A.6. 2.1. Política migratòria comunitària Flashcards
Quines pautes comunes trobem en els països de la UE en relació amb el control dels fluxos migratoris?
En gairebé tots els països de la UE, la política de control dels fluxos migratoris s’ha tornat més restrictiva per als estrangers de tercers països, amb una creixent intervenció de nivells supraestatals en l’elaboració de les polítiques de migració.
Com es divideix l’estrangeria a la UE?
L’estrangeria a la UE es divideix clarament en dues categories: la comunitària i la no comunitària. Aquestes categories tenen diferències significatives en termes de drets i llibertats per als immigrants.
Quins drets gaudeixen els ciutadans comunitaris de la UE en termes de llibertat de moviment i drets laborals?
Els ciutadans comunitaris de la UE poden desplaçar-se, assentar-se i treballar lliurement a qualsevol país de la UE sense requeriments addicionals més enllà dels tràmits administratius i burocràtics. També gaudeixen d’amplis drets laborals, socials i polítics.
Quins són els drets i les possibilitats d’assentament i treball per als estrangers no comunitaris a la UE?
Els estrangers no comunitaris o de tercers països tenen drets i possibilitats d’assentament i treball més limitats que els ciutadans comunitaris. Això pot provocar l’existència d’immigrants en situació irregular a causa de restriccions en les entrades i requisits rígids.
Com ha evolucionat la política d’immigració a la UE des del 1999?
La política d’immigració a la UE ha evolucionat cap a una major regulació i harmonització, especialment després de l’entrada en vigor del Tractat d’Amsterdam el 1999. No obstant això, aquesta evolució ha estat costosa i ha involucrat la transposició de normes a la legislació interna dels estats membres.
Quin és l’objectiu del Pacte europeu sobre immigració i asil del 2009?
L’objectiu principal del Pacte europeu sobre immigració i asil del 2009 és limitar la immigració a les necessitats del mercat laboral a la UE, tot intentant harmonitzar les polítiques d’asil i immigració.
Què estableix la Directiva 2011/95/UE en relació amb la protecció internacional?
La Directiva 2011/95/UE estableix els motius pels quals es concedeix la protecció internacional, defineix qui és refugiat i estipula les prestacions mínimes que s’han de proporcionar als beneficiaris de protecció internacional, com l’accés a educació, ocupació, habitatge i assistència a la repatriació.
Què significa la llibertat de circulació dins de l’estat membre per als beneficiaris de protecció internacional segons la Directiva 2011/95/UE?
Segons la Directiva 2011/95/UE, els beneficiaris de protecció internacional tenen dret a la llibertat de circulació dins de l’estat membre en les mateixes condicions que els nacionals de països tercers amb residència legal.
Quina és la diferència entre directives i reglaments en el marc legal de la UE en relació amb la migració?
Les directives són normes que han de ser transposades per cada estat membre a la seva legislació interna, mentre que els reglaments tenen abast general i són directament aplicables a tots els estats membres sense necessitat de transposició.