Тема №80 Flashcards

1
Q

Мост.

A

Pons- е базално издута част на мозъчния ствол, която се намира под средния мозък, над гръбначния и пред малкия мозък. Тази част от мозъчния ствол се нар. мост на Варолий. мостът има функционална връзка с малкия мозък и включва нервни пътища, които предават импулси от крайномозъчната кора до малкия и гръбначния мозък, и такива, които носят сетивни сигнали към таламуса. Анатомично мостът се разделя на две части- базиларна и дорзална /тегментум/.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Базиларна част на моста.

A

Pars basilaris pontis- съставена е от напречни и надлъжни нервни влакна. Надлъжните влакана са обединени в снопчета- fibrae pontis molgitudinales. По-голямата част от тях принадлежат на пирамидните пътища- tractus corticospinalis. Малка част от тях са fibrae corticoreticulares. Останалите влакна са на коровопонтиният път. Те изхождат от кората на крайния мозък и окончават в ядрата на моста- nuclei pontis. Τези ядра се разполагат всред сноповете бяло мозъчно в-во и са големи струпвания на неврони. От тях водят началото си напречните влакна- fibrae pontis transversa, които в по-голямата си част пресичат срединната равнина. Те се обединяват във fibrae pontocerebellaris, които навлизат в малкия мозък през средното малкомозъчно краче. Посредством коровопонтиният път и понтоцеребеларните влакна се осъществява връзка м/у кората на крайния мозък и малкия мозък, предимно с контралатералната хемисфера.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Тегментум на моста.

A

Tegmentum- в него са включени редица ядра и сложна система от образувания на нервните влакна. Тук се намират ядрата на 5-ти до 8-ми ЧМН. Дорзалната повърхност на моста се отделя от продълговатия мозък чрез напречно вървящи бели ивици- striae medullares. В своята мостова част ромбовидната ямка- fossa rhomboidea, има срединна бразда, успоредно на която преминава продълговато възвишение- eminentia medialis. Най-изпъкналата му част се нап. colliculus facialis. Странично то се ограничава от надлужна бразда- sulcus limitans, която нагоре достига до синкаво поленце- locus ceruleus. Латерално от браздаата се разполага вестибуларното поле- area vestibularis, а в самия страничен ъгъл на ямата- слуховото възвишение- tuberculum acusticum.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Ядра на дорзалната част на моста.

A

Те са предимно терминални, начални и едно вегетативно. Те принадлежат на 4 краниални нерва: троичен нерв, отвеждащ нерв, лицев нерв и слухово-равновесен нерв.
Терминалните ядра на троичния нерв са 3:
- nucleus principalis nervi trigemini;
- nucleus spinalis nervi trigemini;
- nucleus mesencephalicus nervi trigemini.
Началното ядро на отвеждащия нерв- nucleus nervi abduccentis, се локализаира под най-изпъкналата част на медиалното възвишение- colliculus facialis. Базално и латерално от него е разположено началното ядро на лицевия нерв- nucleus nervi facialis. Изходжащите от него влакна преминават медиално и нагоре, заобиколят ядрото на отвеждащия нерв, като образуват коляното на лицевия нерв- genu nervi facialis, и се насочва към основата на мозъка. Горната част на nuclei tractus solitarii служи за терминално ядро на лицевия нерв, a nucleus salivatorius superior, намиращ се в ретикуларната фрмация- за парасимпатиково. В него се разполага и nucleus lacrimalis, което изпраща предвъзлови парасимпатикови влакна за слъзната жлеза.
Ядрата на вестибулокохлеарния нерв са слухови и равновесни. Слуховите ядра са: nucleus cochlearis anterior et posterior. Вестибуларните ядра се разполагат в областта на area vestibularis на ромбовидната ямка и са 4: nucleus vestibularis lateralis, medialis, superior et inferior.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Четвърто мозъчно стомахче.

A

Ventriculus quartus- намира се в пространство, заградено отзад от малкия мозък, а отпред и странично от моста и продълговатия мозък. Отпред стомахчето граничи с ромбовидната ямка, отзад е ограничено от покрив- tegmen ventriculi quarti, състоящ се от горна и долна част, които се срещат и образуват насочен назад ъгъл- fastigum. Горната част на покрива се намира м/у двете горни малкомозъчни крачета и се изгражда от горното медуларно платно. Долната му част се състои от долното медуларно платно, представляващо две пластинки бяло мозъчно в-во. В изграждането й участват малкия мозък и tela choroidea ventriculi quarti. Подобно на съсъдестата ципа на третия вентрикул и тази на четвъртия е изградена от вдаването на меката мозъчна обвивка, покрита от изолиращ епендиум, в кухината на стомахчето. Тази ципа образува съсъдестото сплетение на четвъртия вентрикул- plexus choroideus ventriculi quarti.
Връзката на 4-ти вентрикул с разположения в краниална посока 3-ти вентрикул става чрез aqueductus cerebri. Надолу той се продължава в централния канал на гръбначния мозък. В/у tela choroidea ventriculi quarti се откриват 3 отвора:
- apertura mediana ventriculi quarti;
- aperturae laterales ventriculi quarti /2/. Пез страничните отвори в подпаяжиновидното пространство преминават най-латералните части на хороидния плексус. През тях образуваната в съсъдестите сплатения цереброспиналан течност преминава в околомозъчното субарахноидално простанство.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly