Aromás szénhidrogének / arének Flashcards

1
Q

az aromás szénhidrogének felfedezése

A

Az aromás elnevezés régi időkre tekint vissza, a vegyületek illatára utal, mivel számos képviselőjüket kellemes illatú gyantákból, balzsamokból, illóolajokból izolálták.
Szerkezetüket tekintve, az aromás vegyületek mind a benzolból származtathatók, sokuk a benzol szubsztiuált származéka. A benzolt elsőként (1825-ben) Faraday az olajgáz komprimálásakor fedezte fel, majd nyolc évvel később Mitcherlich előállította benzoegyantából, a benzoesav kalcium sójának dekarboxilezésével. Mitcherlich benzinnek nevezte el.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

az aromás szénhidrogének osztályozása

A

A gyűrűk száma alapján megkülönböztetünk monociklikus és policiklikus aromás szénhidrogéneket. A policiklikus aromás szénhidrogének lehetnek még kondenzáltak és izoláltak a gyűrűk kapcsolódási módja alapján.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

monociklikus aromás szénhidrogének triviális nevei

A
metil-benzol = toluol
dimetil-benzol = xilol (helyzettől függően orto, meta és para)
1,3,5-trimetil-benzol = mezitilén
izopropil-benzol = kumol
vinilbenzol = sztirol
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

benzol szerkezete

A

– a benzol szénlánca hat sp2 hibridállapotú szénatomból áll
– aszénatomok, hibridizációjukból adódóan, síktrigonális geometriát alkotnak, a szigma váz egy síkban található, mire merőlegesek a pi kötések
– a gyűrű feszültségmentességét az magyarázza, hogy a 120 fokos kötésszög egybevág a síktrigonális geometriával (tehát nincs torziós feszültség, Baeyer feszültség), és a hidrogénatomok egy síkban találhatók, szintén 120 fokos szöget bezárva egymással (nincs Pitzer feszültség sem)
– a planáris (egy síkban lévő) szénvázat mindkét oldalán egyenletes eloszlású pi elektronfelhő borítja, melyben az elektronok tartózkodási valószínűsége minden atomon azonos

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

a Hückel szabály

A

A Hückel szabály értelmében ahhoz, hogy egy molekula aromás jelleggel rendelkezzen, három feltételnek kell eleget tegyen.
1) A gyűrűt alkotó alkotó atomok közötti kötés azonos (vagy közel azonos) és az atom váznak koplanárisnak (vagy közel koplanárisnak) kell lennie.
2) Az összes gyűrűt alkotó atomnak lennie kell p atompályája.
3) A delokalizációban 4n+2 számú (n = 0, 1, 2…) p elektron vehet részt.
– a kondenzált policiklikus szénhidrogének közül a naftalin, antracén és fenantrén esetében az aromás jelleg benzol > fenantrén > naftalin > antracén sorrendben csökken
– azokat a gyűrűs szénhidrogéneket, amelyek 4n pi elektronnal rendelkeznek, antiaromás vegyületeknek nevezzük
– ahhoz, hogy egy vegyület antiaromás legyen, ugyanazokat a feltételeket kell teljesítenie, mint a Hückel szabály esetén, annyi különbséggel, hogy nem 4n + 2, hanem csak 4n elektronnal kell rendelkezzen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

a benzolnak és származékainak előállítása kőolajból

A

A benzol és származékai előfordulnak a kőszénkátrányban és egyéb kőolajféleségekben, amikből frakcionált desztillációval választják el. Ezen felül, cikloalkán tartalmú asványolaj-frakciójának dehidrogénezésével; illetve paraffinbázisú ásványolaj-frakciók dehidociklizációjával is előállíthatók.
Pl. a toluol előállítható metilciklohexánból, molibdén-alumínium-oxid katalizátor jelenlétében, 560 Celsius fokon; előállítható még heptánból, króm(VI)-oxid katalizátor jelenlétében, 450-550 Celsius fokon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

a benzolnak és származékainak előállítása aromatizálással

A

A hat szénatomos cikloalkánok és cikloalkének dehidrogénező katalizátorok (pl. platina) jelenlétében magasabb hőmérsékleten (300-500 Celsius) és kis nyomáson jó hozammal alakulnak aromás szénhidrogénekké.
Az aromatizálási technológiában benzol, toluol és xololok előállításához hat-nyolc szénatomos cikloalkánokban gazdag benzinpárlatot kezelnek alumínium-szilikát hordozós platinakatalizátoron, kb. 500 fokon, 15 bar hidrogén nyomáson. Nyílt láncú szénhidrogének is átalakulnak aromássá az aromatizilás folyamán.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

a toluol hidrodezalkilezése

A

A toluol oxidkatalizátorok [króm(III)-oxid, molibdén-oxid] jelenlétében, 5-600 fokon és 30-50 bár hidrogén nyomáson benzollá dezalkilezhető (azaz kimegy a metil csoport, és helyére jön egy hidrogén).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

a xilol izomerizálása

A

A reakció lényegében az aromatizálás folyamán lezajlik, tehát alumínium-szilikát hordozón, ólomkatalizátor jelenlétében, 4-500 fokon, 15 bár hidrogén parciális nyomáson lezajlódó egyensúlyi reakció.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

aromás karbonsavak kalciumsójának hevítésével

A

– első lépésben reagáltatjuk az aromás karbonsavat kalcium-hidroxiddal, majd a keletkező kalcium sót felmelegítjük
– hevítés hatására a COO– csoport kilép, és a helyére egy hidrogén kerül
– melléktermék a kalcium-karbonát és a szén-dioxid

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

monociklusos aromás szénhidrogének fizikai tulajdonságai

A

– a monociklikus aromás szénhidrogének szobahőmérsékleten átlátszó, cseppfolyós, jellegzetes illatú vegyületek
– vízben nem, de más szerves oldószerekben (aromás vagy alifás) jól oldódnak, akár korlátlanul elegyednek – forráspontjuk a molekulatömeggel nő
– a benzol és szénhidrogén-származékainak forráspontja az azonos szénatomszámú cikloalkánokéval nagyjából egyezik
– a benzol diszubsztituált származékai közül a para izomerek a legnagyobb forráspontúak, ezért könnyen elválaszthatók társaiktól

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

az aromás elektrofil szubsztitúció

A

Az aromás vegyületek szubsztituáltsága az aromás jellegből adódik, ennélfogva a legjobban jellemző rájuk.
Az aromás vegyületek szubsztitúciójakor a leggyakoribb az elektrofil szubsztitúció. Elektrofilok negatív töltést kedvelőek, ezért vagy pozitív töltésű ionok, vagy könnyen polarizálható vegyületek kevésbé elektronegatív része képes elektrofilként viselkedni (pl. hidrogén ion, karbokation). Az aromás gyűrű – delokalizált elektronfelhőjének köszönhetően – nukleofliként viselkedik.
A folyamat során a támadó reagens, az elektrofil, rákapcsolódik a benzol delokalizált elektronfelhőjére (voltaképp egy szénatomhoz sem tartozik). A keletkező terméket pi1-komplexnek nevezzük. A következő lépésben a támadó reagens rákapcsolódik egy szénatomra, ekkor egy ún. szigma komplex keletkezik. Ekkor megszűnik a konjugált rendszer és az aromás jelleg is, ugyanis az egyik szénatomon kevesebb elektron lesz, mint amennyi kellene. Ezt követően, a támadó elektrofil marad a szénatomon (kipicsázta a hidrogént, ahogyan Gál Emese is el fog picsázni, ha nem tanulsz – a szerk.), a hidrogén pedig a delokalizált elektronokhoz fog kapcsolódni ismét, létrehozva egy pi2-komplexet. Végezetül a kiűzött hidrogén távozik, és létrejön a szubsztituált benzol származék.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

benzol brómozása

A

A benzol brómozása egy elektrofil szubsztitúció. Enyhe melegítés hatására végbemegy. A reakcióelegy benzolból, molekuláris brómból és vas(III)-bromid katalizátorból áll.
A folyamat során a benzol egyik hidrogén atomja helyet cserél egy brómmal, mire brómbenzol és hidrogén-bromid keletkezik.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

benzol nitrálása

A

A benzol nitrálása úgyneveztt nitráló eleggyel / nitrálósavval történik, ami nem más, mint kénsav és salétromsav 1:2 mólarányú keveréke.
A folyamat során a salétromsavból származó nitro csoport helyet cserél egy hidrogénnel, mire nitrobenzol és víz keletkezik.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Friedel-Crafts alkilezés

A

Az alkilezés során alkil-halogenidet vagy alként reagáltatunk benzollal. Alkil-halogenid esetén a katalizátor alumínium-klorid, míg alkén esetén a kénsav.
A termék alkil-halogenid esetében a propil-benzol és izopropil-benzol keveréke, de alkénből szinte már csak izopropil-benzol keletkezik.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Friedel-Crafts-féle acilezés

A

Az acilezés során egy acil csoport kapcsolódik a benzol gyűrűhöz. Savkloridot reagáltatunk benzollal egy Lewis sav katalizátor segítségével (alumínium-klorid, etc.). A folyamat egy aromás elektrofil szubsztitúció.
A termék egy acetofenon lesz, tehát egy benzil helyzetű keton. Az oxo csoport erős elektronszívó hatása miatt második acil csoport nem vihető fel a gyűrűre. Fontos, hogy katalizátor többletet használjunk, ugyanis első lépésben a savkloridból a Lewis sav nem a halogént komplexálja, hanem az oxigént.

17
Q

monociklikus arének szulfonálása

A

A szulfonálási reakcióhoz tömény vagy füstölgő kénsavat (óleumot) használunk. A savmolekulák egymás között is disszociálnak, így az egyik sav felveszi a másik sav által leadott protont, mire vízkilépéssel és egy proton leadásával kén-trioxiddá alakul.
A következő lépésben a kén-troxid elektrofilként viselkedik, és rákapcsolódva az aromás gyűrű egyik szénatomjára, aril-szulfonsavat alakít ki. Az előbb tárgyalt folyamatokhoz képest (pl. acilezés), a szulfonálás reverzibilis, izomerizálható, sőt, híg sósav oldattal akár deszulfonálható is az aromás gyűrű.

18
Q

szubsztituensek irányító hatása aromás elektrofil szubsztitúció esetén

A

Az aromás gyűrűhöz kapcsolódó szubsztituensek képesek befolyásolni a reakció sebességét, illetve az új szubsztituens helyzetét. Attól függően, hogy milyen helyzetbe irányítják a szubsztituensek az újabbakat, megkülönböztetünk elsőrendű és másodrendű szubsztituenseket. Az első rendűek orto és para, míg a másodrendűek meta helyzetben irányítanak.
Az elsőrendű szubsztituensek szerkezetét az jellemzi, hogy az az atom, amelyikhez a szubsztituens közvetlenül csatlakozik a gyűrűhöz, nem létesít pi kötést. Ide tartoznak a primer és a szekunder aminok, az éterek és az észterek (észterek esetén lényeges, hogy a gyűrűhöz az oxigén atomon át kapcsolódjon a szubsztituens), az alkilek, esetleg egy másik aromás gyűrű, illetve a halogének.
A másodrendű szubsztituenseknek az a szerkezeti jellegzetessége (kivétel a tercier aminok, ott a nitrogén pozitív töltése lesz a dezaktiváló faktor), hogy az az atom, amelyik közvetlenül a gyűrűhöz kapcsolódik, rendelkezik legalább egy pi kötéssel. Ide tartozik a nitro csoport, a cianid csoport, a szulfát csoport, a karbonil csoport, a karboxil csoport, az észter csoport (ha az észter a szénatomon át kapcsolódik a gyűrűhöz) és a peptidek.

19
Q

aromás monociklusos vegyületek gyűrű addíciója

A

A benzol homológja szénre vitt palládium katalizátoron hidrogénezhető, akár teljesen. Az első kettes kötés addíciója lassan megy végbe, míg a másik két kötésé gyorsabban.
A benzol brómozható / klórozható is, fény jelenlétében. A termék egy haxahalogén-ciklohexán lesz, vagyis annak sztereoizomerjei.
LÉNYEGES, ha van alkil szubsztituens a gyűrűn, akkor az fog halogenizálódni, akkor egy gyökös mechanizmusú szubsztitúció megy végbe.

20
Q

monociklusos aromás vegyületek oxidálási reakciói

A

A benzol oxidálható ózonban oldva, illetve katalizátorral is.
Ha a benzolt ózonban oldjuk, egy triozonoid keletkezik. Ezt követően, ha a triozonoidot vízzel redukáljuk, glioxállá alakul át (etán-1,2-ál).
Ha a benzolt vanádium-pentoxiddal reagáltatjuk, a termék maleinsav-anhidrid lesz. Ezt az anhidridet hidratálva, maleinsavhoz juthatunk. A maleinsav előállíthatjuk, ha a benzolt kálium-kloráttal regáltatjuk, kénsavas közegben is.

21
Q

izolált policiklikus aromás szénhidrogének

A

– több benzolgyűrűből épülnek fel, és a gyűrűk egy szénlánccal vannak összekapcsolva.
Pl. trifenil-metán

22
Q

kondenzált policiklusos aromás szénhidrogének

A

A kondenzált gyűrűs, aromás szénhidrogénekben legalább két gyűrűnek két orto-helyzetű szénatomja közös. Legegyszerűbb és legrégebben ismert képviselőjüket, a naftalint a kőszénkatrány frakcionált desztillálásával izolálták először.
A három vagy annál több kondenzált gyűrűs aromás szénhidrogéneket a gyűrűk kapcsolódási módja alapján linárisan és angulárisan kondenzált vegyületekre osztályozzuk. A linearisan kapcsolódó gyűrűk középpontjai egy egyenessel összeköthetőek, míg az anguláris anelláltjuk esetén egy szöget bezáró tört vonal van. Erre példa az antracén és a fenantrén.
A kondenzált gyűrűk esetén, pl. a naftalinban, a szénatomok már nem egyenrangúak. Megkülönböztetünk alfa (fent és lent) illetve béta (a két oldalán) helyzetű szénatomokat.

23
Q

kondenzált gyűrűs szénhidrogének elektrofil szubsztitúciója

A

A kondenzált gyűrűk esetén gördülékenyebben végbe megy az elektrofil szubsztitúció, mint a monociklusos benzol esetén.
A termékek vagy a reaktívább alfa, vagy a kevésbé reaktív béta szénatomokra mennek.

24
Q

naftalin nitrálása

A

A naftalin nitrálása egy elektrofil szubsztitúció, 50 Celsius fokon megy végbe, nitrálósavval. Csak alfa-nitronaftalin keletkezik.

25
Q

naftalin szulfonálása

A

A naftalin szulfonálása egy elektrofil szubsztitúció. Tömény kénsavval vagy óleummal történik. 60 Celsius fokon csak alfa-naftalinszulfonsav, míg 140 Celsius fokon béta-naftalinszulfonsav keletkezik

26
Q

naftalin hidrogénezése

A

Ha naftalint etanol oldatban fémnátriummal hidrogénezzük, első lépésben dihidronaftalin (dialin), második lépésben pedig tetrahidronaftalin (tetralin) keletkezik.
Ha a naftalint ecetsav oldatban, platina katalizátorral hidrogénezzük, cisz-dekahidronaftalin keletkezik, míg ha nikkellel gőzfázisban, akkor transz izomer keletkezik. Ha szükséges, a cisz-dekalint transz-dekalinná tudjuk izomerizálni alumínium-bromid katalizátor jelenlétében.

27
Q

kondenzált policiklikus arének oxidálása

A

Ha naftalint ecetsav jelenlétében, króm(VI)-oxid katalizátorral, melegítve oxidáljuk, naftakinon keletkezik. Ha a naftakinont tovább reagáltatjuk kálium-bikromáttal kénsavas közegben, ftálsavat nyerünk.
Ha antracént oxidálunk króm(VI)-oxiddal, ecetsav jelenlétében, melegítve, akkor a termék 9,10-antrakinon lesz.
Ha fenantrént reagáltatunk króm(IV)-oxiddal, kénsav jelenlétében, melegítve, a termék 9,10-fenantrénkinon lesz. Ha a 9,10-fenantrénkinont tovább reagáltatjuk hidrogén-peroxiddal, ecetsavas közegben, melegítve, akkor a termék difénsav lesz.