Curs 3- Dezv emoțională și socială la vârsta adultă timpurie Flashcards
Ce reprezintă recentrarea?
dezv identității
Recentrarea este procesul care stă la baza trecerii la o identitate adultă. Este un proces în 3 etape în care puterea, responsabilitatea și luarea deciziilor trec treptat de la fam de origine la tânărul adult independent.
Care sunt stadiile recentrării?
3
În stadiul 1, tânărul încă face parte din fam de origine, dar așteptările privind încrederea în sine și auto-direcționarea încep să crească.
În stadiul 2, tânărul rămâne conectat la fam de origine, dar nu mai este încorporat în interiorul acesteia.
În stadiul 3, de obicei până în vârsta de 30 de ani, tânărul trece la vârsta adultă timpurie. Această etapă este marcată de independența față de fam de origine (în același timp păstrând leg strânse cu aceasta) și angajamentul față de carieră, un partener și copii.
La ce se referă criza psihologică identitate versus confuzie de rol propusă de E. Erikson?
Dezv identității este o trăsătură definitorie a vârstei adulte emergente. Concepută inițial de Erikson ca sarcina psihosocială a adolescenței, dezv identității începe în zilele noastre în adolescență, cu procesul de căutare a identității, însă cei mai mulți tineri nu dobândesc un sentiment stabil al sinelui până la începutul vârstei adulte timpurii.
La ce se referă identitatea morală?
ce este, cu ce e asociată, efectul asupra adulților emergenți
Se referă la gradul în care valorile morale și a fi o pers morală sunt imp pt sentimentul de sine a unei pers.
Identitatea morală este asociată cu un simț mai crescut al scopului (planuri, priorități în viață, rezistența la eșecuri) și cu responsabilitatea socială crescută.
Adulții emergenți cu un puternic simț al identității morale prezintă mai puține simptome de anxietate și depresie, consumă mai puțin alcool, prezintă mai puține comp sexuale riscante și raportează niv mai ridicate ale stimei de sine și ale sensului în viață decât pers de aceeași vârstă.
Cum se raportează adulții emergenți la identitatea religioasă?
Dezv unei identități religioase presupune det gradului în care religia este parte integrantă a sentimentului de sine. Religiozitatea și spiritualitatea tind să scadă de la adolescență la vârsta adultă emergentă și apoi să crească. Mulți a.e. se identifică ca fiind religioși și participă la activități religioase organizate.
Religiozitatea la vârsta adultă e. este asociată cu rezultate pozitive, inclusiv cu niv mai scăzute de depresie.
La ce se referă identitatea politică și cum își dezvoltă tinerii adulți acest sentiment?
I.p. se referă la gama largă de activități civice la care participă oamenii, precum și la înțelegerea, motivațiile și convingerile lor despre activitățile civice și scopurile acestora.
Tinerii își dezvoltă un sentiment al identității politice reflectând la și explorând valorile, ideologiile și tradițiile comunităților.
Care sunt influențele asupra relației cu părinții?
relația în timpul adolescenței, relația mamă-tată
A.e. încă au nevoie de acceptarea, empatia și sprijinul părinților. Sprijinul financiar, în special pt educație, sporește șansele de succes ale adulților emergenți în rolul de adulți.
Relațiile pozitive părinte-copil în timpul adolescenței timpurii prezic relații mai calde și mai puțin conflictuale cu ambii părinți când copiii ating vârsta de 26 de ani. Părinți implicați, calzi și iubitori- copii adulți cu niv ridicat al sentimentului propriei valori.
Calitatea relației părinte-copil adult poate fi afectată de relația dintre mamă și tată. Când tânărul adult devine prins la mijloc între doi părinți conflictuali, pot exista consecințe neg. Un studiu (McClelland & McKinney) a arătat că astfel de situații au dus la niv mai ridicate de simptome de internalizare și gânduri depresive 3 ani mai târziu.
Care sunt cele 4 perspective ale dezv personalității adulților?
modele
- Modelele stadiale normative
- Modelul momentului potrivit al evenimentelor
- Modelele trăsăturilor
- Modelele tipologice
Ce sunt modelele stadiale normative?
Modelele stadiale normative sunt abordări teoretice care descriu dezv psihosocială în termenii unei secvențe def de schimbări leg de vârstă. Schimbările sunt normative prin faptul că sunt comune pt maj membrilor unei populații la un moment dat.
Ce presupune modelul stadial normativ a lui Erikson?
criza normativă
Criza normativă a vârstei adulte tinere este intimitate vs izolare.
Potrivit lui Erikson, de la 18 la 40 de ani, vârsta adultă timpurie are ca sarcină psihosocială majoră dezv capacității de intimitate și angajamentul permanent față de un partener romantic. Formarea rel intime este asociată cu starea de bine.
Inversul- a nu dobândi un sentiment al intimității și a nu-și lua angajamente personale față de ceilalți- este rezultatul psihosocial neg al izolării, care implică un sentiment de singurătate și absorbire de sine.
Rezolvarea acestei etape are ca rez virtutea iubirii
Ce este ceasul social?
(tot din modelul momentului potrivit al evenimentelor)
Conform lui Neugarten, momentul așteptat al evenimentelor normative în raport cu vârsta poate fi exprimat ca un ceas social, și anumite așteptări leg de vârstă pt evenimente majore de viață, cum ar fi intrarea în câmpul muncii, căsătoria, a deveni părinte și pensionarea.
Tinerii compară progresul lor la aceste evenimente cu cel al semenilor lor. Gradul în care indivizii se potrivesc cu ceasul social al culturii lor le influențează stima de sine și funcționarea psiho.
Ce sunt modelele trăsăturilor?
Costa & McCrae
Unul dintre cele mai cunoscute și larg acceptate modele ale trăsăturilor este Modelul celor 5 mari factori ai pers. Un mare punct forte al abordării științifice este că teoriile sunt modificate și actualizate atunci când sunt descoperite date noi.
Ce sunt modelele tipologice?
Cercetarea tipologică urmărește să completeze și să extindă cercetarea trăsăturilor, privind pers ca un întreg funcțional.
Care sunt cele trei tipuri de pers?
modele tipologice
- Ego rezilient
- Supracontrolat
- Subcontrolat
Cum sunt oamenii cu reziliență a egoului crescută?
Bine adaptați, încrezători în sine, independenți articulați, atenți, de ajutor, cooperanți și concentrați pe sarcini.