Algemeen en de verdachte Flashcards

1
Q

Art. 27 sv. Verdachte

A
1. 
Als verdachte wordt 
vóórdat de vervolging is aangevangen, 
aangemerkt degene te wiens aanzien 
uit feiten of omstandigheden 
een redelijk vermoeden van schuld 
aan een strafbaar feit 
voortvloeit.
  1. Daarna wordt als verdachte aangemerkt
    degene tegen wie de vervolging is gericht.
  2. De aan de verdachte toekomende rechten komen tevens toe aan de veroordeelde tegen wie een strafrechtelijk financieel onderzoek is ingesteld of te wiens aanzien op een vordering van het openbaar ministerie als bedoeld in artikel 36e van het Wetboek van Strafrecht niet onherroepelijk is beslist.
  3. De verdachte die de Nederlandse taal niet of onvoldoende beheerst, is bevoegd zich te laten bijstaan door een tolk.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Art. 67 voorlopige hechtenis. lid 1

A
  • Verdachte Artikel 27 Sv
  • Feiten en omstandigheden  ernstige bezwaren (sterke verdenking gegrond op feiten en omstandigheden)
  1. Een bevel tot voorlopige hechtenis kan worden gegeven in geval van verdenking van:
    a. Een misdrijf waarop naar de wettelijke omschrijving een gevangenisstraf van vier jaren of meer is gestel;
    b. Een der misdrijven omschreven in de artikelen: …………. van het wetboek van strafrecht
    c. Een der misdrijven omschreven in de artikelen:……….van andere wetboeken
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Art. 67 voorlopige hechtenis. lid 2

A
  • Verdachte Artikel 27 Sv
  • Feiten en omstandigheden  ernstige bezwaren (sterke verdenking gegrond op feiten en omstandigheden)
  1. Het bevel kan voorts worden gegeven indien

geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland van de verdachte kan worden vastgesteld

en hij verdacht wordt van een misdrijf waarvan de rechtbanken kennis nemen

en waarop naar de wettelijke omschrijving gevangenisstraf is gesteld.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Art. 67 voorlopige hechtenis. lid 4

A

Verdachte Artikel 27 Sv

In afwijking van het derde lid zijn bij verdenking van een terroristisch misdrijf ernstige bezwaren niet vereist voor een bevel tot bewaring.

Bij verdenking van een van de misdrijven omschreven in de artikelen 114b, 120b, 140a, 176b, 289a, 304b en 415b, van het Wetboek van Strafrecht kan tevens een bevel tot gevangenhouding van de verdachte worden gegeven

voor een duur van telkens ten hoogste tien dagen zonder dat ten aanzien van de verdachte ernstige bezwaren bestaan,

waarbij de duur van de bevelen tot gevangenhouding zonder ernstige bezwaren tezamen een periode van dertig dagen niet te boven gaat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Art. 67 voorlopige hechtenis. lid 3

A

De voorgaande leden van dit artikel ( lid 1 en 2) vinden alleen toepassing

wanneer uit feiten of omstandigheden blijkt van ernstige bezwaren tegen de verdachte.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Art. 1 Legiliteitsbeginsel

A

Strafvordering heeft alleen plaats op de wijze bij de wet voorzien.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Art. 12 Beklag over niet vervolgen

A
  1. Wordt een strafbaar feit niet vervolgd, de vervolging niet voortgezet, of vindt de vervolging plaats door het uitvaardigen van een strafbeschikking, dan kan de rechtstreeks belanghebbende daarover schriftelijk beklag doen bij het gerechtshof, binnen het rechtsgebied waarvan de beslissing tot niet vervolging of niet verdere vervolging is genomen, dan wel de strafbeschikking is uitgevaardigd.

Indien de beslissing is genomen door een officier van justitie bij het landelijk parket of bij het functioneel parket, is het gerechtshof Den Haag bevoegd.

Indien de beslissing is genomen door een officier van justitie bij het parket centrale verwerking openbaar ministerie, is bevoegd het gerechtshof in het ressort waar de klager woon- of verblijfplaats heeft.

Bij gebreke daaraan is het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden bevoegd.

  1. Onder rechtstreeks belanghebbende wordt mede verstaan een rechtspersoon die krachtens zijn doelstelling en blijkens zijn feitelijke werkzaamheden een belang behartigt dat door de beslissing tot niet vervolging of niet verdere vervolging rechtstreeks wordt getroffen.
  2. Geen beklag is mogelijk indien er sprake is van een onherroepelijke einduitspraak als bedoeld in artikel 482a.

4Het klaagschrift kan langs elektronische weg worden overgedragen met behulp van een bij algemene maatregel van bestuur aangewezen elektronische voorziening.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Art. 27c Mededelen van rechten aan verdachte

A

lid 1.

Aan de verdachte wordt bij zijn staandehouding of aanhouding medegedeeld ter zake van welk strafbaar feit hij als verdachte is aangemerkt. Buiten gevallen van staandehouding of aanhouding wordt de verdachte deze mededeling uiterlijk voorafgaand aan het eerste verhoor gedaan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Art. 28 Bijstand door raadsman

A
  1. De verdachte heeft het recht om zich, overeenkomstig de bepalingen van dit wetboek, te doen bijstaan door een raadsman.
  2. Aan de verdachte wordt overeenkomstig de wijze bij de wet bepaald door een aangewezen of gekozen raadsman rechtsbijstand verleend.
  3. In bijzondere gevallen kan op gemotiveerd verzoek van de verdachte meer dan een raadsman worden aangewezen.
  4. De verdachte wordt, telkens wanneer hij dit verzoekt, zo veel mogelijk de gelegenheid verschaft om zich met zijn raadsman in verbinding te stellen.
  5. De verdachte die de Nederlandse taal niet of onvoldoende beheerst kan ten behoeve van zijn contacten met zijn raadsman een beroep doen op bijstand van een tolk. De raadsman is verantwoordelijk voor het oproepen van een tolk.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Art. 28a Afstand van rechtsbijstand

A
  1. De verdachte kan vrijwillig en ondubbelzinnig afstand doen van het recht op rechtsbijstand, bedoeld in artikel 28, eerste lid, tenzij in dit wetboek anders is bepaald.
  2. Wanneer de rechter of opsporingsambtenaar blijkt dat de verdachte de in het eerste lid bedoelde afstand van recht wil doen, licht deze hem in over de gevolgen daarvan en deelt deze hem mee dat hij van zijn beslissing kan terugkomen. Hiervan wordt proces-verbaal opgemaakt.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Art. 28b Rechtsbijstand

A
  1. Indien een kwetsbare verdachte

of een verdachte van een misdrijf waarop naar de wettelijke omschrijving gevangenisstraf van twaalf jaren of meer is gesteld,

is aangehouden, stelt de hulpofficier van justitie die bij de voorgeleiding beveelt dat de verdachte wordt opgehouden voor onderzoek, het bestuur van de raad voor rechtsbijstand onverwijld van zijn aanhouding in kennis,

opdat het bestuur een raadsman aanwijst.

Deze kennisgeving kan achterwege blijven indien de verdachte een raadsman heeft gekozen en deze of een vervangende raadsman tijdig beschikbaar zal zijn.

  1. Indien een verdachte die is aangehouden voor een strafbaar feit waarvoor voorlopige hechtenis is toegelaten, desgevraagd rechtsbijstand wenst, stelt de hulpofficier van justitie die bij de voorgeleiding beveelt dat de verdachte wordt opgehouden voor onderzoek, het bestuur van de raad voor rechtsbijstand hiervan onverwijld in kennis, opdat het bestuur een raadsman aanwijst. De tweede volzin van het eerste lid is van overeenkomstige toepassing.
  2. Indien de verdachte is aangehouden voor een strafbaar feit waarvoor geen voorlopige hechtenis is toegelaten, en hij desgevraagd rechtsbijstand wenst, wordt hij in de gelegenheid gesteld contact op te nemen met een door hem gekozen raadsman.
  3. Indien de aangewezen raadsman niet binnen twee uur na de kennisgeving, bedoeld in het eerste en tweede lid, beschikbaar is, en indien de gekozen raadsman niet binnen twee uur na het contact, bedoeld in het eerste, tweede of derde lid, beschikbaar is, kan de hulpofficier van justitie, wanneer de verdachte alsnog afstand doet van zijn recht op rechtsbijstand in verband met het verhoor, beslissen dat met het verhoor van de verdachte wordt begonnen.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Art. 28c Overleg met raadsman vóór verhoor

A
  1. De aangehouden verdachte voor wie ingevolge artikel 28b een raadsman beschikbaar is, wordt de gelegenheid verschaft om voorafgaand aan het eerste verhoor gedurende een termijn van ten hoogste een half uur met hem een onderhoud te hebben. De hulpofficier van justitie kan deze termijn, indien deze ontoereikend blijkt, op verzoek van de verdachte of zijn raadsman met ten hoogste een half uur verlengen, tenzij het belang van het onderzoek zich daartegen verzet. Het onderhoud kan ook door middel van telecommunicatie plaatsvinden.
  2. De verdachte, bedoeld in artikel 28b, eerste lid, kan slechts afstand doen van het in het eerste lid bedoelde onderhoud, nadat hij door een raadsman over de gevolgen daarvan is ingelicht.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Art. 28d Bijwonen verhoor door raadsman

A
  1. Op verzoek van de aangehouden verdachte en de verdachte die is uitgenodigd om op een plaats van verhoor te verschijnen om te worden verhoord, kan de raadsman het verhoor bijwonen en daaraan deelnemen.

Het verzoek wordt gericht aan de verhorende ambtenaar of de hulpofficier van justitie.

De verhorende ambtenaar kan een verzoek van de verdachte of diens raadsman tot onderbreking van het verhoor voor onderling overleg afwijzen, indien door het voldoen aan herhaalde verzoeken de orde of de voortgang van het verhoor zou worden verstoord.

  1. De verdachte kan tijdens het verhoor dat niet door een raadsman wordt bijgewoond, verzoeken dat het wordt onderbroken voor overleg met een raadsman.

De verhorende ambtenaar stelt hem daartoe zo veel mogelijk in de gelegenheid, tenzij door het voldoen aan herhaalde verzoeken de orde of de voortgang van het verhoor zou worden verstoord.

  1. De beslissing tot afwijzing van het in het eerste of tweede lid bedoelde verzoek geldt voor de duur van het desbetreffende verhoor en wordt onder opgave van de gronden waarop deze berust vermeld in het proces-verbaal van verhoor.
  2. Bij algemene maatregel van bestuur kunnen nadere regels worden gesteld omtrent de inrichting van en de orde tijdens het verhoor waaraan ook de raadsman deelneemt.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Art. 28e Beperken rechten verdachte

A
  1. De hulpofficier van justitie kan beslissen dat:

a. de aangehouden verdachte, zonder dat deze in de gelegenheid wordt gesteld zijn in artikel 28, eerste lid, bedoelde recht uit te oefenen, terstond na zijn aanhouding ter plaatse wordt verhoord,
b. met het in artikel 28d, eerste lid, bedoelde verhoor wordt begonnen zonder dat een raadsman beschikbaar is,
c. met het in artikel 28d, eerste lid, bedoelde verhoor wordt begonnen of dit verhoor wordt voortgezet zonder dat de aangehouden verdachte gelegenheid wordt geboden voor het in artikel 28c, eerste lid, bedoelde onderhoud, of
d. de raadsman niet tot het in artikel 28d, eerste lid, bedoelde verhoor wordt toegelaten.

  1. De in het eerste lid bedoelde beslissingen kunnen alleen worden genomen voor zover en voor zolang als deze worden gerechtvaardigd door de dringende noodzaak om:

a. ernstige negatieve gevolgen voor het leven, de vrijheid of de fysieke integriteit van een persoon te voorkomen of
b. te voorkomen dat aanzienlijke schade aan het onderzoek wordt toegebracht.

3.
De beslissing, bedoeld in het eerste lid, onder b, c of d, kan door de hulpofficier van justitie alleen met toestemming van de officier van justitie worden genomen.

4.
De beslissing en de gronden waarop deze berust, worden in het proces-verbaal van het verhoor vermeld.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Art. 29 Verklaringsvrijheid en zwijgrecht

A

1.
In alle gevallen waarin iemand als verdachte wordt gehoord, onthoudt de verhorende rechter of ambtenaar zich van alles wat de strekking heeft een verklaring te verkrijgen waarvan niet kan worden gezegd dat zij in vrijheid is afgelegd.

  1. De verdachte is niet tot antwoorden verplicht. Voor de aanvang van het verhoor wordt de verdachte medegedeeld dat hij niet tot antwoorden is verplicht. Deze mededeling wordt in het proces-verbaal opgenomen.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Art. 29b Tolk

A
  1. In alle gevallen waarin een verdachte die de Nederlandse taal niet of onvoldoende beheerst wordt gehoord, wordt de bijstand van een tolk ingeroepen.
  2. De tolk wordt opgeroepen door de verhorende ambtenaar, tenzij anders bij wet bepaald. Tijdens het voorbereidende onderzoek kan de tolk mondeling worden opgeroepen. In alle andere gevallen geschiedt de oproeping schriftelijk.
  3. Van de bijstand van een tolk wordt mededeling gedaan in het proces-verbaal.