Biologi (Kroppen) Flashcards
Vad används proteiner till i kroppen?
Proteiner är kroppens byggmaterial, kan man säga. De finns i vävnader, hormoner och i enzymer. Proteiner transporterar även syre och järn i blodet och är viktiga för hud, hår, ögon och naglar. De hjälper även till med att reparera och bygga upp kroppens vävnader.
Maten vi äter spjälkas sönder i kroppen. Varför behöver maten spjälkas sönder?
Maten måste sönderdelas till så små molekyler så att alla näringsämnen kan tas upp av blodet som sedan transporteras till cellerna för att användas.
Enzymer är viktiga tex. i matspjälkningensprocessen. Förklara vad enzymer har för uppgift.
Enzymer är kemiska saxar som klipper isär molekyler. Deras uppgift är att snabba på reaktioner i kroppen genom att sönderdela de långa kolhydratmolekylerna till mindre. Enzymen amylas bryter ner kolhydrater till glukos som ger cellerna energi. Pepsin bryter enbart bara ner proteiner till aminosyror och lipas sönderdelar bara ner fetter till fettsyror och glycerol.
Vad är mekanisk sönderdelning? Var sker det?
Mekanisk spjälkning är en annan term för samma process, där maten fysiskt bryts ner i munnen genom tuggning och sedan knådas i magen. Det hjälper till att förbereda maten för kemisk spjälkning, där enzymer bryter ner näringsämnen.
Vad är kemisk sönderdelning? Var sker det?
En kemisk sönderdelning är den process där maten bryts ner till mindre bitar med hjälp av enzymer och magsaften. Detta sker i munnen, magsäcken och tarmarna
Var i kroppen sker näringsupptaget?
När du äter mat, bryts det ner i små delar i tunntarmen. Tunntarmen har massor av små “fingrar” som kallas tarmludd. Dessa tarmludd suger upp näringsämnen som glukos, aminosyror och fettsyror. Näringsämnena går sedan in i blodet och transporteras till hela kroppen för att ge energi och bygga upp celler.
Beskriv de olika stegen i matspjälkningsprocessen, från munnen till tarmarna.
När du tuggar blandas maten med saliv, vilket gör det lättare att svälja. Saliven innehåller även amylas som bryter ner stärkelse. Salivet produceras i spottkörtlarna. När du sväljer transporteras maten genom matstrupen med hjälp av glatta muskler.
I magsäcken knådas maten och blandas med magsaft som innehåller pepsin för att bryta ner proteiner och saltsyra som dödar bakterier. Därefter passerar maten genom tolvfingertarmen, som är ungefär tolv fingrar lång. Här blandas maten med bukspott från bukspottkörteln som innehåller enzymer som bryter ner kolhydrater, fett och proteiner. Galla från levern, som lagras i gallblåsan, löser upp fett så att enzymerna kan bryta ner det lättare.
I tunntarmen bryts maten ner ytterligare och näringsämnen absorberas. I tjocktarmen sugs vatten upp för att forma avföringen, och slutligen transporteras avföringen ut genom ändtarmen.
Vad är skillnaden mellan det lilla kretsloppet och det stora kretsloppet?
I det lilla kretsloppet mellan hjärtat och lungorna rör sig syrefattigt blod ner till lungorna genom lungartärerna. Vid lungorna hämtar blodet syre och lämnar koldioxid. därefter åker allt syrerikt blod tillbaka till hjärtats vänstra förmak genom lungvenerna. Lilla kretsloppet kan även kallas för lungkretsloppet.
Det stora kretsloppet är hur blodet rör sig igenom kroppens blodkärl. Blodet pumpas ut från hjärtats vänstra kammare som sedan rör sig igenom flera artärer (blodkärl) i kroppen. Kretsloppet
transporterar ut syre och näring till alla celler i kroppen medan avfallsprodukter transporteras bort.
skillnaden är att det lilla kretsloppet åker blodet bara mellan hjärtat och lungorna medans stora kretsloppet sprider ut blodet till alla celler i kroppen.
Beskriv syrets väg igenom kroppen. Ha med begreppen luftstrupe, luftrör, lungor, lungblåsor (alveoler).
När vi andas så andas vi från näsa och mun. Luften passerar därefter luftstrupen och fortsätter ner till två stora luftrör som kallas för huvudbronker. Ena är till den vänstra lungan och den andra är till den högra.Huvudbronkerna fortsätter i allt smalare luftrör. i slutet av varje luftrör sitter det små lungblåsor som kallas alveoler. I varje alveol går luftens syre ut i blodet. Det syresatta blodet pumpas sedan ut i kroppen av hjärtat, när blodet lämnat syret i kroppen tar det istället med sig koldioxid. Koldioxiden lämnas i alveolen medan gasen andas ut genom utandningsluften.
Nämn tre olika slags leder och beskriv hur de rör sig. Ge även exempel på var i kroppen de finns.
Kulleder som bland annat finns i höftleden och axelleden gör att benen kan röra sig i flera riktningar.
I fingrar och tår finns det något som heter gångjärnsleder som kan röra sig upp och ner.
Sen finns det något som heter vridleder som gör att vi kan vrida på huvudet exempelvis. I armbågarna finns det vridleder men också gångjärnsleder.
Vad är skillnaden mellan skelettmuskler och glatta muskler? Beskriv och exemplifiera med hjälp av att koppla det till nervsystemets funktioner.
Skelettmuskler är muskler som fästs på ben. Dessa muskler styrs medvetet av oss själva med hjälp av nervsystemet. När du vill röra din arm, så skickar hjärnan signaler genom nerverna till skelettmusklerna i armen som får dem att trycka ihop sig. Då kan du röra på armen precis som du vill.
Glatta muskler är muskler som vi inte kan styra med vår vilja. Som t.ex. hjärtmuskeln. Den styrs av det autonoma nervsystemet och jobbar automatiskt utan att vi tänker på det.
Varför är stora rörben, som exempelvis lårbenet, ihåliga?
I rörbenen finns det benmärg där det bildas röda och vit blodkroppar. De gör benen och armarna mycket lättare vilket gör det lättare att röra sig och minskar även energiförbrukningen. Strukturen gör även benet mycket starkare och flexiblare vilket gör det lättare att klara av stötar och belastningar utan att benet bryts.
Nervvävnad som skadas läker inte så bra. Det beror på att fullt utvecklade nervceller inte kan dela sig och bilda nya celler. Vad kan detta ha för konsekvenser för en patient som tex råkat ut för en krockolycka?
Nervvävnad som skadas läker inte så bra. Det är att fullt utvecklade nervceller inte kan dela på sig och bilda nya celler. Det är bara det celler som inte är fullt utvecklade som kan halveras och bilda nya. De omogna kallas stamceller och det mogna neuroner. Om man skadar nerverna som var mogna och inte går att bygga upp så får hjärnan svårt att få kontakt med dem vilket gör att man kan bli förlamad.
Cellandning är en process som sker i alla kroppens celler. Förklara vad som händer i cellandning och varför denna process är livsnödvändig.
Cellandning är en typ av förbränning alltså en kemisk reaktion där ett bränsle reagerar med syre. Bränslet är kolhydrater,proteiner, och fetter från mat och dryck. Energin som frigörs använder kroppen för att växa, hålla värmen och röra sig. med hjälp av en ordformel kan du ta reda på vad som händer i en cellandning:
Druvsocker (Glukos)+Syre –>koldioxid + vatten + energi
Vilka olika organeller finns i en kroppscell och vad är deras uppgifter?
Cellmembran: Skyddar cellen och reglerar vad som kommer in och ut.
Cellkärnan: Innehåller cellens DNA och styr alla funktioner.
Lysosomer: är som ett rengöringsverk som bryter ner avfall och gamla delar av cellen.
Ribosomer: Tillverkar proteiner som behövs för cellens funktioner.
Mitokondrier: Skapar energi som cellen behöver genom att omvandla näringsämnen.
Cellplasma: Vätskan i cellen där alla organeller flyter runt och där kemiska reaktioner sker.