Eksamenstræning Flashcards
Beskriv kort aktionspotentialets fire faser
Depolarisering sker i neuronerne ved at excitatoriske neurotransmitter binder til ionotrope og metabotrope receptorer i synapsen. For at få en neurons membranpotentiale op på -55 mV fra den hvilemembranpotentiale på ca. -70 mV kræver det summation af excitatoriske post synaptiske potentialer (EPSP).
* Temporal summation er højfrekvens stimulering fra en enkelt neuron, hvorimod spatial summation er fra flere forskellige neuroner.
Aktionspotentialet sker ved en tærskel på -55 mV, hvor spændingsafhængige natrium-kanaler åbner og depolariserer neuronet yderligere til 30 mV. Aktionspotentialet spreder sig herefter igennem neuronet, og ivl i axonterminalen åbne calcium-kanaler.
Repolarisering sker ved at natrium-kanaler undergår en konformationsændring således, at de ikke kan åbnes. Kalium-kanaler åbnes og der sker en effluks af kalium-ioner (K+) samtidig med et influks af klor-ioner (Cl-), der hyperpolariserer membranpotentialet til -90 mV.
Efter hypoerpolarisering indtræder refraktær-perioden, hvor cellen kommer tilbage til sit hvilende membranpotentiale ved lækkende kalium-kanaler, lækkende natrium-kanaler og Na/K-pumpen, der får membranpotentialet tilbage til -70 mV.
Definer en ionotrop receptor
En receptor, der befinder sig direkte på en ionkanal, og som ved binding til ligand leder til en direkte åbning, lukning eller ændring af kanalen.
Definer en metabotrop receptor
En receptor, der ved ligand-binding aktiverer et G-protein, osm aktiverer et second-messenger system ledende til en effekt - eksempelvis åbning af ionkanal.
Angiv de to vigtigste inhiberende transmitterstoffer
- GABA - Gamma-aminobutyric acid
- Glycin
Angiv to neuropeptider
- Endorphin
- Gastrin
- Cholecystokinin
- Somatostatin
- Angiotensin
- Bradykinin
- Oxytocin
- Vasopressin
Beskriv opbygningen af ventrikelsystemet - Inddrag de enkelte ventriklers placering og indbyrdes kommunikation
Ventrikelsystemet består af højre og venstre lateralventrikel, ventriculi laterales beliggende i hver deres storhemisfære, og fortil adskilt af septum pellucidum. Hver lateralventrikel består af pars centralis beliggende i lobus parietalis, hvorfra tre udløbere udgår:
* Cornu frontale beliggende i lobus frontalis
* Cornu occipitale beliggende i lobus occipitalis
* Cornu temporale beliggende i lobus temporalis
Lateralventriklerne er indirekte forbundet med hinanden via foramen interventriculare i 3. ventrikel, ventriculus tertius, som ligger i diencephalon.
Nedadtil står 3. ventrikel i forbindelse med 4. ventrikel, ventriculus quartus, via aquaductus mesencephali. 4. centrikel er beliggende mellem truncus encephali og cerebellum, og fortsætter kaudalt i canalis centralis.
I den kaudale del af 4. ventrikel findes tre huller, der står i forbindelse med arachnoidalrummet:
* I midten findes apertura mediana ventriculi quarti
* Lateralt på hver side findes apertura lateralis ventriculi quarti
Hvilken celletype, producerer cerebrospinalvæsken, og hvor er disse celler lokaliseret?
Ependymceller producerer cerebrospinalvæsken via drænage fra kapillærer.
De er placeret i ventrikelsystemets væg og smelter i plexus choroideus sammen med pia mater, hvor de danner blodcerebrospinalvæske-barrieren.
Plexus choroideus findes i alle ventriklerne (lateralventriklerne, 3. ventrikel og 4. ventrikel).
Hvad er den hyppigste årsag til medfødt hydrocephalus?
Hydrocephalus er en abnorm ansamling af cerebrospinalvæske i ventrikelsystem, og den hyppigste årsag er medfødt fejllukning af aqueductus mesencephali eller mangelfuld udvikling af aperturene i 4. ventrikel, og dermed vil der være en manglende dræning af cerebrospinalvæsken.
Angiv navnet på de strukturer, som er markeret på billedet
- Canalis centralis
- Funiculus lateralis
- Funiculus anterior
- Cornu posterius
- Cornu anterius
- Sulcus medianus posterior
- Radix posterior/Fila radicularis
- Sulcus posterolateralis
- Pia mater
- Fissura mediana anterior
Angiv navnet på de to vigtigste ascenderende ledningsbaner
De to vigtigste ascenderende baner er Bagstrengs-lemniscus medialis systemet (BLM) og Det anterolaterale system (ALS)
* BLM leder kroppens taktile (tryk, berøring og vibration) og proprioceptive nerveimpulser
* ALS leder nerveimpulser om smerte og temperatur
Angiv Bagstrengs-lemniscus medialis systemets forløb startende fra periferien til cortex cerebri
**Kroppens taktile (tryk, berøring og vibration) og proprioceptive nerveimpulser starter med en sansereceptor - eksempelvis Merkel celler eller Meisner-korpuskler i huden, og ledes via afferente somatosensoriske nervefibre med trofisk centrum i spinalgangliet ind til medulla spinalis, hvor fibrene uden afbrydelse ascenderer i den samsidige bagstreng (ipsilateral), funiculus posterior.
* Fasciculus gracilis bærer sensorisk information fra T6 og ned (underekstremitet)
* Fasciculus cuneatus bærer sensorisk information fra T6 og op (overekstremitet)
Disse ascenderende fibre ender i bagstrengskernene, nucleus gracilis og nucleus cuneatus, hvis nervecellelegemer efterfølgende afgiver nervefibre, der krydser midtlinjen og herved danner decussatio lemnisci medialis. Herefter ascenderer disse fibre op igennem hjernestammen som lemiscus medialis for at ende i nucleus ventralis posterolateralis thalami (VPL).
Tredje neurons axon projekterer til gyrus postcentralis i den somatosensoriske cortex (primært i lamina granularis interna og lamina granularis externa), hvor sansningen bliver bevidsthedsgjort.
Angiv det Anterolaterale systemets forløb startende fra periferien til cortex cerebri
Skadevoldene eller termiske påvirkninger, der appliceres på kroppens ydre overflade, vil blive registreret af somatosensoriske frie nerveender, for smertesansens vedkommende også kaldet nociceptorer. Disse frie nerveender bruger en ionotrop transduktionsmekanisme, der herved danner receptorpotentialer, hvis de overstiger en given tærskel, og dette vil føre til dannelsen af en nerveimpuls/aktionspotentiale, der ledes ind til CNS via de perifere nervers somatosensoriske fibre til spinalgangliet, hvor det trofiske centrum ligger.
* De perifere smerte- og temperaturførende somatosensoriske fibre ender i rygmarvens baghorn på nogenlunde samme segmentære niveau, som når de træder ind i rygmarven.
De danner her synapser med nerveceller, der giver opgav til den centrale bane for smerte- og temperatursansen benævnt tractus spinothalamicus.
De spinothalamiske fibre løber med let rostral hældning fra baghornet fremad og krydser midtlinjen i commissura alba anterior foran rygmarvens canalis centralis, inden de lægger sig i grænseområdet mellem funiculus lateralis og funiculus anterior én til to rygmarvssegmenter højere oppe i forhold til deres udgangspunkt i kontralaterale baghorn.
Den herved dannede tractus spinothalamicus ascenderer dernæst i denne position op gennem rygmarven og hjernestammen for at ende i nucleus ventralis posterolateralis thalami (VPL).
* Dette neurons axon projekterer til gyrus postcentralis i den
somatosensoriske cortex (primært i lamina granularis interna og lamina granularis externa), hvor sansningen bliver bevidsthedsgjort.
Angiv navnene på de to muskler i iris, og beskriv kort deres virkning på
pupillens diameter
- Musculus dilator pupillae, der øger pupillens diameter
- Musculus sphincter pupillae, der mindsker pupillens diameter
Beskriv, hvordan musculus dilator pupillae er innerveret fra centralnervesystemet
M. dilatator pupillae er sympatisk innerveret fra nucleus intermediolateralis via gagnlion cervicale superius.
Beskriv, hvordan musculus sphincter pupillae er innerveret fra centralnervesystemet
M. sphincter pupillae er parasympatisk innerveret fra nucleus edinger westphal via ganglion ciliare.
Angiv de lag (strata) i retina (pars optica retinae), der indeholder følgende cellulære strukturer:
1. Pigmentepithelceller
2. Bipolære neuroners perikarya
3. Retinale gangliecellers perikarya
- Pigmentepithelceller er placeret i stratum pigmentosum
- Bipolære neuroners perikarya er placeret i stratum nucleare internum
- Retinale gangliecellers perikarya er placeret i stratum ganglionare
Angiv navnene på strukturerne på billedet
- Membrana Tectoria
- Ydre hårceller
- Ligamentum spirale
- Nervetråde
- Membrane Vestibularis
- Ductus coclearis
- Scala Vestibuli
- Limbus Spiralis
- Ganglion Spirale Cochleare
- Scala Tympani
70-årig mand har i løbet af et halvt år udviklet udstrålende smerter på bagsiden af højre ben, hvilket undertiden er morfika-krævende. Han har konstant lavt siddende lændesmerter, som mindskes ved aflastning/hvile.
Ved systematisk objektiv undersøgelse var de vigtigste fund:
* Motorisk – patienten er ikke i stand til gå på tæer på den højre side. Venstre side med normale forhold
* Sensorisk – nedsat følesans for tryk, berøring, smerte og temperatur på ydersiden af højre underben. Venstre side med normale forhold
* Reflekser – normal achillessene-refleks på venstre side, fraværende på højre side. Normale medial haserefleks og patellar-reflekser bilateralt
* Smerter til under knæniveau strålende ud i 3.-5. tå ved passivt strakt benløft (Laseguetest) til 20 grader på højre side. Venstre side uden smerter
Er det en perifer/infranukleær (PNS) eller central/supranukleær (CNS) læsion?
I ovenstående case er der tale om en ensidig perifer/infranukleær læsion. Dette ses for det første ved, at patienten har arefleksi, der er et kendetegn ved 2. motorneurons lidelse, mens en 1. motorneurons lidelse ville have givet hyperrefleksi.
Derudover ses udfald for tryk, berøring, smerte og temepratur på højre underekstremitet - der er ingen symptomer på venstre undersekstremitet, hvorfor læsionen ikke sidder på medulla spinalis niveau, da dette ville have givet symptomer fra ALS (smerte og temperatur), som jo overkrydser på medulla spinalis niveau i modsatte ben.
Der ses ingen symptomer i overekstremiteterne eller kranienerveudfald, hvorfor læsionen ikke sidder i truncus encephali. Der ses heller ikke nogen kognitive udfald, og da de motoriske læsioner igen ligner en 2.
motorneurons lidelse sidder læsionen altså heller ikke cortikalt.
70-årig mand har i løbet af et halvt år udviklet udstrålende smerter på bagsiden af højre ben, hvilket undertiden er morfika-krævende. Han har konstant lavt siddende lændesmerter, som mindskes ved aflastning/hvile.
Ved systematisk objektiv undersøgelse var de vigtigste fund:
* Motorisk – patienten er ikke i stand til gå på tæer på den højre side. Venstre side med normale forhold
* Sensorisk – nedsat følesans for tryk, berøring, smerte og temperatur på ydersiden af højre underben. Venstre side med normale forhold
* Reflekser – normal achillessene-refleks på venstre side, fraværende på højre side. Normale medial haserefleks og patellar-reflekser bilateralt
* Smerter til under knæniveau strålende ud i 3.-5. tå ved passivt strakt benløft (Laseguetest) til 20 grader på højre side. Venstre side uden smerter
Hvad vil man forvente at finde ved undersøgelse af tonus og trofik på højre underekstremitet, og hvad med på venstre underekstremitet?
Grundet, at patienten er ramt af en perifer læsion vil det forventes at se nedsat tonus og atrofi på højre underekstremitet, da innervationen til muskelrne er påvirket.
Venstre underekstremitet forventes at være normal i forhold til motoriske udfald, herunder trofik, tonus og kraft.
70-årig mand har i løbet af et halvt år udviklet udstrålende smerter på bagsiden af højre ben, hvilket undertiden er morfika-krævende. Han har konstant lavt siddende lændesmerter, som mindskes ved aflastning/hvile.
Ved systematisk objektiv undersøgelse var de vigtigste fund:
* Motorisk – patienten er ikke i stand til gå på tæer på den højre side. Venstre side med normale forhold
* Sensorisk – nedsat følesans for tryk, berøring, smerte og temperatur på ydersiden af højre underben. Venstre side med normale forhold
* Reflekser – normal achillessene-refleks på venstre side, fraværende på højre side. Normale medial haserefleks og patellar-reflekser bilateralt
* Smerter til under knæniveau strålende ud i 3.-5. tå ved passivt strakt benløft (Laseguetest) til 20 grader på højre side. Venstre side uden smerter
Hvor sidder læsionen/hvilke(n) nerve(r) er involveret??
Læsionen sidder ves spinalnerve S1
For det første kan patienten ikke gå på tæer på højre underekstremitet, hvilket ses ved læsion svarende til S1. Det oplyses ikke om patienten kan gå på hæle - hvilket styres af L5 - men det oplyses at både patellarrefleks (L4) og medial haserefleks (L5) bilateralt er normale.
* Læsionen rammer derfor hverken L4 eller L5.
Dog er der arefleksi ved achillessene-refleksen styret af S1. På denne måde kan læsionen afgrænses til af være under L5, men ramme S1.
Dette understøttes af de sensoriske symptomer, hvor der ses manglende følesans for tryk, berøring, smerte og temperatur som på ydersiden af højre underekstremitet, som på dermatomet innerveres af S1.
70-årig mand har i løbet af et halvt år udviklet udstrålende smerter på bagsiden af højre ben, hvilket undertiden er morfika-krævende. Han har konstant lavt siddende lændesmerter, som mindskes ved aflastning/hvile.
Ved systematisk objektiv undersøgelse var de vigtigste fund:
* Motorisk – patienten er ikke i stand til gå på tæer på den højre side. Venstre side med normale forhold
* Sensorisk – nedsat følesans for tryk, berøring, smerte og temperatur på ydersiden af højre underben. Venstre side med normale forhold
* Reflekser – normal achillessene-refleks på venstre side, fraværende på højre side. Normale medial haserefleks og patellar-reflekser bilateralt
* Smerter til under knæniveau strålende ud i 3.-5. tå ved passivt strakt benløft (Laseguetest) til 20 grader på højre side. Venstre side uden smerter
Hvilke mulige patofysiologiske mekanismer kan forklare en læsion på dette sted?
Patienten lider højst sandsynligt af en diskusprolaps. Discus intervertebrale kan ved vedvarende belastning eller et tungt løft eller lignende revne, hvorefter nucleus pulposus kan løbe ud og presse på spinalnerven. Dette kan gå ud over både den posteriore og anteriore radix og derfor give både motoriske og sensoriske udfald.
Symptomerne er desuden ikke akut opståede, men er blevet intensiverede over en længere periode, hvorfor dette peger mod en diskusprolaps snarere end en blødning.
Dette understøttes af den udførte Lasegue-test som bruges til at vurdere om en patient har en diskusprolaps. I dette tilfælde giver et løft på kun 20 grader smerter til ned over knæet (som er et af diagnosekriterierne for en discus prolaps), med udstråling til tæerne.
Derfor vurderes det at patienten har en discus prolaps
Angiv den funktionelle inddeling af cerebellum og angiv kort funktionen af hver af disse dele
Funktoinelt inddeles cerebellum i tre:
* Spinocerebellaris svarende til central del af corpus cerebelli: Forbindelser til medulla spinalis, og er af stor betydning for justering og tilpasning af grovmotoriske bevægelser
* Vestibulocerebellaris svarende til lobus flocculonodularis: Forbindelser til de vestibulære kerner, nulcei vestibularis, og er af stor betydning for balance og ligevægt
* Pontocerebellum svarende til de laterale dele af corpus cerebelli: Forbindelser til cortex cerebri, og er af stor betydning for planlægning af bevægelser
Hvis en patient får en blødning i højre cerebellare hemisfære, vil det så føre til højre- eller venstresidige bevægelsesforstyrrelser?
Alle cerebellums ledningsbaner er enten ukrydsede eller dobbeltkrydelse, derfor vil ensidige læsioner eller blødninger i cerebellum altid give ipsilaterale (samsidige) udfald, hvorfor der vil ses højresidige bevægelsessymptomer.
Angiv mindst to symptomer, der optræder ved lidelser i cerebellum
Den cerebellare triade er:
* Nystagmus (ufrivillige øjenbevægelser)
* Dysartri (taleforstyrrelser
* Koordinationsforstyrrelser
Andre symptomer kan være: ataktisk gang, dysdiadokinese og ændringer i muskeltonus