BIOS 5 Flashcards
adaptaatio
Aistireseptorien mukautuminen vallitseviin olosuhteisiin. Reseptorista tulevat ärsykkeet vähenevät adaptaation aikana vaikka ärsyke pysyy samana.
adrenaliini
Lisämunuaisen erittämä hormoni jota erittyy sympaattisen hermoston aktivoimana stressitilanteessa nopeasti vereen.
aikuisen kantasolu
Kantasolutyyppi joka voi erilaistua vain yhden elimen soluiksi ja kudoksiksi.
aineenvaihdunta
Eliöiden elintoimintoihin liittyviä kemiallisia reaktioita. Aineenvaihdunta voi olla hajottavaa eli katabolista tai rakentavaa eli anabolista. Aineenvaihdunta jaetaan perusaineenvaihduntaan energia-aineenvaihduntaan ja rakennusaineenvaihduntaan.
aivokurkiainen
Yhdistää aivokuoren puoliskoja useiden viejähaarakekimppujen välityksellä.
aivolisäke
Väliaivojen pohjassa sijaitseva kaksiosainen umpirauhanen. Erittää verenkiertoon useita hormoneja esimerkiksi kasvuhormonia. Säätelee muiden umpirauhasten toimintaa erittämiensä hormonien avulla.
aivorunko
Aivorunkoon kuuluvat ydinjatke aivosilta ja keskiaivot. Yhdistää selkäytimen aivoihin. Ylläpitää elämälle välttämättömiä automaattisia toimintoja.
aivosilta
Aivorungossa keskiaivojen ja ydinjatkeen välissä sijaitseva aivojen osa. Sen kautta kulkee useita aivohermoja ja se säätelee vireystilaa ja unirytmiä.
aivot (kuuluvat osat)
Keskushermoston osa johon kuuluvat isoaivot väliaivot keskiaivot aivosilta pikkuaivot ja ydinjatke.
akkommodaatio
Silmän mukautuminen näkemään tarkasti eri etäisyyksiltä. Tämä tapahtuu säätämällä linssin kuperuutta sädelihaksen avulla.
alkio
Yksilönkehityksen vaihe joka käsittää hedelmöittymisen solunjakautumisvaiheen ja alkiovaiheen. Kestää kahdeksannen viikon loppuun asti ja sen aikana muodostuvat kaikki elimet.
alkuvirtsa
Munuaiskeräsen koteloon suodattunut neste jota muodostuu runsaasti. Se sisältää monia elimistölle tarpeellisia aineita jotka imeytyvät munuaistiehyistä takaisin vereen.
amylaasi
Hiilihydraatteja pilkkova ruuansulatusentsyymi jota erittyy sylkirauhasista ja haimasta.
antidiureettinen hormoni ADH
Virtsaneritystä vähentävä hormoni jota siirtyy vereen aivolisäkkeen takalohkosta.
antigeeni
Elimistölle vieras molekyyli yleensä proteiini tai polysakkaridi joka käynnistää immuunijärjestelmän toiminnan. Esimerkiksi bakteerien ja virusten pintaproteiinit toimivat antigeeneinä.
apoptoosi
Geenien ohjaama yksittäisten solujen kuoleminen jota tapahtuu muun muassa yksilönkehityksen ja vanhenemisen aikana.
autoimmuunisairaus
jossa immunologinen puolustusjärjestelmä tuhoaa elimistön omia kudoksia.
autonominen hermosto
Tahdosta riippumaton ääreishermoston osa joka säätelee sisäelinten toimintaa. Jaetaan sympaattiseen ja parasympaattiseen osaan.
avorauhanen
josta eritteet poistuvat tiehyttä pitkin ihon tai limakalvon pinnalle. Näitä ovat esimerkiksi ruuansulatusentsyymejä erittävä rauhaset kuten sylkirauhaset.
B-imusolu B-lymfosyytti
Vasta-ainevälitteisestä immuniteetista vastaava imusolu.
dendriittisolu
Valkosoluihin kuuluva solu esittelee antigeenejä B- ja T-imusoluille ja syöjäsoluille.
diastole
Sydänlihaksen lepovaihe jonka aikana sydän täyttyy verellä.
diffuusio
Aineiden sekoittumista joka johtuu molekyylien lämpöliikkeestä. Aineiden pitoisuuserot pyrkivät tasoittumaan. Hiilidioksidi ja happi siirtyvät solukalvon läpi diffuusion avulla.
epiteelikudos
Kudostyyppi jossa solut ovat vierekkäin ja tiukasti kiinni toisissaan. Jaetaan toiminnallisesti kolmeen päätyyppiin: pinta- aisti- ja rauhaskudokseen.