Casus 3: Johan Flashcards
Postoperatieve pijnbestrijding
Kan het ontstaan van chronische pijn voorkomen. Ook heeft het een positieve invloed op het voorkomen van postoperatieve complicaties. Pijnbestrijding via een epiduraalkatheter is het effectiefst. Bij deze richtlijn wordt gekeken naar patiënt in de eerste 72 uur na de operatie.
Non-invasieve pijnbestrijding
Zijn veiliger en hebben over het algemeen minder bijwerkingen. Deze methode betreft niet alleen medicijnen, maar ook andere middelen die de comfort verhogen en de pijn verminderen. Dit zijn bijv. gedragstechnieken, ademhalingstechnieken, elektrische stimulatoren, massage, biofeedbackmethode en warmte/koude therapie.
Pijnbestrijdingsmethode: Patiënt gecontroleerde analgesie
Het belangrijkste doel is dat de patiënt zelf de dosis pijnstillers kan toedienen. Het laat de patiënt dus zelf de pijn bepalen en bestrijden. De patiënt heeft hierdoor meer controle en minder/geen pijn.
Pijnbestrijdingsmethode: Epidurale pijnbestrijding
Hierbij wordt er een katheter in de epidurale ruimte gebracht. Deze methode is vooral effectief bij postoperatieve pijn die gerelateerd is aan bewegen en hoesten. Het blokkeert de pijnprikkels door zich aan de opiaatreceptoren in het ruggenmerg te binden.
Pijnbestrijdingsmethode: Intraveneuze pijn bestrijding
Continue toediening via een infuus. Het voordeel hiervan is dat het medicijn snel werkt. De patiënt kan doormiddel van het instellen van de infuuspomp zelf de toediening op behoefte bedienen.
Pijnbestrijdingsmethode: Bestrijding doorbraakpijn
Is een tijdelijke verhoging van de pijnintensiteit bij een continue achtergrond pijn. Het wordt vooral gezien bij mensen met kanker.