A4. 1.2. Segles xiii a xv: expansió i consolidació Flashcards
Quin esdeveniment marca l’inici de la prosa literària catalana a la segona meitat del segle XIII?
L’obra extraordinària del mallorquí Ramon Llull marca l’inici de la prosa literària catalana a la segona meitat del segle XIII.
Quines obres destacades va escriure Ramon Llull i quin va ser el seu objectiu en l’ús del català?
Ramon Llull va escriure obres com** “El Blanquerna,” “Arbre de Ciència,” “Llibre de Contemplació de Déu,” “Llibre de l’Ordre de Cavalleria,”** entre d’altres. Va usar el català per difondre diverses branques del saber entre el poble i evitar restringir la seva obra als eclesiàstics.
Quines dues cròniques destacades es van escriure durant el segle XIII i quina és la seva importància per a la prosa catalana?
Les dues cròniques destacades són la “Crònica de Jaume I” o “Llibre dels Feyts” i la “Crònica de Bernat Desclot.” Són importants perquè van contribuir a la maduresa de la prosa catalana i narren esdeveniments contemporanis.
Quina figura destaca com a creador de la prosa literària i científica catalana en el segle XIII?
Ramon Llull (1232-1315) és la figura destacada com a creador de la prosa literària i científica catalana en el segle XIII.
Què va ser la Cancelleria reial i com va contribuir a la llengua catalana?
La Cancelleria reial va ser un organisme administratiu que redactava documents oficials de la Corona. Va codificar i unificar la llengua catalana, sent un centre del nou corrent cultural i literari a Catalunya.
Quina figura literària del segle XIV va escriure “Lo somni” i per què és significativa a la història de la literatura?
Bernat Metge va escriure “Lo somni,” considerada la primera obra humanística a Espanya. Aquesta obra va marcar el triomf de la raó sobre l’obscurantisme i va introduir l’humanisme a la literatura catalana.
Quins autors destacats i obres es relacionen amb el “segle d’or” de la literatura catalana al segle XV?
Alguns autors i obres destacades d’aquesta època són Ausiàs March, “Tirant lo Blanc” de Joanot Martorell, Roís de Corella, Jaume Roig i “Curial e Güelfa.”
Quin esdeveniment va provocar l’ús cada vegada més freqüent del castellà en l’àmbit culte o formal a la segona meitat del segle XV?
L’arribada d’Alfons el Magnànim a Nàpols el 1443 i l’ús del castellà com a llengua de prestigi a la seva cort va provocar l’ús cada vegada més freqüent del castellà en l’àmbit culte o formal a la segona meitat del segle XV.
Quin és l’esdeveniment que marca l’inici dels moments més brillants de la literatura catalana al segle XIV?
Les conquestes de Sardenya i Grècia i la comprensió d’aquesta interrelació pel rei Pere el Cerimoniós.
Quines obres destacades va escriure Ausiàs March i com va contribuir a la literatura catalana?
Ausiàs March va escriure més de deu mil versos plenament en català i va trencar definitivament amb la poesia trobadoresca.
Quina obra és considerada l’obra mestra de la narrativa medieval catalana i universal i qui en va ser l’autor?
“Tirant lo Blanc,” escrit per Joanot Martorell, és considerada l’obra mestra de la narrativa medieval catalana i universal.
Quina figura destaca com a humanista, prosista i l’últim gran poeta de la literatura clàssica catalana al segle XV?
Roís de Corella és la figura destacada com a humanista, prosista i l’últim gran poeta de la literatura clàssica catalana.
Qui va ser l’autor de la novel·la en vers “Espill o Llibre de les dones” i quin és el seu contingut?
Jaume Roig va ser l’autor de “Espill o Llibre de les dones,” una novel·la de més de setze mil versos de caràcter misogin, escrita amb un llenguatge ric i popular.
Quina obra anònima i cavalleresca del segle XV mostra influència italiana i com és el seu llenguatge?
“Curial e Güelfa” és una novel·la cavalleresca anònima amb un llenguatge refinat i popular, amb influència italiana en el vocabulari.
Quin esdeveniment va provocar la tendència al bilingüisme i l’ús creixent del castellà a la cort del rei Alfons el Magnànim?
La conquesta de Nàpols el 1443 i l’ús del castellà com a llengua de prestigi a la cort d’Alfons el Magnànim van provocar la tendència al bilingüisme.