A4. 1.3. Segles xvi a xviii: retrocés de la llengua Flashcards
Què caracteritza l’època dels segles XVI a XVIII en relació amb la llengua catalana?
És una època de retrocés de la llengua catalana, amb una pèrdua de consciència lingüística i una disminució de la producció d’obres cultes i de creació.
Quins són alguns àmbits on es manté l’ús social del català durant els segles XVI i XVII?
L’ús social del català es manté viu en les relacions familiars, a l’església, a l’administració, a l’escola, en llibres tècnics i històrics, documents notarials, testaments, etc.
Quins factors contribueixen a l’avanç del castellà durant aquests segles?
La influència de la cort castellana, l’esplendor de la literatura castellana, la impremta, les guerres i la inquisició són factors que impulsen l’ús del castellà.
Quan i per què l’administració deixa d’utilitzar el català en favor del castellà?
A partir del darrer terç del segle XVII, l’administració deixa d’utilitzar el català a causa de la presència del funcionariat castellà, l’adhesió de les classes altes al castellà i el prestigi d’aquesta llengua.
Què és la diglòssia lingüística?
La diglòssia es refereix a la coexistència de dues llengües amb funcions i prestigis diferents dins d’una mateixa comunitat, en aquest cas, entre el català (llengua B) i el castellà (llengua A).
Com afecta la Guerra de Successió l’ús del català? Quins esdeveniments marquen l’inici del segle XVIII en relació amb la llengua catalana?
Després de la Guerra de Successió, els decrets de Nova Planta (1707-1716) anul·len l’oficialitat del català i el prohibeixen en diferents territoris, obrint el mercat de treball als funcionaris castellans i imposant la castellanització.
Com reaccionen els intel·lectuals catalans durant el segle XVIII en relació amb la llengua catalana?
Els intel·lectuals tenen diferents posicionaments, des de judicis despectius fins a la defensa de la llengua en l’ensenyament i l’aparició d’estudis gramaticals i lèxics durant la Il·lustració.
Quines obres destacades apareixen durant el segle XVIII en relació amb la llengua catalana?
Destaquen obres com “Calaix de sastre” de Baró de Maldà i les peces teatrals “Lucrècia” i “Rosaura” de Joan Ramis i Ramis, així com altres cicles de poesia i teatre popular.
Quins esdeveniments marquen la prohibició de l’ús del català durant els segles XVIII i XIX?
Esdeveniments com els decrets i mesures que prohibeixen el català a l’escola, als tribunals, al teatre, als llibres de comptabilitat, i la supressió d’institucions d’autogovern contribueixen a la repressió lingüística.