Beroende (ffa alkohol) Flashcards
Prevalens? Hjälpsökande?
Begynnande problem?
Riskbruk - när?
9l/invånare/år. 1/10 av befolkningen som dricker mest står för hälften av detta. 16 % av befolkningen har ett riskbruk, kvinnor 13% män 19%. 1 standardglas är 12 g alkohol (4cl starksprit). Riskbruk för män är 14sg/v, eller 5sg/tillfälle, för kvinnor är det 9 sg/v eller 4sg/tillfälle.
Hur många barn i Sverige växer upp med föräldrar som riskbrukar alkohol? Vad kan det bli för konsekvenser med en riskbrukande anhörig?
385 000 barn. Att leva med en anhörig med riskbruk kan resultera i stor stress och våd. Man kan utveckla egna problem som ångest och depression. Man bör alltid fråga om en patient har någon i sin omgivning som dricker.
Vad händer i hjärnan vid missbruk?
En underliggande förändring i hjärnfunktion (kvarstår efter avgiftning) De beteendemässiga konsekvenserna kan resultera i upprepade återfall och intensivt sug/längan vid exponering för substansrelaterade stimuli.
Vad krävs för att få diganosen alkoholbrukssymdrom?
Att man uppfyller 2-3 av 11 kriterier (milt beroende), 4-5 = måttligt beroende och 6 eller fler = gravt beroende. Detta är under en 12 månaders period.
Hur ser utredningsmodellen för substansbrukssyndrom ut?
Steg 1: gallring, finns ett problem eller inte? Här kan man använda CAGE, AUDIT/DUDIT. Steg 2: Bedömning av problemets svårighetsgrad. Här kan man använda Alkohol E och DUDIT E. Steg 3: Bedömning av hjälpbehov. Har kan man använda ASI eller annat som intervju. Efter detta steg sätter man in en behandling. Slutligen kommer man till Steg 4: uppföljning. Har retestar man.
Vad är CAGE?
en akronym för Cut down, Annoyed, Guilty och Eye-opener. Det är en minnesramsa avsedd för när man vill ställa riktade frågor om patientens alkoholvanor. Vid två eller fler ja-svar ska man utreda grundligare, detta kan även behövas vid ett jakande svar.
Beskriv vad bokstäverna i CAGE står för.
C= Har du försökt att dra ner på ditt drickande? A= Har du känt dig irriterad när andra har kritiserat dina alkoholvanor? G= Hör frågar man på ett lämpligt sätt om skam- och skuldkänslor. E= Har det hänt att du tagit en öl/drink/vin tidigt på dagen för att komma igång?
Vilka riktlinjer har ett rådgivande samtal vid riskbruk av alkohol?
Det tar 10-15 minuter, ibland lite längre och är patientcentrerat. Det är anpassat till ålder, hälsa, risknivåer mm. Det kan kompletteras med skriftlig information. Vid ett sådant typ av samtal är det viktigt att ha ett empatiskt förhållningssätt en konfrontativ stil har ingen evidens.
Vad syftar ett rådgivande samtal vid riskbruk av alkohol till?
1) engagera patienten i samtalet, 2) fokusera på alkoholvanorna, 3) framkalla tal om förändring av alkoholvanorna, 4) locka fram eller åtagande till förändring och en handlingsplan, 5) följa upp samtalet.
Vilka komponenter ska finnas med vid en djupare bedömning av alkoholbruk?
1) time line follow back (TLFB), 2) alkonacka, 3) biofeedback t.ex. CDT, ASAT, ALAT, 4) kartlägga risksituationer, 5) kartlägga konsekvenser och 6) samsjuklighet.