Ångest Flashcards
Hur märks ett hämmat temperament?
* vid fyra månader är dessa barn lättskrämda. Leksaker som andra barn gillade blir barnen skrämda av. Svårt att vänja sig vid t.ex nya maträtter och rädsla för främlingar. De drar sig ofta tillbaka och har undvikande tendenser. Dessa barn har ökad risk att utveckla blyghet och ångeststörningar senare i livet. Den biologiska basen utgörs bland annat av en extra känslighet i amygdala.
Hur påverkar föräldrastil/ anknytning ångest?
* föräldrastil: graden av föräldrakontroll påverkar barnets tilltro till sig själv och sin förmåga. Om föräldern är avvisande / kritisk.
* småbarn med osäker anknytning visar mer rädsla i lek, är mer blyga med kamrater. Studier: de barn som kategoriserats som osäkra under spädbarnstiden rapporterade att de hade haft ångestproblem då de var 17.
Hur påverkar det om föräldern har en ångestsstörning?
* 60% av barn vars föräldrar har en ångeststörning utvecklar också ångeststörning. Dels genetiska faktorer men också att föräldern stärker barnets ängslighet och oro. De kan också belöna försiktighet i situationer där andra föräldrar hade pushat barnet för att utmana sig själv. (modellinlärning)
På vilket sätt kan ångest sägas ha en kulturell faktor?
* ångestrelaterade beteenden som blyghet, inhibering och somatiska klagomål är mer vanligt i kulturer som betonar inhibering, eftergivenhet och social utvärdering (?), såsom i de Asiatiska kulturerna. Dock beror tolkningen av huruvida beteendet är ett problem eller inte också på kulturen.
Olika typer av ångest
- separationsångest
- selektiv mutism
- specifika fobier
- social ångest
Faktorer som gör att ångesten bibehålls eller förstärks
* Konsekvenserna av undvikande: genom att undvika rädslan reduceras ångesten tillfälligt, men samtidigt får barnet inte en möjlighet att bemästra rädslan.
* Låg kompetens: att undvika t.ex. sociala situationer gör att barnet inte får möjligheten att utveckla sin emotionsreglering, och det kan leda till att barnet blir utfryst, ensam och deprimerad.
* Kognitiva bias: för höga krav på sig själv, tankar om konsekvenser (om jag blir röd i ansiktet kommer andra skratta åt mig) och negativa tankar om sig själv (jag är konstig, jag är dum).
* Föräldraresponser: även föräldrar kan bidra till barnets undvikande beteende genom att t.ex. säga ”du måste inte gå på kalaset om du inte vill”. Det är inte heller bra att pusha barnet för mycket.
* Transaktionella processer: barnet ”lär” sin förälder att bidra till att rädslan bibehålls.
Hur kan diagnostiken gå till?
* utreda om det är något i miljön som kan åtgärdas
* viktigt att ta barnet på allvar
* skapa en uppfattning om barnets personlighet, är svårigheterna del av en utveckling som pågått under en längre tid?
* ta reda på om barnets problem innebär nedsatt funktionsförmåga, t.ex. genom en halvstrukturerad intervju eller en skala
* utredningen bör även beröra angränsande problem såsom nedstämdhet
* om det behövs kbt kan man göra ett begåvningstest för att se om barnet är tillräckligt moget för att ta till sig behandlingen