ATS-instruks 1 Flashcards
Definitioner
ACAS
Airborne Collision Avoidance System:
Et system installeret i et luftfartøj, der IKKE er ground based, der baseret på signaler fra SSR-transponder rådgiver og advarer piloten om potentielt konfliktende luftfartøjer, der også er udstyret med SSR-transponder.
Accepterende enhed/flyveleder
Den flyvekontrolenhed/flyveleder, der skal overtage kontrollen med et luftfartøj.
ADS
Afhængig, automatisk overvågning.
ADS-C (contract) aftale
En rapporteringsplan, der fastlægger betingelserne for ADS-C data rapportering. Dette indebærer de data, der kræves, samt hyppigheden af ADS-C rapporterne, som der skal være indgået enighed om, inden ADS-C anvendes i forbindelse med udøvelse af lufttrafiktjeneste.
Aftalevilkårene udveksles mellem jordsystemet og luftfartøjet ved hjælp af en kontrakt, eller serie af kontrakter.
Missed approach
Den fremgangsmåde, der skal følges, hvis ikke indflyvningen kan fortsættes.
ADS-B (broadcast)
En metode, hvorved luftfartøjer, køretøjer på flyvepladsen, og andre genstande ved behov kan sende og/eller modtage data, såsom identitetsbetegnelse, position og supplerende data i en udsendelseskonfiguration via datalink.
ADS-C (contract)
Refererer generelt til:
* ADS-følgekontrakt
*ADS-kravskontrakt
*ADS-periodekontrakt
Det er en metode efter hvilken vilkårene for en ADS-C-aftale vil blive udvekslet mellem jordsystemet og luftfartøjet via datalink, og som specificerer vilkår for ADS-C-rapporternes påbegyndelse, og hvilke data rapporterne skal indeholde.
AFIS
Flyvepladsinformationstjeneste
AFIS-enhed
Enheden, der stilles for at stille AFIS- og alarmeringstjenest til rådighed.
AIRPROX
Kodeord for et luftfartøjs passagenærhed, der bruges i rapporter vedrørende trafikhændelser (ATIR).
AIRMET
Indeholder oplysninger om forekomst, eller forventet forekomst, af vejrfænomener en-route, og udviklingen af disse, som kan have sikkerhedsmæssig indflydelse på flyvninger i lav højde, og som ikke allerede er i den udsendte udsigt for flyvninger i lav højde.
Oplysningerne udsendes af et meteorologisk overvågningskontor.
Air-taxiing
En helikopters, eller anden VTOL-flyvers, bevægelse normalt under jordeffekt over flyvepladsens område. Farten skal være mindre end 20 kt.
Højden kan variere, og nogle helikoptere kræver en højde på mere end 25 ft over GND for at reducere jordeffektturbulens, eller for at sikre frigang for underhængende last.
Aktionstid (endurance)
Den maksimale flyvetid, udregnet på baggrund af et luftfartøjs brændstofforbrug.
Alarmeringstjeneste
En tjeneste, der har til formål at underrette relevante organisationer om luftfartøjer, der har behov for eftersøgnings- og redningstjeneste, og i nødvendigt omfang assistere sådanne organisationer.
ALERFA
Kodeord for beredskabsfase.
Alternativ flyveplads (alternate aerodrome)
En flyveplads, hvortil et luftfartøj kan fortsætte, hvis fortsættelse til, eller landing på bestemmelsesstedet er umulig eller ikke skønnes tilrådelig. Luftfartøjets performancekrav skal imødekommes på dets alternative flyveplads.
Der er 3 typer:
* Take-off alternate:
Her kan et luftfartøj lande, hvis det
skulle blive nødvendigt kort efter
start, og startflyvepladsen ikke kan
benyttes.
- En-route alternate:
Her kan et luftfartøj lande, hvis
omdrigering bliver nødvendig
undervejs på ruten. - Destination aerodrome:
Hvis det er umuligt eller ikke
tilskønnes tilrådeligt at lande på
bestemmelsesstedet, kan man
lande på denne i steder.
Alvorlig hændelse (serious incident)
En hændelse, hvor der var stor sandsynlighed for et havari, og som havde forbindelse med operationen af et luftfartøj.
For et bemandet luftfartøj indtræffer dette fra det tidspunkt, hvor en person går ombord på luftfartøjet, i den hensigt at flyve, og indtil alle er gået fra borde.
For et ubemandet luftfartøj indtræffer dette når flyveren er klar til at flytte sig, med hensigt at flyve, og indtil det standser ved flyvningens afslutning, og det primære fremdriftssystem er lukket ned.
Area Of Responsibility
Et nærmere afgrænset område, indenfor hvilket en enkelt lufttrafiktjeneste har ansvaret for udøvelse af lufttrafiktjeneste.
Approval request
En anmodning til en tilstødende lufttrafiktjeneste om følgende:
* Et luftfartøj, der endnu ikke er startet, når flyvetiden til punktet for overdragelse er mindre end det aftalte minimum
* Et luftfartøj under flyvning, der påtænker at flyve under vilkår, der ikke er beskrevet i pågældende samarbejdsaftaler
ASHTAM
En særlig serie i NOTAM, med det specifikke formål at udsende meddelelser vedrørende ændringer i vulkansk aktivitetsniveau, et vulkansk udbrud eller en vulkansk askesky af betydning for flyveoperationer.
ATIS
Automatisk Terminalinformationstjeneste
Automatisk afgivelse af ruteinformationer til ankommende og afgående luftfartøjer, 24 timer i døgnet.
D-ATIS er en datalink ATIS, der findes også tale-ATIS.
ATS
Betegnelse for lufttrafiktjeneste
ATS surveillance service
En tjeneste, som udøves direkte ved hjælp af et ATS-overvågningssystem.
ATS overvågningssystem
Fællesbetegnelse for ADS-B, PSR, SSR eller ethvert sammenlignet, ground-based system, der muliggør identifikation af et luftfartøj.
ATS-rute
En nærmere fastsat rute, oprettet for at kanalisere lufttrafik, hvor dette er nødvendigt, for at udøve lufttrafiktjeneste.
Anvendes for at betegne en airway, en kontrolleret eller ikke-kontrolleret rute, en ind- eller udflyvningsvej og lignende.
Runway
Et på en landflyveplads markeret, rektangulært område, til brug ved start og landing.
Runway-in-use
Den, eller de baner, der på et givent tidspunkt af lufttrafiktjenesteenheden anses som værende mest egnet til start eller landing på pladsen.
Runway incursion
Enhver hændelse på en flyveplads, der involverer en ukorrekt tilstedeværelse på banen.
Runway surface conditions
En beskrivelse af baneoverfladens tilstand, der bruges til at fastsætte flyvemaskinernes præstation.
Runway Visual Range
Den afstand, over hvilken en pilot i et luftfartøj på en banes centerlinje kan se enten banens markeinger, banekantlysene eller banens centerlinjelys.
Banetilstandsvurderingsmatrice
En matrice, der gør det muligt at vurdere koden for banens tilstand (RWYCC), ved anvendelse af tilknyttede procedurer ud fra et sæt observationer, og piloternes rapporter om remsevirkningen.
Basedrej
Et drej udført af et luftfartøj, under indledende indflyvning, for at påbegynde mellemliggende indflyvning eller slutindflyvning.
Flyvevejene før og efter drejet er ikke sammenfaldende.
Occurence
Enhver sikkerhedsrelateret episode, herunder et havari eller en alvorlig hændelse, som bringer, eller som, hvis den ikke korrigeres eller imødegås, kan bringe et luftfartøj, de ombordværende eller en hver anden person i fare.
Track
Projektion på jordens overflade af et luftfartøj under flyvning. Retningen i et givent punkt udtrykkes ved grader fra nord. Flyvevej betyder det samme som track.
ALERT phase
En situation, hvor der næres frygt for et luftfartøjs og de ombordværendes sikkerhed. Kodebetegnelse ALERFA.
ETA
Estimated Time of Arrival.
For IFR-flyvninger er det det tidspunkt, hvor luftfartøjet beregnes at ankomme over et angivet punkt, som er fastsat i relation til navigationshjælpemidler og hvorfra en instrumentindflyvningsprocedure agtes påbegyndt, eller, hvis et sådant punkt ikke findes, tidspunktet flyveren estimeres at ankomme over flyvepladsen.
For VFR-flyvninger er det det tidspunkt flyveren beregnes at ville ankomme over flyvepladsen.
Total estimated elapsed time
For IFR-flyvninger er det den tid, der beregnes at skulle bruges fra start og indtil ankomst over et givent punkt, som er fastsat i relation til radionavigationshjælpemidler, og hvorfra en instrumentindflyvnignsprocedure agtes påbegyndt eller, hvis dette ikke findes, den tid, der beregnes at skulle bruges fra start og indtil ankomst over bestemmelsesstedet.
For VFR-flyvninger er det den tid, der beregnes at skulle bruges fra start og indtil ankomst over bestemmelsesstedet.
Descision Altitude (DA) / Decision height (DH)
En angivet højde over havet (DA) eller højde over jorden (DH), i en 3D instrumentindflyvningsopetaion, i hvilken en afbrudt indflyvning skal påbegyndes, hvis den visuelle reference for at kunne fortsætte indflyvningen ikke er opnået.
Significant point
Et nærmere angivet geografisk punkt, anvendt til at angive en ATS-rute, et luftfartøjs flyvevej, eller til andre navigations- og lufttrafikmæssige formål.
Der er 3 kategorier, af significant points:
* Jordbaseret navigationshjælpemiddel
* Skæringspunkt
* Waypoint
Blind transmission
Udsendelse fra en station til en anden, under forhold hvor to-vejs-kommunikation ikke kan etableres, men hvor det formodes at den kaldte station er i stand til at modtage.
CPDLC
Datalink-communication mellem flyveleder og pilot.
Datakonvention
En overenskomst vedrørende bestemmelser, om den måde, eller rækkefølge, i hvilken en samling oplysninger kan sammenstilles for at danne en meningsfuld forbindelse.
Data-link kommunikation
Udveksling af meldinger over datalink. Kommunikationsform.
DETRESFA
Kodeord for distress phase (Nødfase på dansk)
Straight-in approach
En indflyvning, der udelukkende udføres på slutindflyvningskursen uden proceduredrej eller drej i holding.
Downstream klarering
En klarering, udstødt til et luftfartøj af en flyvekontrolenhed, der ikke er den aktuelt kontrollerende flyvekontrolenhed for det pågældende luftfartøj.
True Airspeed (TAS)
Et luftfartøjs fart gennem luften på et angivet tidspunkt
Elevation
Den lodrette afstand målt fra middelvandstanden til et punkt eller et niveau på eller i fast forbindelse med jordoverfladen.
Replacement flight plan
En ny indleveret flyveplan, med samme luftfartøjsidentifikation og start- og bestemmelsessted, men med ændret rute, som følge af lufttrafikregulering, der erstatter den tidligere indleverede flyveplan.
Expedite clearance
En anmodning til en tilstødende lufttrafiktjenesteenhed om en klarering af hastende karakter, for et luftfartøj i luften, når flyvetiden til det aftalte punkt for overdragelse af kontrol er mindre end det aftalte minimum.
Danger area
Et nærmere afgrænset område, inden for hvilket der på angivne tidspunkter kan forekomme virksomhed, der er til fare for luftfartøjer under flyvning.
Holding fix
En geografisk position, der tjener som reference for en venteposition.
FIR
Flyveinformationsregion - Et nærmere afgrænset luftrum, indenfor hvilket der udøves flyveinformations- og alarmeringstjeneste.
FIZ
Flyveinformationszone - Et næmere afgrænset luftrum, indenfor hvilket, der stilles flyvepladsinformations- og alarmeringstjeneste til rådighed, for flyvepladstrafik.
Fjernpilot
En fysisk person, der er ansvarlig for sikker udførelse af en flyvning af et ubemandet luftfartøj ved at betjene dets styregrejer, enten manuelt eller når det ubemandede luftfartøj flyver automatisk, ved at overvåge dets kurs, og til enhver tid være i stand til at gribe ind, og ændre denne kurs.
FL
Flight Level
Flight crew member
Et besætningsmedlem, der er certificeret, og pålagt opgaver af betydning for føringen af et luftfartøj i flyvetjenestetiden.
Flyvehøjde (level)
Fællesbetegnelse for et luftfartøjs position i lodret linie under flyvning, udtrykt i højde over jorden, havet eller i flyveniveau.
FIC
Flyveinformationscentral - enhed, der udøver flyveinformations- og alarmeringstjeneste.
FIS
Flight information service - En tjeneste, der har til opgave at give råd og oplysninger af betydning for flyvningernes sikre og effektive udførelse.
ATC-enhed
Fællesbetegnelse for kontrolcentral, approach og tårnkontrol.
Flyvekontrolinstruktion
Direktiver udstedt af en flyvekontrolenhed, for at kræve, at en pilot udfører en given handling.
Flyvekontroltjeneste (Air Traffic Control Service)
En tjeneste, der har til opgave at FOREBYGGE sammenstød mellem luftfartøjer, at forebygge sammenstød på MANØVRE-området mellem luftfartøjer og hindringer, samt at fremme og regulere trafik.
Flyvemaskine
Et kraftdrevet luftfartøj, som er tungere end luft, og som under flyvning hovedsageligt bæres oppe af aerodynamiske reaktioner på flader, der forbliver faste, så længe flyvebetingelserne ikke ændres.
Flyveniveau (FL)
Flade, med konstant lufttryk, som bestemmes ved 1013,25 hPa som udgangspunkt, og er adskilt fra andre sådanne flader, med bestemte trykintervaller.
En trykhøjdemåler kalibreret i overensstemmelse med standardatmosfæren, og er indstillet på en QNH-værdi angiver…
Højde over havet
En trykhøjdemåler kalibreret i overensstemmelse med standardatmosfæren, og er indstillet på en QFE-værdi angiver…
Højde over det til QFE-værdien svarende referenceplan på jorden.
En trykhøjdemåler kalibreret i overensstemmelse med standardatmosfæren, og er indstillet på 1013,25 hPa angiver…
Flight level
Flyveplads (aerodrome)
Et nærmere bestemt område, herunder bygninger, installationer og udstyr, på landjorden eller en flydende struktur, der skal bruges enten helt eller delvist til luftfartøjers afgang, ankomst og trafik på jorden.
Flyvepladsens meteorologiske kontor
Aerodrome meteorological office - Et kontor med ansvar for meteorologisk tjeneste for flyvepladsen.
De har ansvaret for at udstede TAF. DMI varetager funktionen i Danmark.
Aerodrome elevation
Elevationen af det højeste punkt på landingsområdet.
AFIS
Flyvepladsinformationstjeneste
Flyvepladstrafik - Aerodrome traffic
Al trafik på en flyveplads’ manøvreområde og alle luftfartøjer i luften i nærheden af en flyveplads. Det omfatter, men er ikke begrænset til, luftfartøjer der flyver ind i, eller forlader, flyvepladsens trafikrunde.
TAF
Terminal Aerodrome Forecast - En kortfattet beskrivelse af de forventede meteorologiske forhold på en flyveplads i en nærere angivet periode.
Flyveplan
Specificerede oplysninger vedrørende et luftfartøjs påtænkte flyvning eller en del deraf, afgivet til en lufttrafiktjenesteenhed.
Air traffic advisory service
En tjenste, som udøves i et nærmere angivet luftrum, eller for en angivet rute, for at sikre adskillelse, hvor dette er muligt, mellem luftfartøjer, der opererer på flyveplaner IFR.
Flight visibility
Sigtbarheden fremad fra cockpittet i et luftfartøj under flyvning.
Flyvesikkerhedsmæssig hændelse
Enhver driftsforstyrrelse, fejl, mangel eller andet irregulært forhold, som i forbindelse med en hvilken som helst operation af et luftfartøj har eller ville kunne påvirke flyvesikkerheden, men som ikke har medført havari, eller alvorlig hændelse, omfattet af indberetningspligten.
Flight path monitoring
Anvendelse af ATS overvågningssystem til at give oplysninger og råd om betydningsfulde afvigelser fra et luftfartøjs tilsigtede flyvevej, heri medregnet afvigelser fra betingelserne i udstedte klareringer.
Forkortet flyveplan
Indeholder kun de nødvendige oplysninger for en del af en flyvning.
Prohibited area
Et nærmere afgrænset luftrum, hvor flyvning er forbudt.
Formationsflyvning
Flyvning, hvor to eller flere luftfartøjer flyver med visuel reference til hinanden, og hvor afstanden mellem luftfartøjerne er nedsat, således at luftfartøjerne i forhold til anden lufttrafik udgør en sammenhængende flyvning.
+3 NM sep til en formation.
Forplads - apron
Et afgrænset område beregnet til luftfartøjers ophold under ombordtagning eller afsætning af passagerer, post eller gods, tankning, parkering eller vedligehold.
Apron management service
En tjeneste der ydes med henblik på at styre luftfartøjers og køretøjers aktiviteter og bevægelser på en forplads
Forventet afgangstidspunkt (EOBT)
Tidspunktet på hvilket luftfartøjet forventes at påbegynde udkørsel til start
Forventet indflyvningtidspunkt (EAT)
Tidspunktet på hvilket en flyvekontrolenhed forventer at et ankomne luftfartøj efter en forsinkelse vil forlade holding for at fuldføre indflyvning til landing
Prevailing visibility
Den største sigtbarhedsværdi som observeres i overensstemmelse med definitionen på sigtbarhed, der opnås indenfor mindst halvdelen af horisontcirklen, eller inden for mindst halvdelen af flyvepladsens overflade.
Disse områder kan bestå af sammenhængende eller ikke-sammenhængende sektorer.
Disse værdier kan fastsættes af en vejr observatør og eller automatiske systemer.
Area of common interest
En udstrækning af luftrum, aftalt mellem 2 lufttrafiktjenesteenheder, der strækker sig ind i det tilstødende eller undeerliggende ansvarsområde.
Sensitive area
Et område, der strækker sig udover det kritiske område, hvor luftfartøjers eller køretøjers parkering eller bevægelse vil have indflydelse på navigationssignaler, og vil forstyrre luftfartøjet, der benytter signalet.
General Air Traffic
Flyvninger, der udføres i overensstemmelse med civile bestemmelser og procedurer.
Gennemgangshøjde (Transition Altitude TA)
Den højde over havet, i eller under et luftfartøjs lodrette position refereres til ift. middelvandstanden. MSL.
Gennemgangslag (Transition layer)
Luftrummet mellem gennemgangshøjden- og niveauet.
Gennemgangsniveau (Transition level)
Det laveste flyveniveau, der er tilgængeligt over, og dermed 1000’ adskilt til TA.
Glide path
En profil til vejledning af luftfartøjers nedgang under slutindflyvning.
Current flight plan
Flyveplanen inklusiv eventuelle ændringer, fremkommet ved senere klareringer.
Havari (accident)
En begivenhed hvor enten en person kvæstes dødeligt, eller alvorligt, som følge af at være i luftfartøjet, direkte berøring med en hvilken som helst del af luftfartøjet, herunder dele, der har løsnet sig fra luftfartøjet, eller direkte udsættelse for lufttrykket fra en jetmotor.
Sidstnævnte dog med undtagelse af hvis skaderne har naturlige årsager, er påført af personen selv, eller hvis skaderne rammer blinde passagerer, der har skjult sig udenfor de områder passagerer og besætningsmedlememr normalt har adgang til.
Det er også et havari når luftfartøjet udsættes for skade eller strukturelle fejl, der nedsætter strukturens styrke, ydeevne eller flyveegenskaber, og det vil som regel kræve en større reperation.
Det er også havari, hvis luftfartøjet savnes, eller er fuldstændigt utilgængeligt.
Helikopterflyveplads (Heliport)
En flyveplads udelukkende til brug for helikoptere.
Hindring (Obstacle)
Enhver fast midlertidig eller permanent genstand, der befinder sig på et område, der er beregnet til luftfartøjers manøvrering på jorden, eller gennemskærer en nærmere angivet flade, hvis formål er at beskytte luftfartøjer under flyvning, eller hvis den befinder sig udenfor de nærmere angivne flader, og anses for at udgøre en fare for lufttrafikken.
Obstacle Clearance Altitude/Height (OCA/OCH)
Den laveste højde over havet (OCA) eller over relevant banetærskel- eller flyvepladsniveau (OCH), med hindringsfrihed.
Hændelse (incident)
En begivenhed, som ikke er et havari, men som har indflydelse på, eller ville kunne have indflydelse på flyvesikkerheden.
Højde (height)
Den lodrette afstand fra et angivent referencepunkt til et niveau, et punkt eller en genstand betragtet som værende et punkt.
Højde over havet (altitude)
Den lodrette afstand fra MSL til et niveau, et punkt eller en genstand betragtet som værende et punkt.
Identifikation
Den situation, som er tilstede når positionsvisningen af et bestemt luftfartøj ses på et skærmbillede og med sikkerhed er identificeret.
IFR
Instrumentflyveregler
Regler, der danner grundlag for, at et luftfartøj, der er udstyret med egnet navigationsudstyr afpasset til den rute, der skal beflyves, kan flyve i overensstemmelse med de gældende krav, til flyveoperationer.
IFR-flyvning
Flyvning udført i overensstemmelse med IFR.
Ikke-RVSM-godkendt-luftfartøj
Giver sig selv - luftfartøj, der ikke er godkendt til at flyve i RVSM-luftrum.
IMC
Instrumentvejrforhold
Vejrforhold, udtrykt i værdier for sigtbarhed, afstand fra skyer og skydækkehøjde, der er mindre end de minima, der er fastsat for VMC.
INCERFA
Uncertenty phase
Indflyvning med jordsigt - Visual approach
En indflyvning udført under en IFR-flyvning, hvor indflyvningen udføres med jordsigt.
Approach control unit
En enhed, der yder flyvekontroltjeneste for ankommende og afgående kontrollerede flyvninger ved en eller flere flyvepladser.
Approach sequence
Den rækkefølge, i hvilken to eller flere luftfartøjer får klarering til indflyvning og landing på en flyveplads.
Overtaking aircraft
Et luftfartøj, der nærmer sig et andet luftfartøj bagfra under en vinkel, der er mindre end 70 grader, målt fra indhentende flys længdeakse.
Indicated Airspeed
Den hastighed, der aflæses på fartmåleren.
Individuel kode (discrete code)
En firetals kode (squawk), hvor de sidste to cifre ikke er 00.
Initial approach segment
Den del af en instrumentindflyvningsprocedure, der ligger mellem det indledende indflyvningspunkt og enten hhv. punktet for mellemliggende indflyvning eller slutindflyvningspunktet.
Filed flight plan
Flyveplanen, der er indleveret af luftfartøjschefen, uden efterfølgende ændringer.
Instrumentindflyvningsoperationer (Instrument approach operations)
IAP :
Non-precision: 2D app af type A
Med vertikal vejledning: APV - Performance Based (PBN) 3D ap af type A.
PA - Precision approach: Baseret på nav systemer 3D app type A og B.
Interception
En militær handling rettet mod et luftfartøj, oftest med henblik på at fastslå deres identitet.
Internationalt NOTAM-kontor (NOF)
Kontor, der af medlemsstaten er udpeget til at udveksle internationale NOTAM’s.
Combat aircraft
Militære luftfartøjer, der medfører bevæbning eller som er i stand til det.
ATC clearance
Tilladelse til at et luftfartøj foretager manøvrer i overensstemmelse med de nærmere betingelser, der er angivet af en flyvekontrolenhed.
Clearance limit
Det punkt, hvortil et luftfartøj har modtaget klarering.
Runway Condition Code (RWYCC)
Et nummer, der skal anvendes i rapporten om banens tilstand (RCR), som beskriver banens overflade og dennes indvirkning på flyvemaskiners decelerationsevne og lateral kontrol.
Area Control Centre
En enhed, der udøver flyvekontroltjeneste for kontrollerede flyvninger inden for kontrolområder under dens ansvarsområde.
Kontrolleret flyveplads
En flyveplads, hvorpå der udøves flyvekontroltjeneste for flyvepladstrafik.
Kontrolleret flyvning
Enhver flyvning, hvor der er udstedt en klarering.
Kontrolleret luftrum
Et nærmere afgrænset luftrum, inden for hvilket der udøves flyvekontroltjeneste i overensstemmelse med luftrumsklassifikationerne. (A, B, C, D, E, F eller G)
Kontrolområde
Et kontrolleret luftrum, der strækker sig opefter fra en fastsat grænse over jorden.
Transfer of control point
Et nærmere bestemt punkt på et luftfartøjs flyvevej, hvor ansvaret for at udøve flyvekontroltjeneste overdrages fra en enhed til den næste.
Kontroltårn
Enhed, der yder flyvekontroltjeneste for flyvepladstrafik.
Kontrolzone
Et kontrolleret luftrum, der strækker sig fra GND til en fastsat øvre grænse.
Kritisk fase (emergency phase)
En fællesbetegnelse for INCERFA, ALERFA og DETRESFA
Kritisk område
Et område, med fastlagte dimensioner, der strækker sig rundt om jordbaseret navigationsudstyr, der benyttes til PA, hvor tilstedeværelse af køretøjer eller luftfartøjer vil forårsage en uacceptabel forstyrrelse af navigationsvejledningssignalerne.
Required Navigation Performance (RNP)
En angivelse af den navigationstolerance, der er acceptabel ved operation indenfor definerede luftrum.
Kunstflyvning (aerobatic)
Bevidste manøvrer, der udføres med et luftfartøj, for at opnå en brat ændring af luftfartøjets flyvestilling, en unormal flyvestilling eller en unormal ændring af hastigheden, som ikke er nødvendig ved en normal flyvning.
Vektorering/kursdirigering
Udøvelse af en navigationsvejledning til luftfartøjer i form af en specifik kurs, baseret på brugen af et ATS-overvågningssystem.
Taxiing
Et luftfartøjs bevægelse ved egen kraft på en flyveplads, bortset fra ved start og landing.
Lav indflyvning
En overflyvning langs med en landingsbane for træningsformål.
Low pass (lav overflyvning)
Forbiflyvning af kontroltårn eller andet observationssted for at få foretaget en visuel inspektion af luftfartøjet fra jorden.
Lokal rutinemelding
En meteorologisk melding udstedt med faste tidsintervaller, kun beregnet til udsendelse hvor observationerne er foretaget. Eksempelvis en MET-rapport.
Lokal særmelding
En meteorologisk melding udstedt i henhold til de kriterier, der er fastsat for særlige observationer, kun beregnet til udbredelse hvor observationerne er foretaget. Eksempelvis en SPECI.
AFTN
Aeronautical Fixed Telecommunication Network - Et verdensomspændende system til luftfartens faste kredsløb, der indgår i AFS, til udveksling af meldinger og digitale data mellem luftfartens faste stationer med samme kommunikationskarakteristika.
Air-ground-communication
Tovejskommunikation mellem luftfartøjer og stationer på jorden.
Aeronautical Mobile Service
En mobiltjeneste mellem luftfartøjer indbyrdes og mellem luftfartøjer og redningsfartøjer. Nødradiopejlesendere kan også indgå på nødfrekvenser.
Luftfartsforetagende (operator)
Nogle, der driver en luftfartsvirksomhed.
Luftfartsinformationspublikation (AIP)
En publikation udgivet af en stat, der indeholder luftfartsinformation af varig natur, og med væsentlig betydning for luftfarten.
Aeronautical ground light
Ethvert lys, der tjener som hjælp for luftfarten, med undtagelse af lys på luftfartøjet selv.
Aeronautical station
En jordstation i luftfartens mobile tjeneste.
Aircraft
Enhver maskine, der i atmosfæren kan oppebæres af andre af luftens reaktioner end luftens reaktioner mod luftoverfladen.
Aircraft proximity
Når afstanden mellem to luftfartøjer anses at have været af en størrelse, hvor luftfartøjets sikkerhed vurderes af have været bragt i fare. Inddeles i 3 klasser:
* Kollisionsrisiko
* Sikkerhed ikke tilsikret
* Ingen kollisionsrisiko
* Risikoen ikke bestemt
Aircraft proximity - Kollisionsrisiko
Der har været alvorlig fare for kollision
Aircraft proximity - Sikkerhed ikke tilsikret
Luftfartøjet har muligvis været bragt i fare
Aircraft proximity - Ingen kollisionsrisiko
Der har ikke været risiko for kollision
Aircraft proximity - Risikoen ikke bestemt
Der ligger ikke tilstrækkelige oplysninger til at afgøre den pågældende risiko, eller hvor resultatløse eller modstridende beviser udelukker en afgørelse.
Pilot-In-Command
Den pilot, der er udpeget af operatøren til af have kommandoen. Han er pålagt ansvaret for sikker gennemførelse af flyvningen.
Luftfartøjsidentitetsbetegnelse
En gruppe bogstaver, tal eller kombination deraf, der er unik for den enkelte flyvning, og kan benyttes til at identificere et luftfartøj.
Air-report
En rapport fra et luftfartøj, udarbejdet under flyvning, der indeholder meldinger fra en position om operationelle og/eller meteorologiske meldinger.
Air to air refuelling
Overførsel af flybrændstof fra et luftfartøj til et andet i luften.
Air traffic
Al trafik med luftfartøjer under flyvning, eller under manøvrering på manøvreområdet.
Air traffic incident
Det er en alvorlig flyhændelse, der hovedsageligt relaterer sig til bestemmelserne for lufttrafiktjeneste, og hvor luftfartøjerne passerer hinanden i en sådan nærhed, eller hvor andre vanskeligheder, forårsaget af mangelfulde procedurer, manglende efterlevelse af procedurer eller fejl ved hjælpemidler på jorden resulterer i en faretruende situation.
ATFM (Air Traffic Flow Management)
En tjeneste etableret med det formål at medvirke til en sikker, velordnet og hurtig afvikling af lufttrafik ved at sikre, at flyvekontrolkapaciteten udnyttes fuldt ud, og at trafikmængden er forenelig med fastsatte kapacitet.
AFTM-Slot
En beregnet starttid, CTOT, der er det tidspunkt, med en tolerance på -5 til +10 minutter, indenfor hvilket luftfartøjet kan starte.
Air Traffic Service (ATS)
En fællesbetegnelse for flyveinformationstjeneste, alarmeringstjeneste, flyverådgivningstjeneste og flyvekontroltjeneste.
ATS-luftrum
Afgrænsede luftrum, benævnt med et bogstav, indenfor hvilke det er angivet hvilke typer flyvning, der må foretages, hvilke krav, der er foreskrevet og hvilken lufttrafiktjeneste, der udøves.
Air Traffic Service Unit
Fællesbetegnelse for flyvekontrolenhed, flyveinfirmationscentral, AFIS-enhed og meldekontor for lufttrafiktjeneste.
Manøvreområde
Den del af en flyveplads, der anvendes til luftfartøjers start, landing og kørsel, bortset fra forpladser.
Cruising speed
Planlagt egenfart i marchhøjden (cruising level)
Cruising level
En flyvehøjde, hvor en væsentlig del af flyvningen foregår.
Cruise climb
En stigeteknik, som indebærer en forøgelse af luftfartøjets højde, efterhånden som dets vægt formindskes.
ARO
Air traffic services Reporting Office:
En enhed oprettet med det formål at modtage og videregive meldinger vedrørende lufttrafiktjeneste og flyveplaner, som indgives inden afgang, samt alarmeringstjeneste.
Intermediate Approach
Den del af en instrumentindflyvningsprocedure, der ligger mellem punktet for påbegyndelse af mellemliggende indflyvning og slutindflyvning, eller mellem afslutningen af et proceduredrej eller drej i holding og slutindflyvningspunktet.
Meteorological report
En beskrivelse af de observerede meteorologiske forhold på et bestemt sted, på et bestemt tidspunkt.
Meteorological information
Meteorologiske meldinger, analyser, udsigter og enhver anden beskrivelse, der vedrører eksisterende eller forventede meteorologiske forhold.
Meteorological Watch Office
Kontor, der overvåger meteorologiske forhold, der påvirker flyveoperationer, og kan have sikkerhedsmæssige indvirkninger.
I DK: DMI
Minimum fuel
Når et luftfartøjs brændstofbeholdning har nået et niveau, hvor ingen yderligere forsinkelse kan accepteres, og et luftfartøj bliver nødt til at lande på en nærmere bestemt flyveplads.
Minimum sector altitude (MSA)
Den laveste anvendelige højde over havet, der sikrer en mindste afstand på 1000 ft over alle hindringer i et område defineret af en cirkel med radius på 25 NM omkring lufthavnen.
Denne fremgår i AIP’en for den enkelte lufthavn.
Modtagende enhed
Den enhed, der modtager en melding.
MLAT
MultiLATeration system - En gruppering af udstyr, der er konfigureret til at præsentere position baseret på SSR-signaler, ved hjælp af teknikken Time Difference Of Arrival.
Navigationshjælpemidler
Et system udenfor luftfartøjet, der generer elektromagnetiske signaler, som luftfartøjssystemer benytter til positionsbestemmelse eller flyvevejsvejledning.
NOTAM
Notice to airmen - En oplysning formidlet via telekommunikation, der indeholder information vedrørende etablering, tilstand eller ændring ved enhver luftfartsfacilitet, tjeneste, procedure eller fare, hvor informationen er nødvendig.
Nød (Distress)
En situation, hvor man trues af en alvorlig og overhængende fare, der kræver øjeblikkelig hjælp.
Distress phase: Forced landing likely.
Distress Phase
Fasen man går ind i, hvis der i en situation er rimelig vished for, at et luftfartøj og de ombordværende befinder sig i alvorlig og overhængende fare, samt har brug for øjeblikkelig hjælp.
DETRESFA.
Radio Mandatory Zone (RMZ)
Et afgrænset luftrum, hvor det er påkrævet af have og bruge radioudstyr.
Transponder Mandatory Zone (TMZ)
Et afgrænset luftrum, hvor det er påkrævet af have og bruge transponder med trykhøjderapportering.
Public aerodrome
Flyveplads godkendt af Trafikstyrelsen, og som er åben for offentligheden under fastsatte vilkår.
Områdekontroltjeneste
Flyvekontroltjeneste for kontrollerede flyvninger i kontrolområder.
Area Navigation (RNAV)
En navigationsmetode, der tillader et luftfartøj af flyve på vilkårlige ruter, uden nødvendig reference til jordstationer. Kan dog også udføres på baggrund af jord- eller satellitbaserede navigationsjælpemidler, flyets egne navigationshjælpemidler, eller en kombination heraf.
RNAV-route
En ATS-rute til brug for luftfartøjer, der kan anvende RNAV.
Change-over point
Det punkt, hvor det forventes af et luftfartøj, der navigerer langs en ATS-rute, defineret af VOR/NDB-stationer, ændrer sin primære navigationsreference fra et bagvedliggende til et foranliggende hjælpemiddel.
Low visibility operations (LVO)
Indflyvnings- eller startoperationer på en bane, med en RVR på under 550m og en DH på under 200 ft.
Overdragende enhed (transferring unit)
Den flyvekontrolenhed, der overdrager ansvaret for udøvelse af flyvekontroltjeneste for et luftfartøj til den næste flyvekontrolenhed langs ruten.
Surveillance Radar
Radarudstyr anvendt til at bestemme et luftfartøjs position i retning og afstand.
Positionssymbol
Det synlige tegn på et skærmbillede af positionen på et luftfartøj (køretøj eller anden genstand) ved en automatisk behandling af positionsdata.
Position indication
Det synlige tegn, i ikke-symbolsk form, på et skærmbillede af positionen på et luftfartøj (køretøj eller anden genstand)
Primary Surveillance Radar
Radarovervågningssystem, der bruger refleksioner af radiosignaler.
Primary Surveillance Radar Blip
Den visuelle visning i ikke-symbolsk form, på et skærmbillede af positionen på et luftfartøj på en radar.
Proceduredrej
Manøvre, hvor der foretages et drej bort fra en given flyvevej efterfulgt at et drej i den modsatte retning, således at luftfartøjet når ind på og fortsætter i modsat retning af den oprindelige flyvevej.
Procedural Control
Når information fra ATS surveillance systemer ikke kræves, for at udøve flyvekontroltjeneste.
Procedural seperation
Den adskillelse der udøves, ved procedural control
Low visibility procedures
Procedurer, der anvendes på en flyveplads for at sikre drift under operationer ved lav sigt.
Radar
Et radiohjælpemiddel, som kan give oplysninger om genstandes afstand, retning og/eller højde.
Radar Trail
En militær formationstype, hvor piloterne selv opretholder adskillelse, ved hjælp af luftfartøjets radar.
Radar seperation
Den adskillelse, der anvendes, når oplysninger om luftfartøjers positioner stammer fra en radar.
Radar approach
En approach, der udføres efter anvisning af en flyveleder, der anvender en radar.
Radar clutter
Den synlige visning på et radar display af uønskede signaler.
Radar contact
Et luftfartøj er i radarkontakt, når radarpositionen af en flyvemaskine er synligt og identificeret på et skærmbillede.
Radio direction-finding station
En radiostation, der udelukkende er beregnet til at fastslå retningen til andre stationer, på grundlag af deres transmissioner.
Radiotelefoni
Radiokommunikation hvor man udveksler oplysninger ved tale.
Reporting point
Et fastsat geografisk sted, i forhold til hvilket et luftfartøjs position skal angives.
Rescue Coordination Centre
Enhed ansvarlig for at fremme effektiv tilrettelæggelse af eftersøgnings- og redningstjenester.
Rescue Unit
En enhed bemandet med faguddannet personale og forsynet med udstyr, der gør dem i stand til hurtig udførelse af rednings- og eftersøgningsaktioner.
RVSM -Reduced Vertical Seperation Minima
Højdeadskillelse på 1000 ft mellem FL290 og 410
Release for turn
En tilladelse til den modtagende sektor, til at foretage drej med nærmere angivne luftfartøjer, på ikke mere end 45 grader før overdragelse af kontrol.
Release for descent
En tilladelse til den modtagende sektor, til at foretage descent med nærmere angivne luftfartøjer før overdragelse af kontrol.
Release for climb
En tilladelse til den modtagende sektor, til at foretage climb med nærmere angivne luftfartøjer før overdragelse af kontrol.
Restricted area
Et område, hvor flyvning kun må foregå på visse nærmere angivne betingelser.
Taxiway
En vej anlagt på en flyveplads, med formål til brug for luftfartøjer i kørsel fra en del af flyvepladsen til en anden.
Taxiway ved standplads
Den del af et rullevejssystem, der findes på apron, og kun har til formål at give adgang til standpladser.
Taxiway på apron
Den del af et rullevejssystem, der findes på apron, og som i en gennemgående rute krydser forpladsen.
Taxiway til hurtig frakørsel
En rullevej, der slutter sig til en bane i en spids vinkel, således at landende luftfartøjer kan køre fra banen med højere hastighed. Formålet er af nedringe RWY occ. time.
Secondary Surveillance Radar
Radarovervågningssystem, der benytter sendere og modtagere (interrogatorer) og transpondere.
Sending unit
Den enhed, der sender en melding.
SIGMET
Oplysninger om vejrforhold og udviklingen i tid og rum, der kan have sikkerhedsmæssig indflydelse på flyveoperationer.
Visibility
En sigtbarhed til luftfartsmæssig brug, der er størst af følgende:
- Den største afstand, i hvilken en sort genstand af passende dimensioner placeret tæt på jordoverfladen kan ses og genkendes mod en lys baggrund.
- Den største afstand, i hvilken lys på omkring 1000 candela kan ses og identificeres mod en oplyst baggrund.
Safety alerts and warnings
- Conflict Alert
- Conflict Prediction
- Minimum Safe Altitude Warning
Udover det kommer der advarsler når:
* Garbling forekommer, og der sker utilsigtet dublering af SSR-koder og luftfartøjsidentifikation.
* Ved afbrudt tracking, hvor forbindelsen virker, men flyet ikke vises på skærmen.
* Ved en frosset radarskærm
* Ved anvendelse af squawk 75xx, 76xx og 77xx
Sikkerhedsstandplads
En standplads lidt væk fra de resterende, hvor man parkerer en flyver, der formodes at være udsat for en ulovlig handling eller skal isoleres for andet flyvepladstrafik.
Sky af operationel betydning
En sky, med skyhøjdebase på under 5000 ft eller under MSA, afhængigt af hvilken, der er størst.
Det er også CB’er og TCU’er i hvilken som helst højde.
Skyhøjde (Cloud Base)
Bare højden af skyerne
Skydækkehøjde (ceiling)
Højden af underkanten af det laveste skylag, under 20.000 ft, der dækker MERE EN HALVDELEN af himlen.
Final Approach
Den del af instrumentindflyvningsproceduren, der påbegyndes ved det specificerede fikspunkt (FAF), men hvis det ikke er specificeret:
* Ved afslutningen af det sidste proceduredrej, basedrej eller indadgående drej i en racetrack-procedure.
* Ved intercept-punktet af den sidste beholdne kurs, som specificeret i indflyvningsproceduren
Den afsluttes ved et punkt i nærheden af en flyveplads, hvorfra landing eller en MA kan foretages.
SNOWTAM
NOTAM relateret til sne
Special VFR-flight
En VFR-flyvning, der har fået en ATC klarering til at flyve i en kontrolzone i vejrforhold, der er ugunstige for VMC.
SSR-kode
Det nummer, som er tildelt et bestemt flerimpuls svarsignal afsendt af en transponder i mode A eller C.
SSR-svar
Den synlige visning i ikke-symbol form på et skærmbillede af et afsendt signal fra en SSR-transponder, som svar på et spørgsmål.
STAR
Nærmere angivet IFR-rute for ankommende luftfartøjer, til et punkt, hvor en indflyvningsprocedure kan påbegyndes.
SID
Nærmere angivet IFR-rute for deparing luftfartøjer, til et ATS-punkt, hvor en-route flyvning kan påbegyndes.
Repetetive Flight Plan
En flveplan for en række hyppigt gentagne og regelmæssigt udførte flyvninger med enslydende grunddata. Til gentagen brug.
State Aircraft
Et luftfartøj, der udfører flyvning for militæret, told eller politiet.
Location Indicator
4-bogstavskode tildelt lufthavne eller geografiske beliggenheder.
Heading
Retningen af et luftfartøjs længdeakse under flyvning, udtrykt i grader fra nord.
Sættepunkt (touchdown)
Det punkt, hvor glidepathen berører banen.
Terminal Control Area (TMA)
Et kontrolområde, der normalt oprettes ved sammenløbet af ATS-ruter nær store flyvepladser.
Traffic information
Informationer udstedt af en lufttrafiktjenesteenhed for at oplyse en pilot om anden kendt eller observeret trafik i nærheden.
Movement area
En betegnelse for både manøvreområdet og forpladserne.
Aerodrome traffic circuit
Den angivne flyvevej, som luftfartøjer følger under flyvning i nærheden af en flyveplads.
Pressure alitiude
Et atmosfærisk tryk, der angives i den højde over havet, der svarer til det pågældende tryk i standardatmosfæren.
Tærskel - Threshold
Begyndelsen af den del af banen, der kan bruges til landing.
Tårnkontroltjeneste
Flyvekontroltjeneste for flyvepladstrafik.
Broadcast
Transmission af oplysninger, der ikke er rettet til én bestemt station.
Forecast
En beskrivelse af de forventede meteorologiske forhold, på et nærmere bestemt tidspunkt ved et bestemt sted.
Unlawful interference
Kapring af et luftfartøj, sabotagehandling mod et luftfartøj, lufthavns- eller luftfartsanlæg samt forsøg på, eller trussel herom.
Traffic avoidance advice
Råd om manøvrer, givet af en lufttrafiktjenesteenhed, der kan hjælpe en pilot til at undgå sammenstød.
Uncertainty phase
En situation, hvor der hersker uvished om et luftfartøjs og de ombordværendes sikkerhed.
INCERFA.
Runway Holding Position
En nærmere markeret position, fastsat med henblik på at opnå tilstrækkelig beskyttelse af en bane eller et kritisk område, hvor luftfartøjer og køretøjer skal standse og holde medmindre anden tilladelse er blevet givet fra tårnet.
Udtrykket “holding point” eller stoplinje kan bruges herom.
Holding Procedure
En forudbestemt manøvre, der holder luftfartøjet indenfor nærmere angivet luftrum, mens det venter på yderligere klarering.
VFR
Visuelflyveregler
VFR-dag periode
Perioder, som angiver de daglige perioder, hvori VFR-flyvninger er tilladt.
Civil Twilligt (??)
VFR flight
Flyvning udført i overensstemmelse med VFR.
VFR-nat periode
Periode, som ligger udenfor VFR-dag, og hvori VFR-flyvning skal finde sted efter reglerne for VFR-natflyvning.
VMC - visual meteorological conditions
Vejrforhold udtrykt i værdier for sigtbarhed, afstand fra skyer og skydækkehøjde, der er lig med eller større end fastsatte minima.
Essential Local Traffic
Ethvert luftfartøj, køretøj eller personale på eller nær manøvreområdet eller trafik i start- og stigningsområdet eller slutindflyvningsområdet, som kan udgøre en fare for det pågældende luftfartøj.
Essential traffic
Den kontrollerede trafik, som flyvekontroltjenesteenheden skal sørge for at holde adskillelse fra, men som en bestemt kontrolleret flyvningen ikke er adskilt fra med de minima, der er foreskrevet.
WTC
Wake Turbulence Category
Baseret på MTOM:
Light: under 7000kg
Medium: 7000kg-136.000kg
Heavy: 136.000kg+
Waypoiny
En nærmere angivet geografisk position, der anvendes til at fastlægge en områdenavigationsrute eller flyvevejen for et luftfartøj, der anvender RNAV.
“Fly-by-waypoint”
Et waypoint hvor turn anticipation er påkrævet for at muliggøre en tangentiel afskæring mod næste segment af en rute eller procedure
“Fly-over-waypoint”
Et waypoint over hvilket drejning indledes, mod næste segment af en rute eller procedure