BIOS 3 Flashcards
aarniometsä
Metsäalue, jonka puusto on kasvanut täysin tai lähes täysin ilman metsänhoidollisia toimenpiteitä.
bioindikaattori
Indikaattori- eli ilmentäjälaji, sietoisuudeltaan kapea-alainen laji, jonka esiintymisen tai runsauden perusteella voidaan tehdä päätelmiä ympäristön ominaisuuksista, kuten happamuudesta, suolaisuudesta, ravinteisuudesta, saastuneisuudesta tms.
biokapasiteetti
Maapallon kyky tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisten polttoaineiden käytön aiheuttamia kasvihuonekaasupäästöjä.
biomi
Biosfäärin ja ekosysteemin väliin sijoittuva käsite. Paikallisista ekosysteemeistä koostuva laajempi kokonaisuus, joka vastaa lähinnä maapallon kasvillisuusvyöhykkeitä, kuten tundraa, aroa, aavikkoa, sademetsää, pohjoista havumetsää jne.
DDT, Diklooridifenyylitrikloorietaani,
Erittäin tehokas hyönteismyrkky, joka otettiin laajalti käyttöön koko maapallolla 1900-luvun jälkipuoliskolla. Aine on kuitenkin osoittautunut erittäin vaaralliseksi orgaaniseksi ympäristömyrkyksi. DDT:n käyttö on kielletty useimmissa maissa, mutta sitä käytetään edelleen erityisesti malaria-alueilla.
dioksiini
Hiilivetyjä, joiden klooratut muodot ovat pahoja orgaanisia ympäristömyrkkyjä eli niin kutsuttuja supermyrkkyjä. Aiheuttavat mm. syöpää ja sikiövaurioita.
ekologinen kestävyys
Kestävän kehityksen ulottuvuus, johon sisältyy maapallon ekosysteemien toimivuuden turvaaminen, biologisen monimuotoisuuden säilyttäminen ja uusiutuvien luonnonvarojen kestävä käyttö.
ekologinen selkäreppu
Kuvaa tuotteen valmistamiseen, kuljettamiseen ja käyttöön tarvittavia luonnonvaroja, kun niiden summasta on vähennetty tuotteen oma paino.
ekologinen velka
Luonnonvaroja käytetään nopeammin kuin maapallo pystyy niitä tuottamaan.
ekosysteemien monimuotoisuus
Maapallon erilaisten ekosysteemien ja elinympäristöjen kirjo. Ekosysteemien monimuotoisuus perustuu elottoman luonnon vaihteluihin maapallolla.
ekosysteemipalvelu
Luonnon tuottama, eliöyhteisöjen kestävyyttä ja tuotantokykyä yllä pitävä prosessi, esimerkiksi kasvillisuuden merkitys eroosion estäjänä, pölyttäjät, hajottajat jne.
epäorgaaninen aine/yhdiste
Aineet, jotka eivät ole eloperäisiä. Epäorgaaniset aineet ovat kuitenkin elämälle välttämättömiä, esimerkiksi ravinteita ja kivennäisaineita.
geneettinen ajautuminen
Erityisesti pienissä populaatioissa havaittava ilmiö, jonka vaikutuksesta populaation geenikoostumus muuttuu sattumanvaraisesti.
geenivirta
Geenien kulkeutuminen populaatiosta toiseen esimerkiksi muuttavien yksilöiden tai kasvien siementen, itiöiden ja siitepölyn mukana.
hajakuormitus
Luontoon tuleva kemiallinen kuormitus, joka on lähtöisin useista päästölähteistä, kuten pelloilta, haja-asutuksesta tai liikenteestä.
happamoituminen
Ekosysteemien pH:n lasku, joka aiheutuu pääasiassa ihmisen ilmakehään päästämistä rikki- ja typpiyhdisteistä sekä hiilidioksidista.
happikato
Veteen liuennut happi loppuu tai vähenee, koska runsaan orgaanisen aineen takia hajottajien toiminta kuluttaa happea.
harsuuntuminen
Havupuiden neulaskato tai lehtipuiden lehtikato, jota voivat aiheuttaa monet tekijät, esimerkiksi happamoittavat päästöt, taudit ja tuholaiset sekä säätekijät.
kansallispuisto
Luonnonsuojelualue, joka on tarkoitettu yleiseksi luontonähtävyydeksi. Ihmiset saavat mm. liikkua, marjastaa ja sienestää alueella.
kapea-alainen
Eliö tai laji, jonka sietokyky joihinkin ympäristötekijöihin on vähäinen, sopii hyvin bioindikaattoriksi.
kertyminen
bioakkumulaatio, ilmassa ja maaperässä esiintyvien aineiden, erityisesti raskasmetallien, kasaantuminen jonkin eliön kudoksiin. Aineiden määrä lisääntyy eliössä vähitellen, koska sen elimistö ei kykene hajottamaan niitä.
kosteikko
Alava alue, jota luonnehtii yleensä tiheä kasvillisuus ja runsas eläimistö. Veden peittämä ainakin jonkin aikaa vuodesta. Esimerkiksi suo, mangrovemetsä.
kuivalaskeuma
Ilmaan päätyneet rikin ja typen oksidit tulevat maahan sellaisenaan painovoiman vaikutuksesta.