BIOS 1 Flashcards
alleeli
Geenimutaation tuloksena syntynyt geenin vaihtoehtoinen muoto.
alleelivarasto
Populaation alleelikoostumus tiettynä ajankohtana.
anaerobinen
Reaktio, solu tai eliö, joka ei käytä happea energian vapauttamiseen.
arkeonit
Eliökunnan toinen domeeni. Arkeoneihin kuuluvat yksisoluiset tumattomat arkeonit sekä kaikki tumalliset eliöt.
avainsopeutuma
Sopeutuma, joka mahdollistaa eliöryhmälle tai lajille uuden elinympäristön tai elintavan valtaamisen.
biodiversiteetti
Elollisen luonnon monimuotoisuus, joka tarkoittaa erilaisten ekosysteemien ja elinympäristöjen monimuotoisuutta, eliöyhteisöjen monimuotoisuutta sekä lajin sisäistä perinnöllistä muuntelua.
biosfääri
Se osa maapalloa, jossa esiintyy elämää. Maapallon kaikkien ekosysteemien muodostama toimiva kokonaisuus.
DNA, deoksiribonukleiinihappo
Solujen perinnöllistä informaatiota sisältävä molekyyli. Se on pitkä kaksijuosteinen molekyyli, joka koostuu nukleotideista. Nukleotidissa on kolme osaa: sokeri-,fosfaatti- ja emäsosa.
ekolokero
Ekologinen lokero, eliön, populaation tai lajin paikka, asema ja tehtävä ekosysteemissä. Ilmaisee tapaa, jolla se on sopeutunut elolliseen ja elottomaan ympäristöönsä ja hyödyntää niitä.
ekosysteemi
Eliöiden ja niiden kanssa vuorovaikutuksessa olevan elottoman luonnon muodostama toiminnallinen kokonaisuus jollakin ympäristötekijöiltään jokseenkin yhtenäisellä alueella. Esimerkiksi tunturi, metsä ja järvi.
eliöyhteisö
Tietyn alueen kaikkien eliöiden, kuten eläinten, kasvien, sienten ja bakteerien muodostama toiminnallinen kokonaisuus.
elämän keskiaika, elämän uusi aika
Geologinen aikakausi, joka vallitsi 250–65 miljoonaa vuotta sitten. Alkoi 65 miljoonaa vuotta sitten ja jatkuu edelleen.
elävä fossiili
Nykyisin eläviä eliöitä, jotka ovat eläneet varhaisemmilla geologisilla aikakausilla ja pysyneet nykypäivään asti melko muuttumattomina, esimerkiksi siili ja neidonhiuspuu.
endosymbioositeoria
Kehityssarja, jonka seurauksena tumallisten solujen mitokondriot ja viherhiukkaset ovat alun perin varhaisen solun sisään joutuneita bakteereita, ja tuman perintöaines on peräisin arkeoneilta.
epäorgaaninen yhdiste/aine
Yhdiste, joka ei ole eloperäinen eikä sisällä energiaa eliöille käyttökelpoisessa muodossa. Esimerkiksi vesi.
evoluutio
Populaatioissa ja lajeissa tapahtuva kehitys, joka perustuu mutaatioihin, suvulliseen lisääntymiseen, luonnonvalintaan ja sattumaan. Se johtaa populaatioiden ja lajien perinnölliseen muuttumiseen ja parempaan sopeutumiseen ympäristöönsä.
fenotyyppi, ilmiasu
- Tietyn alleeliparin ilmeneminen yksilössä.
- Perimän ja ympäristötekijöiden määräämä, yksilössä havaittava ominaisuuksien kokonaisuus.
fotosynteesi
Monivaiheinen reaktiosarja, jossa valoenergia sitoutuu orgaanisten yhdisteiden sidosenergiaksi. Fotosynteesin lähtöaineita ovat epäorgaaniset hiilidioksidi ja vesi, lopputuotteita glukoosi ja happi.
fylogeneettinen sukupuu
Puumainen kuvaustapa, jolla kuvataan lajien ja eliöryhmien sukulaissuhteita. Laaditaan fossiilitutkimukseen ja DNA-tutkimukseen perustuvan tiedon avulla.
geneettinen muuntelu, perinnöllinen muuntelu
Saman lajin yksilöiden välillä ilmenevä, geenien aiheuttama yksilöiden ja populaatioiden erilaisuus. Näkyy erilaisuutena yksilöiden rakenteessa, elintoiminnoissa ja käyttäytymisessä.
genotyyppi, perimä
- tietyn geenin alleeliyhdistelmä, toinen alleeli on tullut toiselta ja toinen toiselta vanhemmalta.
- yksilön vanhemmiltaan perimien geenien muodostama kokonaisuus
hajottava valinta
Etenkin vaihtelevassa ympäristössä ilmenevä luonnonvalinnan muoto, jossa valinta suosii tietyn ominaisuuden kumpaakin ääripäätä ilmentäviä populaation yksilöitä
homeostasia
Eliön sisäinen tasapainotila, jota pidetään yllä erilaisten säätelyjärjestelmien avulla
Ilmarako
Kasveilla lähinnä lehtien pinnalla sijaitseva pieni aukko, jota huulisolut reunustavat. Ilmarakojen kautta kasveista haihtuu vettä, ja niiden kautta kulkevat myös hiilidioksidi ja happi.