Argumentasjonsteori Flashcards
Debattnormer
- vær forberedt på å gi grunner for oppfatningene dine.
- forsøk å bidra med riktig informasjon.
- forsøk å bidra med relevant informasjon.
(de to siste bidrar til god evidens)
Indirekte argument
Argumenter som er ment å støtte eller svekke standpunktet, gjennom å støtte eller svekke andre påstander i argumentasjonen direkte. Det indirekte argumentet skal backe opp standpunktargumentet, gjerne med fakta.
Standpunktargument
Et standpunktargument er et argument som støtter eller begrunner et spesifikt synspunkt/standpunkt eller en påstand i en diskusjon eller debatt. Dette er kjernen i argumentasjonen, der du presenterer grunnene til hvorfor ditt standpunkt er riktig eller viktig.
Sammensatt standpunktargument
Kjennetegnes av at det er en indre sammenheng mellom to påstander som gjør at relevansen til den ene påstanden styrkes dersom den andre er riktig. Det som gjør Bernkonvensjonen relevant for standpunktet (S =”Vi bør ikke gi tillatelse til å felle ulv i Norge”) er at Norge har forpliktet seg til å følge Bernkonvensjonen.
Abduktivt argument
Velger den mest sannsynlige forklaringen på en observasjon
Eksempel er at det er vått på gulvet, og det står en våt mopp og en bøtte inntil veggen. Da er forklaringen for at det er vått på gulvet mest sannsynlig at noen har vasket med bøtte og mopp.
Induktiv generalisering
Det er en generalisert konklusjon om en hel populasjon eller kategori basert på et begrenset utvalg observasjoner
Eksempel: Sigrid fikk dårlig resultat en gang hun brukte hårbleking hjemme, derfor er hjemmebleking dårlig/ funker ikke
Analogiargument
Viser til tilfeller som ligner det man skal argumentere for. Bruker likheter mellom to situasjoner for å argumentere for et bestemt synspunkt. Eksempel: en liten bedrift trenger økonomisk støtte for overleve en økonomisk krise, sammenlignet med at en hage trenger vann for at plantene skal vokse
Induktiv syllogisme
En induktiv syllogisme er en type resonnement der konklusjonen bygger på observasjoner eller eksempler, men der konklusjonen ikke nødvendigvis følger med logisk nødvendighet. Det er altså en form for induktiv argumentasjon, som søker å generalisere fra spesifikke tilfeller til en mer generell konklusjon.
Eksempel: alle svaner jeg har sett, er hvite. Derfor er ALLE svaner hvite.
Et deduktivt standpunkt
Er en tilnærming til kunnskap og resonnement som bygger på deduktiv logikk. Det innebærer å utlede spesifikke konklusjoner fra generelle premisser eller prinsipper.
Med et deduktivt standpunkt starter man med universelle eller aksepterte sannheter og bruker disse til å trekke logiske konklusjoner, som med nødvendighet følger fra premissene. Eksempel: Premiss 1 - alle pattedyr har ryggrad. Premiss 2- hunder har ryggrad. Konklusjon - derfor er hunder pattedyr.
Riktighet og relevans
Et argument er riktig hvis påstandene som utgjør argumentet, er riktige.
Et argument er relevant i den grad det taler for eller mot påstanden som det er rettet mot. Et argument kan være riktig uten at det er relevant, og motsatt.
Retorisk funksjon
Bruker argumenter for å få viljen vår og for å overbevise hverandre. Argumenters retorisk funksjon er å overbevise tilhørerne.
Logisk funksjon
At argumenter/motargumenter kan støtte/svekke et standpunkt, kalles logisk funksjon
Stråmannsargumentasjon
Når du skal gjengi andres synspunkter enn ditt eget, og du fremstiller dem som mindre rimelige eller mer kontroversielle enn de egentlig er. Forvrenger motstanders argument, slik at det blir enklere å argumentere mot standpunktet.
Eksempel: Person 1 sier at privat bruk av cannabis bør legaliseres, fordi det som rusmiddel har relativt få skadevirkninger, og at legaliseringen kan få kontroll på organisert kriminalitet. Person 2 sier at i motsetning til person 1 så mener han at fri flyt av narkotika er en dårlig ide. Person 1 sa aldri at han var for fri flyt av all narkotika, så person 2 legger ord i person 1 sin munn.
Personargumentasjon
Når man diskuterer person og ikke sak. Angriper personen og fokuserer på personens personlighet, bakgrunn eller karaktertrekk. Funksjonene er å redusere troverdigheten til motstander.
Eksempel: Person 1 sier at hun gjerne vil ha vin i matbutikker. Person 2 sier at person 1 ikke er personen til å si noe, siden personen hadde en uheldig hendelse med alkohol på fjorårets julebord
Bekreftelsesbias/bekreftelsestendens
Betyr at vi har en tendens til å legge merke til kunnskap som er bekreftende ovenfor hypotesen vår, og ubevisst eller bevisst ignorerer eller overser materiale som kan motbevise det vi tror på.