Diverse Flashcards

1
Q

Hva klinisk kjennetegner bakteriell vaginose?

A

Er blant fertile kvinner, forårsaket av forstyrrelse i normalflora og ubalanse i pH, litt inflammasjon og ingen forårsakende middel. Klinisk diagnose som kan stille av amsels kriteirene - ikke viskøs grå/hvit utflod, pH over 4,5, direkte mikroskopi av clue celler, lukt av rotten fisk med KOH test.
Lokal behandling med metradinazol eller klindamycin.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva klinisk kjennetegner candidiasis i vagina?

A

Vaginitt med kløe og utflod - cottege chease lignende utflod. Predisponerende faktorer er graviditet, diabetes, antibiotika og cellulær immunsuppresjon. Diagnosen stilles ved klinisk vurdering, cottage cheese utseende, dirkete mirkoskopi. Behandling er lokal eller systemisk antifungale midler.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva er GBS og hva kan det forårsake

A

GBS er en gram positiv diplokokk i kjeder. Den er hos 10-30% (40%) av alle kvinner og kan overføres til babyen ved fødsel. Finnes 10 serotyper av GBS. Kan forårsake EOS hos barnet eller sykdom senere. Noen land som USA og Frankrike har screening mot dette og tilbud om intrapartum antibiotika, ikke i Norge. I Norge kan man få dette ved tidligere barn med alvorlig GBS sykdom, GBS uvi eller ABU i graviditeten, og persisterende og behandlingsreflaktær intrapartum feber. Førstevalg er pencilin G som skal gis minst 4 timer før fødsel.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Grei ut om morfin ved fødsel:

A

Opiodreseptoren er G-protein koblet. Har en sentral analgetisk effekt. Indikasjoner er sterk smerte. Morfin skal brukes ved forsiktighet da det har potensiale for misbruk, toleranseutvikling og avhengighet. Morfin skal i utgangspunktet ikke brukes i graviditet, så lenge det ikke overveier ulempene med bruk av det. Morfin kan passere over placenta, og skal ikke brukes i utdrivningsfasen (2- fase) under en fødsel fordi det kan påføre ungen svært lav respirasjon. Andre opioder som kan benyttes er: zoplicone (GABA reseptor antagonist, som gis for god søvn), codein i form av paragin forte (kan brukes i latensfasen) og pethidine (Gir god smertestillende effekt, samtidig som det virker beroligende).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Bruk av NO ved fødsler

A

Er trygg i administrasjonen. Den påvirker ikke kontraksjoner. Er ikke tilstrekkelig alene for å gi smertestillende effekt. Blokkerer NMDA glutamat reseptoren. Er selvadministrerende av pasient. obs obs - man skal være klar over risikoen for yrkeseksponering ved N2O, og at helsepersonell blir utsatt for mye dersom det lekker fra masken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Bruk av epidural ved fødsler

A

Målet er å gi smertestillende effekt uten å gi motorisk blokk. Er mest effektive smertestillende ved fødsel. Anestesi før keisersnitt og skal brukes av erfarent personell. Effekten kommer delvis av effekt på nerverøtter og delvis av diffusjon av smertestillende over dura og inn i spinalvæsken.

  • Ropivakain: lokal anestesi, blokkerer nerveimpulser. brukes som epidural ved fødsel. Ingen alvorlig effekt på barnet er observert.
  • Fentanyl: opioid. Binder til opioid reseptor i hjernen og spinalkanalen og gir dermed analgesi. Alle delene under der man satt epiduralen vil være smertefri.
  • Efedrin: kan brukes kun ved hypotensjon. Øker frigivelsen av noradrenalin og kan binde til a og b reseptorer.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Bruk av spinal anestesi

A

Setter nå dosen helt inn til spinalkanalen og ikke over dura som ved epidural. Kan brukes dersom ungen må tas med tang, keisersnitt, manuell fjerning av placenta og traume på fødselskanalen. Gis subarakonidalt i form av short acting opioid med eller uten lokalanestesi.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Medikamenter som stimulerer og hemmer effekten av kontraksjoner (og laktasjon) med tanke på fødsel

A

Stimulerer kontraksjon (og laktasjon): Oxytocin, vasopressin og prostaglandiner.

Hemmer kontraksjon: Nifedipin og atosiban

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Virkemekanismen og funksjonen til oxytocin

A

Dannes i hypofysen. Stimulerer muskler i uterus til kontraksjon. Indikasjoner er initiere fødsel og post partum for kontraksjon av uterus for å motvirke postpartum blødning. Ved nasal spray har det effekt ved å stimulere laktasjon av brystet og profylakse for mastitt.
Oxytocin binder til oxytocinreseptor (OXTR). Oxytocin skal kun gis parenteralt ved fødselsavdelinger og under konstant overvåkning. Skal ikke brukes ved placentainsuffisiens, føtal hypoksi og tilstander som kan disponere for uterus ruptur.
Vassporesin har en del effekt som oxytocin ved kryssreaksjon - kan dermed forårsake kontraksjoner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Virkemekanisme og bruken av prostaglandiner

A

Regulerer glattmuskulatur kontraksjon og relaksasjon. Misoprostol er et syntetisk prostaglandin E1 analog. Indikasjoner er induksjon av fødsel, forebygging og behandling mot postpartumblødning og brukes etter inkomplett spontanabort. Kontraindukasjon er tidligere keisersnitt fordi risiko for uterus ruptur.
Dinoproston er et prostaglandin E2. Virker ved å kontrahere uterus. Indikasjoner er cervix modning, 1. trimester abort, induksjon av abort i 2. trimester, og kan brukes for induksjon av fødsel i spesielle tilfeller (dødt foster eks). Skal ikke brukes der oxytocin heller ikke kan brukes.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Behandling ved prematur fødsel

A

Nifedipin er en Ca antagonist. Virker ved å hemme Ca influx til glatt muskulatur. Indikasjon er førstelinje medikament for å inhibere kontraksjoner i uterus.

Atosiban er et syntetisk peptid med oxytocin antagonistisk virkning. Reduserer frekvensen av kontraksjoner og tonusen i uterus og dermed hindrer uterus kontraksjoner. Indikasjon er å utsette truende prematur fødsel. Svangerskaps uke 24-33 og ingen tegn til asfyksi og ingen tegn til intrauterin infeksjon eller chorionamnionitt. Viktig at man følger med kontraksjonene og hjertelyden til ungen!

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Farmakokinetiske effekter hos gravide

A

Økt plasmavolum og dermed får medikamenter lavere plasma konsentrasjon. Man har en reduksjon av serum albumin, og dermed får man mer frie aktive substanser. I nyrene får man økt renal blod flow - økt GFR, og økt kreatinin clearance –> økt renal eliminasjon av legemidler. I lever får man induksjon av leverenzymer –> økt hepatisk clearance av legemidler

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Faktorer som er med på å bestemme hvor lett legemidler kan krysse placenta

A
  • Mer fettløselig desto lettere
  • Mindre
  • Maternell pH
  • Protein binding - ved sterk binding til protein går mindre over.
  • Transportere

De fleste LM krysser placenta, unntak er insulin og heparin - de er for store. Ved skadet placenta skjer det en non-selektiv overføring av LM.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hva er et teratogen og hvordan har det effekt?

A

Et teratogen er et hvert stoff som kan føre til forstyrrelse i normal fosterutvikling.

Det har sin virkning gjennom: naturlige egenskaper til stoffet, når det blir tatt i svangerskapet og lengden av eksponeringen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hva er FDA kategoriene? Og nevn minst 1 LM som er innenfor hver av dem

A

Kategoriserer LM etter hvor trygge de er å ta under graviditet

  • Kategori A: Studier viser ingen risiko. LM - paracetamol, folsyre, magnesium og thyroxine.
  • Kategori B: Ingen bevis på skading av menneske. LM- penicillin, cefalosporin, methyldopa, insulin, pepsid ++
  • Kategori C: Risiko kan ikke bli utelukket. LM - kodein (og andre opioider), ciprofloxacin, AZT, betablokkere, heparin (førstevalg av antikoagulant i gravide)
  • Kategori D: positive bevis for risiko. LM - asprin, aminoglykosider, tetracykliner, valproat og litium.
  • Kategori X: Kontraindisert i svangerskap. LM - warfarin, accutane, danazol, pravastatin og cafergot

Eksempler på veldig teratogene LM: thalidomid, diesthystilbestrol, isotreretinol

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Det er en fysiologisk insulinresistens under graviditet, hva er mekanismen bak dette?

A

Graviditetshormoner medierer en insulinresistens gjennom svangerskapet – grunnet økt mengde med østrogen, progesteron, hPL og kortisol. De interferer med virkningen til insulin i det de binder til insulinreseptoren, som forhindrer glukose fra å gå inn inn i cellene skikkelig, og dermed blir mer insulin produsert.

17
Q

For å identifisere kvinner med udiaginostisert diabetes er HbA1c er anbefalt i første trimester ved høyrisiko kriterier

A

Ikke europeisk etnisitet, familiehistorie for diabetes og kvinner med BMI over 30, eller flergangsfødende med obstetriske komplikasjoner assosiert med svangerskapsdiabetes som makrosomi, skulderdystoni eller preeklampsi.

18
Q

For å oppdage kvinner med svangerskapsdiabetes er det anbefalt med GTT i uke 24-28 for de med høyrisiko kriterier:

A
  • Alder over 25 år og nullipara, alder over 40 år og multipara uten tidligere svangerskapsdiabetes, BMI over 25, tidligere svangerskapsdiabetes, familiehistorie for diabetes og ikke europeisk etnisitet (fra Asia eller Afrika).
  • For multipara kvinner med tidligere obstetriske komplikasjoner assosiert med svagnerskapsdiabetes: makrosomi, skulderdystoni og preeklampsi.
19
Q

Diagnostiske kriterier for diabetes type 1 og 2, og hva er diagnostiske kriterier for svangerskapsdiabetes?

A

Kriterier type 1 og 2:

  • HbA1c over/lik 48 mmol/mol (6,5%)
  • Fastende glukose over/lik 7 mmol/L
  • Plasmaglukose over/lik 11,1 mmol/L 2 timer etter 75 g oral GTT

Kriterier svangerskapsdiabetes:

  • Fastende glukose over/lik 5,3-6,9 mmol/L
  • Plasma glukose over/lik 9,0-11,0 mmol/L 2 timer etter 75 g oral GTT
20
Q

Hvordan klassifiseres omskjæring på kvinner?

A

Type I: Fjerning av forhuden på klitoris, med eller uten delvis eller fullstendig fjerning av klitoris.

Type II: Fjerning av forhuden og klitoris, pluss delvis eller fullstendig fjerning av labia minora.

Type III: Delvis eller fullstendig fjerning av ytre genitalia, og gjensying slik at vaginalåpningen
forsnevres.

Type IV: Alle andre former, inklusive prikking og stikking i klitoris, strekking av klitoris og/
eller labiae, kauterisering ved brenning av klitoris og omgivende vev, innføring av etsende
stoffer i vagina for å minske lumen samt en del andre inngrep og skader.

21
Q

Hva er indikasjonen for å gi anti-D profylakse til gravide?

A
  • Etter fødsel dersom mor er RhD- og foster RhD+
  • Spontanabort etter uke 12 eller kirurgisk fjernet
  • Provosert abort ved kirurgisk fjernening etter uke 9 (kan også vurderes ved medisinsk indusert etter uke 9?)
  • Etopisk graviditet etter uke 8 eller kirurgisk fjernet
  • Amniocentese eller chorionbiopsi
  • Vaginal blødning under graviditeten
  • Placenta abrutio
22
Q

Hvilke årsaker (4 T) har man i hovedsak til tidlige postpartumblødninger og hva er hyppigste årsak?

Og hva er hyppigste årsak til sen postpartumblødning (fra 24 timer til 12 uker postpartum)?

A
  • Tone: uterusatoni (60-80 %).
  • Trauma: rifter, hematom, uterusruptur, uterusinversjon (10%).
  • Tissue: placenta- og hinnerester (inkl. placenta accreta, percreta, increta) (10-30%).
  • Thrombin: koagulopati/Disseminert Intravaskulær Koagulasjon (DIC) (1%).

Husk at flere etiologiske faktorer kan opptre samtidig.

Vanligste sen postpartumblødning er placenta- og hinnerester og/eller infeksjon i uterus.