fres, sender stort eksitatorisk signal til det indre segmentet av globus pallidus
  • som videre sender et stort inhibitorisk signal til thalamus
  • thalamus kan da ikke sende et stort signal til coretx
  • det går bare et lite signal til cortex da blir det blir det vanskelig å stoppe
  • lite eksitatorisk signal fra substansia nigra (pga lite dopamin som påvirker D1)
  • lite inhibitorisk signal til substania nigra pars reticulata
  • som videre gir et stort hemmende signal til talamus
  • lite stimulerende signal til corex
  • vanskelig å starte
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Hvilke legemidler er viktig for behandling av Parkinsons?

A

levodopa/ DOPA dekarboksylasehemmere

  • Første valg
  • Prodrug (Dopamin forgjenger som omdannes til dopamin i hjernen)
  • effekt: øker dopaminergisk nevrotransmisjon i nigostriatale dopamin baner
  • Kombinert med DOPA dekarboksylasehemmere (eks carbidopa, benserazide) → reduserer LEVOPA dosen 10 ganger, reduserer førstepassasje metabolisme, øker mengden modersubstans (levodopa), mindre perifere bivirkninger
  • Farmakokinetikk: Absorpsjon er god og skjer via aktiv transport fra tynntarmen, mye blir metabolisert av MAO i tynntarmveggen, halveringstid i pasma på ca 2 timer (kort halveringstid en ulempe), p.o og s.c gir slow release
  • terapautisk effektivitet: mest effektive legemiddel ved parkinsons sykdom, omentrent alle pasienter responderer (80% rask symptomlindring, 20% nesten normal motorisk funksjon), ved sykdomsprogresjon blir effektiviteten lavere (virkningen er avhengig av dopaminerge nevroner i substansia nigra), forlenger pasientenes levetid og livskvalitet
  • Bivirkninger:
    • langtidsbivirkninger: ufrivillige bevegelser (dyskinesi) begynner innen de 2 første årene etter startet behandling, ufrivillige choreatiske bevegelsker i ansikt og lemmer skjer ved “peak” terapautiske effekter (terapautisk vindu blir smalere), raske forandringer i klinisk status (nevrologiske on-off effekter) On = relativ normal motorisk funksjon, OFF = sterk forverring av parkinsons symptomer (bradykinesi og rigiditet)
    • akutte bivirkninger: kvalme og anoreksi, postural hypotensjon, arytmier og rødming, schizofreni-liknende symptomer (psykoser), søvnforstyrrelser og forvirring

Dopamin agonister

Mer selektiv for D2/3 over D1 reseptorer. Har kort halveringstid. Bromocriptine.

COMT hemmere (katekol - o- metyl - transferase hemmere)

  • Eks: entacapone, tolcapone
  • kombineres med levodopa/dekarboksylase hemmere (brukes ved alvorlig PD, øker virketiden til levodopa)

MAO-B hemmere

mindre degradering av dopamin i hjernen. Selegiline.

Andre legemidler

  • Amantadine - hemmer NMDA-reseptor, øker dopaminfrigjøring, dopaminreseptor agonist.
  • Acetylkolin antagonister - muskarinreseptorer hemmer dopaminergiske nerverterminaler i striatum. hjernen tror at det er lite dopamin fordi lite dopamin binder og det syntetiseres mer.
  • Nyere alternativer

INGEN AV BEHANDLINGSALTERNATIVENE FOR PD PÅVIRKER SYKDOMS TIDSFORLØP

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Hvilke andre mulige behandlingsalternativer for PD fins?

A

nevraltransplantasjon

  • Først prøvd på 80-tallet
  • lokale injeksjoner av udifferensierte celler (nevroblaster) i striatum
  • brukes ikke lenger
  • Utvikling av dyskinesier (overproduksjon av dopamin)

Genterapi

  • Måler er å øke produksjon av nevrotransmittere og nevrotrogiske faktorer
    • Økt dopamin i striatum (uttrykk av tyrosine hydroxylase og dopa dekarboksylase)
    • Økt GABA i nucleus subtalamicus (overuttrykk av glutamisk syre dekarboksylase (GAD)). Forminsker eksitatoriske input til substantia nigra
  • Nevrotrofiske faktoerer (prøve å få nye nevroner)

Dyp hjernestimulering (DBS)

  • Elektrisk stimulering av nucleus subtalamicus (STN)
  • Veldig effektiv mot motoriske symptomer (ingen effekt andre type symptomer)
  • Stopper ikke sykdomsprogresjon
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
20
Q

Hva er systolisk og diastolisk blodtrykk, og hva er grenseverdiene for normalt/høyt blodtrykk?

A

Systolisk trykk: hjertet trekker seg sammen, overtrykk

Diastolisk trykk: hjertet er avslappet, undertrykk

Unge, friske voksne har et blodtrykk på rundt 120/80 mmHg

Grenseverdien for normalt blodtrykk er 140/90 mmHg

  • Grad 1 hypertensjon: SBT 140-159 mmHg og/eller DBT 90-99 mmHg
  • Grad 2 hypertensjon: SBT 160-179 mmHg og/eller DBT 100-109 mmHg
  • Grad 3 hypertensjon: SBT >_ 180 mmHg og/eller DBT >_ 100 mmHg
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
21
Q

Hva er preload og afterload?

A

Preload: jo mer blod du fyller inn i hjertet som kommer fra vener, jo mer vil det utvide seg og jo kraftigere trekker det seg sammen. Kraftig preload, så vil du øke hvor mye blod du har i hjertet, men også slagvolumet

Afterload: har med å gjøre hva som er motstanden hjertet må pumpe mot. Har man klaffesykdom.. Høyt blodtrykk og høy afterload, klarer ikke presse seg så mye sammen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
22
Q

Hva er konsekvensene av økt sympatikusaktivering?

A
  • “Normalisering” av blodtrykket (akutt)
  • Komplikasjoner over tid
  • “Trophic” (relatert til vevsvekst): remodellering, hypertrofi av hjerte og blodårer. Vekstfaktorer som angiotensin II og aldosteron bidrar
  • Metabolsk: diabetes, lipidforstyrrelser (adrenerge reseptorer i lever øker glukosekonsentrasjonen i blodet, som øker risikoen for diabetes)
  • Trombotisk: prokoagulasjon, plateaktivering, fremskynder aterosklerose
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
23
Q

Beskriv patofysiologien ved hypertensjon.

Hvorfor er det viktig og behandle?

Medikamentell behandling av hypertensjon

A
  • vedvarende høyt blodtrykk
  • essensiell (95%) hypertensjon: ingen årsak
  • Sekundær (5%) hypertensjon: sykdom fører til høyt blodtrykk
  • Ofte asymptomatisk intil komplikasjoner utvikles
  • behandles for å forebygge hjerte/karsykdom (hjerneslag, hjerteinfarkt)
  • risikofaktor: høyt trykk er mekanisk stress for hjerte og blodkar, i arteriene forsterkes ringmusklaturen samtidig som åreforkalkning utvikles raskere enn ellers, tverrsnitt og elastisiteten i karveggene reduseres når hjerte pumper med høyt trykk over lengre tid vokser det (ofte påvist en forstørret venstre ventrikkel)
  • Måling atrielt blodtrykk og måles i mmHg. systolisk (trekkes sammen) over diastolisk (avslappet)
  • vanlig 120/80 (unge, friske voksne)
  • grenseverdier: Grad 1 (140-159)/(90-99), grad 2 (160-179)/(100-109), grad 3 (over 180)/(over 110)
  • behandlingsmål: 140/90, ikke dibatikere, nyrefriske, 130/80 ved diabetesnefropati, eldre over 80 systolisk under 150.
  • Hvordan behandle: ikke medikamentelle tiltak (røykeslutt, mosjon, kostohold, vektnedgang), medikamentelt (skal gjøre ikke medikamentelle tiltak i tilegg)
  • BT = CO x TPM, blodtrykk er et produkt av minuttvolum, og total perifer motstand

alle legemidlene vi bruker påvirker denne ligningen

Medikamentell behandling av hypertensjon

  • diuretika
  • adrenerge blokkere
  • kalsiumkanalblokkere
  • ACE-hemmere
  • Angiontensin-II - reseptorantagonister
  • Reninhemmere
  • andre
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
24
Q

Hvilke tre undergrupper diuretika har vi, og hva er bivirkningene?

A

Tiazider (“low-ceiling”)

  • Elektrolyttforstyrrelser: mindre K+, mindre Na+, mer Ca2+, mindre Cl- og mindre Mg2+
  • Metabolske: alkalose (for basisk blod), hyperglykemi, hyperlipidemi (høyt kolesterol), hyperurikemi (for mye urinsyre i blodet
  • Andre: hud, CNS, impotens

Loop-diuretika/slyngediuretika (“high-ceiling”)

  • I hovedsak samme bivirkninger som for tiazider
  • Ototoksisitet (effekt på hørsel, høye doser)
  • Kaliumsparende diuretika
  • Hyperkalemi
  • Steroideffekter pga. virkning på androgen- og progesteronreseptorer
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
25
Q

Hva betyr “low-ceiling” og “high-ceiling” når det gjelder diuretika?

A

Low-ceiling fordi den virker i distale tubuli og der er det ikke så mye natrium som blir reabsorbert, så har ikke så kraftig effekt.

High ceiling fordi de virker i henles slynge og der er det mye kraftigere reabsorpsjon av natrium

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
26
Q

Hvordan virker alfa-adrenerge blokkere?

A
  • Stimulering av alfa-1-reseptorer i glatt muskulatur gir vasokonstriksjon og økt TPM
  • Alfa-1-blokade hemmer binding av frisatt noradrenalin; mindre vasokonstriksjon. Nedsatt TPM gir reflektorisk økt hjerterytme og økte nivåer rening
  • Langtidseffekter er normalisering av CO, hjerterytme og renin, og vedvarende vasodilatasjon med ukjent mekanisme
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
27
Q

Hvor finnes de ulike beta-reseptorene og hvilke legemiddelgrupper virker på de ulike?

A

Beta-1 i hjertet og beta-2 i lunger

  • Beta-1-spesifikke: metoprolol, atenolol, bisoprolol
  • Uspesifikke: propranolol, sotalol
  • Alfa- og betablokkere: labetalol, karvedilol
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
28
Q

Hvilke bivirkninger gir betablokkere?

A
  • Bronkospasme (beta-2-blokade, spesielt uselektive)
  • Forlengelse av hypoglykemi og maskering av følingssymptomer
  • Dyslipidemi
  • Kalde hender/føtter, redusert fysisk yteevne
  • CNS: mareritt og depresjon
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
29
Q

Hvilke bivirkninger har kalsiumkanalblokkere?

A
  • Reflekstakykardi (høy hjerterytme)
  • Flushing (rødming), hodepine, ødemer
  • Rytme- og kontraksjonsforstyrrelser
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
30
Q

Hvilke bivirkninger har ACE-hemmere?

A
  • Tørrhoste (akkumulering av bradykinin), opp mot 20 % får det
  • Blodtrykksfall
  • Hyperkalemi (redusert aldosteronsekresjon)
  • Økt s-kreatinin (dilatasjon av efferente arterioler i nyrene)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
31
Q

Nevn andre typer antihypertensiva som finnes.

A
  • Metyldopa: sentral og perifer sympatikushemming, brukes ved nyresvikt, graviditet
  • Klonidin: sentral og perifer sympatikushemming, lite brukt
  • Hydralazin: vasodilator (arterioler), har innvirkning på kalsiumgfrigjøring fra det sarkoplasmatiske retikulum
  • Moksonidin: imidazolinreseptoragonist (sentraltvirkende)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
32
Q

Hva skal man velge som behandling mot hypertensjon?

A
  • Alle hypertensiva senker blodtrykket
  • Vanskelig å forutsi hvem som responderer (best) på hva
  • Initial monoterapi ved ukomplisert hypertensjon
  • Tiazid, kalsiumkanalblokker, eller ACE-hemmer
  • Kombinasjonsbehandling er avhengig av initialt terapivalg samt komobiditet
  • Ingen peker seg ut til å være bedre enn andre. Ved ukomplisert hypertensjon gir man gjerne tiazid (billig). ACE-hemmere er gunstig ved diabetes på grunn av tilleggseffeter.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
33
Q

Forklar klassifikasjonen av hjertesvikt

A

Hjertesvikt kan klassifiseres i fire grader etter New York Heart Association:

  • NYHA I: Hjertesvikt uten kliniske symptomer. Har ikke mange symptomer. Dødelighet er ca. 5%, så de aller fleste overlever og lever med det i lang tid.
  • NYHA II: Hjertesviktsymptomer kun ved større fysiske anstrengelser som rask gange i motbakke. Får symptomer ved større fysiske anstrengelser.
  • NYHA III: Hjertesviktsymptomer ved moderat fysisk aktivitet. Moderat fysisk aktivitet.
  • NYHA IV: Symptomer i hvile eller ved minimal aktivitet. Alvorlig hjertesvikt, symptomer i hvile. Dødelighet 50 %, ett år.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
34
Q

Forklar kompensasjonsmekanismene ved hjertesvikt

A

Ved hjertesvikt prøver kroppen å opprettholde hjertets minuttvolum i størst mulig grad ved hjelp av kompensasjonsmekanismer.

  • Endret fordeling av blodstrøm
    • Mer til hjerte, hjerne og nyre
    • Mindre til mage-tarm-systemet og muskler
  • Økt perifer motstand
  • Salt- og væskeretensjon

En viktig målsetting ved behandling er å redusere aktiveringen av kompensasjonsmekanismene.

Adrenerge mekanismer:

  • Økt hjertefrekvens og kontraktilitet
  • Økt perifer karmotstand (arteriolekonstriksjon) i nedprioriterte organer
  • Patofysiologiske endringer ved kronisk økt sympatikusaktivitet:
    • Nedregulering av betareseptorer
    • Utarming av noradrenalinlagre
    • Endotel dysfunksjon
    • Hypertrofiutvikling
    • Ateroskleroseutvikling
  • Senkning i minuttvolum gjør at hjertefrekvens og kontraktilitet øker, hjertet må jobbe hardere, får arteriolekonstriksjon så blodtrykket går opp
  • På sikt vil dette, står på å jobber hele tiden å holde trykket oppe, ikke være bra for endotelet på innsiden av karene å være stimulert hele tiden osv..

Renin-angiotensin-aldosteron-systemet (RAAS):

  • Vasokonstriksjon
  • Salt- og vannretensjon
  • Økt sympatikusaktivering
  • Stimulering av tørstesenteret
  • Remodellering av vekst og myokard (vekstfaktorer)
  • Endotelial dysfunksjon

Normalt vil nyrene registrere hvi minuttvolum går ned, senkning i trykket. Da vil junkstaglomerulære apparat. Skille ut enzym. Levra skiller ut angiotensinogen i blodet hele tiden. Renin kløyver til AT1. Så blir det klyvet til AT2 av ACE. Økt mengdte AT” som igjen stimulerer økt sympatikus aktivitet, nyrene skiller ut aldosteron som setter inn K/Na i nyrene, tar inn mer vann og natrium. Kraftig vasokonstriktor

Påvirker hypofysen til å skille ut antidiuretisk hormon/vasopresin med det resultat at man setter inn vannkanaler i nyrene og man tar opp enda mer væske i kroppen. Redusltatet er at man øker blodvolum og øker blodtrykket. Da går signalet videre og reninutskillensen bremses. Det skjer normalt ved aktivering av RAAS.

Vasopressin:

  • Væskeretensjon
  • Vasokonstriksjon ved høye nivåer i blod

Kardiale natriuretiske peptider (ANP og BNP):

  • Frigjøres ved strekk av atrie- og ventikkelveggen
  • Diuretiske, vasodilaterende og veksthemmende egenskaper (hemmer renin-frigjøring)
  • Hjertesviktpasienter har høyt nivå BNP (?)

Prostaglandiner:

  • Øker glomerulusfiltrasjonen og bedrer nyrefunksjonen

Endotelin:

  • Vasokonstriksjon
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
35
Q

Hva er behandlingsmålet ved hjertesvikt?

A
  • Bremse kompensasjonsmekanismer som på sikt er skadelig for hjertet
  • Optimalisere pumpefunksjon
  • Bedre perifer sirkulasjon
  • Mindre symptomer og bedre livskvalitet
  • Redusere morbiditet og mortalitet
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
36
Q

Nevn eksempler på ikke-medikamentell behandling av hjertesvikt

A
  • Saltrestriksjon
  • Væskerestriksjon
  • Fysisk aktivitet
  • Vektreduksjon
  • Røykeslutt
  • Begrenset alkoholinntak
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
37
Q

Nevn de ulike legemiddelgruppene til behandling av hjertesvikt

A

Bremsing av kompensasjonsmekanismer:

  • ACE-hemmere / AT2-blokkere
  • Betablokkere

Andre aktuelle legemidler:

  • Diuretika
  • Aldosteronantagonister
  • Langtidsvirkende nitrater
  • Digitalisglykosider
  • (Ivabradin og sakubitril)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
38
Q

Nevn de tre nyere legemidlene mot hjertesvikt og fortell kort om dem

A

Levosimendan

  • Brukes som korttidsbehandling i sykehus av akutt forverring av kronisk hjertesvikt
  • “Kalsiumsensitizer”
    • Positiv inotrop og vasodilaterende effekt; øker kontraksjonskraften og gir reduksjon av både preload og afterload → øker myofilamentenes følsomhet for intracellulært kalsium og åpner ATP-sensitive kaliumkanaler i vaskulær glatt muskulatur.
    • Kaliumsensitizer: binder muskelkomplekser og forsterker effekten av kalsium som allerede er der
    • Vasodilaterende: åpner kalsiumkanaler i glatt muskulatur i blodårer. Blir hyperpolarisert.

Ivabradin:

  • Bindes til ionekanaler og reduserer hjertefrekvensen ved selektiv og spesifikk hemming av spontan depolarisering i sinusknuten
    • Demper aktiviteten i sinusknuten
  • Brukes som tillegg til annen behandling av høy puls
  • Kan brukes som alternativ til betablokkere, hvis betablokker ikke kan brukes etc..

Sakubitril

  • Hemmer enzymet neprilysin som katalyserer nedbrytningen av natriuretiske peptimer
  • På markede som kombinasjonspreparat med valsartan
  • Brukes bare i kombinasjon med ACE-hemmer (kombinasjon med valsartan, AT2-blokker). Må ha noe som demper RAAS-systemet i tillegg.
  • Amp og bmp skilles ut av musklene hvis det blir sterkt. Ønsker å beholde effekten. Diuretiske og vasodilaterende egenskaper, Taper denne effekten over tid ved hjertesvikt.
  • Får kraftig effekt av RAAS-systemet hvis dette brukes alene.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
39
Q

Forklar hvilken behandling som brukes etter NYHA-systemet

A

NYHA I

  • ACE-hemmer (evt. angiotensin II-reseptorantagonist)
  • Diuretikum (lav dose) ved tegn på stuvning
  • Betareseptorantagonister vurderes
  • Digitalis kan være indisert (blant annet ved atrieflimmer)

NYHA II

  • ACE-hemmer (evt. angiotensin II-reseptorantagonist)
  • Betareseptorantagonist
  • Diuretikum
  • Digitalis kan være indisert

NYHA III/IV

  • ACE-hemmer (evt. angiotensin II-reseptorantagonist)
  • Betareseptorantagonist
  • Høyere dose slyngediuretika
  • Eventuelt tillegg av digitalis, aldosteronantagonist, angiotensin II-blokker eller nitrater med protrahert (noe som trekker ut i lengden/tiden) effekt vurderes
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
40
Q

Fortell om pacemakerceller og myokardceller når det gjelder hjertets kontraksjon.

A

Pacemakerceller:

  • Endringer i membranens ionepermeabilitet gir spontan dannelse av aksjonspotensiale
  • Pacemaker: bestemmer hjerterytme, har hovedsakelig i sinusknuten og atroventrikulære krnuten (AV). Har en spontan dannelse av aksjonspotensiale som gjør at hjertet hele tiden har en hjerterytme. Kommer Na inn, driver inn sakte, får kalsium litt raskere innstrømming, får aksjonspotensial, så går det tilbake til hvilepotensiale ved at kalium strømmer ut, positiv ladning ut. Starter på nytt. Driver mot positivt membranpotensiale.

Myokardceller:

  • Lang refraktærperiode sammenlignet med skjelettmuskelceller.
  • Myokard: har en lang refraktærperiode sammenlignet med andre muskelceller. Strømmer natrium raskt inn i cella når den blir depolarisert, kaloium strømmer ut for skal tilbake til utgangspunktet, så blir det forlenga for det siver kalsium inn, lenger aksjonspotensial. Årsak til at det er sånn at det forlenges er at så lenge man har refraktærfasen, man kan ikke utløse nytt aksjonspotensial. Forhindrer at man får flere hjerteslag oppå hverandre. Må ha periode hvor det fylles opp.

I begge: utstrømning og innstrømming av ioner, natrium, kalium og kalsium. Så bruker legemidler som påvirker ionekanaler og inn/utstrømning

SA her dannes normalt sett aksjonspotensiale, sitter i høyre forkammer. Her skjer den spontane depolariseringen raskt. AV knute har langsommere depolarisering, så SA overstyrer det. Så når det depolariseres i SA, så sprer det seg først til høyre forkammer, videre til venstre og så gjennom AV knuten. Må skje samtidig. I og med man har forsinkelse i AV-knute så slår forkamrene før ventriklene. Koordinert system.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
41
Q

Forklar ordene: Takykardi, Bradykardi, Ekstrasystoli, Ektopisk slag, konvertering av hjerterytme, Supraventrikulær arytmi, Vagal aktivitet

A

Takykardi: rask hjerterytme

Bradykardi: langsom hjerterytme

Ekstrasystoli: at hjertet slår et ekstra slag. Ekstrasystoli er normalt ikke farlig. Typisk hvis man har sovet lite og drukket mye kaffe. Kjenner det godt, for vanligvis kjenner man ikke hjertet slå. Ubehagelig men ikke farlig hos de som ellers er friske

Ektopisk slag: ekstra slag som ikke stammer fra impulser i sinusknuten. Er normalt sett ikke farlig, men noen er mye plaget. Kommer fra et annet sted i hjertemuskelen.

Konvertering av hjerterytme: normalisering av arytmi

Supraventrikulær arytmi: arytmi som har sin opprinnelse over ventriklene, vanligvis i atriene eller AV-knuten

Vagal aktivitet: fra vagusnerven (10. hjernenerve) → parasympatisk stimulering av blant annet hjertet og mage/tarm-systemet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
42
Q

Hva er arytmi og hva er symptomene?

A
  • Kan ha mange årsaker
  • Deles i to hovedgrupper:
    • Forstyrrelse i dannelsen av impulsene
    • Forstyrrelser i overledningen av impulsene til muskelfibrene
      • unormal hjertefrekvens og/eller unormal rytme
  • Omfatter takykardier, ekstrasystoli og bradykardier
  • Kan være følge av hjerteinfarkt, kan skyldes legemidler, rusmidler, medfødt, klaffefeil, mange grunner

Symptomer:

  • Palpitasjoner (hjertebank)
  • Dyspne (åndenød/tung pust)
  • Brystsmerter
  • Svimmelhet
43
Q

Forklar de ulike klassifikasjonene av arytmier

A

Supraventrikulære:

  • Atrieflimmer: atriene slår raskt og uregelmessig. Ikke noe system på sammentrekningen av atriene. Hadde det ikke vært for at AV-knute bremser signalene hadde det ikke gått i det hele tatt. Mange av de ekstra impulsene stoppes, så ventriklene vil likevel pumpe
  • Atrieflutter: rask og regelmessig slag av atrie?
  • Paroksystisk supraventrikulær takykardi

Ventrikulære:

  • Ventrikulær ekstrasystoli: ekstraslag fra hejrtemuskelceller
  • Ventrikkeltakykardi
  • Ventrikkelflimmer: farligst. Hjertet vil ikke kunne pumpe blod, alt slår samtidig? Dødelig innenfor få minutter hvis det ikke konverteres (med sjokk).

Blokk og ledningsforstyrrelser:

  • Sinusbradykardi/sinusarytmi: Noe som gjør at aksjonspotensialet her dannes saktere enn ellers. Blir det problem kan man bruke pacemaker.
  • Sino-atrial blokk (SA-blokk)
  • AV-blokk
44
Q

Nevn de ulike klassene antiarytmiske legemidler:

A
  • Klasse I: Blokkerer spenningsstyrte Na+-kanaler
  • Klasse II: Betareseptorantagonister
  • Klasse III: Forlenger aksjonspotensialet/øker rekfraktærperioden
  • Klasse IV: Blokkerer langsomme Ca2+-kanaler
45
Q

Hvilke legemidler inngår i klasse I antiarytmika når brukes de?

A

Klasse 1a:

  • Disopyramid
    • Middels sterk natriumkanalblokker. Blokkerer også kaliumkanaler
    • Antikolinerg effekt
    • Brukes ved ventrikulære arytmier og atrieflimmer

Klasse 1b:

  • Lidokain og meksiletin
    • Svake natriumkanalblokkere
    • Brukes ved konvertering og residivforebyggelse av ventrikulær takykardi og ventrikkelflimmer

Klasse 1c:

  • Flekanidin
    • Kraftig blokker av natriumkanaler. Reduserer impulshastighet i blant annet atrier, AV-knute og purkinjefibre. Undertrykker ventrikulære ektopiske slag.
    • Brukes ved konvertering og residivforebyggelse av atrieflimmer og andre supraventrikulære takykardier.
46
Q

Hvilke legemidler inngår i klasse II antiarytmika når brukes de?

A

Betablokkere

  • Hemmer sympatikusaktivitet i hjertet
  • Nedsetter normal sinusfrekvens og ledningshastighet i ledningssystemet og vanlige myokardfibre
  • Reduserer tendensen til spontak ektopisk aktivitet
  • Klinisk anvendelse:
    • Forebygge tilbakefall av takykardier forårsaket av økt sympatisk aktivitet
    • Frekvensregulering av atrieflimmer og undertrykking av benigne ekstrasystoler
47
Q

Hvilke legemidler inngår i klasse III antiarytmika når brukes de?

A
  • Amiodaron, dronedaron, ibutilid og sotalol
  • Primær virkningsmekanisme er blokade av kaliumkanaler
  • Forlenger aksjonspotensialets varighet og øker myokardets refraktærperiode
  • Amiodaron er forholdsivs mye bruk og viktig antiarytmikum
  • Blokkerer kaliumkanaler og da forlenges fraktærperioden så hele aksjonspotensialet varer lenger
  • Kan ikke starte nytt før dette er over

Amiodaron er svært effektiv antiarytmikum, men kinetikk og alvorlige bivirkninger begrenser bruken

  • Lang halveringstid (1-3 måneder)
  • Pulmonær fibrose (bindevevstilstand i lunger), leveraffeksjon, fotosensibilitet, påvirkning av tyroideafunksjon (jod i amiodaron?). Proarytmisk (ventrikulær arytmi)
  • Kaliumnivåer må monitoreres

Klinisk anvendelse:

  • Konvertering og residivforebygging av atrieflimmer og annen supraventrikulær takykardi
  • Konvertering og profylakse av ventrikkeltakykardi
48
Q

Hvilke legemidler inngår i klasse IV antiarytmika når brukes de?

A

Verapamil (hjerteselktiv) og diltiazem (kalsiumkanalblokkere med virkning på hjertet)

  • Blokkerer L-type kalsiumkanaler
    • Forhindrer kalsiuminnstrømming
    • Bremser overledning i SA- og AV-knuten
  • Brukes ved supraventrikulære arytmier
    • Atrieflimmer
    • Atrieflutter
    • Paroksymal supraventrikulær takykardi

NB! Karselektive kalsiumkanalblokkere (f.eks. nifedipin) øker hjerterytmen og kan fremprovosere takyarytmier

49
Q

Nevn andre antiarytmika enn de vanlige.

A

Adenosin

  • Stimulerer adenosinreseptorer
  • Hemmer cAMP-produksjon i hjertet og motvirker effekter av adrenerge betareseptorstimulering
  • Øker utstrømning av kalium i SA- og AV-knute → hyperpolarisering
  • Reduserer sinusfrekvens og hemmer AV-overledning
  • Konvertering av supraventrikulær takykardi

Den nederste effekten vi er ute etter ved arytmi (på bilde?)

Vernakalant

  • Atrieselektiv forlengelse av refraktærperioden
  • Selektiv effekt på kaliumkanaler som hovedsakelig uttrykkes i atriene
  • Egnet ved behov for rask konvertering av atrieflimmer
  • Ikke spesielt mye brukt

Digoksin

  • Senker AV-overledning ved å øke parasympatisk aktivitet
  • Pumpefunksjonen bedres
  • Egnet ved atrieflimmer
  • Mye brukt ved atrieflimmer i kombinasjon med hjertesvikt
  • Senker hjerterytme, vagusnerve
50
Q

Hva er proarytmi?

A

Alle antiarytmika kan i ikke-toksiske doser utløse arytmi

  • Proarytmi er arytmier som kan forverres eller fremprovoseres av antiarytmika i terapeutiske doser

Forekommer i to kliniske former:

  • Torsades de pointes - takykardi (klasse 1a og III)
  • Ventrikulær takykardi eller ventrikkelflimmer (klasse 1c og 1b)

Betablokkere (klasse II) og kalsiumkanalblokkere (klasse IV) gir sjelden proarytmi

51
Q

Hvilke faktorer påvirker myokardets tilgang på O2?

A

Hjertefrekvens

  • varigheten av diastolen: lang diastole gir god koronar flow

Diastolisk trykk

  • lavt aortatrykk og høyt ventrikkeltrykk (som ved aortastenose) reduserer koronar flow

Autoregulering

  • Fall i PO2 gir koronar vasodilitasjon

Blodets evne til O2-transport

  • hemoglobinstatus
  • Respiratoriske forhold
52
Q

Beskriv patofysiologien ved ateroskerose

A

endotelcellenes funksjon

  • barriere
  • syntese og sekresjon av mediatorer
    • prostaglandiner (PGl2, PGE2)
    • nitrogenoksid (NO)
    • vasoaktive peptider (C-natriuretic peptide), enzymer

aterosklerose er en progressiv arteriell sykdom som gir gradvis okklusjon av blodårer

  • fatty streaks kan sees allerede i 10-15 årsalderen
  • glatt muskulatur vokser og danner aterom
  • lipidkjernen og glatt muskulatur danner plakk
  • bindevev med kollagen legges over plakket

skade på endotelceller hemmer frigjøring av NO

Mangel på næringsstoffer gir degenerering av årevegg

Aterosklerotisk plakk kan sprekke

  • dypere lag eksponeres
    • inflammasjon, proliferasjon
  • Dannelse av tromber

hjertet og hjernen er organer som oftest rammes, og der konsekvensene av aterosklerose blir størst

53
Q

Hva kan inngå i medikamentell behandling av hjerteinfarkt ved innleggelse/akuttbehandling?

A
  • trombolytisk og/eller perkutan koronar intervensjon (PCI)
  • Platehemmende behandling → hindre ny okklusjon
  • Oksygen
  • Morfin → smertestillende. Demper sympatikusaktiveringen
  • Glyserolnitrat → aktuelt ved vedvarende smerter og hypertensjon
  • Betablokker → redusere hjertets metabolske behov. Forebygge rytmeforstyrrelse
  • Kvalmedempende medikamenter → metoklopramid
  • Korrigere hypotensjon, bradykardi/takykardi
54
Q

Beskriv hudens anatomi og fysiologi

A

Huden er kroppens største og tyngste organ med en gjennomsnittsvekt på ca 4,5 kg (1). Huden har mange viktige funksjoner. Den fungerer som en barriere, både ved å begrense kroppens væsketap og ved å hindre at ulike substanser trenger inn i kroppen (2). Barrierefunksjonen beskytter også mot termisk og mekanisk skade, og infeksjon. En annen oppgave huden har, er at den regulerer kroppstemperaturen (1). Arterioler i huden som kontrolleres av det sympatiske nervesystemet, regulerer gjennomblødning og varmetap. I tilegg finnes det svettekjertler i huden som øker varmetap. I nærvær av sollys, vil vitamin D3 bli syntetisert, samtidig som huden beskytter mot UV-strålingen. Huden fungerer også som et sensorisk organ og er fylt med sensoriske nerveceller som kan detektere blant annet smerte, varme, trykk og berøring. Huden består av tre hovedlag; epidermis, dermis og subdermis.

Epidermis, som er hudens ytterste lag, består for det meste av keratinocytter dannet fra stamceller (1). Epidermis deles igjen inn i fire, som representerer de fire cellelagene epidermis utgjør: stratum basale, stratum spinosum, stratum lucidum og stratum corneum. Stratum basale er den innerste sonen og omfatter for det meste stamceller som deles til keratinocytter og melanocytter, hvor sist nevnte produserer melanin til keratinocyttene. Ettersom celledelingen pågår, modnes keratinocyttene og skyves mot overflaten av huden, hvor de ved hjelp av desmosomer danner stratum spinosum. Keratinocyttene endrer også her morfologi, og blir flate uten cellekjerne. Over statum spinosum finnes et tynt vev kalt stratum lucidum. Dette laget finnes bare der huden er trykk, som for eksempel i håndflatene (2). Det ytterste laget er stratum corneum. I stratum corneum er keratinocyttene ikke lenger levedyktig, men har fusjonert sammen til harde plater av vev og kalles corneocytter. Nettverket av keratinfilamenter mellom de døde cellene og lipider som okkuperer ekstracellulær plass, gjør huden nærmest vanntett.

Under epidermis finnes dermis som utgjør den største delen av huden og består, i motsetning til epiderrmis, av blodårer som tilfører næringsstoffer og oksygen. Diffusjon fra dermis til celler i epidermis, må til for å sikre næring til cellen som befinner seg her (2). Dermis varierer i tykkelse ut fra lokalisering og består hovedsakelig av fibroblaster. Fibroblaster produserer og sekrerer viktige strukturelle elementer i huden som glykoproteiner, collagen og elastin, som bidrar til hydrering, styrke og elastisitet. I tilegg finnes også immunceller, lymfekar, nerver, hårfolikkler, talgkjertler og svettekjertler i dette hudlaget.

Innerst finnes subdermis, også kalt hypodermis. Hypodermis består av bindevev og varierende mengder fettvev (1). Fettvevet er varmeisolerende og er også et av kroppens viktigste kilder til energi under situasjoner hvor næringsinntaket er lavt (2). Vevet i underhuden består også av mye væske som gir kroppen vannlagre, som igjen kan virke beskyttende ved slag mot kroppen.

55
Q

Hvorfor bruke dermale legemidler?

A
  • manipulere barrierefunksjonen
  • legemidler for lokal terapi
  • legemidler for systemisk terapi
56
Q

Hvilke ikke-medikamentelle tiltak finnes for behandling av psoriasis?

A

Ikke-medikamentell behandling

I tilegg til legemiddelbehandling av psoriasis, vil ikke-medikamentell behandling som lysbehandling kunne lindre symptomene (4). Naturlig sollys og saltvann har vist å ha en effekt (10). I regi av det offentlige arrangeres klimabehandling, som består av å reise til Kanariøyene. Søknad må sendes inn via lege og deretter skjer et selektert uttak.

Poliklinisk lysbehandling er et annet alternativ (4). Det finnes ulike typer lysbehandling, hvor en av dem er UV-B behandling og gir ofte remisjon av psoriasis. Behandlingstiden er lang, fra 6-8 uker med 2-3 behandlinger ukentlig. Remisjonstiden er etter slik behandling på 3-6 måneder. PUVA er en annen lysbehandlingsmetode, hvor UVA-stråler kombineres med medikamentell behandling (psoralen). Denne behandlingen gir lengre remisjon enn ved UV-B stråling, men kan øke risiko for karsinomer i huden. Det er ikke alle med psoriasis som kan benytte seg av lysbehandling, noen pasienter tåler sollys dårlig, i tilegg til økt risiko for hudkreft.

Pasienter med alvorlig psoriasis har økt risiko for hjerte-karsykdommer, metabolsk sykdom og overvekt (4). Det er derfor gunstig å ha et sunt kosthold. Ved å redusere faktorer som utløser sykdommen, vil også dette gi bedret livskvalitet. Dette kan være røykeslutt, unngå overdrevent alkoholinntak og så langt det lar seg gjøre unngå stresset livsførsel.

57
Q

Beskriv patofysiologien til eksem

A
  • eksem (dermattitis): betegnelse på ulike kløende, røde, skjellende, eventuelt væskende hudforandringer
  • kan være kronsik eller akutt
    • kontakteksem:
      • irritasjon eller allergisk reaksjon
      • symptom: utslett kløe, avskalling og eventuelt væskende forandringer
      • Behandling: unngå utløsende årsak, lokale middels sterke glukokortikoider (gruppe II-III), lysbehandling, alvorlige tilfeller: akutt → systemisk glukokotikoidbehanling, Kronisk → axatioprin, metotrexat
  • Atopisk eksem:
    • kronisk kløende ekstem, ofte assosiert med arv
    • rammer ofte barn
    • behandling: topikale glukokotikoider, systemisk om nødvendig, lysbehandling
  • Seborreisk eksem:
    • hyppig forekommende form for eksem hos personer med høy talgproduksjon
    • kronisk, inflammatorisk eksem
    • rammer ofte barn og unge voksne
    • assosiert med gjærsoppen Malassezia
    • Behandling: antifungale LM (ketokonazol, ciklopiroksolamin), sjampoer (selensulfid, steinkulltjære), glukokotikoider, salisylsyre
58
Q

Hva er akne, og hvordan kan det behandles?

A
  • Rammer ca. 80 % av alle tenåringer
  • Kronisk, inflammatorisk hudsykdom som er lokalisert i talgkjertelfolliklene i ansiktet og/eller overkropp
  • Utvikling av akne - 4 mekanismer
    • Komedondannelse
    • Økt talgproduksjon
    • Bakteriekolonisering (propionibactrium acnes)
    • Inflammasjon

Angrepspunkter for aknemidler:

  1. Komedolytisk effekt
  • Lokalbehandling: benzoylperoksid, retinoid (adapalen), azelainsyre, salisylsyre
  • Systemisk: isotretinoin
  1. Hemme økt talgproduksjon:
    * Adapalen, isotretinoin, benzoylperoksid og perorale antiandrogener
  2. Hemme bakterievekst:
  • Lokalbehandling: benzoylperoksid, azelainsyre, klindamycin
  • Systemisk: tetracyklin
  1. Betennelsesdempende effekt:
  • Lokalt: adapalen og azelainsyre
  • Systemisk: isotretinoin og tetracyklin
59
Q

Beskriv øyets anatomi og fysiologi i grove trekk

A

Øynene, som det er vanlig å kalle øyeepler, er tilnærmet kuleformete og har en diameter på omtrent 2,5 cm. Veggen i øyeepelt består av tre lag, et fibrøst ytre lag, et vaskulisert lag i midten, og et indre lag som inneholder lysfølsomme, sekundære sanseceller. Det indre laget inneholder også nerveceller.

Det ytre laget av sterkt og seigt bindevev kalles senehinnen, sklera, og går lengst fremme over i den glassklare hornhinnen, kornea. Den delen av sklera som ligger nærmest hornhinnen er synlig som det hvite i øyet. Det vaskulariserte midtre laget kalles årehinnen, koroidea, og det innerste laget med sanse- og nerveceller kalles netthinnen, retina. På forsiden er øynene beskyttet av bevegelige øyelokk (palpebrae). Øyelokkene beskytter øynene mot sterkt lys, partikler og mekanisk påvirkning.

Den ytre overflaten av øyelokkene er dekket av hud, mens den indre overflaten er dekket med slimhinne, som her kalles konjunktiva. Slimhinnen fortsetter over på senehinnen fram til kanten av hornhinnen. Når vi blunker fordeler øyelokkene den såkalte tårevæsken over forsiden av øyet. Tårevæsken dannes av tårekjertelen, glandula lacrimalis, som ligger i den ytre øyekroken mot taket i øyehulen. Tårevæske som produseres kontinuerlig renser og smører forsiden av øyet, og hindrer at hornhinnen tørker ut. Væsken dreners gjennom to tårepunkter i den mediale øyekroken til et kanalsystem som munner ut i nesehulen. Dermed bidrar tårevæsken også til å fukte slimhinnen i nesehulen. Tårevæsken inneholder et bakteriedrepende enzym og immunglobulin A som motvirker infeksjoner i øynene og i nesehulen.

Innenfor sklera ligger årehinnen, koroidea, der blodårene til øyeeplet brer seg ut. I denne hinnen inneholder mange av cellene et svart pigment, melanin. Den svarte fargen hindrer refleksjon av lys som ikke er blitt absorbert i cellelagene nærmere linsen. Lengst fremme går årehinnen over i den synlige regnbuehinnen, iris, som ligger rundt øyets lysåpning, pupillen. I iris er det glatte muskelceller som er ordnet i en radiærmuskel og en ringmuskel. Pupillen utvides når radiærmuskelen, som stimulerer økt aktivitet i sympatisk nervefibre, trekker seg sammen. Diameteren minker når ringmuskelen, som stimuleres av økt aktivitet parasympatisk nervefibre, trekker seg sammen. Variasjonen i diameter fører til regulering av innkommende lysmengde i øyet. Diameteren styres automatisk ved en refleks.

Like bak iris er den glassklare og elastiske linsen omkranset av en ringformet, glatt muskel, ciliarmuskelen. Via tynne fibre, zonulatråder, som er festet til ciliarmuskelen og linsekanten, kan ciliarmuskelen endre linsens krumming. Linsen deler rommet i øyeeplet i et lite, fremre kammer, som er fylt med kammervæske og et større, bakre rom, fylt med det geleaktige glasslegemet. Kammervæsken dannes ved at blodplasma blir filtrert gjennom veggen til kapillærer i ciliarmuskelen. Den cellefrie væsken strømmer langsomt fremover gjennom pupillen til rommet mellom regnbuehinnen og hornhinnen. Herfra dreneres væsken tilbake til sirkulasjonssystemet gjennom schlemms kanal, som er en ringformet vene rundt kanten av det fremre kammeret i overgangen mellom hornhinnen og senehinnen (kammervinkelen). Den tynne veggen i schlemms kanal er gjennomtrengelig for væske. Kanalen absorberer derfor kammervæske som ledes videre gjennom venene i øyet. Cellene i linsen og hornhinnen har ikke eget blodforsyning, og kammervæsken er derfor viktig for tilførsel av næring til disse cellene og for å fjerne deres avfallsprodukter. Balansen mellom produksjon og absorpsjon av kammervæske opprettholder dessuten et lite tilnærmet konstant overtrykk i øyeeplet, slik at det får en fast form.

Lyset som kommer inn i øyet fokuseres på netthinnen som er det innerste laget i øyet. Netthinnen inneholder både lysfølsomme sekundære sanseceller og flere forskjellige typer nerveceller som danner synapser med de sekundære sansecellene og med hverandre. Ytters har netthinnen et lag av epitelceller som inneholder pigmentet melanin. Fra øyets bakside, medialt for den optiske aksen, går den tykke synsnerven, nervus opticus (hjernenerve 2) som leder synsinformasjon til hjernen.

Pupillen utvides: mydriasis

Pupillen trekker seg sammen: miosis

60
Q

Nevn ulike øyelidelser

A
  • Akkomodasjonsfeil (nærsynthet og langsynthet
    • skyldes brytningsfeil i øyet
  • Strabisme (skjeling)
    • Ulike former, men felles er at øynene ikke er rettet mot samme punkt
    • ulike årsaker, men langsynthet og nærsynthet er vanlige årsaker
  • Katarakt (grå stær)
    • nedsatt syn, både nært og på avstand
    • skyldes uklarhet i linsen
    • vanligvis et resultat av aldring
    • behandling: den defekte linsen erstattes med et linseimplantat
  • Makuladegenerasjon
    • Aldersrelatert synssvekkelse i skarpsynet på grunn av degenerasjon av de lysfølsomme cellene i retina
    • “Våt type” som skyldes unormal innvekst av blodårer under netthinnen kan behandles med anti Vascular Endothelial Growth Factor (VEGF)
  • Netthinneløsning
  • Sekundært til systemiske lidelser - viktig å behandle grunnsykdommen!
    • Hypertensjon
    • Diabetes
    • Hyperthyroidisme/Grave’s sykdom
61
Q

Nevn ulike legemidler ved behandling av øyelidelser

A
  • antiallergika
    • brukes ved allergisk konjunktivitt: betennelse i konjunktiva på grunn av en allergisk reaksjon
    • symptomer: svie, kløe, rødhet og tåreflod
    • Medikamentell behandling:
      • antiallergiske midler: Mastcellestabilisatorer (natriumkromoglikat), H1-antagonister lokalt (levokabastin, emedastin, ketotifen, olopatadin), H1-antagonsikter systemisk (cetrizin, evastin, bilastin, feksofenadin, loartadin, rupatadin,desloratadin. levocetrizin)
      • kontraherende midler: tetryzolin: alfa-agonist som gir vasokonstriktiv effekt og reduserer rødhet og ødem i øyet
  • antiinfektiva & antiinflammatoriske midler
    • Lokal behandling med glukokotikoider
      • svakt GK som hydrokotison ved allergisk konjuktivitt
      • middels sterke og sterke GK (dexametason, prednisolon, rimeksolon) ved dypere tilstander som uveitt, allergisk keratitt
      • Postoperativit eller ved øyeskader i kombinasjon med antiinfektiva
      • Virkningsmekanisme for antiinflammatorisk effekt gjennomgått tidligere
      • NB: GK behandling gir økt infeksjonsfare, og økt risiko for glaukom og katarakt
    • Lokalbehandling med NSAIDs
      • Postoperativ inflammasjon
      • Pre- og postoperativt, smertefulle tilstander i hornhinnen og konjunktiva
      • Diklofenak, bromfenak, nepafenak
  • diagnostiske verktøy
    • Mydriatika og cykloplegia
      • Antikolinerge midler (f.eks. atropin)
      • Sympatomimetika (f.eks. fenylefrin)
    • Fargestoff (fluorescein)
  • anestetika
    • f.eks. topikal behandling med øyedråper (oksybuprokain, proksymetakain, tetrakain).
    • Indikasjon. trykmåling, fjerning av fremmedlegemder fra øyet, øyeoperasjoner.
  • glaukommidler
62
Q

Nevn de ulike legemiddelgruppene som brukes mot sykdommer i GIT og beskriv virkningsmekanismen.

A

Histamin H2-reseptorantagonister (cimetidine, ranitidine, nizatidine, famotidine):
H2-reseptorantagonister hemmer kompepetivt histaminvirkning på alle H2-reseptorer, men deres hovedbruk klinisk er som inhibitorer av syresekresjonen i magen. De kan hemme histamin- og gastrinstimulert syresekresjon; pepsinsekresjon faller også med redusert volum av gastrisk juice. Disse stoffene senker ikke bare både basal og matstimulert syresekrejon med 90 % eller mer, men mange kliniske forsøk indikerer at de også fremmer heling av mage- og tolvfingertarmsår. Tilbakefall er vanlig ved seponering og sannsynligheten er større ved bruk av H2-reseptorantagonister enn ved PPI.

Binder til H2-reseptorer → hemmer aktivering av adenylatcyklase → redusert konsentrasjon av cAMP → reduserer aktiviteten til protein kinase → protonpumpens aktivitet reduseres → syresekresjonen senkes

Farmakokinetikk og bivirkninger:

  • Oralt
  • Godt absorbert
  • Individvariert doseregime
  • Bivirkninger er sjeldne: diaré, svimmelhet, muskelsmerter, alopecia, forbigående utslett, forvirring hos eldre og hypergastrinemi
  • Cimetidin metaboliseres av CYP450, kan også gi gynekomasti (økning av brystkjertelvev hos gutter og menn)

Protonpumpehemmere (omeprazol, esomeprazol, lansoprazol, pantoprazol og rabeprazol):
Protonpumpehemmere binder irreversibelt til H+-K+-ATPase (protonpumpen) og hemmer dermed det siste steget i syresekresjonen. Både basal og stimulert syresekresjon blir redusert. Som en svak base akkumuleres legemidlene i det syrlige miljøet i kanalikuli i den stimulerte parietalcellen, hvor den blir konvertert til en akiral form og kan da reagere med ATPasen og inaktivere den. Akkumuleringen fører til at de har en spesifikk effekt på parietalcellene.

Farmakokintikk og bivirkninger:

  • Oral
  • Bivirkninger er sjeldne: hodepine, diaré og utslett. Svimmelhet, søvnighet, mental forvirring, impotens, gynekomasti og smerter i muskler og ledd har blitt rapportert.
  • Bruk av legemidlet kan “maskere” symptomer på magekreft.

Antacida:
Antacida er den enkelte måten å behandle symptomer på for mye syresekresjon. De nøytraliserer syren direkte, noe som også har som effekt å hemme aktiviteten til peptiske enzymer, som praktisk talt opphører ved pH 5. Dersom de blir gitt i en viss menge over lang nok tid kan de hele sår i tolvfingertarmen, men er mindre effektive for magesår. De fleste antacider er salter av magnesium og aluminium. Magnesiumsalter forårsaker diaré og aluminiumssalter kan forårsake forstoppelse, så en miks av disse kan brukes for å bevare en normal tarmfunksjon. Flere antacida-preparater er tilgjengelig;

  • Magnesiumhydroksid - danner magnesiumklorid i magen.
  • aluminium hydroksid gel - danner aluminiumklorid i magen, øker pH i den gastriske juicen og adsorberer pepsin
  • Hydrotalcite - mix av aluminium og magnesium-salter
  • Alginater eller simeticon blir noen ganger kombinter med antacider. alginat øker viskositet til sliket i øsofagus og gjør slik at slimet sitter bedre fast til øsofagus som danner en beskyttende hinne. Simeticon er et anti-skummende legemiddel med intensjon om å hindre oppblåsthet og mye gass
63
Q

Beskriv legemidler som brukes slimbeskyttende

A

Bismuth chelater (vismut på norsk)

Bismuth chelater blir noen ganger brukt i kombinasjons regimer for å behandle H.pylori. Den har toksiske effekter på bakterien og forhindrer muligens dets adherance til slimhinnen eller hemmer dens bakterielle proteolytiske enzymer. I tillegg har legemidlet trolig andre slimhinnebeskyttende vikrninger, hvor mekasnismene er ukjente. Selges over disk mot milde symptomer.

Bivirkninger: kvalme og oppkast, sort tunge og avføring.

Sukralfat:
Kompleks av aluminiumhydroksid og sulfatert sukrose, som frigir aluminium i nærvær av syre. Resten av komplekset har en sterk negativ ladning som binder kationiske grupper i proteiner, glykoproteriner etc.. Det kan danne komplekse geler med slim, en virkning man tror øker degradering av slim av pepsin, og begrense diffusjon av H+. Sukralfat kan også hemme virkningen til pepsin og stimulere sekresjon av slim, bikarbonat og prostaglandiner fra mageslimhinnen. Alle disse virkninger bidrar til den slimbeskyttende effekten. Sukralfat tas oralt, og i de suromgivelsene i magen danner det polariserte produktet en seig pasta, som kan danne en hindrende klump, som setter seg fast i magen, og ca 30 % av den er fortsatt igjen 3 timer etter inntak. Den reduseres absorpsjon av en rekke andre legemidler, inkludert fluorokinoloner, teofyllin, tetracuklin, digoxin og amitriptylin. Bivirkninger er forstoppelse, tørr munn, kvalme, oppkast, hodepine, dannelse av den klumpen og utslett.

Misoprolol

Prostaglandinger av E og I typen har en generell homeostatisk beskyttende virkning i GIT, og mangel i endogen produksjon (etter eksempelvis inntak av NSAIDs) kan bidra til dannelse av magesår. Misoprolol er en stabil analog av prostaglandin E1. den blir gitt oralt og brukes for å fremme heling av magesår eller forhindre gastrisk skade som skjer ved kronisk inntak av NSAIDs. Den virker direkte på ECL cellene (og antageligvis også parientalcellene) og hemmer den basale sekresjonen av magesyre. I tillegg hemmer den stimulering av produksjon av magesyre i respons til mat og koffein. Den øker også blodgjennomstrømningen i slimhinnen og forsterker sekresjon av slim og bikarbonat.

Bivirninger: diare, abdominale kramper, livmor sammentrekninger (ikke til gravide)

64
Q

Beskriv patofysiologien ved diabetes type 2.

A

Diabetes type 2:

  • De fleste pasientene er over 30 år
  • Skyldes insulinresistens og utilstrekkelig insulinproduksjon
  • Livsstilssykdom
    • Kroppens behov for insulin øker ved abdominal fedme, fysisk inaktivitet og stress på grunn av insulinresistens
    • Hvis ikke insulinproduksjonen kan kompensere for slik insulinresistens oppstår diabetes
    • Diabetes type 2 oppstår ofte som ledd i “metabolsk sykdom”
      • Overvekt (spesielt abdominal fedme)
      • Høyt blodtrykk
      • Ugunstig lipidprofil
      • Høyt blodsukker
  • Kan være genetisk. Dersom en av foreldrene har diabetes 2 er det 40% sjanse for at barnet også får det. Hvis begge har diabetes 2 blir risikoen økt til 80%. Viktig å huske på at livsstil også “arves”, trenger altså ikke være en genetisk komponent selv om alle har det.

Insulinavhengig diabetes (diabetes type 2) skyldes ikke manglende insulinproduksjon, men at reguleringen av insulinsekresjonen er forstyrret, og at insulin ikke virker normalt på cellene (insulinresistens). Insulinets dårlige virkning skyldes en feil i mekanismene for signaloverføring i cellene. Sykdommen rammer særlig eldre og overvektige personer. Diabetes type 2 kalles derfor ofte aldersdiabetes. Den er en av våre vanligste sykdommer og utgjør 90 % av alle tilfeller av diabetes. Denne diabetestypen behandles vanligvis ikke med insulin, fordi pasientens egen insulinproduksjon er bevart. Hos overvektige er vektreduksjon viktig. Hvis de går ned i vekt, fører det som regel til forbedret virkning av insulin, og dermed bedres glukoseomsetningen. Kostbehandling med redusert karbohydratinntak er nødvendig, og i tillegg behandles mange av pasientene med antidiabetika. Det er medikamenter med en rekke ulike virkninger. Noen senker glukosekonsentrasjonen i blodet, mens andre bedrer insunlinvirkningen i målcellene eller øker insulinsekresjonen. Diabetiske senkomplikasjoner opptrer også ved diabetes type 2, men ikke så ofte som ved type 1. Pasienter med diabetes type 2 har som regel ikke sirkulerende autoantistoffer mot øycelleantigener.

65
Q

Forklar fysiologien i pankreas

A

Pankreas er et organ som ligger på tvers nedenfor magesekken. Her har vi to typer vev, eksokrin og endokrin som ikke har noe med hverandre å gjøre. Eksokrin del skiller ut fordøyelsesenzymer som tømmes ut i bukter og videre i tarm. Diabetes har med endokrine del å gjøre, hvor de langerhanske øyene skiller ut insulin. Vi har rundt 2 millioner øyer, men de utgjør bare et par prosent av pankreas (er så små).Organiserer seg rundt blodårene, skiller hormonene rett ut i blodet

De langerhanske øyene inneholder hovedsakelig tre typer celler:

  • Betacellene utgjør 60 % av cellene, og syntetiserer og skiller ut insulin og amylin (amylin har også effekt i metabolismen og stoffskiftet, hemmer blant annet virkningen til insulin)
  • Alfacellene utgjør omtrent 25 %, og skiller ut glukagon
  • Deltacellene utgjør omtrent 10 % og skiller ut somatostatin (somatostatin har med metthetsfølelse å gjøre og GIT, regulerer også insulin og glukagon)

Alle cellene i langerhanseøyene samspiller og noen hemmer hverandre og har motsatte effekter. Slik at det reguleres fint.

66
Q

Hvordan syntetiseres insulin?

A

Beta-celle

Starter med peptidkjede, pre-proinsulin, har en signalsekvens i starten, som blir spaltet av i golgi, og sitter igjen med pro-insulin som pakkes i vesikler inne i cella. Proinsulin består av a og b og c kjede, spalter av c-kjeden inne i vesikkelen og får insulin (=a +b) + c-peptid. Vesikler med insulin og c-peptid smelter sammen med membran og skilles ut i blodet når de får beskjed om det (eksocytose). Forhold 1:1, c-peptid brukes som mål på insulinproduksjon. Vil alltid ha mer c-peptid fordi det har lengre halveringstid.

67
Q

Forklar hvordan insulinreseptoren fungerer og cellenes opptak av glukose.

A

Insulin transporteres med blodet til ulike målceller i kroppen og binder seg til spesifikke reseptorer på plasmamembranen i insulinfølsomme celler. Reseptorene går gjennom cellemembranen og formidler et signal når insulin er til stedet → induserer endringer i karbohydrat-, protein- og lipidmetabolismen /altså endring i stoffskifte).

Insulin binder til alfa og da skjer det en autofosforyleirng på innsiden, det sendes så videre et signal.

Fører til at man setter inn flere glukosetransportere i cellemembranen slik at mer glukose kan bli tatt opp

Glukose transporteres inn i cellene ved hjelp av en glukosetransporter (GLUT).

GLUT4 er ansvarlig for glukoseopptaket i muskel- og fettvev

  • Insulinavhengig
    • GLUT4 finnes i intracellulære vesikler, og migrerer til plasmamembranen som respons på insulin.
    • Insulin øker cellenes glukoseopptak 10-30 ganger

Glukoseopptak i hjerneceller, arbeidende muskler og lever er ikke avhegnig av insulin

  • Andre GLUT-molekyler i hjerne og lever
  • Muskelkontraksjon fører til innsetting av GLUT4 i plasmamembranen uten tilstedeværelse av insulin
68
Q

Forklar sekresjonen av insulin

A

Insulinsekresjon er avhengig av:

  • nivået av blodglukose: betaceller responderer til både absolutt glukosekonsentrasjon i blod og hvor raskt det skjer endringe ri blodglukosenivået (De langerhanske øyer i pankreas har masse nerver fra parasympatisk nerve og sympatisk.Etter måltid er det høy aktivitet i para så vil det øke insulinutskillelsen.Dersom aktivitet i sympatisk så vil man senke insulinnivået)
  • Nivået av aminosyrer og fettsyrer i blodet
  • Det parasympatiske nervesystemet
  • Inkretiner (skilles ut i tarmen, påvirker betaceller til å skille ut insulin

Glut 2 er ikke avhengig av insulin. (finnes i beta-celler)

Ved lavt blodsukker: lite metabolisme i cellen, lite ATP, kaliumkanal åpnes så det blir vanskelig å oppnå aksjonspotensial

Høy: mye atp, kaliumkanalene lukker seg, utløser aksjonspotensialet, dette gjør at man får innstrømming av kalsium og da utskillelse av insulin.

To topper:

Først rask insulinsekresjon fra lager i b-celler

Etter dette må det syntetiseres.

Vi har alltid jevn frigjøring av insulin, men etter måltid øker det.

69
Q

Fortell om inkretinhormoner

A
  • Inkretinhormoner har en viktig rolle i glukosehomeostasen
    • Glukagonlignende peptid-1 (GLP1)
    • Glukoseavhengig insulinotropt polypeptid (GIP)
  • Lagres og sekreres i ulike deler av tarmen. Kan gjenfinnes i blodbanen etter bare minutter etter måltid. Hensikten er at de er de første som må gi beskjed til b-celler at de må skille ut insulin. Skjer mye raskere enn ved andre signaleringer.
  • Frigjøres etter måltid og forbereder kroppen på næringsinntak, først og fremst ved at bukspyttkjertelen raskt øker insulinproduksjonen og insulinsekresjonen
  • Gir direkte appetittfølelse, økt metthetsfølelse og redusert matinntak
  • Tømming av magesekken forsinket, og syresekresjonen reduseres
  • I bukspyttkjertelen reduseres glukagonsekresjonen fra alfacellene
  • Virkningen av inkretiner terminers av dipeptidyl peptidase-4 (DPP4)
70
Q

Fortell om glukagon

A
  • stimulerer katabolisme mellom måltider
  • påvirker mange av de samme metabolske prosessene som insulin, men av motsatt virkning
    • øker blodglukosenivåer
    • senke glykogensyntese
    • fremme glykogenolyse
    • stimulere glukoneogenese
  • gir nedbrytning av fett og hemming av triglyseridsyntese
  • hemmer proteinsyntese og fremmer degradering av protein i lever
71
Q

Fortell om komplikasjoner ved diabetes

A

Diabetisk ketoacidose

En akutt komblikasjon for type-1 diabetiker. Vil ikke forekomme hos type 2 diabetikere pga de har litt insulin.

  • syreforgiftning (acidose) som skyldes opphopning av ketonlegemer (acetoacetat, hydroksybutyrat og aceton) i blodet på grunn av alvorlig insulinmangel
  • cellene kan ikke nyttiggjøre seg av glukose og forbruker fettsyrer som alternativ energikilde
  • symptomer som tørste, magesmerter, kvalme, oppkast, hyperventilering, ketonlukt, sløret bevissthet, dehydrering, lavt blodtrykk, hurtig puls og ketoner i urin
  • Utvikler seg vanligvis over timer til dager ved nyoppstått diabetes type-1 eller ved feber som øker behovet for insulin.

Dersom man ikke har isulin eller for lite påvirker dette muskler og fett som er avhengig av dette.

Man skulle tro man ikke har glukagon til stdet, men siden alfa cellene som produserer glukagon trenger insulin, så vil mangel på insulin gjøre at man skiller ut glukagon og man får enda høyere blodsukker

Fettsyrene osv går til levren og den lager ketonstoffer som skilles ut i blodet.

Non-ketotisk hyperosmolært koma

  • Oppstår hos pasienter med høyt blodsukker som har noe egenproduksjon av insulin. (oppstår ikke like fort som ketoacidose)
    • Alvorlig hyperglykemi, men ingen ketose
    • Sees hos eldre pasienter med type 2-diabetes ved langvarig ukontrollert hyperglykemi, særlig ved forhold som forverrer hyperglykemien
  • Utvikles langsommere enn diabetisk ketoacidose
  • Pasientene er også svært alvorlig dehydrert med væsketap opp mot 10 liter

Hypoglykemi

  • Unormal lav konsentrasjon av blodglukose (_< 3,9 mmol/L)
    • Episoder med hypoglykemi (“føling”) kan oppstå hos diabetikere som behandles med insulin eller insulinfrisettende tabletter
    • Velregulerte pasienter får vanligvis symptomer på hypoglykemi når blodglukosenivået er under 3,5-4,0 mmol/L
    • Aktivering av det sympatiske nervesystemet med symptomer som hjertebank, svette, skjelving, uro og angst. (Bruk av betablokkere for annen sykdom kan gjøre det vanskeligere å oppdage føling).
  • Episoder med lavt blodsukker skyldes typisk en uforutsett økning i den fysiske aktiviteten, utsettelse av tidspunktet for et måltid, og overdosering av insulin
  • Behandles med inntak av glukose, eventuelt glukagon
  • Ved nedsatt bevissthet hos en person med diabetes, bør man anta at årsaken er hypoglykemi til det motsatte er bevist
72
Q

Beskriv insulinbehandlinge ved diabetes type 1

A

Generelt:

  • behandlingen skal erstatte manglende basal insluinproduskjon og bortfall av de normale sekresjonstoppene ved måltid
  • Alle registrerte insulinpreparater er fremstilt bioteknologisk (rekombinant DNA-teknologi)
  • Dosene gis i internasjonale enheter (IE)
  • Må gis parenteralt, vanligvis subkutant
  • Ulike insulinformuleringer med ulike farmakokinetiske egenskaper dannes ved tilsetninger til løsemidlet eller ved endringer av insulinmolekylet

Insulinformuleringer:

  • hurtigvirkende
  • middels hurtigvirkende
  • langtidsvirkende
  • kombinasjon hurtig + middels langtidsvirkende

Insulinregimer:

  • insulinbehandlingen må tilpasses og ofte varieres fra dag til dag. store individuelle forskjeller
  • Basalbolusregime:
    • hurtigvirkende insulin eller insulinanalog til hvert hovedmåltid og middels langtidsvirkende- eller langtidsvirkende insulin for å dekke basalbehovet
    • vanligst er to doser middels langtidsvirkende insulin (morgen og kveld) og hurtigvirkende til hvert måltid
  • Eninjeksjons- og toinjeksjonsregimer
    • 1-2 injeksjoner av middels langtidsvirkende- eller langtidsvirkende insulin
    • oppstartsfase hos pasienter som har restproduksjon som dekker insulinbehovet ved måltid
    • ved regelmessig livsstil og hensyn i forhold til kost og aktivitet

Bivirkninger:

  • hyperglykemi
    • behandles med søt mat/drikke eller intravenøs glukose eller intramuskulært glukagon
    • etter noen år med sykdommen opplever noen pasienter å miste evnen til å kjenne insulinfølinger
  • Lipohypertrofi
    • Økt fettsamling under huden der man har konsentrert insulininjeksjonene
    • Kan gi uregelmessig insulinopptak
    • Variasjon i stikksted viktig (Dersom man setter injeksjon på samme plass. Absorpsjon blir uregelmessig. Må bytte stikksted)
  • Allergiske reaksjoner (uvanlig med humant insulin)
  • Vektøkning (det er fordi dem har vært i sulttilstand så når dem er i gang igjen blir det vektøkning)
73
Q

Beskriv behandlingen av diabetes type 2

A

Kost- og mosjonstiltak

  • Dersom blodglukoseverdiene ligger over behandlingsmålet til tross for kost- og mosjonstiltak etter 2-4 måneder, bør det gis et blodglukosesenkende legemiddel i tillegg

Legemidler som brukes i behandlingen er:

  • Biguanid (Metformin)
  • Sulfonylureaderivater (Glibenklamid, glipizid, glimepirid)
  • Glinider (Repaglinid)
  • Glitazoner/tiazolidinedioner (pioglitazon)
  • Gliptiner (Linagliptin, sitagliptin, vildagliptin, saksagliptin)
  • Inkretinmimetika (Eksenatid, liraglutid, liksisenatid, dulaglutid)
  • SGLT2-hemmere (dapagliflozin, empagliflozin, kanagliflozin)
  • Alfa-glukosidasehemmere (akarbose)
74
Q

Nevn ulike kreftfremkallende faktorer:

A

Nedarvede genfeil

  • Tobakk
  • Alkohol
  • Infeksjoner
  • UV-stråling
  • Kosthold
  • Fedme
  • Kreftfremkallende substanser
75
Q

Hvordan erverves kreftcellenes evner og hva fører de til?

A

Hver evne erverves enten ved

  • genetiske: endringer av den opprinnelige DNA-sekvensen, hovedsakelig ved mutasjoner og translokasjoner
  • epigenetiske endringer: endringer i DNA-pakkingen som kan komme av tilfeldige feil under kromatin-replikasjonen og/eller utilsiktet ekspresjon av epigenetiske modulatorer

For at et gen skal kunne uttrykkes, må det være i en åpen form slik at det er fysisk tilgjengelig for proteiner og enzymer som skal lese det. I cellene er DNA organisert i kromatin, det vil si at DNA-tråden er bundet til nukleosomer. Nukleosomer består av proteiner kalt histoner, og disse kan modifiseres ved hjelp av ulike kjemiske grupper. Selve DNA-tråden kan også få tilsatt metylgrupper som kan påvirke lesbarheten, dette kalles DNA-metylering.

Histonmodifikasjoner og DNA-metylering, også kjent som epigenetiske modifikasjoner, påvirker organiseringen og dermed lesbarheten til DNA. Et aktivt gen har epigenetiske modifikasjoner som gir en åpen og lesbar kromatinstruktur, mens et inaktivt gen har en kombinasjon som gir en lukket og ulesbar struktur. Gjennom utviklingen og ved ulike miljøpåvirkninger kan disse epigenetiske modifiseringene endres og overføres til datterceller eller til senere generasjoner.

Dette fører til aktivering av oncoproteiner (en mutasjon) og/eller deaktivering av tumor supressorer (som regel to mutasjoner).

76
Q

Hva er oncogener?

A

Oncogener koder for oncoproetiner og har potensialet til å forårsake kreft. De koder for proteiner (ofte kinaser) som regulerer cellevekst, proliferasjon og apoptose. “Driver mutations” er mutasjoner i et oncogen som gir kreftcellen en vekstfordel. Oncoproteiner blir ofte aktivert ved

  • gain-of-function mutasjoner
  • økt (utilsiktet) ekspresjon
77
Q

Hva er tumor supressorer?

A

Proteiner som normalt forhindrer utviklingen av kreft

  • ved å begrense vekst (gatekeepers)
  • ved å sikre genomisk stabilitet (kromatin-vedlikehold)
78
Q

Hvilke evner har en kreftcelle og hvordan fungerer de?

A
  • Unngå apoptose: cellene unngår apoptose selv om signalene tilsier det.
  • Selvforsyning av vekstsignaler +
  • Usensitivitet til anti-vekstsignaler: vekstfaktorer bestemmer om celler skal dele seg. Mutasjoner kan forårsake
    • selvstimulering (de produserer selv vekstfaktorene som gjør at de deler seg)
    • hypersensitivisering (oppregulering av reseptorer som senser vekstfaktorene)
    • aktivering av vekstfaktorreseptorene uten at vekstfaktorer er til stede
    • aktivering av intracellulære signallering uten at vekstfaktorer er til stede

Gjelder også for negative vekstfaktorer

  • Vevsinvasjon og metastaser: ingen invasjon = ingen kreft.
  • Grenseløs replikasjonspotensiale: teleomerene blir kortere og kortere når celler deler seg. Når teleomerene når en kritisk størrelse går cellen i dvale. Kreftceller unngår denne sikkerhetsmekanismen ved å slå på teleomerase-genet som er et enzym som gjendanner teleomeren. 90 % av alle kreftformer er assosiert med økt teleomerase-aktivitet.
  • Vedvarende angiogenese (nydannelse av blodårer): alle celler trenger oksygen og næringsstoffer. Angiogenesen kontrolleres av pro- og anti-angiogenetiske faktorer (f.eks. VEGF, Thrombospondin-1). Kreftceller manipulerer disse signalveiene for å stimulere vaskulariseringen av tumoren.
79
Q

Hvilke legemiddelgrupper brukes ved behandling av kreft?

A
  • Cytostatika: cellegift
  • Endokrin terapi: hormoner og hormonantagonister
  • Immunostimulerende midler: interferoner, kolonistimulerende faktorer
  • Diverste støttebehandlinger (rettet mot bivirkninger): kvalme, smerte osv..
80
Q

Hvorfor er det vanskelig å behandle kreft?

A
  • Metastaser
  • Diagnosetidspunkt
  • Immunforsvar kan ikke skille mellom normalt vev og maligne celler pga. endogen opprinnelse
  • Stor grad av heterogenitet (Kreftcellene reagerer ulikt, noen kan være resistente, derfor behandler man med ulike doser for å prøve å ta alle)
  • Sekresjon av immunsuppressive faktorer
  • Blodsirkulasjon i tumor (cytostatika får ikke tilgang til tumor)
  • Kjemoresistens
  • Non-resektable (nært et vitalt organ, slik at det blir vanskelig å behandle)
  • Bivirkninger
  • Funksjonsstatus hos pasient, cachexi (anorexi og vekttap)
81
Q

Hva er de generelle bivirkningene av cytostatika?

A
  • “kjemo-hjerne” (tåkete)
  • angst og depresjon
  • hetetokter og menopause
  • svekket hjerte
  • hårtap
  • munnsår
  • lavere antall blodceller
  • kvalme og oppkast
  • misfargede og sprukne negler
  • tap av apetitt
  • fordøyelsesproblemer
  • nedsatt urinering
  • rød urin
  • nedsatt sexlyst
  • hudsensitivitet
  • tap av bein
  • dårlig koordinering og muskelslapphet
  • hovne hender og føtter
82
Q

Hvilke cytostatika brukes ved kreft og hva deres virkningsmekanisme?

A
  1. Alkyleringsmidler (sennepsgassderivat6er, nitrosurea, alkylsulfonater, etyleniminer)

Danner kovalent binding til guanine i DNA og hindrer dermed proteinsyntese.

  1. Antimetabolitter (folsyreanaloger, purinanaloger, pyrimidinanaloger)

Ligner endogene substanser og forstyrrer synteseveier for DNA → induserer apoptose.

  1. Plantealkaloider (vinkaalkaloider og taxaner)

Hemmer oppbygning/nedbrytning av mikrotubuli og dermed hindrer mitose

  1. Cytotoksiske antibiotika (antrcykliner, aktinomyciner, diverse)

Hemmer topoisomerase II og dermed hemme DNA-replikasjon og videre proteinsyntesen. Topoisomerase II er mer aktiv i hurtig prolifierende celler (gir litt selektivitet) Den binder også direkte til DNA og hemmer både DNA- og RNA-syntese (ikke hovedmekanisme).

  1. Andre
  • Platinaforbindelser: binder DNA
  • Monoklonale antistoffer: antistoffer som binder strukturer på kreftcellen og dermed aktiverer immunceller → lysis
  • Protein kinase inhibitorer: hindrer signalleringsveien
83
Q

Hvilke legemidler brukes som støttebehandling ved kreft?

A
  • Motgifter (Leucovorin (Metotrexat), Mesna (stopper blødning fra blære))
  • Hematopoietiske vekstfaktorer (styrker immunforsvaret)
  • Antiemetisk behandling (kvalme)
  • Smertebehandling
  • Anxiolytika og hypnotika (beroligende og stabiliserer søvn)
  • Laksantia (forhindre forstoppelse)
  • Antiinfektiva (antibiotika, soppmidler osv..) (stoppe infeksjoner)
84
Q

Hvilke tiltak har vi for å forebygge kreft?

A

Primær:

  • Livsstil: diett, røyk, alkohol, soling, nedsatt eksponering for virus
  • Kjemoprevensjon (antioksidanter, tamoxifen, NSAID, vaksine)
  • Profylaktisk kirurgi

Sekundær:

  • Screening: mammografi, livmorhals (rektal/kolon, prostata)
  • Monitorering av høyrisikogrupper
  • Gentesting
85
Q

Hva er leukemi?

A

Leukemi kjennetegnes ved økning av unormale leukocytter i benmarg. Sykdommen kan utvikles når en umoden blodcelle, som har evne til selvfornyelse og vekstfortrinn i forhold til normale celler, grunnlegger en leukemisk klon. Medfødt eller ervervet svikt i den immunologiske overvåkningen kan bidra til at en leukemisk klon får etablere seg. Noen leukemiske celler kan vokse uten de vekstfaktorer som normale celler trenger for å formere seg, og mange leukemiceller reagerer også dårligere på feedback-signaler som normalt hemmer vekst og deling av celler. En leukemisk klon vokser ikke mer eksplosivt enn normale celler, men vil ha større tendens til å fortsette å dele seg og mindre tendens til å differensiere og gå til grunne. En leukemisk klon vil gradvis erobre hele benmargen, og i de fleste tilfeller spre seg til blodet.

Fra http://oncolex.no/Leukemi

86
Q

Forklar ordene: karsinogenese, benign, malign, metastasering, oncoproteiner, tumor supressorer, kurativ behandling, pallitativ behandling, adjuvant terapi, neoadjuvant terapi, primær resistens, sekundær resistens

A
  • Karsinogenese: hvordan normale celler blir til kreftceller
  • Benign (godartet): vokser lokalt uten å invadere omkringliggende vev
  • Malign (ondartet): invaderer omkringliggende vev og metastaserer
  • Metastasering: spredning via blod- eller lymfesystem
  • Oncoproteiner: proteiner som kan gi cellene økt vekstfordel
  • Tumor supressorer: proteiner som passer på at man ikke får kreft
  • Kurativ behandling: helbredende
  • Palliativ behandling: lindrende
  • Adjuvant terapi: tillegg etter primær behandling
  • Neoadjuvant terapi: tillegg før primær behandling
  • Primær resistens: resistent før behandling
  • Sekundær resistens: virker først, men så blir den resistent (ervervet)
87
Q

Hva er målet med farmakoterapien til RA?

A
  • Sykdomsremisjon (eller lav sykdomsaktivitet)
    • normalisert fysisk funksjon, dersom oppdaget tidlig
    • maksimere fysisk funksjon i etablert sykdom
    • forhindre forekomst av skade og dens progresjon
88
Q

Hvilke legemidler brukes ved RA?

A
  • Symptomlindrende: NSAIDs, glukokortikoider. Reduserer smerte og stivhet, forbedrer fysisk funksjon.
  • Sykdomsmodifiserende legemidler:
    • Glukokortikoider: rask symptomatisk og sykdomsmodiferende effekt, men assosiert med alvorlige langtidsbivirkninger.
    • DMARDs: konvensjonelle syntetiske DMARDs, biologiske DMARDs og målrettet syntetiske DMARDs. Disse angriper inflammasjon og reduserer progresjonen av strukturelle skader
89
Q

Hva er behandlingsstrategiene ved RA?

A
90
Q

Hvilke klasser av DMARDs har vi?

A

DMARDs angriper inflammasjon og reduserer progresjon av strukturelle skader

  • Konvensjonelle syntetiske DMARDS: små kjemiske legemidler, virkningsmekanisme for det meste ukjent
  • Biologiske DMARDs: monoklonale antistoffer, reseptor-constructs. Angriper løselige ekstravellulære- og cellemembranassosierte proteiner med høy spesifisitet
  • Målretta syntetiske DMARDs: små kjemiske legemidler. Ble utviklet for å angripe spesifikke molekyler inne i cellene.
91
Q

Hvilke typer konvensjonelle syntetiske DMARDs har vi, og hva er virkningsmekanismen til de forskjellige?

A

Metotreksat

  • Anbefalt som førstevalg ved behandling av RA sammen med korttidsbehandling med glukokortikoider. Folsyreantagonist med effekter etter 1-4 måneder. Den hemmer dihydrofolat reduktase og thymidylat syntase, som igjen fører til hemming av purin- og pyrimidinsyntesen og dermed hemming av DNA- og RNA-syntesen. Celledelingen hemmes, hovedsakelig hos celler som deler seg raskt, f.eks. lymfocytter, som igjen fører til mindre utskillelse av cytokiner.
  • Uheldige bivirkninger:
    • Gastrointestinale effekter (mucositis etc)
    • Beinmargsdepresjon
    • Hepatotoksisitet
    • Hudreaksjoner, utseltt
  • Behandling av alvorlige bivirkninger:
  • Folsyretilskudd
  • Regelmessig kontroll av blod- og leverenzymer
  • Forsiktighet med alkohol
  • Lavdoseterapi gir mindre bivirkninger

Sulfasalazin

  • Gir effekt etter 6-12 uker
  • Ukjent virkningsmekanisme
  • Fjerner toksiske oksygenmetabolitter i næytrofile celler
  • Kløyves i kolon til 5-aminosalisylsyre og sulfapyridin, som trolig er den aktive komponenten i revmatiske sykdommer
  • Uheldige bivirkninger:
    • Gastrointestinale effekter (kvalme)
    • Benmargsdepressjon
    • Hepatotoksisitet
    • Hudreaksjoner, utslett
  • Behandling av bivirkninger:
    • Regelmessige kontroller av blod- og leverenzymer

Leflunomid

  • Effekt etter 4-12 uker
  • Relativt spesifikk hemmende effekt på aktiverte T-celler
  • Hemmer de-novo-syntese av pyrimidiner ved å hemme dehydrorotate dehydrogenase
  • Uheldige bivirkninger:
    • Gastrointestinale effekter (diaré, kvalme, magesmerter)
    • Hepatotoksisitet
    • Hudreaksjoner, utslett
    • Hypertensjon
  • Behandling av bivirkninger:
    • Regelmessige kontroller av blodtrykk og blod- og leverenzymer
92
Q

Hvilke typer biologiske DMARDs har vi, og hva er virkningsmekanismen til de forskjellige?

A

Infliximab

  • Effekt etter 1-7 dager
  • Kombineres med metotrexat
  • Antistoff mot TNF-alfa
  • Kimerisk Mab, 25 % murine
  • Uheldige bivirkninger:
    • Infeksjoner (respisrasjonssystemet)
    • Reaksjoner i forbindelse med injeksjon
  • Kontraindikasjon:
    • Reaktiverer tuberkulose, allergi, hjertefeil, graviditet
    • Kontroll 1 uke før ny infusjon: blod, lever, kreatinin, uristix, CRP

Etanercept

  • Effekt etter 1-4 uker
  • Løselig reseptor for TNF-alfa (fusjonsprotein)
  • 100 % humant
  • Uheldige bivirkninger:
    • Infeksjoner (respiprasjonssystemet)
    • Reaksjon i forbindelse med injeksjon
  • Kontraindikasjon:
    • Seriøse infeksjoner, hypersensitivitet, graviditet
    • Lavere risiko (men ikke fraværende) for reaktivering av tuberkulose med monoklonale antistoffer
    • Kontroll: blod (hemoglobin, hvite blodceller, røde blodceller)

Rituximab

  • Biologisk DMARD, Rituximab:
    • B-celle reduksjon
    • Kimerisk antistoff mot CD20, 20 % murine (mus??)
  • Uheldige bivirkninger:
    • Reaksjoner i forbindelse med infusjon (frost, feber, hodepine, blodtrykk)
    • Kvalme
    • Fordøyelsesproblemer
    • Muskel- og leddsmerter
    • Infeksjoner

Abatacept

  • Redusert immunforsvar gir økt risiko for infeksjon
  • Best effekt kombinert med metotrexat
  • Fusjonsprotein som binder til CD28 ligand CD80/CD86 på antigenpresenterende celler
    • hemmer T-celle-aktivering ved å blokkere for interaksjon mellom antigenpresenterende celler og T-celler
    • fører til hemming av T-celle-proliferasjonen og immunologisk respons av B-celler
93
Q

Hvilke typer målretta syntetiske DMARDs har vi, og hva er virkningsmekanismen til de forskjellige?

A
  • Tofacitinib og Baricitinib
  • Lite molekyl, kinasehemmere –> angriper JAK-veien
  • nedsatt produksjon av pro-inflammatoriske cytokiner IL-6, IL-7, IL-15 og IL-21, interferon-alfa og -beta.
  • Brukes som monoterapi eller i kombinasjon med metotreksat
94
Q

Nevn ulike kjennetegn på DMARDs.

A
  • Legemidler er ofte immunsuppressive, derfor er risikoen større for infeksjon.
  • Det er ofte risiko for benmargsdepresjon
  • Effekten kommer gradvis
  • Individuell effekt
95
Q

Beskriv den nevrohormonelle kontrollen av det kvinnelige reproduksjonssystemet

A

Økt sekresjon av hormoner fra hypotalamus og hypofysens forlapp forekommer hos jenter under puberteten og stimulerer til sekresjon av østrogen fra eggstokkene. Dette forårsaker modning av reproduktive organer og utvikling av sekundære seksuelle kjennetegn, og økt vekst etterfulgt av lukking av lange bein ?. Kjønnssteroidene østrogen og progesteron er deretter involvert i menstruasjonssyklusen og under graviditet.

Menstruasjonssyklusen begynner med menstruasjon, som varer 3-6 dager, hvor det overflatiske laget av livmorendometriet blir utskilt. Endometriet regenereres gjennom den folikkulære fasen av syklusen etter at menstruansjoen har stoppet. En releasing-factor, gonadotrofin-releasing hormone (GnRH), blir sekrert fra peptidergiske nevroner i hypotalamus som skilles ut jevnlig (pulserende), omtrent en puls per time. GnRH stimulerer hypofysens forlapp til å frigi gonadotrofiske hormoner - follikelstimulerende hormon (FSH) og luteiniserende hormon (LH). Disse virker på eggstokkene ved å starte (promote) utviklingen av mindre grupper follikler, som hver inneholder ett egg. En follikkel utvikles raskere enn de andre, og danner Graafian follikkel, som sekreterer østrogen og de resterende folliklene brytes ned. Modningen av Graafian folikkelen består av thecale og granulosa celler som omringer et væskefylt senter, hvor egget ligger. Østrogen er ansvarlig for proliferasjonsfasen av endometrial regenerering som skjer fra dag fem eller seks og helt til midten av syklusen. Under denne fasen øker tykkelsen og vaskulariteten til endometriet, og når østrogenutskillelsen er på det høyeste er det en produktiv utskillelse av slim med en pH på 8-9 i livmorhalsen, som er rik på protein og karbohydrater, som legger til rette for innkommende spermier. Østrogen har en negativ feedback-effekt på hypofysens forlapp, som senker frigjøring av gonadotrofin under kronisk administrasjon av østrogen som et oralt prevensjonsmiddel. I kontrast vil den høye sekresjonen av østrogen rett før midten av syklusen sensitivisere LH-frigjøringsceller i hypofysen for virkningen av GnRH og forårsaker økning av LH-sekresjon i midten av syklusen. Dette fører igjen til rask hevelse og bristning av Graafian follikkel, som resulterer i eggløsning. Hvis befruktning forekommer, vil det befruktede egget passere egglederne til livmoren, og begynner å dele seg underveis.

Under stimulering av LH, vil cellene fra den bristede follikkelen proliferere og utvikle seg til corpus luteum/det gule legemet, som sekrerer progesteron. Progesteron virker på østrogen-primed endometrium, og stimulerer sekresjonsfasen av syklusen, som gjør endometriet passende for implantering av et befruktet egg. Under denne fasen blir livmorhalsslimet mer viskøst, mindre alkalisk, mindre innholdsrik og generelt mindre innbydende for sperm. Progesteron utøver negativ feedback på hypotalamus og hypofysen, og senker frigjøringen av LH. Det har også en termogen (?) effekt, som forårsaker økning i kroppstemperaturen med omkring en halv grad under eggløsning, som opprettholdes til slutten av syklusen.

Hvis et befruktet egg ikke impliseres, stopper sekresjonen av progesteron, som trigger menstruasjon. Dersom implantasjon skjer, vil det gule legemet fortsette å sekrere progesteron som på grunn av sin effekt på hypotalamus og hypofysens frontallapp, forhindre videre eggløsning. The chorion, en forløper til morkaka, skiller ut human chorionic gonadotrophin (HCG) som opprettholder slimhinnen i livmora under graviditet. For grunner som ikke er fysiologisk åpenbare, har HCG en annen farmakologisk virkning som utnyttes terapeutisk under behandling av infertilitet, som stimulering av eggløsning. Under videre graviditet utvikler morkaken flere hormonelle funksjoner og skiller ut ulike hormoner, inkludert gonadotrofiner, progesteron og østrogen. Progesteron som skilles ut under graviditet kontrollerer utviklingen av de sekretorisk alveolene i brystkjertlene, mens østrogen stimulerer melkegangene. Etter deling vil østrogen, sammen med prolaktin, stimulere og opprettholde laktering, mens høye doser av østrogen undertrykker laktering.

96
Q

Forklar benremodelleringen

A

Introduksjon:
Menneskets skjelett gjennomgår en kontinuerlig prosess av remodellering gjennom hele livet, hvor noen bein blir degradert, og nytt bein blir dannet kontinuerlig. Dette resulterer i at hele skjelett blir erstattet hvert tiende år. Med økende alder øker sjansen for strukturell forverring og nedsatt beinmasse (osteoporose). Dette utgjør et stort helseproblem over hele verden. Andre tilstander som også fører til endringer i beinstruktur som kan behandles inkluderer mangel på næring og godartede svulster. Det har nylig blitt signifikant bedre forståelse for benbiologi, som har ført til mange verdifulle, nye legemidler.

Beinstruktur og komposisjon:
Skjelettet består av 80 % kortikale bein, og 20 % trabekulære bein. Kortikale bein er den tette, kompakte ytre delen, og trabekulært ben er det indre nettverket. Disse predominerer i aksler i lange bein, sistnevnte i virvler, epifysene av lange bein og ilium. Trabekulært ben har en større overflate, blir metabolisert mer effektivt, og blir mer påvirket av faktorer som fører til bentap.

Hovedmineralene i ben er kalsium og fosfater. Mer enn 99 % av kalsium i kroppen er i skjelettet. De viktigste cellene i benhomeostasen er osteoblaster, osteoklaster og osteocytter:

  • Osteoblaster er bendannende celler derivert fra forløperceller i benmargen og periosteum: de sekrerer viktige komponenter av ekstracellulær matriks - osteoidet, særlig collagen. De spiller også en rolle i aktivering av osteoklaster.
  • Osteoklaster er multinukleære benresorberende celler avledet fra forløperceller til makrofager/monocytt.
  • Osteocytter er avledet fra osteoblastene, som under dannelse av nytt bein, blir innvevd i benmatriksen og differensierer til osteocytter. Disse cellene danner et nettverk som, sammen med nervefibrene i benet, har en rolle i responsen til mekanisk belastning. Osteocyttene senser mekanisk stress og responderer ved å trigge benremodellering og sekrere sclerotin, som reduserer bendannelsen.
  • Andre viktige celler i benene inkluderer monocytter/makrofager, lymfocytter og vaskulære endotelceller; disse sekrerer cytokiner og andre mediatorer nødvendig for benremodellering.

Osteoidet er den organiske matriksen i bein og hovedkomponenten er collagen. Andre komponenter som protoglykaner, osteocalcin og ulike fosfatproteiner er også viktige; en av disse, ostenctin, binder til både kalsium og collagen, og på den måten binder disse to hovedkomponentene i benmatriksen. Kalsiumfosfatkrystaller blir avsatt som hydroksyapatite i osteoidene, for så å bli konvertert til hard benmatriks. I tillegg til den struktelle funksjonen, spiller ben en viktig rolle i kalsiumhomeostase.

Benremodellering:
Remodellering involverer:

  • aktivitet av osteoblaster og osteoklaster
  • virkning av ulike cytokiner
  • omsetning av benmineraler, spesielt kalsium og fosfat
  • virkning av flere hormoner: paratyroidhormon (PTH), vitamin-D-familien, østrogener, veksthormoner, steroider, calcitoning og ulike cytokiner.

Diett, legemidler og fysiske faktorer (trening, belastning) påvirker også remodellering. Bentap på 0,5-1 % per år starter i alderen 35-40 for begge kjønn, og for kvinner akselererer dette opptil 10 ganger under menopausen, og for menn hvis de steriliseres, og deretter settes den gradvis til 1-3 % per år. Tapet gjennom menopausen er forårsaket av økt osteoklastaktivitet som hovedsakelig påvirker trabekulære ben; det senere tapet hos begge kjønn med økende alder er forårsaket av lavere antall osteoblaster og påvirker hovedsakelig kortikale ben.

Virkningen til celler og cytokiner:
En syklus av remodellering starter med rekruttering av osteoklast-forløpere etterfulgt av cytokinindusert differensiering av disse, til modne multinukleære osteoklaster. Osteoklastene kommer til et område med trabekulært ben, utvikler en ujevn flate her. De beveger seg langs benet, graver hull ved å sekrere hydrogenioner og protolytiske enzymer, hovedsakelig cathepsin K. Denne prosessen frigjør gradvis cytokiner, som insulinlignende vekstfaktor (IGF)-1 og transformerende vekstfaktor (TGF)-beta, som har blitt innvevd i osteoidet; disse vil rekruttere og aktivere osteoblaster som har blitt stimulert til å utvikles fra forløperceller og som venter på å bli utkalt til tjeneste. Osteoblastene invaderer flaten, syntetiserer og sekrerer osteoid, og sekrerer IGF-1 og TGF-beta (som blir innvevd i osteoidet). Noen osteoblaster blir innvevd i osteoidet, danner osteocytter; andre interagerer med og aktiverer osteoklastforløpere, og så er vi tilbake til starten av syklusen.

Andre cytokiner enn IGF-1 og TGF-beta som er involvert i remodellering av bein er andre medlemmer av TGF-beta-familien, som beinmorfogene proteiner (BMPs), flere interleukiner, ulike hormoner og medlemmer av TNF-familien. Et medlem av TNF-familien er en ligand for reseptorer på osteoklastforløpere. Denne er veldig viktig og reseptoren blir kalt RANK, receptor activator og nuclear factor kappa B (NFkB), hvor NFkB er den viktigste transkripsjonsfaktoren involvert i differensiering og aktivering av osteoklaster. Liganden som binder denne reseptoren blir kalt RANKL.

Osteoblastene syntetiserer og frigjør osteoprotegerin (OPG) som er identisk med RANK, og fungerer som en avledningsreseptor. Dette gjør at RANKL (liganden) kan binde til OPG i stedet for RANK og på denne måten hindre effekten som bindingen vile utgjøre.

97
Q

Forklar fosfatmetabolismen (bein)

A

Fosfatmetabolismen:
Fosfat er en viktig bestanddel i ben, og er kritisk viktig i struktur og funksjon av alle celler i kroppen. De er bestanddeler av nukleinsyrer, krever energi i form av ATP og kontrollerer, gjennom fosforylering, aktiviteten av mange funksjonelle proteiner. De har også en rolle som intracellulære buffere og i ekskresjon av hydrogenioner i nyren. Absorpsjon av fosfat er en krevende prosess som reguleres av kalsitriol. Fosfat i ben, som hydroksyapatitt, avhenger av konsentrasjonen av PTH i plasma, som, sammen med kalsitriol, mobiliserer både kalsium og fosfat fra benmatriks. Fosfat blir sekrert av nyrene, hvor PTH hemmer reabsorpsjon og dermed øker sekresjon.

98
Q

Hvilke hormoner er involvert i benmetabolisme og remodellering?

A

Hormoner involvert i benmetabolisme og remodellering:
De viktigste hormonene involvert i benmetabolisme og remodellering er paratyreoidhormon (PTH), medlemmer av vitamin-D-familien, østrogen og kalsitonin. Glukokortikoider og tyreoidhormoner påvirker også ben.

Paratyreoidhormon (PTH):
PTH, som består av en enkeltkjedet polypeptid av 84 aminosyrer er en veldig viktig regulator av kalsiummetabolismen. Den virker på PTH-reseptorer i ulike vev (ben, nyre, GIT) for å opprettholde konsentrasjonen av kalsium i plasma. Den mobiliserer kalsium fra ben, øker reabsorpsjonen av nyrene og stimuslerer syntesen av kalsitriol, som igjen øker absorpsjon av kalsium fra tarmen og det blir en synergisk effekt med PTH i mobilisering av benkalsium. PTH øker fosfatsekresjon og på den måten vil samlet effekt være å øke konsentrasjonen av kalsium i plasma, og senke konsentrasjonen av fosfat.

Mobiliseringen av kalsium fra ben av PTH blir regulert, i hvertfall delvis, av stimulering av rekruttering og aktivering av osteoklaster. Patologisk oversekresjon av PTH hemmer osteoblastaktiviteten, men gitt terapeutisk i lave doser, stimulerer PTH osteoblastaktiviteten og øker bendannelse.

PTH blir syntetisert i celler i paratyreoide kjertler og lagret i vesikler. Faktoren som kontrollerer sekresjon er konsentrasjon av ionisert kalsium i plasma, lav plasmakonsentrasjon stimulerer sekresjon, og høy plasmakonsentrasjon senker sekresjon ved å binde til og aktivere en kalsiumsensorisk GPCR.

**Vitamin D:**
Vitamin D (kalsiferol) består av grupper av lipofile prehormoner som er konvertert i kroppen til biologisk aktive metabolitter som fungerer som ekte hormoner, de sirkulerer i blodet og regulerer aktiviteten av ulike celletyper. Deres hovedvirkning, mediert av nukleære reseptorer i steroid-reseptor-superfamilien, er opprettholdelse av kalsiumkonsentrasjon i plasma ved å øke absorpsjon av kalsium i tarmen, mobilisere kalsium fra ben, og senke renal sekresjon. I mennesker er det to viktige former av vitamin D, kalt D2 og D3:
  1. Kosttilskuddet ergokalsiferol (D2), derivert fra ergosterol i planter
  2. Kolekalsiferol (D3) generelt i huden fra 7-dehydrokolesterol ved eksponering for sol (UV) eller dannet fra kolesterol i tarmveggen.

Kolekalsiferol blir konvertert til kalsifediol i leveren, og det blir igjen konvertert til en rekke andre metabolitter med variert aktivitet i nyrene, hvor den mest potente er kalsitriol. Syntesen av kalsitriol fra kalsifediol blir regulert av PTH, og påvirkes også av fosfatkonsentrasjon i plasma, og av kalsitriolkonsentrasjonen selv gjennom en negativ feedback-mekanisme. Reseptorer for kalsitriol finnes over alt, og kalsitriol er veldig viktig for funksjon av mange celletyper.

Hovedvirkningene av kalsitriol er stimulering av absorpsjon av kalsium og fosfat i tarmen, og mobilisering av kalsium fra ben, men den øker også kalsiumreabsorpsjon i nyretubuli. Effekten på ben involverer promotering av modning av osteoklaster, og indirekte stimulering av deres aktivitet. Det senker collagensyntesen av osteoblaster, men effekten på ben er kompleks og består ikke bare av mobilisering av kalsium, fordi klinisk vitamin D-mangel, hvor mineralisering av bein er hemmet, vil inntak av vitamin D gjendanne ben. En forklaring kan ligge i det faktum at kalsitriol stimulerer syntesen av osteokalsin, kalsiumbindende protein i benmatriks.

Østrogen:
I den fertile alderen hos kvinner, har østrogen en viktig rolle i opprettholdelse av benintegritet, og virker på både osteoblaster og osteoklaster. De hemmer cytokinene som rekrutterer osteoklaster og hemmer bendannelse, den kalsiummobiliserende virkning av PTH. De øker osteobalstproliferasjonen, øker produksjonen av TGF-beta og benmorfogene proteiner, og hemmer apoptose. Bortfall av østrogen, som skjer under menopause, kan ofte føre til osteoporose.

Kalsitonin:
Kalsitonin er et peptidhormon sekrert av de spesialiserte C-cellene i tyreoide follikler. Hovedfunksjonen er på ben: det hemmer bendannelse ved å binde til spesifikke reseptorer på osteoklaster, og hemme deres virkning. I nyrene, senker den reabsorpsjon av både kalsium og fosfat fra proksimale tubuli. Den samlede effekten er å senke konsentrasjonen av kalsium i plasma. Sekresjonen bestemmes hovedsakelig av konsentrasjonen av kalsium i plasma.

Andre hormoner:
Fysiologiske konsentrasjoner av glukokotikoider kreves for osteoblastdifferensiering. Høyere konsentrasjoner hemmer bendannelse ved å hemme osteoblastdifferensiering og aktivitet, og kan kanskje stimulere osteoklastvirkningen, som fører til osteoporose, som er en del av Cushings syndrom, og en viktig bivirkning av glukokortikoidadministrasjon. Tyroksin stimulerer osteoklastvirkningen, reduserer bentetthet og frigjør kalsium. Osteoporose forekommer i assosiasjon med hypertyreose, og det er viktig å ikke bruke for mye tyroksin i behandlingen av hypotyreose.

99
Q
A
100
Q

Forklar RAAS

A
  • Baroreseptorer senser trykket
  • ved lavt blodtrykk fører aktivering av sympatikus og igjen fører til utskillelse av renin
  • rening kløyver angiotensinogen til agiotensin -1
  • ACE kløyver 1 til 2
  • Agiotensin-2 :
  • utskillelse av aldosteron binyrebakren - vannretensjon, hypertrofi av hjertemuskel
  • konstriksjon av blodårer
  • påvirker hypofysen til å skille ut ADH, økt reabsorbsjon av vann i samlerør
  • påvirker hjerte direkte

Høyt blodtrykk gir negativ feedbackhemming på renin.

101
Q

Beskriv patofysiologien til trombose.

HVordan behandles dette?

A

Hemostase er blodstansing

  • oppstår karskade ( det skadede blodkaret trekker seg sammen)
  • dannes plateplugg (blodplater binder til skadestedet ved hjelp av GPIb og til hverandre, den primære homeostasen)
  • stabilisering av plateplugg (koagulasjonfaktorer binder til platepluggens overflate, aktiveres og danner trombin, trombin omdanner firbinogen til fibrin som forsterker pluggen, sekundære hemostasen)
  • Lysis av fibrin (karveggen repareres og endotelet regnerer, koagelet brytes ned av plasmin som dannes på skadestedet)
  • Reparasjon

Trombose er hemostase på feil sted. En trombe er et fast legeme bestående av cellulære komponenter (plater, hvite og røde blodceller) og fibrin.

Deles inn i arterielle tromber (hvite tromber, blodplatene dominerer, oftes assosiert med aterosklerose) og venøse tromber (røde tromber, plasmakoaulasjonen dominerer)

Venøs tromboembolisme (VTE)

  • dannelse av en trombe i en av kroppens dype vener
  • emolisering av tromben (løsning av tombe, hele eller deler) og transporteres med blodstrømmen til den setter seg fast og blokkerer blodstrømmen (embolus
  • VTE samlebegrep for DVT og LE

symptomer:

DVT

  • hevelse
  • smerte
  • rødhet
  • økt hudtemperatur

LE

  • dyspne
  • hoste
  • hemoptyse (hoste blod)
  • sentrale brystsmerter
  • blodtrykksfall
  • takykardi

kliniske risikofaktorer

  • alder
  • overvekt
  • tidligere vte
  • arvelig
  • co-mobiditet
  • hormonelle faktorer

provoserende faktorer

  • kriurgi
  • traume
  • immobilisering
  • akutte indremedisinske tilstander (MI, slag, infeksjoner)
  • intravaskulære katetre
  • Malignitet

30-50% av VTE enen er uprovoserte (oppstår uten en klar provoserende faktor)

Koagulasjon systemet

  • blodplatene fester seg til “skadestedet” via GPIb (glykoprotein lb), reseptor for von Willebran faktor
  • for å aktivere blodplatene slik at de aggregerer skilles det ut signalstoffer som virker på platen selv. Platene kan da utrykke fibrinogenreseptor (GPII2b/IIa)
  • når platene akitveres vrenges membran og blir klebrig
  • fibrinogen legger seg mellom reseptorene slik at de agregerer
  • eksponerer sure fosfolipider (som er velfig vikitg, en katalysator for koagulasjonskaskaden)
  • vevsfaktor TF skilles ut fra skadestedet og aktiverer koagulasjonssystemet.
  • TF omdanner faktor 7 til faktor 7a og går i kompleks med 7a.
  • sammen aktiverer de faktor 10 og litt 9.
  • 10 a går i kompleks med fakor 5 og det dannes ved hjelp av positivt ladd kalsium, trombin.
  • når litt trombin er dannet, settes en egenproduksjon i gang.
  • trombin aktiverer fakotr 8,9a og litt 11 og mye mer faktor 10, og enda mer trombin dannes
  • trombin danner fibrin fra firbrinogen.
  • flere faktorer regulere koagulasjonskaskaden: TFPI, Protein C, protein S og AT (antitrombin)
  • antitrombin er en viktig hemmer av sentrale enzymer i koagulasjonskaskaden, mangler vi denn har vi stor risiko for blodpropp, trombin og 10a.
  • proppen som er dannet blir brutt ned av plasmin.

Behandling:

fibrinolytika (aktiverer plasmin, gir økt blødningsfare, gis på sykehus)

heparin

warfarin

doac

102
Q

Hvilke komplikasjoner kan oppstå ved diabetes?

A

Diabetisk ketoacidose

  • Syreforgiftning (acidose) som skyldes opphopning av ketonlegemer (acetoacetat, hydroksybutyrat og aceton) i blodet på grunn av alvorlig insulinmangel
    • Cellene kan ikke nyttiggjøre seg av glukose og bruker fettsyrer som alternativ energikilde
  • Symptomer:
    • Tørste
    • Magesmerter
    • Kvalme
    • Oppkast
    • Hyperventilering
    • Ketonlukt
    • Sløret bevissthet
    • Dehydrering
    • Lavt blodtrykk
    • Hurtig puls
    • Ketoner i urin
  • Utvikler seg vanligivs over timer til dager ved nyoppstått diabetes type 1 eller ved feber som øker behovet for insulin

Non-ketotisk hyperosmolært koma

  • Oppstår hos pasienter med høyt blodsukker som har noe egenproduksjon av insulin
    • Alvorlig hyperglykemi, men ingen ketose
    • Sees hos eldre pasienter med type 2 diabetes ved langvarig ukontrollert hyperglykemi, særlig ved forhold som forverrer hyperglykemien
  • Utvikles langsommere enn diabetisk ketoacidose
  • Pasientene er ofte svært alvorlig dehydrert med væsketap opp mot 10 liter

Hypoglykemi

  • Unormalt lav konsentrasjon av blodglukose (_< 3,9 mmol/L)
    • Episoder med hypoglykemi (“føling”) kan oppstå hos diabetikere som behandles med insulin eller insulinfrisettende tabletter
    • Velregulerte pasienter får vanligvis symptomer på hypoglykemi når blodglukosenivået er under 3,5 - 4,0 mmol/L
    • Aktivering av det sympatiske nervesystemet med symptomer som:
      • Hjertebank
      • Svette
      • Skjelving
      • Uro
      • Angst
  • Episoder med lavt blodsukker skyldes typisk en uforutsett økning i den fysiske aktiviteten, utsettelse av tidspunktet for et måltid, og overdosering av insulin
  • Behandles med inntak av glukose, eventuelt glukagon
  • Nb: ved nedsatt bevissthet hos en person med diabetes, bør man anta at årsaken er hypoglykemi til det motsatte er bevist
103
Q

Hva er behandlingsmålene ved VTE? Hvor lenge behandler man etter VTE?

A

Behandlingmål:

Akuttfase:

  • Symptomatisk (smerte, hevelse)
  • Stoppe trombevekst
  • Løse opp/fjerne trombe
  • Hindre embolisering

Kronisk fase:

  • Hindre residiv
  • Hindre venøs dysfunksjon
  • Hindre pulmonal hypertensjon

Behandlinglende:

  • 3 mnd: leggvenetrombose, forbigående risikofaktor
  • 6 mnd: idiopatisk VDT, mild trombofili (mutasjon i faktor 5)
  • 12 mnd: alvorlig VTE (lungeemboli, lokal trombolyse), første residiv uten koagulasjonsdefekt
  • Langvarig: residiverende VTE, alvorlig trombofili (AT mangel, mutasjon i faktor 5, kombinerte defekter, PC mange, PS mangel), malignitet, alvorlig VTE
104
Q

Hva bør personer som behandles med antikoagulantia være oppmerksomme på?

A

Warfarin

  • Marevaneffekt vareirer fra individ til individ
  • Følg dosering nøye, bruk dosett!
  • Hele dagsdosen tas på en gang, til samme tid hver dag
  • Jevnlige INR-kontroller er viktig
  • Obs ved blødningstendens, ta kontakt med lege!
  • Ukentlig inntak av grønnsaker bør være stabil (inneholder vitamin K)
  • Store mengder alkohol over flere dager/uker kan øke INR
  • Marenvan må ikke brukes under graviditet
  • Konferer med lege/farmasøyt før oppstart med andre legemidler, naturmidler osv. Obs: reseptfrie legemidler (johannesurt)
  • Husk å alltid opplyse helsepersonell dersom du bruker marevan

DOAC

Heparin